Skip to main content

Superszybkie pieczone brzoskwinie!

To jeden z tych deserów, który zawsze wyjdzie, niezależnie od naszego nastroju, zaangażowania czy też doświadczenia kulinarnego.

Warto jedynie zachować proporcje składników :)

Skład:

4-5 dojrzałych brzoskwiń

3-4 łyżki brązowego cukru

ciasto:

150 g mąki

30 g cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

125 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody (opcjonalnie)

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cynamon, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

2. Brzoskwinie dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu nasmarowanym masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce (na grubym oczku) tak by przykryć owoce. Na końcu posypujemy wierzch cukrem brązowym. Pieczemy ok 15-20 minut. Koniecznie podajemy z kulką waniliowych lodów.

Brzoskwinie dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. 

Brzoskwinie umieszczamy w żaroodpornym naczyniu nasmarowanym masłem. 

Ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce (na grubym oczku) tak by przykryć owoce.

 Na końcu posypujemy wierzch cukrem brązowym.

 Pieczemy ok 15-20 minut. Koniecznie podajemy z kulką waniliowych lodów.

Follow my blog with bloglovin!

72 Odpowiedzi do “Superszybkie pieczone brzoskwinie!”

  1. Ja robię bardzo podobny deser, ale jeszcze prościej. Posypuję owoce kruszonką, taką jak do placka i wkładam do pieca, i już :)) Bardzo podobają mi się Twoje pomysły kulinarne. Pozdrawiam

  2. Super deser, już nie moge sie doczekac az go dziś zrobie, to jest chyba to co za mna chodzi od kilku dni ;-)
    Mam tylko drobne pytanko…? Jakie lody najlepiej użyć? ja preferuję Grycana, ale chętnie spróbuję innych ;-)

  3. Witaj Zosiu ! Jestem wielka fanką Twojego bloga, który stał się dla mnie wybawieniem gdyż w wieku 18 lat postanowiłam nauczyć się piec. Ta przygoda trwa już ponad rok i dzieki Tobie poznałam wiele wspaniałych przepisów i “sztuczek”. Jednak mam do Ciebie dwa pytania.

  4. Witaj Zosiu ! Jestem wielka fanką Twojego bloga, który stał się dla mnie wybawieniem gdyż w wieku 18 lat postanowiłam nauczyć się piec. Ta przygoda trwa już ponad rok i dzieki Tobie poznałam wiele wspaniałych przepisów i „sztuczek”. Jednak mam do Ciebie dwa pytania.
    Gdy robię tartę wg. Twojego przepisu to zawsze z boków formy ciasto mi po prostu spływa. Czy fakt, że mam metalową formę ma na to jakiś wpływ? Drugim moim problemem jest beza. Białko zawsze wychodzi sztywne, jednak nigdy nie chce się upiec. Robiłam już chyba 20 przepisów i zawsze to samo. Z zewnątrz spalone, a wewnątrz surowe białko albo słodka jajecznica czy podeszwa.

    Gorąco pozdrawiam z południa :)
    Daga

  5. Droga Zosiu,

    jako stała i wierna czytelniczka mam prośbę. Więcej siebie pokazuj nam na tych zdjęciach:-)

    przepis jak zawsze praktyczny i z pewnością pyszny!

    ja teraz jednak będę skupiać się na Twoich tartach.ot co!

    serdeczne pozdrowienia!!!

    Kasia

  6. Ale mam teraz ochotę na coś takiego! Mam pytanie, jeśli zrobiłabym ten deser w mniejszych foremkach to jak długo mam go podpiekać?
    Pozdrawiam!:)

  7. Zosiu,
    właśnie to lubię, nieskomplikowane, szybkie danie, które można zrobić jak maluszek śpi.
    … zbliżają się 2 urodzinki mojego synka, napewno królować będą dania wg Twoich przepisów.

  8. wygląda pysznie i już tak jesiennie… już czuję zapach zapiekanych jabłek z cynamonem… :)

    powiedz Zosiu… brzoskwinie z puszki raczej nie będą się nadawały, prawda? będą zbyt mokre?

    pozdrawiam, Ania!

  9. Boski deser. Już się nie mogę doczekać Twojej ksiązki kulinarnej, mam nadzieję, że będzie przed świętami, to może od św. Mikołaja dostanę za to, że byłam grzeczna;) pozdr.

  10. ooo uwielbiam ten przepis, jest niepozorny, ale pieczone brzoskwinie nabierają cudownego smaku pod tą kruszonką, pyszne są tez jeszcze prostsze – pieczone na ciescie francuskim pod budyniem waniliowym i cukrem, tylko w tym wypadku trzeba je trochę drobniej pokroić :)
    pozdrawiam!

  11. U mnie dzisiaj na szybko, brzoskwinie+melon+mleko zblendowałam, wypiłam i szykuję obiad :)) Pieczone medaliony z indyka w miodzie :))

    Buziaki,Magda

  12. Zosiu, trochę w nie-brzoskwiniowym temacie, ale baaaaaardzo intryguje mnie jedna rzecz. Mianowicie, w poście o hamburgerze masz na sobie przecudne okulary, pod których ogromnym wrażeniem jestem, ale poszukiwania podobnych dotąd nieudane.. Czy mogę wiedzieć skąd są? Jakaś marka?

    • Już podaję!

      To jest kolekcja Ewy Minge- dostępne w Vission Express.

