Skip to main content

Tort bezowy z musem z mango

Skład:

Bezy:

4 białka

150 g cukru

1 łyżeczka octu winnego

krem z mango:

2  dojrzałe mango

2 jajka

150 g cukru

150 g masła

(1 łyżka mąki ziemniaczanej opcjonalnie)

do dekoracji: ubita śmietanka 36 % (ok. 500 ml)

garść świeżych truskawek

świeże figi +  wiosenne kwiaty

A oto jak to zrobić:

1. Mango dokładnie obieramy, tak by uzyskać miąższ (konsystencja powinna przypominać purée, jeżeli jest dość twarde zmiksujmy delikatnie blenderem) i łączymy z roztopionym masłem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę i partiami dodajemy do masy z mango. Całość podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając. Po ok.10-12 minutach masa powinna stopniowo zgęstnieć (jeżeli będzie zbyt rzadka można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej). Masę odstawiamy najlepiej do lodówki na 2-3 godziny.

2. Aby przygotować bezę: białka ubijamy, a w końcowej fazie dodajemy cukier. Następnie dalej ubijamy, dodajemy ocet i miksujemy. Piana powinna być lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy 2 okręgi i rozsmarowujemy masę bezową. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 150 stopni C i pieczemy przez 8 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni C i pozostawiamy w piekarniku do 1,5 godziny (po godzinie sprawdźmy, powinna być twarda na zewnątrz i chrupiąca). Bezę najlepiej pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

3. Na upieczoną bezę nakładamy mus z mango, plastry truskawek i ubitą śmietanę. Przykrywamy bezą i dekorujemy świeżymi figami. Tort bezowy wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Najlepiej smakuje schłodzony.

Follow my blog with bloglovin!

54 Odpowiedzi do “Tort bezowy z musem z mango”

  1. ja do mango dodaję soku bananowego – wychodzi super :) miksuję na bardziej jednolitą masę i wychodzi coś pysznego do polania śmietany na bezie :)

    • ooo banan, to rzeczywiście świetny dodatek! Na drug raz z pewnością dodam:)

      Dziękuję serdecznie za wiadomość i pozdrawiam porannie!

      Zosia

      • Zosiu Ty jak zwylke Cudna!!! Zadzwonie w weekend. Sniło mi się ze się spotkałysmy. To znak! Mam nadzieje ze u Ciebie wszytko tak pieknie jak na zdjęciach. Tesknie:) Ile to juz lat? … Zadzwonie! Buziaków moc!

  2. Wygląda niesamowicie, apetycznie i przepięknie kolorowo. Nie widziałam jeszcze tortu bezowego, który wyglądałby tak ładnie.
    Serdecznie pozdrawiam.
    Paulina

  3. Onono jest i tort bezowy!:)
    Wygląda to rewelacyjnie!
    Ja jeszcze nigdy nie pokusiłam się o zrobienie bezów ale czas najwyższy:)
    Powiedz mi jak z krojeniem tego tortu, nie rozpada się?
    Jak dotąd jadłam tylko kupne bezy a po zrobienu tortu wszystko się kruszyło, że jakaś masakra.
    Gratuluję pomysłu!:)
    Pozdrawiam gorąco!
    Monika

  4. O Mamciu, mam ochotę wybiec z pracy do sklepu po składniki i pędem do domu, żeby to przygotować! :P Mój domowy Bezowy Potwór będzie wniebowzięty! :)

  5. Zosia, a piekarnik w jakim trybie? ja się zawsze boję, że jak włożę dwie bezy razem, to spalę którąś…

  6. Zosiu,
    Mam pytanie. Udało Ci się znaleźć jakiś dobry przypis na ciasteczka makaroniki? Pamiętam, że pisałaś coś o nieudanych próbach:) Mam ochotę upiec coś takiego, ale boje sie, że skoro ty ze swoimi umiejętnościami poległaś to ja nie mam szans:D

  7. Droga Zosiu, przepis super; szybki, lekki i pyszny deser:-)
    Często robię Pavlovą z bitą śmietaną i mango właśnie,
    ale dziś upiekłam babkę czekoladową z Twojego poprzedniego słodkiego przepisu; w domu pachnie niesamowicie, czekamy aż ostygnie:-)
    Pozdrawiam słonecznie,
    Marta:-)

  8. Zosiu, tort wygląda zjawiskowo ;). Ale mam pewne obawy…jak udało Ci się go pokroić na kawałki??? Nie pokruszył się???

  9. Cześć! Chciałabym zrobić twój tort kokosowy z mascarpone i malinami. I tu pytanie: jaką wziąć tortownicę na biszkopt? O jakiej średnicy? Zawsze podajesz przepisy na torty i podobne sprawy uwzględniając tortownice o takiej samej wielkości?

