Skip to main content

Wilgotne ciasto cytrynowe z kawałkami białej czekolady i mielonymi migdałami!

   Śnieg zza oknem – prószy nieustająco! Co za radość, od razu weselej i ładniej wokół nas. Na nocnym stoliczku już przygotowane całe stosy nowych książek, podrzuconych pod choinkę. Brakuje mi tylko ciepłego ciasta i herbaty z miodem. Czym prędzej pędzę do kuchni, nakładam fartuch i realizuję moją chwilową zachciankę!

Skład:

100 g masła

4 jajka

220 g mielonych migdałów

200 g cukru

1 tabliczka białej czekolady

60 g mąki tortowej

starta skórka z 2 cytryn

sok z 2 cytryn

A oto jak to zrobić:

1. Ucieramy masło z cukrem na białą masę. Stale mieszając dodajemy jajka, mąkę i mielone migdały. Dolewamy sok z wyciśniętych cytryn, startą skórkę oraz drobne kawałki białej czekolady. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy  i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 45 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy powierzchnia nabierze złotego koloru, a nóż włożony w środek po wyjęciu będzie czysty. Ciasto powinno być wilgotne!

2. Przed podaniem posypmy cukrem pudrem.

159 Odpowiedzi do “Wilgotne ciasto cytrynowe z kawałkami białej czekolady i mielonymi migdałami!”

  1. Początkujący kucharz więc pewnie głupie pytania 2, no ale zadam: Czekoladę zetrzeć na tarce, tak? A drugie – mogę odstawić skórkę cytrynową?

  2. Mniam! Zosiu, jak tam postępy z książką? Jest szansa że wyjdzie przed czerwcem? Macie już chociaż ogólny zarys? I czy pojawią się tam jakieś przepisy z bloga, czy zupełnie nowe? Zżera mnie ciekawość!

  3. Podziel się wrażeniami po upieczeniu. Jakie ciacho wyszło?:) czuć cytrynowa nutkę?:)

  4. Super. Koniecznie muszę zrobić :)
    Zosiu, masz może jakiś dobry przepis na tort Pavlova?
    Pozdrawiam

      • To co ja robię źle?:( Robiłam tartę cytrynową z Twojego przepisu i miała gorzkawy smak ;(

        • Cytrynę najpierw trzeba sparzyć (polać na króciutko wrzątkiem) i dokładnie wyszorować. A potem, kiedy ścierasz na tarce, to tylko wierzchnią żółtą skórkę – nie dochodź do białej błony, która jest pod nią. No i może ogólnie troszkę mniej dodać tej skórki w ostateczności? Goryczka powinna zniknąć. Pozdrawiam!

        • Może zadam bardzo dziwne pytanie, ale jeżeli jesteś początkującą ” kucharką” to będzie uzasadnione- sama kiedyś robiłam mnóstwo oczywistych błędów i pewnie niektóre z nich nadal popełniam.
          Jesteś pewna, że przed starciem cytryny na tarce oblewasz ją obficie wrzątkiem (zupełnie tak jak surowe jajka) ? Jeżeli nie to to może być przyczyna.

          Pozdrawiam Zosiu, bije od Ciebie taki naturalny czar, a przez to stajesz się bliska każdemu czytelnikowi :)

        • ścieraj tylko skórkę, nie dodawał białej części między cytryną a skórką. Ona nadaje gorzkiego posmaku.

          Pozdrawiam,

        • Po pierwsze cytryny trzeba sparzyć i dokładnie umyć szczoteczką – gorzki smak mogą powodować konserwanty, którymi spryskuje się owoce. Po drugie ścieramy tylko żółtą część, biała skórka, która nazywa się albedo, również powoduje gorycz wypieków. Mam nadzieję, że trochę pomogłam:)

  5. Jak przeczytałam tytuł to się zaciekawiłam, jak zobaczyłam zdjęcia to oszalałam! MUSZE JE UPIEC:) Wygląda cudownie a na pewno jeszcze lepiej smakuje!

