Skip to main content

Upieczmy różowe ciasto!

*   *   *

Walentynki zawsze lubiłam spędzać w domu. W otoczeniu Najbliższego. Nie specjalnie cieszyły mnie restauracyjne stoliki z różowymi serduszkami. To tak, jak gdyby uczucie tkwiło w nas tylko tego dnia.

Ale za to lubię na tę okazję upiec coś specjalnego. Coś słodkiego, żebyśmy mogli wspólnie rano w trójkę zjeść pod kołdrą i cieszyć się tą chwilą jak najdłużej.

A co Wy chcielibyście zjeść słodkiego na Walentynki?

Skład:

(keksówka lub tradycyjna tortownica o średnicy 26/29 cm)

250 g upieczonych buraków (w sklepach są już gotowe) + 2 łyżki powstałego soku (przyda się do kremu)

250 g mąki pszennej

4 jajka

1 tabliczka + 120 g brązowego cukru

180 ml oleju roślinnego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

250 g serka mascarpone + 2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soki z buraków

A oto jak to zrobić:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę stołową tak by uniknąć zakalca. Buraki z olejem miksujemy w malakserze lub za pomocą blendera na puree. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, puree z buraków i roztopioną czekoladę. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie.
  3. Aby przygotować krem: ser mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z buraków. Krem przekładamy na ostudzone ciasto. Dekorujemy ususzonymi płatkami różanymi.

Rozpuszczoną białą czekoladę przelewamy do masy buraczanej.

Jak zrobić krem o różowym zabarwieniu, unikając barwników spożywczych? Polecam dodać 2 łyżki soku z upieczonych buraków – kolor jest piękny!

 Krem przekładamy na ostudzone ciasto.

Z okazji zbliżających się Walentynek, przy zakupie za min. 200 zł marka Tous przygotowała dla swoich Klientów specjalne pudełeko na biżuterię.

Ciasto dekorujemy suszonymi płatkami róży.

 

39 Odpowiedzi do “Upieczmy różowe ciasto!”

  1. Zosieńko jaka niespodzianka :-))) Zdjęcia dzisiejsze są jakby inne.. może dlatego, że wreszcie mogę Ciebie zobaczyć z Twoją córeczką. Piękne!

  2. Jaki fajny pomysł z tymi burakami. A czy mogę pominąć cukier?

  3. Zgadzam się z komentarzem Alicji – cieszę się, że wreszcie możemy widzieć Ciebie na chociaż jednym zdjęciu.
    Pięknie, słodko, malinowo <3 tworzycie miłe trio.

  4. Zosiu, może nie na temat ale właśnie upieklam bułeczki czosnkowe i wyszły super. Czekamy aż ostygna :) dziękuję za przepis :)

  5. Zosiu, jaki piękny nastrój tych zdjęć, bije z nich niesamowite ciepło i miłość…jak miło,że we wszechobecnym pędzie jeszcze da się czasem zatrzymać i upiec wspólnie ciasto:) celebrujmy te chwile jak najczęściej!!!a ja dziś tylko sobie popatrzę i nacieszę oczy bo niestety będzie mi ciężko zmodyfikować przepis na bezglutenowy i bezmleczny… Oby Walentynki trwały codziennie, nie tylko od święta:* kochajmy się i cieszmy się sobą każdego dnia! :*

  6. Super pomysł na Walentynki, Zosiu i piękne zdjęcia! Też preferujemy, praktycznie od zawsze, Walentynki w domowym zaciszu, jednak atrakcyjne kulinarnie;-) W tym roku piekę bezę Pavlovą.
    Udanego świętowania.
    Pozdrawiam z południa PL,
    Marta;-)

  7. A ja wczoraj zrobiłam po raz pierwszy Twój chleb z orzechów i nasion i już innego nie chcę jeść!

  8. Wspaniały przepis!
    Dziś już zrobiłam. Dzieci zachwycone i ja nie mniej.
    Zresztą ostatnio często tu goszcze i czego nie spróbuje, wszystko jest strzałem w 10!
    Bardzo, bardzo Pani dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

  9. Wygląda bardzo ładnie ? jestem ciekawa przekroju ciasta bo z góry wygląda jakby w środku było zielone ? do polewy lubię użyć soku z malin, kolor równie piękny, ale bez posmaku buraczków ? pozdrawiam Zosiu

  10. Zosiu, a mogłabyś pokazać, jak to ciasto wygląda w środku, po ukrojeniu? ? Jestem ciekawa tego koloru!

    • Już jest zjedzone, ale kolor jest podobny do ciasta marchewkowego (rdzawo-brązowy). Niestety puree buraczane pod wpływem wysokiej temp gubi swój piękny różowy kolor❤️

  11. Zosiu, wygląda wspaniale!

    W przepisie jedna tabliczka białej czekolady jak mniemam? :)

  12. Zosiu w najnowszej książce Y.Ottolenghi i H.Goh polecają oni dodać do ciasta z burakami tabletkę z witaminą C (jeszcze nie próbowałam tego przepisu), co podobno zapobiega traceniu przez nich koloru, ciekawe jakby to podziałało na Twoje ciasto .
    Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam serdecznie :)

  13. Czy to ciasto jest mokre w środku? Zrobiłam, ale chyba mi nie wyszło :( czy moim błędem mogło być wymieszanie składników blenderem zamiast szpatułką?

    • Elu niestety tak – nie można miksować blenderem, gdyż jest większa prawdopodobieństwo zakalca :(((

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.