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  13. Zosiu właśnie zrobiłam! fantastyczne!
    ale u mnie regularnie pojawiają się jabłka :)
    150g mąki
    100g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (15g)
    100g zimnego masła
    ok 1 kg jabłek
    Jabłka obrać, kroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny, ja dodaję troszkę cynamonu i posypuję rodzynkami.
    A składniki podane wyżej po prostu rozcieram palcami do momentu powstania kruszonki, posypuję jabłka i zapiekam 35min w 190C.
    Polecam, przepyszne !!! :)

    Pozdrawiam,
    Ola

  14. A ja już teraz cieszę się, Zosiu, na Twoją książkę – myślę, że stanie się szybko moją ulubioną książką kucharską:) Bardzo podobają mi się Twoje przepisy – są takie… ładne, eleganckie, wyglądają pysznie, a jednocześnie dobierasz składniki tak, by łatwo je było kupić. Super!

  15. Rewelacyjne, trafia w sam raz w mój smak:-) A dziś oprócz przepisu zachwyciły mnie piękne talerze, zwłaszcza zielony z domkiem:-) Pozdrawiam ciepło!

  16. cudowny przepis, okropnie mi się spodobał. kurczę chyba pojadę po weekendzie do mamy (niestety nie mam piekarnika ;d) aby stworzyć coś takiego. uwielbiam twoje proste i efektowne przepisy. <3

  17. Ja polewam jeszcze owoce przed pieczeniem odrobiną rumu – najlepiej miodowego z Wysp Kanaryjskich. Owoce go uwielbiają :-)

  18. Robiłam wczoraj!!! Wyszło pyszne, błyskawicznie się robi i wszyscy rozpływali się w pochwałach :):)

  19. Czy można upiec brzoskwinie w normalnej foremce, albo zwykłej metalowej na tartę, czy koniecznie musi być to żaroodporne, ceramiczne? Pozdrawiam :)

  20. Zosiu, pozwolisz, ze wykorzystam Twój przepis na ciasto? A jeśli chodzi o brzoskwinie, to chętnie zastąpiłabym je śliwkami. Ostatnio polubiłam śliwkowe wypieki. :)

    • też o to pytałam, ale nie uzyskałam odpowiedzi. kupiłam normalne brzoskwinie dojrzałe i słodkie pychota, ale podczas pieczenie strasznie dużo soku puściły. u Zosi na zdjęciach tego nie widać… Co było tego powodem?

  21. a mogłabym zrobić to ciasto np w żaroodpornej ( w sensie szklanej) misce, czy musi być ceramiczna ?

  22. mam pytanie odnoscie formy z poprzedniego posta,mianowicie gdzie taka dostalas? wszedzie gdzie patrzylam byly wysokie na 3cm a chcialam zrobic sobie takie jajka,ew. nadawalyby sie kokilki? i rowniez pytanie kiedy ukaze sie ksiazka?:)

  23. świetny przepis! :) na pewno pyszny!
    Zosiu, pokażesz kiedyś swoją piękną kuchnię i mebelki? :D

  24. Zosiu, dziś wypróbowałyśmy z mamą kolejny z Twoich fantastycznych przepisów i ponownie nie zawiodłyśmy się : ) Tagliatelle z mięsem i cukinią z poprzedniego wpisu smakowało WYBORNIE! Nawet tata, który po zobaczeniu ugotowanego makaronu orkiszowego z pewnością w głosie zapytawszy: To dla psa?, był oczarowany i poprosił o dokładkę :D

  25. Uwielbiam Twoje przepisy za to, że jako początkująca kucharka znajdę zawsze coś co wyjdzie i nie zniechęca mnie do dalszych kulinarnych prób :)
    Kocham tą stronę! :)

  26. Ten deser znam jako klasyczne angielskie crumble, z owocami lesnymi, jablkami albo rabarbarem. Wersji z brzoskiwiniami jeszcze nie jadlam- konicznie trzeba nadrobic zaleglosci, bo wyglada pysznie!

  27. crumble jste genialne z kazdymi owoami ja kocham ztruskawkai , malinam i sliwakami i obowiążkowo na wiercxh kruszonka , pozdrawiam

  28. Zosiu, a ja mam pytanie z serii głupich: zawsze podawałaś w swoich przepisach “łopatologicznie” – szklanka mąki, łyżka czegoś tam… a w tym przecudownym przepisie podajesz w gramach, wiem, że pewnie jakoś łatwo to przeliczyć, ale dlatego kochałam twoje przepisy bo nie kosztowały mnie dodatkowego wysiłku, zlitujesz się i podasz w wersji “for dummy”? :)

    Z góry dziękuję i pozdrawiam!
    Beata

  29. Witaj Zosiu,

    Trochę nie na temat,ale chciałabym Cię zapytać czy mam szanse na pracę w dziale HR po kierunku zarządzanie ze specjalnością zarządzanie zasobami ludzkimi? Czy duże większe są po psychologii?

    Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego :)

  30. Witam!

    Robiłam z jabłkami i kruszonką. Smak nieziemski!!!!!!!
    Dwie osoby spałaszowały ten deser w “mig” do popołudniowej kawy :))

    POLECAM

  31. Widok elementu z angielskiej porcelany jak zawsze bezcenny! Uwielbiam tego typu talerzyki czy nawet serwisy (sama posiadam zielony i różowy – obiadowe). Wiesz co mnie zawsze ciekawi również na Twoich fotografiach? Sygnatury pod Twoimi talerzykami itd. Intryguje mnie czy przy zakupie kierujesz się firmą czy może całokształtem? Wiem, że to dosyć dziwaczne pytanie, ale wybacz jestem miłośniczką porcelany – każdego typu, z każdego kraju!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.