  6. …. Fanta-pieprzę-styczne!
    bardzo dziękuję za pomysł na słodkie ,
    weekendowe popołudnie ! :D

    • W tej kwestii nic się nie zmieniło! Nadal wspólnie prowadzimy nasze dwie strony! Zarówno makelifeeasier.pl jak i makecookingeasier.pl

      pozdrawiam,
      Zosia

  7. Witam :)przepis jest niesamowity w szczególności, że jest tu moja ukochana biała czekolada:)
    dziś właśnie zrobię Pulchne placuszki z jabłkami z Twojego przepisu:)

    Czekam z niecierpliwieniem na kolejne przepisy :)

    Pozdrawiam serdecznie

  8. Od kilku dni szukalam pomyslu na oslodzenie weekendu :-) i juz mam!!! Kazdy twoj przepis jest rewelacyjny:-)

  9. No namówiłaś mnie :D, będę piekła w czwartek.
    Czy tam nie leży Imperium Kapuścińskiego ?;)

  10. przypadkiem trafiłam na Twojego bloga. przejrzałam wpisy, i wczoraj spróbowałam Banana Split. cudo!!;) na pewno będę tu zaglądać.
    pozdrawiam ;)

  11. Witam,
    od dłuższego czasu czytam Twój blog Zosiu, przepisy są wspaniałe, ciasto kajmakowe zrobiło furorę na forum dla kobiet w ciąży, na którym się udzielam :) same pochwały zebrało, które Ci przekazuję.
    Pozdrawiam.

  12. właśnie stygnie ciasto i pachnie w domu cytrynami :) nie mogę się doczekać żeby spróbować :) dziękuję :)

  13. Jaka szkoda, że jestem na diecie od początku stycznia :( Zrobiłabym takie ciach synkowi i mężowi, ale znając życie zjadłabym połowę sama:(
    Zosiu czy możemy liczyć na jakiś przepis na słodkość, ale małokaloryczną?

  14. Witaj Zosiu :),
    Mam pytanko – jakie książki teraz czytasz? Możesz coś polecić?
    Z góry dzięki za info
    Pozdrawiam!

  15. Wygląda ślicznie! Niestety, wyjątkowo jednak nie spróbuję tego Twojego przepisu, bo nie jestem fanką białej czekolady.
    Ale, Zosiu, wilgotne, soczyste ciasta są cudne. Czekam na kolejne Twoje przepisy w podobnym klimacie!

  16. znów siedzę i ślinie się do ekranu. I pytanie:) Zosiu czy myślisz że taka puchowa pianka/czapa z serka mascarpone dobrze będzie współgrać z tym ciastem?

  17. wygląda świetnie ;)
    ale mam kilka pytań: jak dużej formy należy użyć? jak duże kawałki białej czekolady należy wrzucić do ciasta: należy zetrzeć ją na tarce czy powinny to być jakieś większe kosteczki?

    Pozdrawiam!

  18. Wygląda smakowicie. Zastanawiam się tylko jakiej blaszki najlepiej użyć? Tortownica 24 cm nie będzie za duża?

  19. Zosiu, właśnie robię to ciasto i czy na pewno tylko 60 gram mąki? Jakoś chyba mało, na zdjęciu wydaje się, że jest zdecydowanie więcej.
    Pozdrawiam
    ps: ciasto z kajmakiem i mascarpone – rewelacja!!!!

  20. Zosiu w sobotę mam imieniny, a przepis wydaje się smakowity. Czy można go upiec w postaci muffinek? Dziwi mnie fakt, że nie trzeba proszku do pieczenia. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź:)

  21. To jest po prostu skandal! Człowiek ma postanowienie noworoczne, zaciska zęby, stara się zrzucić po tych świętach a tu proszę badzo. No nie da się! Oj, kusisz :) super!

