Skip to main content

Z cyklu: Przepisy dla Studentów! Słodkie francuskie placuszki.

Nie codziennie mam ochotę na słodkie śniadanie… Ale gdy już przyjdzie ta pora, a do osiedlowego sklepiku daleko, przypominam sobie właśnie wtedy o tym przepisie. Jeśli nie mam pod ręką dwudniowej chałki, to i tak zawsze znajdę jeszcze starsze kawałki białego pieczywa. Przynajmniej raz w miesiącu zacznijcie dzień takim śniadaniem – dobry humor gwarantowany!

Skład:

2 duże kawałki białego pieczywa / chałki

1 jajko

1 łyżeczka cukru wanilinowego

1/2 szklanki mleka

cukier puder

1-2 łyżki masła/ oleju

borówki amerykańskie / truskawki 

A oto jak to zrobić:

1. W szerokim naczyniu rozbijamy jajko. Mieszamy z cukrem wanilinowym dodając mleko. Powstanie nam gładka jajeczna konsystencja. Zamaczamy nasze kromki chleba w jajecznej masie z jednej i z drugiej strony.

2. Łyżkę masła łączymy z kilkoma kroplami oleju i rozgrzewamy na patelni. Nasączone kromki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż się zarumienią. Na końcu obtaczamy w cukrze pudrze. Podajemy na ciepło z owocami.

 

Komentarz: Placuszki smakują również rewelacyjnie z odrobiną śmietany, nie mówiąc już o dodatku Nutelli!

W szerokim naczyniu rozbijamy jajko. Mieszamy z cukrem wanilinowym dodając mleko.

Powstanie nam gładka jajeczna konsystencja.

Zamaczamy nasze kromki chleba w jajecznej masie z jednej i z drugiej strony.

 

Nasoczone kromki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż się zarumienią. Na końcu obtaczamy w cukrze pudrze. 

Podajemy na ciepło z owocami.

85 Odpowiedzi do “Z cyklu: Przepisy dla Studentów! Słodkie francuskie placuszki.”

  1. Bardzo lubię przepisy śniadaniowe. Jest to inspiracja, żeby śniadanie nie ograniczało się do: kanapek, jajecznicy i parówek ^^

    A jak maleństwo? Czy już na świecie?

    Pozdrawiam

  2. Moja koleżanka robiła takie “danie”, ale nie na słodko i na bazie właśnie białego chleba, nazywała to pamiętam podpieczki. A do jajka dodawała i zioła i przyprawy. Na słodko też wygląda super i rzeczywiście francuskie śniadanie, bo tam zawsze poranny posiłek jest na słodko, co czasem mnie już męczyło, kiedy bywałam we Francji:)

  3. już wiem jak będzie wyglądało moje niedzielne, niebiańskie śniadanie :) Zosiu dziękuję. Pewnie niedługo maleństwo pojawi się na świecie. Pozdrawiania z Warszawy

  4. Pyszne i łatwe w wykonaniu;) super;)
    Jak sie czujesz Zosieńko? Czy dzidzia jest już na świecie?:)

    • wpadłaś na to że może urodziła i jest w szpitalu a posty przygotowała wcześniej bo wiedziała że jest w ciąży i po urodzeniu dziecka będzie miała też inne obowiązki?

  5. Znam tą potrawę, tylko, że w wersji na słono z chleba nasączonego mlekiem i następnie obtoczonego w jajku i usmażonego.
    Z chęcią wypróbuję Twoją wersję na słodko:)

    Pozdrawiam Cię serdecznie Zosiu!

  6. Zosiu, u mnie w domu podaje się białe pieczyto w jajku “na słono” np. z serem żółtym.
    Dzięki za przepis “na słodko”.
    Pozdrawiam.

  7. Aaaa! Moje ulubione! Moja mama smażyła je jako -chlebek w jajeczku ;) Najbardziej lubie z czerstwego pieczywa z odrobiną soli. Pychota

  8. No właśnie, Zosiu!
    Napisz czy Dzidzia już na świecie czy jeszcze podwójna wędrujesz po tym świecie :)

  9. musi być pyszne ;)
    a chlebek obtaczany w jajku i mleku zawsze będzie mi się kojarzyć z filmem “Sprawa Kramerów”…

  10. Przypomnialas mi moje dziecinstwo Zosiu… Moja Babcia zawsze przygotowywala mi takie sniadanie, zwane przez nas “chlebem smazonym”…
    Zabawne, ze pamietamy nie tylko to, co sie w naszym zyciu wydarzylo, ale takze smaki i zapachy…

