img_9371

Skład:

(tortownica o średnicy 23 cm lub 26 cm)

5 jajek

150 g mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

150 g brązowego cukru (najlepiej Muscovado)

30 g mieszanki przyprawy korzennej (mielony pieprz, cynamon, goździki, imbir)

3 łyżki dobrego kakao

krem:

2 opakowania serka mascarpone (500 g)

2-3 czubate łyżki cukru pudru

skórka otarta z 2 pomarańczy

2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau lub rum)

do dekoracji:

garść świeżej żurawiny

2 łyżki cukru pudru

3-4 pierniki (przepis podobny tutaj)

img_9376

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować ciasto: żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy przyprawy, kakao i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną i ubite białka. Całość mieszamy za pomocą szpatułki (ruchem z dołu do góry).
  2. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Aby przygotować krem: skórkę z pomarańczy ścieramy na tzw. małych oczkach, dodajemy cukier puder, likier i mieszamy. Następnie dodajemy serek mascarpone i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem schładzamy w lodówce min. 1 godzinę.
  4. Aby przygotować śnieżne kulki z żurawiny: schłodzoną żurawinę obtaczamy w cukrze pudrze i przekładamy na 15 minut do zamrażalnika.
  5. Upieczone ciasto kroimy na 3 płaty (opcjonalnie: płaty możemy skropić likierem lub rumem). Ciasto przekładamy schłodzonym kremem. Dekorujemy piernikami, schłodzonymi kulkami żurawinowymi i zielonymi gałązkami. Ciasto najlepiej smakuje gdy jest schłodzone.

img_9389

img_9404 img_9407

img_9411
img_9414 img_9420

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

*  *  *

Chciałabym jednocześnie serdecznie podziękować wszystkim, którzy wzięli udział w naszym mini konkursie na najlepszy, domowy przepis na śledzie. Wszystkie brzmią wspaniale, bo widać że receptury odtwarzane z sercem.

Nagrodą w postaci mojej książki z dedykacją, chciałabym wyróżnić poniższy przepis od p. Kasi (tak się podpisała w komentarzu). Gorąca prośba o kontakt pod mój adres mailowy (zakładka: kontakt).

Ściskam mocno i zapraszam na przepis p. Kasi:

Ja podaje przepis na najlepsze śledzie mojej mamy :) w moim rodzinnym domu śledzie to postawa wigilijnego menu – co roku robimy conajmniej 5 rodzajów (a zdarzały sie lata z 10 cioma :)
Ale te sa zdecydowanie najlepsze
Śledzie z kurkumą
5 filetów śledzi
0,5 szklanki śmietany 30
0,5 szklanki majonezu
8 suszonych śliwek
3 łyżki musztardy francuskiej
0,5 dużej cebuli
Sypka kurkuma
Mleko

Jak to zrobic?
Śledzie wymoczyć w mleku i pokroić na kawałki. Następnie przygotowac sos.
Cebule zeszklić na patelni. Do jednej miski wrzucamy cebule majonez śmietanę oraz musztardę. Do tego dodajemy suszone śliwki pokrojone w paseczki i kurkumę (az do uzyskania wściekle żółtego koloru). Wszytsko dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego sosu dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.
Najlepiej smakują jak sie przegryza (czyli na 2gi dzien)

Smacznego

Kategorie:

54 odpowiedzi na “Tort piernikowy z kremem pomarańczowym”

  1. Pięknie się prezentuje! Ja dziś kupiłam panettone nadziewane pomarańczami, sama jestem ciekawa co to będzie … pozdrawiam i spokojnych oraz szczęśliwych Świąt!:)

  2. Zosieńko jesteś wielka!
    Zjadłabym cały ?

  3. Moja mama dawno dawno temu robiła podobny i niestety przepis zaginął więc może spróbuję odtworzyć go bazując na Twoim Zosiu. Pamiętam że mama zamiast cukru dodawała do ciasta szklankę płynnego miodu a warstwy przekładała powidłem śliwkowym na które dawała krem – połączenie masła i ugotowanej i wystudzonej kaszy manny (zamiast budyniu).

