Tort piernikowy z kremem pomarańczowym

img_9371

Skład:

(tortownica o średnicy 23 cm lub 26 cm)

5 jajek

150 g mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

150 g brązowego cukru (najlepiej Muscovado)

30 g mieszanki przyprawy korzennej (mielony pieprz, cynamon, goździki, imbir)

3 łyżki dobrego kakao

krem:

2 opakowania serka mascarpone (500 g)

2-3 czubate łyżki cukru pudru

skórka otarta z 2 pomarańczy

2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau lub rum)

do dekoracji:

garść świeżej żurawiny

2 łyżki cukru pudru

3-4 pierniki (przepis podobny tutaj)

img_9376

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować ciasto: żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy przyprawy, kakao i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną i ubite białka. Całość mieszamy za pomocą szpatułki (ruchem z dołu do góry).
  2. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Aby przygotować krem: skórkę z pomarańczy ścieramy na tzw. małych oczkach, dodajemy cukier puder, likier i mieszamy. Następnie dodajemy serek mascarpone i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem schładzamy w lodówce min. 1 godzinę.
  4. Aby przygotować śnieżne kulki z żurawiny: schłodzoną żurawinę obtaczamy w cukrze pudrze i przekładamy na 15 minut do zamrażalnika.
  5. Upieczone ciasto kroimy na 3 płaty (opcjonalnie: płaty możemy skropić likierem lub rumem). Ciasto przekładamy schłodzonym kremem. Dekorujemy piernikami, schłodzonymi kulkami żurawinowymi i zielonymi gałązkami. Ciasto najlepiej smakuje gdy jest schłodzone.

img_9389

img_9404 img_9407

img_9411
img_9414 img_9420

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

*  *  *

Chciałabym jednocześnie serdecznie podziękować wszystkim, którzy wzięli udział w naszym mini konkursie na najlepszy, domowy przepis na śledzie. Wszystkie brzmią wspaniale, bo widać że receptury odtwarzane z sercem.

Nagrodą w postaci mojej książki z dedykacją, chciałabym wyróżnić poniższy przepis od p. Kasi (tak się podpisała w komentarzu). Gorąca prośba o kontakt pod mój adres mailowy (zakładka: kontakt).

Ściskam mocno i zapraszam na przepis p. Kasi:

Ja podaje przepis na najlepsze śledzie mojej mamy :) w moim rodzinnym domu śledzie to postawa wigilijnego menu – co roku robimy conajmniej 5 rodzajów (a zdarzały sie lata z 10 cioma :)
Ale te sa zdecydowanie najlepsze
Śledzie z kurkumą
5 filetów śledzi
0,5 szklanki śmietany 30
0,5 szklanki majonezu
8 suszonych śliwek
3 łyżki musztardy francuskiej
0,5 dużej cebuli
Sypka kurkuma
Mleko

Jak to zrobic?
Śledzie wymoczyć w mleku i pokroić na kawałki. Następnie przygotowac sos.
Cebule zeszklić na patelni. Do jednej miski wrzucamy cebule majonez śmietanę oraz musztardę. Do tego dodajemy suszone śliwki pokrojone w paseczki i kurkumę (az do uzyskania wściekle żółtego koloru). Wszytsko dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego sosu dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.
Najlepiej smakują jak sie przegryza (czyli na 2gi dzien)

Smacznego