Skip to main content

Wiosenny tort chałwowy

IMG_1859

* * *

Nie od dzisiaj wiadomo że serce, które wkładamy w przygotowanie jedzenia może zmienić nawet najbardziej zwykłą potrawę w pewien rodzaj sztuki. Wszystko to co nasz otacza może dać upust naszej fantazji – dlatego dzisiaj zainspirowana pierwszymi oznakami wiosny proponuję coś słodkiego z myślą o zbliżających się świętach…

IMG_1844

Skład:

Przepis na biszkopt:

5 jajek

150 g mąki orkiszowej (może być zwykła)

150 g cukru trzcinowego (może być zwykły)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis na krem:

200 g chałwy waniliowej

500 g serka mascarpone

200 g śmietanki kremówki 30% lub 36 %

1 -2 kieliszki nalewki porzeczkowej lub malinowej

IMG_1799

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować biszkopt: mikserem ubijamy pianę z białek, w ostatniej fazie ubijania (czyli jak już piana będzie lśniąca i sztywna) dodajemy po łyżce cukier. Następnie stale miksując, dodajemy żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę orkiszową i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy, której dno wykładamy najpierw papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Aby przygotować krem: śmietankę przelewamy do garnuszka, dodajemy chałwę i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż chałwa się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy 2-3 łyżki serka mascarpone i mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Resztę serka mascarpone delikatnie ubijamy i odstawiamy – będzie nam potrzebna do dekoracji tortu.
  3. Ostudzony biszkop kroimy na 3 lub 4 płaty i skrapiamy nalewką. Przekładamy kremem chałwowym i wykańczamy górę i brzegi tortu ubitym serkiem mascarpone. Tort najlepiej smakuje schłodzony (przed podaniem min. 1-2 godziny w lodówce)

Komentarz: Do dekoracji tortu wykorzystałam przebiśniegi (moje ogrodowe :-)) oraz chrobotek.

IMG_1811 IMG_1814

Ostudzony biszkop kroimy na 3 lub 4 płaty i skrapiamy nalewką.

IMG_1817 IMG_1819

IMG_1826 Tort przekładamy kremem chałwowym i wykańczamy górę i brzegi tortu ubitym serkiem mascarpone.

IMG_1828 IMG_1834 IMG_1839 IMG_1850

IMG_1869

 Tort najlepiej smakuje schłodzony (przed podaniem min. 1-2 godziny w lodówce).

IMG_1876

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

37 Odpowiedzi do “Wiosenny tort chałwowy”

  1. Zosiu, a czy możesz napisać dla jakiej wielkości (średnicy) foremki jest ten przepis. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Ps. Uzależniłam sie od Twoich zdjęć morza ;)

    • Cieszę się baaardzo! P.S. Forma ma średnicę 20 cm, ale możesz śmiało wykorzystać te standardową tortownicę (chyba ma ok. 26-28 cm), będzie nie co niższy :-)

    • Elu dziękuję za wiadomość i odwiedziny! Jeżeli lubisz ,,wilgotne” ciasta, to ten z pewnością Ci zasmakuje :-) Dobrej nocy!

  2. Ja bym ten tort i zdjęcia zgłosiła na konkurs! Serio Zosiu, jest fenomenalny :-))) Myślę, że nie tylko ja jestem tego zdania :-)))

  3. Piękny piękny piękny, po prostu cud. To się nazywa talent i pasja, widać od pierwszego zdjęcia <3

    • :-))) dziękuję za odwiedziny i ciepłe słowa! Bardzo mi miło! Spokojnej nocy :*

  4. Mmmm… pysznie :)
    Ja też trwam w tym postanowieniu wielkopostnym oprócz ulgowej niedzieli i ewentualnie soboty było by ciężko! :) Oczywiście wtedy tylko domowe wypieki.
    W ogóle deser cały wygląda po królewsku bo te łyżeczki urocze jak z innej epoki:) Targ staroci?
    Uściski z Wielkopolski
    Monika

    • Monia dzięki za wiadomość! Trzymam kciuki za Twoje postanowienia :-) Łyżeczki dostałam w prezencie urodzinowym od mojego Teścia :-))

  5. Pani Zosiu od kilku miesięcy kupowanie książek kucharskich stało się moim hobby. Kupuję i testuję. Pani książki należą do moich ulubionych. Wiele z Pani przepisów weszło do mojego stałego menu dlatego mam pytanie czy może mi Pani polecić jakiś przepis białego tortu. Chciałabym sama upiec tort na komunię mojego syna a do Pani przepisów mam największe zaufanie ? Z góry dziękuję, pozdrawiam i czekam na kolejną książkę ?

  6. Co prawda nie przepadam za chałwą, ale muszę koniecznie napisać, że dekoracja tortu jest niesamowita. Dzieło sztuki Zosiu!

    U mnie także wiosenny i orzeźwiający tort, o smaku limonkowo-miętowym. Zapraszam :)

  7. Zosiu, co proponujesz zamiast likieru, poniewaz chcę zaserwowac dzieciom.P.S.Twoj blog jest rewelacyjny:)

    • Olu możesz zastąpić dżemem truskawkowym albo porzeczkowym… albo, możesz kupić owoce mrożone, trochę je podgotować aż puszczą sok – i nimi nasączyć blaty biszkoptów :-) Pozdrawiam ciepło!

  8. bardzo dziękuję ! będę robić na świąteczny stół ;) choć z chęcią zjadłabym go znacznie wcześniej ;)

  9. Czy jeżeli tort mają jeść dzieci nalewkę można zastąpić czymś innym ? Pozdrawiam ciepło:)

  10. Zosiu, ratunku! Czym zastąpić mascarpone? Nie wiem co się stało ale w całym mieście nie ma ani grama tego serka ? Jakiś skandal. Biszkopt się piecze, what to do?

  11. Masa chałwowa wydaje się bardzo płynna czy ona stężeje czy wpije w biszkopt? Wygląda na problematyczną, a zarazem przepyszną! Kusi mnie spróbować na święta…
    Wiosennie pozdrawiam :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.