Skip to main content

Świąteczny mus piernikowy ze skórką pomarańczową.

Skład:

250 g serka mascarpone

2 żółtka (jajka wcześniej sparzmy)

100 g cukru pudru

garść pierników toruńskich

1 łyżka startek skórki z pomarańczy

1-2 łyżki likieru Amaretto

szczypta mielonego cynamonu

A oto jak to zrobić:

1. Ucieramy żółtka z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy tak długo, aż konsystencja będzie przypominała puszysty krem. Na końcu dadajemy startą skórkę pomarańczową.

2. Na dnie pucharka lub wysokiej szklanki, układamy warstwę pokruszonych pierników, skrapiamy likierem Amaretto i przykrywamy kremem z mascarpone. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cynamonem. Możemy również udekorować pokrojoną skórką pomarańczową :-)

48 Odpowiedzi do “Świąteczny mus piernikowy ze skórką pomarańczową.”

  1. Wiem, że to blog dotyczący gotowania i uważam, że jest naprawdę rewelacyjny, ale dziś moją uwagę skupiła cudowna koronkowa bluzka. Jest świetna, czy mogłabyś powiedzieć gdzie i czy można ją jeszcze dostać?
    Pozdrawiam,
    Paula.

    • Zosiu, niedawno zrobiłam ten mus mojemu mężowi był zachwycony a uwierz mi, że zaspokoić jego kubki smakowe to nie lada wyzwanie :)
      Dziękuję za świetny pomysł :)

      PS. Wiem, że to nie na temat ale proszę zdradź mi informację gdzie kupiłaś tak piękną bluzkę?

  2. Rewelacyjny ten mus musi być i w zasadzie wydaje się prosty w przygotowaniu, więc skusze się na niego w drugi dzień Świąt:) Dzięki za fajny pomysł:)

  3. Jak widzę w przepisie mascarpone to już to lubię! :)
    Na święta mam zamiar wypróbować to świąteczne ciasto z kajmakiem i mascarpone. Z pewnością będzie boskie! ;)

  4. coraz bliżej święta, coraz bliżej święta, a zapach Twoich wypieków roznosi się po moim domu :) dziękuję :)

  5. Zrobiłam:) Wyszło pysznie. Fajne połączenia z piernikiem:) Pozdrawiam serdecznie.

  6. Hmm… jestem rozczarowana:( Liczyłam, że przed Świętami zarzucisz nas przepisami na serniki, makowce, jakieś fajne sposoby przyrządzenia ryb, a tu takie pierdu pierdu:((( Nic w tym trudnego, można zrobić na codzień a nie ma święta:(

  7. BAJECZNE….MNIAM…
    Zosia! Ja zrobilam juz z Twojej strony pierniki i dzis robie ciasto piernikowe. Dam znac jak wyjdzie!
    Jak zaostanie mi tego piernika troche, to pozniej zrobie mus i jak znalazl – nowe danie!
    W tym roku kulinarnie szaleje!
    Czekam moze na posta swiatecznego, ale nie tylko na slodko!
    Pozdrawiam swiatecznie!!!*****

  8. Ciasto z mascarpone i kajmakiem już zrobiłam. Wyszło pyszne! Ten przepis też muszę wypróbować. I bardzo dobrze, że nie zalewasz nas “oklepanymi” przepisami na makowce, serniki itd. Kto powiedział, że w Święta trzeba robić coś trudnego? Przy “pierdu, pierdu” spędzimy mniej czasu przy gotowaniu, a więcej czasu na jedzeniu z rodzinką :D

  9. A ile porcji wyjdzie z tego jednego serka? U mnie na święta będzie 11 osób, więc nie wiem czy podwoić czy może potroić składniki ;-)

  10. Bardzo świąteczny deser tu widzę,na pewno bardzo pyszny ;)
    Śliczna koronkowa bluzka Zosiu,pięknie wyglądasz ;)
    I przy okazji złożę życzenia świąteczne,więc :
    Zosiu,życzę Ci samych dobrych chwil,samych radości,jeszcze więcej tak wspaniałych przepisów,żebyś wreszcie wydała swoją książkę ( którą po prostu muszę mieć) i duużo,duużo zdrowa i szczęścia ;)
    Wesołych Świąt!! ;)
    Pozdrawiam!! ;)

  11. ładnie się ubierasz i do tego jesteś mistrzem w kuchni;))) jesteś wzorem kobiety ;)

  12. Zosiu… znowu serek mascarpone ? :(((((((( Proszę Cię, dodaj coś dla zwolenników innych przysmaków :)

    Wesołych Świąt :)

  13. Zośka jesteś rewelacyjna! Zdolna i piękna :) Z przyjemnością przyrządzam i próbuje Twoje pyszności. Polska Nigella ;) Wesołych Świąt i głowy pełnej pomysłów na kolejne kulinarne niespodzianki!

  14. Super, jeden dzień do świąt, a ja z niczym, lecę do sklepu na zakupy aby zrealizować któryś z twoich przepisów, dzięki :).

  15. Kilka dni temu widziałam podobny przepis na innym blogu kulinarnym, trzeba będzie więc spróbować :) Ja bym dorzuciła jeszcze coś kwaskowatego (może kilka wiśni?), ale generalnie fajny pomysł!
    Śliczna bluzeczka, może uda się po świętach dorwać ją na przecenach?

    Zdrowych i spokojnych Świąt Zosiu!

  16. Zosiu zrobiłam ciasto świąteczne z makiem,które umieściłam na swoim blogu. Jestem ciekawa jak Ci się podoba! Mogłabyś zerknąć i wypowiedzieć się na ten temat najlepiej u mnie na blogu a jeżeli nie to tutaj :)
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
    http://www.e-jestemnikon.pl

  17. Spokojnych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku ! :)

  18. pyszne :) dopiero zaczynam poznawać Twój blog ale już przepis na obiadek jeden wykorzystany dziś kurczak z parmezanem i ten deserek :) będę tu bardzoo często zaglądać :)
    pozdrawiam ! :)

  19. Witam, z jakiej firmy jest ta mini tarka, którą użyła Pani do cynamonu?? Ewentualnie gdzie można taką kupić??

    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Pozdrawiam…Adam

  20. Witam!
    Zrobiłam przed chwilą ten deser i niestety nie wyszedł mi, chociaż jest tak prosty. Zamiast puszystego kremu, mam coś bardziej płynnego. Co może być przyczyną??
    Poza tym mam wrażenie, że nie czuję nic prócz powalającej słodyczy. Na pewno powinno być aż 100 g cukru pudru?

    Pozdrawiam i czekam na poradę.
    M.

  21. excellent post, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector don’t understand this. You must proceed your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

  22. Witam
    Z proporcji które podajesz na mus piernikowy, ile porcji mniej więcej wyjdzie? Czy na 4 pucharki wystarczy?
    Dziękuję i już się oblizuję.
    Zyczę miłych Swiąt:-)

  23. I’m not sure exactly why but this website is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.