Skip to main content

Tarta czekoladowo-pomarańczowa z karmelem // Chocolate-orange tart with caramel

* * *

Mam nadzieję, że moja dzisiejsza tarta ucieszy wszystkich miłośników tego wspaniałego duetu – czekolady i karmelu. Czasem można stracić dla nich głowę! 

Skład:

(Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis Davida Lebovitza z książki – Moja kuchnia w Paryżu)

(forma do tarty o średnicy 28 cm)

ciasto:

180 g mąki

30 g cukru pudru

150 g pokrojonego w kostkę masła

3 czubate łyżki dobrego kakao

1 łyżka wody (opcjonalnie)

farsz:

skórka otarta z 1 pomarańczy

2 jajka

1 szklanka mleka

250 g czekolady (gorzka lub mleczna)

ok. 200 g gotowego kajmaku

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, kakao i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia (można również posmarować formę masłem). Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta nakładamy na wierz masę kajmakową.

3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka roztrzepujemy w misce, a mleko podgrzewamy w oddzielnym garnku. Ciepłe mleko stopniowo przelewamy do roztrzepanych jajek i mieszamy. Mieszankę mleczno – jajeczną stawiamy na płomieniu i stale mieszając podgrzewamy przez 5 minut. Całość stopniowo przelewamy do roztopionej czekolady, dodajemy otartą skórkę pomarańczową i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Gotowy krem czekoladowy wylewamy na masę kajmakową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w 180 stopniach C. Pieczemy przez 20 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tartę na kolejne 30 minut.

Wszystkie serwetki, torba na zakupy, fartuszek i koszyk wiklinowy wykorzystane do dzisiejszych zdjęć pochodzą ze strony filizanka.net. Jeżeli jesteście zainteresowani to gorąco polecam.

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na profil na Instagramie.

* * *

I hope that todays tart will please all lovers of the amazing chocolate and caramel duo. Sometimes you can lose your head for it!

 

Ingredients:

(The inspiration for todays tart recipe came from David Lebovitz's book – My kitchen in Paris )

(Tart form with a diameter of 28 cm)

Pastry:

180 g flour

30 g icing sugar

150 g diced butter

3 heaped tablespoons of good cocoa

1 tablespoon of water (optional)

Filling:

grated zest of 1 orange

2 eggs

1 cup milk

250 g of chocolate (dark or milk)

approx. 200 g of the prepared dulce de leche

 

Here’s how to do it:

1. Into a wide bowl (or onto a pastry board) sift the flour, add the diced butter, sugar, cocoa and sprinkle with a spoon of water (optional). Firmly knead the dough, the put into the freezer for 30 minutes. Preheat oven to 180 degrees C.

2. Remove the dough from the freezer and spread it evenly in the baking tin already lined with baking paper (you can also smear the tin with butter). Puncture the dough with a fork. Bake for approx. 25 minutes until the pastry turns a golden color. After the pastry cools, add the dulce de leche on top.

3. Melt the chocolate in a water bath and leave to cool. Beat the eggs in a bowl, and heat up the milk in a separate pot. Pour the warm milk gradually into the beaten eggs and stir.  Place the egg-milk mixture on the stove and warm up while constantly stirring for 5 minutes. Gradually pour all the contents to the melted chocolate, add the orange zest and mix until smooth. Pour the ready chocolate cream onto the dulce de leche layer and put into the preheated oven at 180 degrees C. Bake for 20 minutes. Turn off the oven and  leave the tart inside for another 30 minutes with the door ajar.

All the napkins, shopping bag, apron and wicker basket used in todays pictures come from the website filizanka.net. If you are interested I highly recommend it :)

For more images and recipes visit my Instagram profile.

53 Odpowiedzi do “Tarta czekoladowo-pomarańczowa z karmelem // Chocolate-orange tart with caramel”

  1. Piekłam do tej pory Pani tarty z białą czekoladą i drugą czekoladową. Jednak ciasto nie odchodziło od formy a czasem było zbyt twarde. Czy może być to wina pieczenia? Dodam,że zawsze używam trybu pieczenia góra dół

    • Może coś z ciastem nie tak? Nie raz już próbowałam stąd przepisów na tarty i wychodzi idealne kruche ciasto :)

  2. Dzien dobry,
    Przepis wygląda bardzo apetycznie.
    Jaką średnicę ma ta forma na tartę?

  3. To takie smutne, patrząc z perspektywy Hani, że jest ubierana jak dorosła(bo nie wierzę, że nie domaga się różów, żółci, pomarańczy, zieleni itp. jak ubierają się inne dzieci). Ciekawe, czy musi się też, jak dorośli, zachowywać.

    • córeczka Zosi ma przecież różowe spodnie, więc w czym problem droga Karolino? W tym, że nie ma Smerfów ani Mickey Mouse na fartuszku? Jak dla mnie to czysta zawiść. Pewnie też chciałabyś ładnie ubrać dziecko, a brakuje ci stylu/kasy.
      Zosiu jesteś stylową kobietą i świetną kucharką, wypróbowałam wiele przepisów z książki i ze strony i wszystkie były łatwe w wykonaniu i pyszne. A tarty uwielbiam wszystkie i piekę min. raz w tygodniu, najczęściej z Twoich przepisów.