  10. Zosiu,
    proszę Cię, załóż jakąś kawiarnię, bistro, restaurację – co tylko chcesz, a będę stałym gościem, mimo, że nie jem słodyczy ;))
    Uwielbiam i pozdrawiam !

  11. Świetny przepis! Jutro biorę się za robienie tego torta.
    I bardzo ładny sweterek w paseczki. Gdzie kupiony?

  12. Wspaniały lekki torcik. Mam tylko pytanie na jaka ilość porcji można go pokroić?
    Pozdrawiam

  13. Ślicznie całość wygląda :) Osobiście nie jestem fanką tortów, już tym bardziej tych bezowych, dla mnie są zbyt słodkie. Ale parę razy piekłam dla mamy, i jakoś beza płaska zawsze mi wychodzi…

  14. Witam. Wydaje mi się, że beza się jednak troszkę za bardzo przypiekła, a powinna się tylko dobrze wysuszyć. Powinna być biała, nie brązowawa… Polecam zmniejszyć temperaturę suszenia do 100 stopni i wydłużyć czas… Pozdrawiam

  15. oj jak ja nie lubię bezy :D wyjadłabym z tego “ciasta” mango i truskawki :D pozdrawiam

  16. Podzielę się moim przepisem na tort bezowy:
    Spody z białek jak u Zosi, ale temp maks. 90 C i suszenie trwa nawet 3-3,5 godz. Zrobić białą bezę to wielka sztuka :)
    Krem: 4 żółtka ubijam z cukrem (daję na oko 80-100 g) na puszysty krem, potem dodaję 500 g mascarpone (polecam z piątnicy).
    Tort: Beza- krem- truskawki-migdały w płatkach- beza.
    Tort znika w 15 min i dzisiaj zaraz zaczynam robić już 3 w tym tygodniu na 2 osoby :))

  17. Zosiu jestem antytalenciem kulinarnym ale uwielbiam zaglądać do Ciebie :)
    Oprócz pysznych potraw (wierzę, że smakują tak dobrze jak wyglądają) robisz cudowne zdjęcia!

    Pozdrawiam,
    Anna

  18. Ooo bajeczny pomysł! Kocham jeść :D Skąd bierzesz pomysły na tą całą stronę wizualną dań? Jakbyś szukała jakiś to zajrzyj na wylistuj.pl

  19. Jak zobaczyłam zdjęcie na FB, będące zapowiedzą przepisu to pomyślałam, że będzie to jakiś przewrotny tort – z jajecznicą, rzodkiewkami i śmietaną :P

    Zosiu, powiedz chociaż mniej więcej kiedy planujesz wydanie książki – już nie mogę się doczekać!!!

  20. Gratuluję-wyszła idealna :) W zeszłym tygodniu upiekłam 2 torty bezowe. Polecam do ubitej masy, dodać gorzką posiekaną czekoladę (tzn. pół ;) ) nieco kakao lekko zamieszać. Po upieczeniu smakuje obłędnie, po prostu rozpływa się niesamowicie przyjemnie :)
    Właśnie zastanawiam się jak może smakować mango z czekoladą :D

  21. Zosiu, mam prośbę, pokażesz nam łatwy przepis na drożdżówkę? Będę pierwszy raz piekła w te święta i z chęcia skorzystałabym ze sprawdzonego przepisu :)

  22. Zosiu, ostatnio pokusiłam się na zrobienie bezy i to była totalna porażka po raz drugi. Do trzech razy sztuka. Mam pytanie czy bezę pieczemy na termoobieg i jaka możne być przyczyna, że za każdym razem jest ona gumowa?

  23. hehe tort wyglada przeslicznie, ale mi niestety ten mus przypomina z wygladu mamałygę, rumunski przysmak :) pozdrawiam

  24. Właśnie szukałam “czegoś” wyjątkowego z okazji urodzin mojego męża – myślę, że to jest właśnie to:) choć przyznam, że przygoda z pieczeniem po raz pierwszy bezy to może być nielada wyzwanie ;)

    Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne przepyszne przepisy:)

  25. Cześć ;) Bezę można przygotować dzień wcześniej ? Jak ją najlepiej przechować ? ;) Pozdrawiam !!

  26. Zosienko! Bardzo Cie prosze, czy moglabys mi napisac skad sa te cudowne talerzyki deserowe? Chyba sa od kompletu filizanek, bo cos mi sie przypomina z Twoich innych przepisow. Pozdrawiam!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.