  22. Czekam na dalsze przepisy z niecierpliwością ten blog jest po prostu super zaczęłam gotować chociaż nigdy tego nie robiłam a wszyscy mi mówią że to co robię jest super:) dzięki Tobie:)

  23. Zosiu, czy do tego ciasta naprawdę daje się jedynie 60 g mąki czy 60 dag?:)

    • Nad tym samym się zastanawiam. A osoby, które piszą, że upiekły ile dały mąki? ;)

      • Drogie Czytelniczki. Z mąką się nie pomyliłam, na pewno 60 g, gdyż dodajemy 220g mielonych migdałów :)

        Z pozdrowieniami,
        Zosia

      • ja upiekłam wczoraj i przez przypadek kupiłam tylko 75g migdałów blanszowanych więc blenderem je przemieliłam a brakującą część uzupełniłam mąką i wszystko świetnie wyszło :)
        jeszcze ciepłe było milion razy za słodkie ale potem stygnąc wciągnęło całą wilgoć z powrotem i już wystudzone smakuje znakomicie :) na dole wyszła mi taka skarmelizowano czekoladowa skorupka smakująca jak krokant, mniam !

        • :-)) Dzięki za komentarz!
          Ja również przy drugim pieczeniu nie miałam wystarczającej ilości migdałów i uzupełniałam tę różnicę mąką :)

          Miłego wieczoru!
          Zosia

  24. Zosieńko, z całą sympatią do Ciebie, to ciasto się nie nadaje do jedzenia. Robiłam dokładnie tak jak napisałaś i wyszło gorzkie, kwaśne i zdecydowanie za mokre. Może to złe proporcje, albo nie mam pojęcia co… A może Ty wiesz czemu mi takie mogło wyjść? Mąki ma być naprawdę tak mało? 1/3 szklanki? Niestety swoje, całe musiałam wyrzucić, a nie jestem okropną piekarką, inne mi wychodzą :). Pozdrawiam

  25. To ciasto jest obłędne!
    Pojawia się na liście moich ulubionych, razem z tiramisu, musem malinowym i tartą.
    Teraz, kiedy mam sesję, robienie Twoich ciast jest idealnym przerywnikiem!:)
    Pozdrawiam :))

  26. o nie! Dopiero zobaczyłam, że link “gotowanie” z makelifeeasier nie prowadzi już do Twojej strony
    Aaaaleee mamy do nadrobienia Zosiu ;-) A ostatnio nawet często się zastanawiałam co się z Tobą dzieje. Cieszę się, że wszystko w porządku.
    pozdrawiam!

  27. Pyszne!!!! dzisiaj skorzystałam z przepisu :D tzn. wczoraj bo już po północy ;) osłodził mi czas przy pisaniu pracy inżynierskiej i nauki do egzaminu….

    Pozdrawiam Zosiu i czekam na kolejny przepis :)

    • Ja również je upiekłam. Jest rewelacyjne w swoim smaku! Gratulację Zosi! został mi ostatni kawałek:(

  28. Dziś już od rana zajadam.l Przepis jest niesamowity.

    Moja mama zaskoczona na maksa, że jej córka takie ciasta piecze
    Dzięki Zosiu!

  29. Zosiu jak mogę przyrządzić szpinak? masz jakiś zwyczajny przepis bez jakichś dodatków?:)

  30. Ciasto wygląda przepysznie :)
    Z pewnością upiekę:)
    Mam tylko jedno pytanie… czekoladę należy zetrzeć na tarce?? Czy drobno posiekać?? :(

  31. Właśnie wyjęłam z piekarnika. W mieszkaniu cudnie pachnie cytryną i czekoladą :). Ciasto jeszcze gorące ale oczywiście już spróbowałam i jest pycha – słodkie i kwaskawe jednocześnie. Wprawdzie następnym razem dam dużo mniej cukru ale na pewno będzie jeszcze mnóstwo następnych razy.
    Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy – jeszcze mnie nie zawiodły. Dziękuję pięknie.
    Powodzenia w pisaniu książki, którą na pewno postawię na półce u siebie w kuchni