    • Zosia

      Elu, ja też myślałam o powidłach śliwkowych, ale niestety zabrakło. Jeżeli masz pod ręką, koniecznie posmaruj! Miód to też dobry pomysł, ale obawiam się że ciasto może lekko stwardnąć. Ściskam mocno i dziękuję za odwiedziny??

  4. Mascarpone plus pomarańcze – to musi być cud-miód! Zaraz robię listę zakupów ?
    Dziękuję za inspiracje i życzę radosnych świąt ?

  5. Boski! Jutro spróbuje :)

  6. Zoś, skąd ten pieknyy sweter?

  7. przepiękny, nic tylko szykować, ale u mnie raczej na Sylwestra :)

  8. Cześć, ja jestem noga z gotowania,ale pomysł torciku mi się podoba, i moje pytanie, czy można pójść na łatwiznę i gotowy biszkopt przelożyć kreme? czy to nie ma totalnie sensu?

  9. Czy torcik wyjdzie również w wersji bezglutenowej?

  10. Zosiu, czy polecasz dodanie do masy bitej smietany, tak aby była lżejsza? czy pisząc 2 opakowanie mascarpone masz na mysli 2 x 500g, czy w sumie 500g?

  11. Wygląda rewelacyjnie, muszę spróbować!

    Zastanawiam się tylko czy jest szansa żeby skórkę pomarańczową czymś zastąpić? Chciałabym utrzymać aromat pomarańczy ale u mnie w domu nikt nie lubi skórki. Może trochę odciśnięty miąższ? Czy wystarczy sam likier? Jakiś inny pomysł?

    Będę super wdzięczna za podpowiedzi :)

  12. Torcik cudny ! :)
    Niestety moja próba jego wykonania to totalna masakra. Ciasta wyszło bardzo mało z podanych proporcji i niestety nie wyrósł ani troszkę, jest tak niski, że nie uda mi się go przeciąć nawet na 2 blaty. Co mogłam zrobić nie tak? W cieście nie ma ani proszku ani sody, może to dlatego?
    Z góry dziękuję za odpowiedź ! ;)

    • Karolina mi też nie wyszedł taki wysoki, ale wyrósł na tyle, bym mogła przekroić na chociaż 2 blaty. Też nie wiem, co zrobiłam nie tak… Ale masą wysmarowałam cały, a co zostało to zjadłam :P Pozdrawiam :)

    • Zosia

      W przypadku tego ciasta, nie można za długo mieszać składników – tak jak przy biszkopcie.

    • Zosia

      Karolino, nie trzeba ani sody ani proszku, bo są jajka. Zastanawiam się jednak co mogło pójść nie tak… może nie wszystkie produkty miały temperaturę pokojową? Nawet w przypadku jajek jest to istotne – te trzymane w lodówce, warto na min. 30 minut wyjąć z lodówki przed pieczeniem.

  13. A mi wyszedł zakalec… :(

  14. Zosiu, zrobiłam wszystko wg przepisu a ciasto nie wyrosło?

  15. Zoś! Ciasto wyszło rewelacyjne :-)) Wszystkie dzieciaki palce lizały, dzięki za kolejny przepis!

  16. Zosiu a proszku lub sody nie trzeba do ciasta? Pozdrawiam serdecznie :)

    • Zosia

      Karolino, dodajemy ubite białka, więc podobnie jak przy biszkopcie nie trzeba dodawać proszku/sody. Usciski!

  17. Właśnie tort schładza mi się w lodowce. Oczywiście spróbowałam kremu i ciasta.
    Jutro podam w Wigilię.
    Gdyby nie Twoje przepisy to chyba bym się w ogóle w kuchni nie pojawiała :)
    Pozdrowienia z Wrocławia i życzę Wesołych Świąt.

  18. Zosiu, czy skorke z pomarańczy dodajemy również do ciasta, czy tylko do kremu? W przepisie jest napisane że i tu, i tu. Właśnie zabieram się za pieczenie :) pozdrawiam!

