Skip to main content

Tarta z letnimi owocami.

Skład:

ciasto:

150 g mąki

30 g cukru

125 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody (opcjonalnie)

farsz:

500 g serka mascarpone

1 tabliczka białej czekolady

1-2 łyżki cukru pudru

owoce: maliny, morele, porzeczki

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.

3. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i mieszamy z przestudzoną stopioną białą czekoladą. Krem nakładamy na kruchy spód ciasta, a na kremie rozkładamy owoce. Dla lepszego efektu całość możemy posypać cukrem pudrem.

Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i mieszamy z przestudzoną stopioną białą czekoladą.

 Krem nakładamy na kruchy spód ciasta, a na kremie rozkładamy owoce. 

Follow my blog with bloglovin!

Tarta o ruchomym spodzie dostępna również w sklepiku: http://makecookingeasier.shop.pl/pl/p/Forma-do-pieczenia-tart-o-ruchomym-dnie-srednica-24.5-cm/118

82 Odpowiedzi do “Tarta z letnimi owocami.”

  1. No Zosiu dawno juz czekalam na Twoj post:)ja urodze w przeciagu 2 tygodni, wiec ostatnie dni, aby taka tartę zjeść!dziś ją zrobie:)

  2. Ojej jak to pysznie wygląda! Moja siostra jest specjalistką od tart więc muszę jej podesłać ten przepis to może mi taką zrobi ;) Nawet kiedyś dostała ode mnie silikonową foremkę do tart, żeby łatwiej jej się piekło to może się teraz odwdzięczyć…

  3. Zosiu, Twoje wypieki są obłędnie pyszne :) Już nie mogę się doczekać, kiedy wrócę do domu i upiekę tę tartę! :) Jesteś moją mistrzynią kulinarną.
    A Kasia robi przepiękne zdjęcia Twoim potrawom. :)
    Pozdrawiam Was serdecznie dziewczynki! :)

  4. Tarta wygląda pysznie:) Podoba mi się to, z jaką pasją zajmujesz się kuchnią. No i te smakowite zdjęcia – każda Twoja potrawa wygląda bajecznie.
    Super, że postanowiłaś dzielić się swoimi pomysłami, prowadząc tego bloga, Zosiu. Lubimy ludzi z inicjatywą!;)
    Pozdrawiam, Sylwia

  5. Takie przepisy uwielbiam najbardziej :) ! Nie ma to jak świeże owoce w pysznej kompozycji… Pozdrawiam !

  6. Witam!!

    Ciasto wygląda wyśmienicie :) Zdjęcia, wiem powtarzam się, rewelacyjne!!! Zosiu jak ty znajdujesz czas na przygotowywanie tych wszystkich pyszności i jeszcze uwiecznianie tego na blogu? Pytam, bo sama jestem mamą 8-miesięcznego synka i trudno mi na cokolwiek czas, zwłaszcza teraz, kiedy wróciłam do pracy.
    Zosiu co powiedziałabyś na propozycję serii na blogu “przydatne gadżety do kuchni”.

    Z pozdrowieniami z Lublina,

    Stała czytelniczka

  7. Palce lizać! rewelacja.
    Btw. świetny strój – różowa, pastelowa spódnica i czarna góra.
    Jestem na TAK! (:

  8. Zosiu, czy na zdjęciu jest nóż ceramiczny? jeżeli tak, to daj znać jak się sprawdza i czy warto kupić, pozdrawiam

  9. Zosiu Kulinarnie super .. ale .. przy tej klasy fotografiach jedzenia musicie z Kasią zadbać o wszystkie elementy, super ujęcia, kolorystyka, disajnerski nóż … i ten pognieciony obrus :( Przyzwyczaiłyście mnie to pięknych zdjęć. Pozdrawiam serdecznie

  10. jejku, coś wspaniałego! Bardzo kolorystycznie, a przy okazji przepis jest banalnie prosty i pyszny ;)

  11. i znowu pyszności na pysznościami:)))))))))
    chciałabym zjeść kawałeczek teraz do kawki. zostało coś jeszcze?:)
    pozdrowienia

  12. Tarta na pewno pyszna! Ostatnio robiłam z malinami też z bloga. A może tak zamieścić przepis na SUFLET CZEKOLADOWY ? mmmm….

  13. Czy ktos wie…Zosia urodzila dziewczynke czy chlopca? bo ona sama to chyba nigdy na to pytanie nie odpowie?? :/

  14. Pychotka!!!
    Zosiu a kiedy można spodziewać się Twojej książki?
    Wszystkie przepisy mam podrukowane, ale zawsze jak ktoś mnie odwiedzi i spróbuje jakiś “smakołyk” z Twojego przepisu to od razu pozbywam się kartki z przepisem i tak w kółko drukuje i rozdaje..:-)

  15. Zosiu, jakiej białej czekolady używasz? Ja kiedyś kupiłam do wypieków taką z Lidla i niezbyt dobrze się rozpuściła, nie wiem od czego to zależy.