  32. Muszę to napisać…
    Ciasto Mega wspaniałe, proste, szybkie i na dodatek mi wyszło;) Przepis podałam mamie koniecznie też chce spróbować.
    Mój mąż jest zachwycony, że tak często zaskakuje go wypiekami a dzieciaki zawsze proszą dokładkę;)
    Dziękuję Zosiu!!! – za przepisy, z których ciasta mi zawsze wychodzą. Do tej pory moim jedynym ciastem w domu była szarlotka a teraz; ciasto cytrynowe, ciasto marchewkowe, Pan Piernik… czekam z niecierpliwością na kolejne smaczne wypieki;)
    Serdecznie pozdrawiam Ciebie Zosiu, Kasię i Was czytelniczki bloga!

  33. Upiekłam je kilkanaście minut wcześniej, teraz (razem z mężem) jemy w połączeniu z mlekiem. Poezja!

  34. Zosiu kocham Twoje przepisy.. ciasto marchewkowe robi furorę wszędzie gdzie się pojawi :)
    ale……………. dzisiaj upiekłam Twoje ciasto cytrynowe…. niestety musiałam na 20 minut nagle wyjść z kuchni po wstawieniu ciasta…. i jak wróciłam zastałam spalony wierzch :((((((((((((((((((
    Wiem, że nie powinnam zostawiać go bez nadzoru ;(((
    jednak piekarnik był nastawiony na właściwą temperaturę i ilość czasu..
    Czy wiesz co mogło być powodem takiego smutnego końca :(((
    Jakkolwiek dziękuję za wszystkie przepisy… wiele razy z nich korzystałam i to pierwsza wpadka :P
    Pozdrawiam

  35. Zosiu,
    Od kilku dni czytam Twojego bloga i znalazłam tyle fajnych przepisów,że nie wiem od czego zacząć..Dzisiaj postanowiłam upieć ciasto cytrynowe,ale nie wiem jakiej formy użyć…czy o średnicy 22 cm wystarczy?

    Pozdrawiam.

  36. z ręką na sercu powiem, że zrobiłyśmy i się zachwyciłyśmy. Przepis prosty a ciastko niepowtarzalnie pyszne

  37. Zosiu muszę jako jedna z kolejnych osób zapytać się o rozmiar tortownicy- jaką powinno mieć średnice? Dla mnie czyli osoby, która stawia dopiero pierwsze kroki w kuchni to informacja niezbędna:) Pozdrawiam:)

  38. Ja dzisiaj zrobiłam i już od początku coś szło mi nie tak…masło z cukrem nie chciało się “ubić” tak bez grudkowo…a po dodaniu jajek i kolejno wszystkich składników również ta masa nie była tak gładka jak to u Ciebie na zdjęciach ( mimo wszystko postanowiłam wstawić do piekarnika ) przez cały czas pieczenia , tuszcz sączył się na wierzchu , a po wyęciu i ostygnięciu , ciasto było bardzo tłuste i ciężke a na dodatek od spodu nie było spieczone , o jego smaku już nie wspomne…..:( nie wiem co zrobiłam nie tak , robiłam naprawde wszystko tak jak Ty pokazałaś , z jedyną różnicą ,że migdałów było 100 g , no i dałam 6 czubatych łyżek mąki tortowej… nie wiem czemu tak się stało , boje się robić je drugi raz , żal mi tylko tej czekolady i migdałÓw:(( …Pozdrawiam

    • Witaj! No niestety podstawowy błąd- za mało dodałaś migdałów. W składzie jest podane dokładnie: 220 g mielonych migdałów :(
      Migdały w tym cieście pełnią fukncję podobną do mąki i dlatego wyszło takie tłuste….

