11 lutego 2018

Upieczmy różowe ciasto!

*   *   *

Walentynki zawsze lubiłam spędzać w domu. W otoczeniu Najbliższego. Nie specjalnie cieszyły mnie restauracyjne stoliki z różowymi serduszkami. To tak, jak gdyby uczucie tkwiło w nas tylko tego dnia.

Ale za to lubię na tę okazję upiec coś specjalnego. Coś słodkiego, żebyśmy mogli wspólnie rano w trójkę zjeść pod kołdrą i cieszyć się tą chwilą jak najdłużej.

A co Wy chcielibyście zjeść słodkiego na Walentynki?

Skład:

(keksówka lub tradycyjna tortownica o średnicy 26/29 cm)

250 g upieczonych buraków (w sklepach są już gotowe) + 2 łyżki powstałego soku (przyda się do kremu)

250 g mąki pszennej

4 jajka

1 tabliczka + 120 g brązowego cukru

180 ml oleju roślinnego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

250 g serka mascarpone + 2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soki z buraków

A oto jak to zrobić:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę stołową tak by uniknąć zakalca. Buraki z olejem miksujemy w malakserze lub za pomocą blendera na puree. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, puree z buraków i roztopioną czekoladę. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie.
  3. Aby przygotować krem: ser mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z buraków. Krem przekładamy na ostudzone ciasto. Dekorujemy ususzonymi płatkami różanymi.

Rozpuszczoną białą czekoladę przelewamy do masy buraczanej.

Jak zrobić krem o różowym zabarwieniu, unikając barwników spożywczych? Polecam dodać 2 łyżki soku z upieczonych buraków – kolor jest piękny!

 Krem przekładamy na ostudzone ciasto.

Z okazji zbliżających się Walentynek, przy zakupie za min. 200 zł marka Tous przygotowała dla swoich Klientów specjalne pudełeko na biżuterię.

Ciasto dekorujemy suszonymi płatkami róży.

 

Kategorie:

38 odpowiedzi na “Upieczmy różowe ciasto!”

  1. Zosieńko jaka niespodzianka :-))) Zdjęcia dzisiejsze są jakby inne.. może dlatego, że wreszcie mogę Ciebie zobaczyć z Twoją córeczką. Piękne!

  2. Jaki fajny pomysł z tymi burakami. A czy mogę pominąć cukier?

  3. Zgadzam się z komentarzem Alicji – cieszę się, że wreszcie możemy widzieć Ciebie na chociaż jednym zdjęciu.
    Pięknie, słodko, malinowo <3 tworzycie miłe trio.

  4. Zosiu, może nie na temat ale właśnie upieklam bułeczki czosnkowe i wyszły super. Czekamy aż ostygna :) dziękuję za przepis :)

  5. Ty to masz pomysły;-D W różu bardzo Wam do twarzy!

  6. Zosiu, jaki piękny nastrój tych zdjęć, bije z nich niesamowite ciepło i miłość…jak miło,że we wszechobecnym pędzie jeszcze da się czasem zatrzymać i upiec wspólnie ciasto:) celebrujmy te chwile jak najczęściej!!!a ja dziś tylko sobie popatrzę i nacieszę oczy bo niestety będzie mi ciężko zmodyfikować przepis na bezglutenowy i bezmleczny… Oby Walentynki trwały codziennie, nie tylko od święta:* kochajmy się i cieszmy się sobą każdego dnia! :*

  7. Ależ apetycznie się prezentuje ;)

  8. przepiękne zdjęcia, cudowny przepis, taki prosty, a wspaniały.

  9. Idealne ciasto na walentynki. Wygląda przepięknie i jestem pewna że jest pyszne.
    ❤️❤️❤️

  10. Super pomysł na Walentynki, Zosiu i piękne zdjęcia! Też preferujemy, praktycznie od zawsze, Walentynki w domowym zaciszu, jednak atrakcyjne kulinarnie;-) W tym roku piekę bezę Pavlovą.
    Udanego świętowania.
    Pozdrawiam z południa PL,
    Marta;-)

    • Zosia

      Beza Pavlova piękny pomysł❤️ Pozdraeiam ciepło ze słonecznego Orłowa!

  11. Idealny pomysł na deser, na walentyknkowy wieczór z dziewczyną :)

  12. A ja wczoraj zrobiłam po raz pierwszy Twój chleb z orzechów i nasion i już innego nie chcę jeść!

  13. Wspaniały przepis!
    Dziś już zrobiłam. Dzieci zachwycone i ja nie mniej.
    Zresztą ostatnio często tu goszcze i czego nie spróbuje, wszystko jest strzałem w 10!
    Bardzo, bardzo Pani dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

  14. Wygląda bardzo ładnie 💕 jestem ciekawa przekroju ciasta bo z góry wygląda jakby w środku było zielone 🤔 do polewy lubię użyć soku z malin, kolor równie piękny, ale bez posmaku buraczków 😋 pozdrawiam Zosiu

  15. Zosiu, a mogłabyś pokazać, jak to ciasto wygląda w środku, po ukrojeniu? 😉 Jestem ciekawa tego koloru!

    • Zosia

      Już jest zjedzone, ale kolor jest podobny do ciasta marchewkowego (rdzawo-brązowy). Niestety puree buraczane pod wpływem wysokiej temp gubi swój piękny różowy kolor❤️

  16. Zosiu, wygląda wspaniale!

    W przepisie jedna tabliczka białej czekolady jak mniemam? :)

  17. Zosiu w najnowszej książce Y.Ottolenghi i H.Goh polecają oni dodać do ciasta z burakami tabletkę z witaminą C (jeszcze nie próbowałam tego przepisu), co podobno zapobiega traceniu przez nich koloru, ciekawe jakby to podziałało na Twoje ciasto .
    Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam serdecznie :)

  18. Buraki to świetny patent :)
    I w 100% naturalny.
    Ciasto prezentuje się bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam serdecznie.

  19. Czy to ciasto jest mokre w środku? Zrobiłam, ale chyba mi nie wyszło :( czy moim błędem mogło być wymieszanie składników blenderem zamiast szpatułką?

    • Zosia

      Elu niestety tak – nie można miksować blenderem, gdyż jest większa prawdopodobieństwo zakalca :(((

Dodaj komentarz