*   *   *

  Ciemnych ciast korzennych nigdy nie mam dość – szczególnie na kilka tygodni przed Wigilią. Ten wzmożony ruch w naszej kuchni rozpoczyna się z reguły na początku grudnia, gdy okazje do spotkania dopiero się rozpoczynają. Wówczas wybieram naprzemiennie klasyczne ciasto marchewkowe ze śnieżnobiałą polewą lub nieco bardziej korzenne w smaku, przypominające piernik. W dzisiejszym przepisie polecam dodać odrobinę kultowego likieru Cointreau, który wzmocni pomarańczowy aromat ciasta. Kocham ten okres przedświąteczny, bo sprzyja on bliskim spotkaniom wśród radosnych rozmów i niekończących się życzeń. Dla mnie to również doskonały pretekst do wręczenia moim bliskim czegoś słodkiego prosto od serca!

Przepis na ciasto korzenne z likierem Cointreau

Skład:

(forma kwadratowa o wymiarach:

300 g mąki pszennej

150 g brązowego cukru

4 jajka

2 kieliszki likieru pomarańczowego Cointreau

2 łyżki kakao

1 tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka)

4 łyżki miodu

1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu (można więcej) +  2 łyżeczki mielonego imbiru + 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej + 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu + 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

150 g roztopionego masła

otarta skórka z 1 pomarańczy

krem:

100 g masła

80 g cukru pudru

1-2 łyżki soku z cytryny

1 opakowanie serka typu Philadelphia, ok. 150 g

do dekoracji: świeża żurawina

do posypania: cukier puder

A oto jak to zrobić:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawy łączymy w jednym naczyniu.
  2. Jajka mieszamy z cukrem (ale nie ubijamy mocno) i dodajemy roztopione masło, miód, skórkę z pomarańczy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i likier. Całość powoli wlewamy do suchych składników mieszając delikatnie trzepaczką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 50/60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto dekorujemy schłodzonym kremem i świeżą żurawiną. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  3. Aby zrobić krem: masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy sok z cytryny i serek śmietankowy. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Krem schładzamy w lodówce, min. 1 godzinę.

Przepis na koktajl

(1 porcja)

100 ml wody gazowanej

50 ml likieru Cointreau

20  ml wyciśniętego soku z limonki

plaster skórki z limonki

A oto jak to zrobić:

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przelewamy do kieliszka. Dodatkowo dodaj kostki lodu

Upieczone ciasto dekorujemy schłodzonym kremem i świeżą żurawiną. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie:

29 odpowiedzi na “W prezencie przyniosę Ci świąteczne ciasto korzenne z likierem Cointreau”

  1. ZOSIU jedno wielkie WOW!!!! Chcialabym tak wygladac parę tygodni po porodzie! A przepis juz zapisuję w kajeciku.

    Wesolych Swiat!

  2. Dzisiejszy wpis jest chyba najbardziej doprecyzowanym Twoim dziełem w histrorii Twojego bloga…zachwycasz Zosiu naturalnością i wdziękiem❤️

  3. Zosiu, jak Ty to robisz ?
    Wyglądasz pięknie, dom cudowny, RODZINA,PRACA , małe dziecko i takie CUDA
    CZRODZIEJKA.
    Życzę pięknych , radosnych dni z RODZINĄ .
    Pozdrawiam zawsze zachwycona tym co proponujesz.
    Ewa

    • Zosia

      Ewo i ja również ślę wszystkiego co najpiękniejsze na Święta🌲🌲🌲i bardzo dziękuję, że do nas zaglądasz🙏🍀😇

  4. A jakie wymiary blaszki? Nie widzę w tekście

    • Zosia

      Gosiu jutro rano napiszę-faktycznie umknęło mi to…

    • Zosiu,

      Chętnie zaglądam na twoja stronę i wszystkim smakowało bardzo ciasto korzenne. Musiałam jednak zrobić w okrągłej foremce bo nie mam kwadratowej. Czy możesz podać wymiary blaszki jakiej używasz?

      Z góry pięknie dziękuje i życzę dalszych wspaniałych pomysłów i prześpisz w nowym roku i oczywiście zdrowia dla całej rodzinki

      Pozdrawiam,
      Kamila

    • Zosia

      Kamilo blaszka była 20 x 25 cm, uściski!

  5. Co za wspaniały wypiek! Ależ musi wspaniale smakować!

  6. Zosiu, pokazujesz ciasto,a jakbym przeczytała niesamowitą historię!No nie wyjdę z zachwytu!:)
    Wesołych Świąt!
    Aga.

  7. Zosiu, uwielbiam ciasta korzenne, więc chyba dam się skusić.;-) Zdrowych, pięknych, błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia dla całej Waszej rodzinki! :-)

    • Zosia

      Aniu kochana dziękuję za ciepłą wiadomość i życzenia! Dołączam się również ❤️🌲🌲✨

  8. Jak małe dzieło sztuki🍰 uwielbiam Twój styl dekorowania wypieków! Dziś piekę Twój tort makowy 🙃 Ściskam świątecznie i życzę Tobie pięknej Gwiazdki!

    • Zosia

      Aaaa❤️❤️❤️to trzymam kciuki i już teraz życzę cudownych Świąt 🌲🌲🌲

  9. Pani Zosiu czy może Pani powiedzieć gdzie kupuje Pani śliczne sztućce? Pozdrawiam serdecznie

  10. A można wiedzieć skąd ta piękna sukienka? Wesołych Świąt!

  11. Zosiu, przepis wygląda obiecująco🙂
    Niestety nie jestem wstanie kupić likieru o którym piszesz, czy może być jakiś zwykły likier pomarańczowy?
    Czy wtedy trzeba go dać więcej?
    Pozdrawiam serdecznie i życzę cudowności na Święta Bożego Narodzenia

  12. Zosiu jakie wymiary blaszki ??

  13. Zosiu, czy blacha o wymiarach 34×24 cm bedzie odpowiednia :)?

  14. Nie mogę się napatrzeć na klimat panujący na tych zdjęciach – przepięknie to wygląda! :) świetna robota!

  15. Genialne to ciasto! Wczoraj upieklośmy z kuzynkami! Dzisiaj chyba ponownie musimy bo wszystko zjedli🤪

    Wesołych Świąt Zosieńko

  16. To ja też poproszę taki prezent, bo wygląda pyyysznie!

  17. Pani Zosiu dziś upiekłam to ciasto i jest pyszne. Dziękuje za wszystkie cudowne przepisy i życzę Wesołych Świat

  18. Zosiu gdzie jesteś?:(

Dodaj komentarz