  39. Właśnie piekę ;) widzę w przepisie inspirację Nigellą :))
    Pozdrawiam i gratuluję ciekawego bloga. Często tu zaglądam :)

  40. Witam!
    Zobaczywszy powyższe ciasto doszłam do wniosku, że umilę sobie południe tym wypiekiem. Wszystko było cudowne do momentu, gdy zaczęłam kroić to coś. Na obrazku ciasto wygląda pięknie, niestety nie mogę tego powiedzieć o smaku. Szczerze powiedziawszy uprzedziłam się do wszystkich przepisów na tej stronie. Było strasznie niedobre. Ogółem wyszło tragicznie i nie polecam. Strona wygląda bardzo zachęcająco, życzę powodzenia w dalszej pracy oraz miłego wieczoru! :-)

  41. Upiekłam wczoraj. Jest bardzo słodkie, ale cytryna dobrze się sprawdza i równoważy co trzeba. Idealny wypełniacz mroźnych zimowych wieczorów! :)

  42. Postanowiłam wypróbować ten przepis i muszę przyznać, że ciasto wyszło przepyszne ;-) Dzięki za przepis i powodzenia dalej!

  43. Ciasto pycha!!!! Właśnie jemy z mężem:)Super przepis i łatwo się je robi!!!pozdrawiam

  44. Zosiu, jak uważasz, czy ciasto można podawać w towarzystwie gałki lodów śmietankowych? Szykuję przyjęcie i nastawiam się na zrobienie tego ciasta, cytryna, jak mi się wydaje, pasuje do lodów, ale zastanawiam się, czy nie przeszkadza to, że ciasto jest ‘wilgotne’. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam :)

  45. Pyszności, wyszło rewelacyjnie, ale przeraziła mnie trochę ilość i rozmiar cytryn i zamiast z dwóch, dałam soku z półtorej cytryny, i dobrze zrobiłam, po ciasto wyszło w smaku idealne:)

    Pozdrawiam i czekam na dalsze przepisy.

  46. No cóż, chociaż to ciasto składa się głównie z zakalca- przynajmniej u mnie- bez żadnych spulchniaczy- to nie sądziłam, że zrobi taką furorę- znikało w szybkim tempie z prośbami o podanie przepisu. Pozdrowionka.

  47. to już drugi przepis, który zrobiłam z tej strony i wyszedł wspaniały:)ciasto jest przepyszne i zniknęło w jeden dzień:) Polecam i czekam na więcej taki fajnych i prostych przepisów:)

  48. Obiecałam sobie, że jak cytrynowiec się uda, to zakomunikuje to na forum. Oto więc komunikuję: Udało się! Ciasto było wyborne! :) i co najważniejsze-wyszło bezzakalcowe! :) Generalnie to jakoś nie mam ręki do wypieków – jakoś tak się dzieje, że nawet te ciasta – które rzekomo wychodzą wszystkim – mnie jakoś nie wychodzą ;) a tu proszę – pyszności! :)
    Także dziękuję Zosiu i już zabieram się do następnych Twoich przepisów! :) Pozdrawiam :) E.

  49. Robiłam dziś to ciasto, wszystko ok, poza może 1 małym szczegółem;) Uważam, że sok z 2 cytryn to zdecydowanie za wiele. Ciasto jest zbyt kwaśne. Poza tym ok. Też miałam 200 g migdałów mielonym, więc wzięłam 20 g więcej mąki, a czekoladę starłam na drobnej tarce, choć troszkę to trwało:P

  50. Ciasto pyszne, choć piekłam je krócej, bo 35 minut i wyszło mi zdecydowanie bardziej spieczone, ale było pyszne!!!!!

  51. Zosieńko kochana ! Mam pytanko :-)
    Czy ten przepis nadaje się, aby z tego ciasta (zamiast do dużej formy ) zrobić babeczki ? Chciałabym znaleźć przepis na mokre babeczki w środku jak w Lolasie, ale chyba wtedy tzreba je piec krócej, prawda? A może zrobiłabyś takie babeczki ? Pozdrawiam Cię serdecznie i Twojego maluszka:*