    • Czytam i niewierze.Wiesz,że jesteś okropną, podłą i zawistną osobą??? Dlaczego są tacy ludzie????Wstyd!!! Jak można? ?!!!
      Zosiu obyś w życiu realnym na takie osoby nie natrafiała, życzę tego Tobie, sobie i całej reszcie.

      No, wariatka no….!!!!

  4. naprawdę ciekawy przepis, chyba wypróbuje:) Zosiu, a czy ta tarta wychodzi bardzo słodka?
    najlepsze zdjęcie to to z Twoją córcią i pieskiem :)
    pozdrawiam serdecznie:)
    Kasia

  5. Ojejkuu jakie to piękne, a córcia jaka już duża. Zosiu będę piekła tą tartę w sobotę i podkreślę z ogromną przyjemnością.

  6. Witaj Zosiu! Mam niecodziennie pytanie. Zakładam mały biznes w Szkocji, opiera się on na produkacji wyrobów cukierniczych dla ludzi, którzy dbaja o dietę, trenują bądź chcą cieszyć się smakiem łakoci bez wielkiego poczucia winy. Moje firma opierać się będzie w większości na social media, zatem produkty które oferuję wymagają dobrego udokumentowania dla klientów i partnerów biznesowych. Czy jest szansa na to iż uchylisz rąbka tejemnicy, i zdradzisz, w jaki aparat najlepiej zainwestować/jakiego używasz dorobienia zdjęć jedzenia? Będę dłużna jeśli odpowiesz mi meilowo czy u Ciebie na blogu. Serdecznie pozdrawiam i czekam na wiadomości :)

  7. Zosiu, czy dobrze mi sie wydaje, ze uzylas czkolady toblerone w tym przepisie? Polecasz jej uzyc? Zabieram sie za pieczenie dzisiaj po poludniu i zastanawiam sie czy kawalki migdalow w toblerone ulepsza smak. czy lepiej po prostu uzyc zwykla gladka czekolade?

    Pozdrawiam!

    • Dodałam Toblerone, bo akurat traciła ważność – ale śmiało dodaj normalną :-))) pozdrawiam ciepło!

  8. Great post. I was checking continuously this blog and I ɑm impressed!
    Extremeⅼy useful info particularly the last part :) I care
    for such info much. I was looking for this certain info for
    a long time. Thank yⲟu and gοod luck.

  9. Exϲeⅼlent bloց here! Also your ᴡeb site rather a lot up very fast!
    What host are you the ᥙsage of? Can I am getting your associate link in your host?
    I wish my site loaded up as fast as yours lol

  10. Greetings! Very һelpful advice in this particular post!
    Ιt’s the little cһanges that make the greatest
    changes. Thanks for sharing!

  11. I like tһe helpful information you proνide in your
    articlеs. I’ll bookmark your weЬlog and check again here frequently.
    I’m quite surе I’ll learn lotѕ ᧐f neԝ stuff rigһt here!
    Best of lucқ for the next!

  12. Wow, ѡonderful blog lɑyout! How long have you been blogging for?
    yоu made bⅼogging look easy. The overall lօok of your site
    is excellent, as well aѕ the content!

  13. Do you mind if I quօte a few of your articles аs long as I
    proviɗe credit and sources back to yоur website? My bloɡ site is in the very same
    area of interest as yours and my users would definitely benefit from some of the information you present here.
    Pⅼease let me know if this okay with you. Appreciate it!

  14. Еxcellent beat ! I would like to apprentice at tһe samе time as you amend your webѕite, how can i
    subѕcribe for a weblog site? The account helped me a acceptable deal.

    I were tiny bit familiar of this your broadcast provided vibrant clear concept

  15. Ι love yoᥙr bloɡ.. very nice colorѕ & theme.

    Did you design this website yourself or did yoᥙ hire someone to
    do it fοr you? Plz respond as I’m looking to creatе my own blog and would ⅼike to find out where u got this from.
    thanks

  16. I am regulaг visitor, hoᴡ are you everybodү? Ƭhis рiece of writing posted at this ᴡeb
    pɑge is ցenuinely fastidious.

  17. Eⲭcellent post. I used to be checking ϲоnstantly this
    bloɡ and I am inspired! Extremely usefսⅼ information specially tһe ultimate part :) I
    take care of such info ɑ lot. I used to be looking for
    this certain info for a very long time. Thank you and best
    of luck.

  18. І absolutely ⅼove your blog.. Excellent colors & theme.
    Ⅾid yоu make this website yourself? Please reply bacқ аs I’m wanting to create my very own blog and would like
    to find out where you got this from or exactly what the theme is named.
    Cheers!

  19. Wonderful Ƅeаt ! I wish to аpprentice while you amend your site,
    how can i sᥙbscribe for a weblog sіte? The account aided me a appropriɑte deal.
    I had been a littlе bit acԛuainted of this your broadcast offered brilliant transparent idea

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.