  16. Ja robię taką tartę w uproszczonej ale baaardzo smacznej wersji – spód robie z kruszonych owsianych ciasteczek – dwie paczki kruszę (młotkiem w worku:P), mieszam z roztopionym masłem, wykładam na forme do tarty i wkładam na chwilę do piekarnika:)

  17. Zosiu! Uwielbiam Twoje wypieki :) a jeszcze bardziej Twoje wyjątkowo czyste łyżki, w których pięknie odbijasz się z Kasią :P

  18. wlasnie zrobilam, pyszna!!! uzylam owocow z puszki zamiast swiezych, ogolnie to jestem wielka fanka Twojej tarty z malinami i biala czekolada, robilam juz chyba z 10 razy, ale ta teraz tez dodaje do ulubionych :)

  19. zrobiłam ją dzisiaj i wyszło mi bardzo kruche ciasto – aż się boję co będzie przy krojeniu i podawaniu (tarta czeka w lodówce do jutra na specjalna okazję), pierwszy raz piekłam cokolwiek ale zrobiłam wszystko jak w przepisie, proporcje, stopnie i czas pieczenia. A może ono powinno być kruche?

    • zrobiłam ale jako małe babeczki i brak jajka nie przeszkadzał. Natomiast naciełam się na mascarpone ;/ data niby była dobra ale w smaku nie bardzo i totalnie schrzaniło to efekt koncowy ;/ nigdy wiecej polskiego mascarpone.

      • mimo, że kruche to było przepyszne:) na wierzch dałam brzoskwinie (z puszki), maliny i poziomki (z ogródka)

  20. Nie tylko świetnie wygląda, ale i pysznie smakuje! Właśnie zrobiłam i cała rodzina się zajada :)

  21. <b) … i powiedz mi Zosiu … dlaczego ja w mojej małej kawalerce w Gdańsku nie mam piekarnika :( chyba podjadę do Was na tą tartę :) zrobiłaś mi smaka!

  22. Tartę zrobiłam – przepyszna! Moi goście byli zachwyceni, dziękuję za ten przepis.!!!
    Mam tylko jedno pytanie – tarty przyklejają mi się do spodu formy (mam szklaną). Nie wiem co źle robię. Czy znacie może sposób na to, żeby spód ładnie odchodził od formy?

  23. hej :) może pokarzesz jak robisz jakieś przetwory?? temat na czasie a ja szukam inspiracji :D

  24. Zosiu, na bazie Twojego ciasta zrobiłam tartę jabłkową :) Miałam cudownego 3-letniego pomocnika, który sam zjadł połowę wypieku :)) A póżniej udekorowaliśmy razem lody bananowe – zdjęcie załączyłam tutaj : http://bothlooks.blogspot.com Zapraszam do obejrzenia i do wypróbowania mojego nadzienia :)

    • Brawo! Gratuluję i chętnie skorzystam z nadzienia :-)

      Z pozdrowieniami dla Małego Pomocnika!
      Zosia

  25. Mmm pycha! Pomimo tego, że zapomniany spód po 20min extra spędzonych w piekarniku tak przywarł do foremki, że formą podawczą na talerzyku przypominał raczej bigos niż ciasto, było obłędnie pyszne. Razem ze znajomymi nie mieliśmy najmniejszego problemu z tym, żeby wyjadać prosto z foremki- w tej ciasto wyglądało idealnie ; ) Pozdrawiam i na pewno krem mascarpone+ biała czekolada wystąpi u mnie jeszcze w niejednej odsłonie.

  26. Zdjęcia tej tarty chodziły za mną od ponad tygodnia i w końcu MUSIAŁAM ją zrobić sama! :) Wyszła wspaniała, ciasto rozpłynęło mi się w ustach przy pierwszym kęsie a oprócz tego całość wyglądała po prostu pięknie z tymi malinkami :) super przepis, super zdjęcia, gratuluję Pani organizacji, ambicji i kobiecości nawet po pojawieniu się Malutkiej Gwiazdeczki. Pozdrawiam serdecznie

  27. Przepis bardzo łatwy, ale efekt przepyszny. Znajomym tak posmakowała pierwsza tarta,że musiałam natychmiast upiec następną:D

  28. Mmm uwielbiam maliny, a w połączenie z serkiem mascarpone równa się niebo w gębie!

    Deser zrobiłam od razu jak tylko pojawił się post i tak samo szybko zniknął! Rewelacja! Nawet mój tata, który nie jest łakomczuchem połasił się na tę słodką przekąskę :)

    • to super, bardzo się cieszę że mój przepis smakował rodzince! :-)

      Z pozdrowieniami!
      Zosia

  29. muszę przyznać że bardzo drogi przepis, serek mascarpone najtańszy 250g kosztuje 5zł, więc na sam serek 10zł a gdzie reszta… i to nie pierwszy taki przepis niestety

  30. Zosiu, zrobiłam dzisiaj i wyszła wspaniała- delikatna, rozpływająca się w ustach. W mojej wersji z borówką amerykańską zamiast porzeczki. Właśnie takie przepisy lubię najbardziej- proste w wykonaniu, szybkie i jednocześnie pyszne. Po tarcie już prawie nie ma śladu, na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę.
    Pozdrowienia. :))

  31. Czesc Zosiu,
    Wczoraj wieczorem zrobilam tarte z letnimi owocami wedlug Twojego przepisu. Wyszla pyszna!!!!!! :)))) I niesamowicie prosta do zrobienia, dla mnie osoby piekacej cokolwiek raz na okolo rok. Na pewno bede robila to od teraz czesciej. Zrobilam ja wczoraj wieczorem i wstawilam do lodowki na noc. dzis rano po otwarciu lodowki uderzyl nas boski zapach sadu w srodku lata :))
    Ciasto wygniotlam czesciowo z maki orkiszowej i czesciowo z maki przennej. Jak ciasto bylo gotowe mialam trudnosci z odlepieniem go od formy (przedtem nasmarowalam ja grubo maslem). Bede robila tarte czesciej, trening czyni mistrza :))

    Pozdrawiam serdecznie! :)

    Gosia

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.