Świąteczne babeczki z makiem

Skład:

(przepis na ok. 12 babeczek)

200 g mąki 

250 g śmietany (kwaśnej 18%)

50 g margaryny Palma

1 jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 łyżki płynnego miodu

200 cukru

2/3 szklanki suchego maku

1 łyżeczka mielonego kardamonu

1 otarta skórka z cytryny 

do dekoracji: gałązki świerka

A oto jak to zrobić:

1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i kardamon. W oddzielnym naczyniu mieszamy śmietanę, jajko, rozpuszczoną margarynę, otartą skórkę i miód. Tak przygotowaną masę przelewamy do suchych produktów i mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy mak. Ponownie mieszamy (ale dosłownie chwilę). Ciasto przekładamy do foremek do babeczek wyłożonych papierem do pieczenia (mogą być papierowe papilotki). Pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C.

Komentarz: Babeczki najlepiej smakują, jak są gorące. 

Przy okazji dzisiejszego, nieco już świątecznego wpisu, chciałabym Was zaprosić na konkurs. Wystarczy zakupić opakowanie Palmy i dokończyć zdanie: świąteczne wypieki kojarzą mi się z … ! Po szczegóły zapraszam tutaj

W wolnej chwili zapraszam również na mój profil na Instargramie