  19. Zosiu tort wyszedl pierwsza klasa! Wszysvy zachwyceni ✌?️?

  20. Zosiu, jestem bardzo rozczarowana. Twoje przepisy zawsze brałam w ciemno bo potrawy wychodziły zawsze znakomite. A tym razem porażka. Ciasto wcale nie urosło. Uprzedzając pytania – dodałam składniki w temperaturze pokojowej, mieszkałam tak jak sugerowałaś. I teraz czeka mnie pieczenie kolejnego ciasta ;( Pozdrawiam, czekam na kolejne, bardziej trafione przepisy :*

    • Zosia

      Aniu, dziękuję za wiadomość. Bardzo mi przykro :( zupełnie nie wiem w czym może tkwić problem. Dzisiaj raz jeszcze odtwarzałam przepis i wyszedł przepyszny :-)

    • :* musiałam coś zrobić zle albo nie dodałam wystarczającej ilości serca ;) ale wiesz … w smaku jest przepyszny, nie spodziewałam się ze tak prosty pod względem składników krem może być tak smaczny !

  21. Czy do ciasta dodajemy skórkę z pomarańczy czy tylko do kremu ?
    Jeśli tak to proszę o informację ile. W składnikach brak takiej informacji.
    Pozdrawiam!

    • Zosia

      Tylko do kremu – tak jak w opisie :-)

    • Dziękuję Zosiu za odpowiedź, zabieram się za pieczenie :)
      W opisie jest napisane, że i tu i tu :) „Aby przygotować ciasto: żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, przyprawy, kakao i mieszamy. (…)”
      Wszystkiego co najlepsze dla Ciebie i Twojej Rodziny!

  22. Zosiu, a ja zrobiłam na zwykłych biszkoptach, bo zamówiłam u cukiernika a na krem pokruszylam pierniczki :). Czy myslisz, zeby cos jeszcze dodać, aby wyszedł taki aromatyczny swiąteczny? Krem wyśmienity, ale boje sie, ze tort wyjdzie za mało korzenny.

  23. A skąd piękny marmurowy stolik?

  24. Dziewczyny, a ja zupełnie nie rozumiem dlaczego Wam to ciasto nie wychodzi.. Czytałam poprzednie komentarze i wbrew nim postanowiłam je upiec. Wyszedł taki jak Zosiny :) Co prawda trochę więcej dodałam kremu z mascarpone.

    Zosiu wszystkiego co najpiękniejsze dla Ciebie i Twojej Rodziny! P.S. Widziałam Cię dzisiaj w Rivierze – pięknie wyglądasz.. myślałam że jesteś dużo niższa :-))))

    • Zosia

      Joanna! Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci :-) Uściski świąteczne i dziękuję za wiadomość :*

  25. Czy skórkę pomarańczową dajemy do ciasta i do kremu (po jednej pomarańczy)?

  26. Zosiu czy do tych śledzi użyć śmietany 30% czyli śmietankę? Bardzo proszę o odpowiedz. Ola

  27. Mnie ciasto również nie wyrosło. Konsystencja masy po dodaniu przyprawy, kakao i mąki do żółtek była bardzo zwarta i nie dało się jej szybko połączyć z pianą z białek. Być może to jest przyczyna?

  28. Zosiu Twoje przepisy są super:-) Pilnie potrzebuję przepisu na tort bez mąki….. Czy ewentualnie w tym przepisie można czymś ją zastąpić: -) Chciałabym sprawić przyjemność bliskiej osobie ktora jest na specjalnej diecie. Pozdrawiam serdecznie

  29. Zosiu, jakich perełek – ozdób użyłaś do pierniczków? Bo mi się stopiły w trakcie pieczenia :(((

    Jeśli nie chcesz reklamować żadnej firmy to poproszę o prywatną odpowiedź, bardzo mi zależy. Pozdrawiam!

  30. Zosiu chciałabym zrobić torcik na walentynki i mam pytanie czy jeśli nie dodam przyprawy piernikowej będzie Ok? I będzie to torcik czekoladowy ? Z pomarańczą ?
    Będzie to mój pierwszy torcik wiec mam obawy ze może się nie udać …
    Pozdrawiam ?

Dodaj komentarz