  52. Zamiast migdalow dalam duzo wiecej maki. Z rozpedu wsypalam proszek, a ciasto i tak sie udalo :) Ciesze sie, bo juz sie obawialam, ze wyjdzie katastrofa ;) Smakuje cytrynowo, bez goryczki. Dla oslody posypie cukrem pudrem i bedzie idealnie!
    Dziekuje Zosiu za kolejny fajny pomysl!

  53. Mnie niestety ciasto wyszło bardzo słodkie, nawet na drugi dzień nie byłam w stanie zjeść całego kawałka :(. Proporcje dokładnie zachowałam takie jak Ty, no trochę więcej migdałów dałam.

  54. Ciasto zrobiła drugi raz i drugi raz wyszedł zakalec. Zastanawiam się czy jednak nie powinno dodać się proszku do pieczenia… Bo w smaku jest pyszne, ale jak podać gościom ciasto, które tak źle wygląda? :(

  55. Droga Zosiu!
    Piekłam to ciasto już dwukrotnie i niestety nie wyszło mi dokładnie tak jak na zdjęciu… Twoje ma jasny kolor, a moje było szarawe. Podejrzewam, że to kwestia orzechów. Napisz proszę czy używasz migdałów z paczki, czy sama mielisz?
    Ale poza tym ciasto jest naprawdę znakomite, wszyscy, którzy spróbowali błagają o przepis:)
    Pozdrawiam:)

    • Witaj…
      zarówno sama miele migdały, jak i używam mielonych z paczki. Po czym poznajesz, że nie wyszło?

      z pozdrowieniami,
      Zosia

      • To nawet nie to, że nie wyszło, bo ze smakiem było wszystko w porządku:) Natomiast kolor nie zgadzał się z tym, co jest na zdjęciu. Pomyślałam, że może to wina migdałów z paczki, które jak podejrzewam są mielone ze skórką, a te własnoręcznie obrane i zmielone dają taki ładny efekt…

  56. Na Pani bloga trafiłam przez blog Kasi Tusk, a na blog Kasi zajrzałam po przeczytaniu pewnego artykułu.
    Oba blogi bardzo mi się podobają i lubię na nie zaglądać.
    Ciasto upiekłam i wyszło wyśmienite :-)

  57. Witam,
    ciasto wygląda przepysznie i kusi mnie mała iloscią mąki ;) Zastanawiam się, czy upieczenie małych babeczek, zamiast jednego większego ciasta jest dobrym pomysłem? Będę wdzieczna za odpowiedź:)

  58. witaj, uwielbiam ogladac wasze blogi emanuje z nich taki spokoj i piekno :))
    a pisze bo od tygodnia zastanawiam sie co by tu upiec na babskie spotkanie i prosze juz mam bedzie tarta z malinami i ciasto cytrynowe :) jutro biore sie do roboty zobaczymy co mi wyjdzie pozdrawiam i czekam na kolejne pysznosci, szczegolnie dla kobiet w ciazy :)
    milej niedzieli:)

  59. aha i takie jedno pytanie mam co do bialej czekolady to taka zwykla tabliczka? mieszkam w Paryzu i tu jest troche inaczej, jest np biala czekolada Nestle specjalnie do pieczenia ale te tabliczki maja po 200g jesli dobrze pamietam a to chyba za duzo……
    z gory dziekuje za pomoc :)

  60. Witam :) dzisiaj robię to ciacho :) tylko oczywiście już musiałam poprzekręcać… zamiast mielonych migdałów dodałam płatki… 200g… strasznie tego dużo teraz w tym cieście…w sumie to jest teraz ciasto w migdałach,a nie migdały w cieście… ale to nie jest największy problem… piekarnik mi przestaje działać… pachnie pięknie ale jest ciągle surowe w środku… ale nie poddam się :)
    robię już 3 przepis z Waszego bloga w ciągu tygodnia :) wszystko wychodzi super :) dziękuje za przepisy i super bloga :)

  61. Długo się zbierałam żeby cos napisać.. często miałam sporo pytań na które niekoniecznie mogłam znaleźć odpowiedź, więc sama podzielę się spostrzeżeniami :-)
    Do ciasta cytrynowego miałam już dwa podejścia, za każdym razem wyszło pyszne chociaż za drugim osiągnęłam ideał :-) za pierwszym razem było jak w przepisie – 200 g mielonych migdałów (resztę uzupełniłam mąką) migdały były dostępne w Lidlu. Dałam troszkę mniej cukru – i słusznie bo już przy 180 g ciasto wyszło bardzo słodkie. Piekłam w tortownicy o średnicy ok 28cm. Wynik końcowy to pyszny zakalec (ciasto wyszło bardzo płaskie).
    Przy drugim podejściu mój Lidl mnie zawiódł-migdałów mielonych brak :-( znalazłam w Leclercu, ale TARTE migdały i niechcący ulepszyłam moje ciasto :-). Cukru tym razem dałam ok 170g , sok z dwóch cytryn i startą skórkę. Piekłam w takiej formie do tart – średnica ok 23 cm. Ciasto wyszło REWELACYJNE – najważniejsze, trochę wyrosło, czego się nie spodziewałam. Tarte migdały dały rewelacyjny efekt- były drobniutkie wyczuwalne kawałki migdałów – znajomi myśleli, że ciasto jest z serem :-)
    Anyway..wielkie dzięki za wspaniałe przepisy i inspiracje. Pozdrawiam

  62. Witaj Zosiu! Ciasto już w piekarniku, ale może masz rady co do mielenia migdałów? Ciężko jest kupić mielone w sklepie, a mielenie na tarce przepłaciłyśmy zakrwawionymi palcami! Jak mielić migdały? Zmielenie 220 gram migdałów GRANICZY Z CUDEM I BRAKIEM PALCÓW!

  63. Witam, ciasto jest rewelacyjne, wszyscy moi znajomi sie nim zachwycaja, jadnak gdy robilam je ostatni raz troche za bardzo sie przypieklo. Wlaczylam termoobieg z nagrzewaniem gornym i juz po 20 min ciasto bylo mocno brazowe na wierzchu. W zwiazku z tym moje pytanie jak powinnam je piec? :)

    • Myślę, że lepiej napisać wprost, że jest to zmodyfikowany przepis z bloga Gosi, a nie że go wygrzebałaś po latach.. Inne doświadczone blogerki tak robią.

  64. Kochana Zosiu!
    Jak wszystkie twoje dania itd mi wychodzą i są przeepyszne
    to to ciasto mi kompletnie nie wyszło :( nie wiem co zrobiłam źle bo robiłam zgodnie z przepisem ale wyszło mi zbyt cytrynowe i nie wilgotne ,ale wręcz lejące się :( dodałam wszystko zgodnie z przepisem :(

  65. właśnie wstawiłam do piekarnika, ale obawiam się, że nie wyjdzie, bo zamiast masła, użyłam “pyszny duet”, czyli margarynę ze znikomą ilością masła:(

  66. Pingback:Ciasto migdałowo-cytrynowe z czekoladową polewą i truskawkami | Relax Time

  67. Jutro przyrzadzam Twoje ciasto po raz drugi. Poprzednim razem zanioslam do pracy i wszyscy chcieli przepis. Jest naprawde smaczne!!!

  68. dziś realizuję przepis, jestem ciekawa efektu. Migdały grubo posiekalam przez co musiałam dodać więcej mąki i sok tylko z 1 cytryny bo było dosyć rzadkie.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.