    • Hallo Herr Richter,die Bilder von der Hochzeit sind der absolute Wahnsinn, eianfch traumhaft. Wir haben Sie uns gerade sogar mehrmals angesehen und immer wieder ein anderes Detail entdeckt. Es war ein Erlebnis Sie in Action zu erleben.Liebe Grfcdfe aus BerlinAnja & Marcel(2 begeisterte Hochzeitsge4ste)

  11. To musi być pyszne :)

    ja czasami obtaczam bułkę/chleb w samym jajku i smażę na patelni :)

  12. Dziewczyny (Zosia i Kasia) jesteście rewelacyjne :)
    Przespiy latwe,szybkie i przepyszne.
    Podpowiedzi sylizacji superowe :) W ogołe wszystko jest perfecto!
    Dzięki , że jestescie :)

  13. Mmmm to musi być pyszne! Chałka kojarzy mi się z domem i Kochaną Babcią! :)

    Buziaki, Magda
    PS.Zapraszam na nowy post!

  14. Stare, łatwe, dobre, tanie. Warto przypomnieć. Ja robiłam te bułeczki z angielki(bułki paryskiej). Można też zamoczyć w samym mleku, gdy jajek brak, ale wtedy kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz.Dobre są też bez cukru.Pozdrawiam.

  15. to danie nosi nazwe- tosty francuskie, tylko ze w oryginale mamy dodatkowo do masy jajecznej cynamon… pozdrawiam;)

  16. bajeczne :) sama nie raz robiłam sobie takie śniadania ale nigdy nie wpadłam na pomysł żeby zjeść tosty z owocami :) pozdrawiam:)

  17. Te placuszki wyglądają niczym te, które zazwyczaj robię z ciasta i jabłek. Nigdy nie próbowałam słodkiej wersji maczania pieczywa w jajku. Najczęściej zamiast chałki maczam chleb i posypuję serem żółtym jeszcze na patelce, by się roztopił.
    Zapraszam na bloga- niebawem konkurs

  18. Ja najchetniej robię podobne grzanki ze zwykłej bułki wrocławskiej bo chałka + cukier to dla mnie za dużo. Fajnie jest dodać też odrobinę alkoholou – dosłownie łyżkę np. rumu….. mniam :o)

  19. Zosiu, zdradz tajemnicę – czy maleństwo przyszło na świat? My tu Ci wszystkie kibicujemy!

  20. bardzo podobają mi się twoje przepisy są cudowne już kilka wykorzystałam. Zauważyłam ,że robisz ostatnio przepisy do różnych cyklów m.in. Dla studentów czy też dla mam. Może mogłabyś stworzyć nowy cykl a mianowicie chodzi mi o przepisy dietetyczne, zdrowe.

  21. Kurczę, to wygląda tak apetycznie! Niestety, jestem uczulona na laktozę:-( i wszystko, co ma wspólnego z mlekiem odpada:-( Na szczęście na Twoim blogu jest tyle propozycji śniadaniowych, że zawsze coś wybiorę!
    pozdrawiam ciepło,
    wierna czytelniczka:-)

  22. Kilkudniową chałkę można pokroić cienko i w ten sposób przygotować danie z niespodzianką: między dwie kromki wkładamy kostkę czekolady, następnie maczamy w naszej “zalewie” i siup na patelnię :)

  23. Zosiu po wypróbowaniu kilku Twoich przepisów mogę stwiedzić że smakują równie zniewalająco jak wyglądają, ale dzisiaj w zwiazku ze zblizajacym sie latem chcialabym poprosic Cię o przepisy na dania dietetyczne (i łatwe to zrobienia!!!), w końcu chyba każda z nas chciałaby wyglądać olśniewajaco w nowym bikini :)
    p.s. pozdrawiam i trzymam kciuki za maluszka ;)

  24. Zosiu nowa inspiracja śniadaniowa wygląda pysznie.:) Mam pytanie dotyczące twoich przepisów na farsz do tortilli. Jakiś czas temu dodałaś dwie propozycji. Jedna było z tego, co pamiętam z tuńczykiem i jajkiem, a druga z serem feta. Chciałabym wykorzystać te przepisy, jednak nie mogę ich nigdzie znaleźć. Usunęłaś je czy może ja nieumiejętnie szukam?

  25. jak tylko zaczął się sezon truskawkowy to pomyślałam sobie że w tym sezonie w końcu spróbuję Twojej chałki z truskawkami i na dniach na pewno to zrobię :) już nie mogę się doczekać!

  26. Te placuszki są genialne – jadłam dzisiaj na śniadanko ;))) Palce lizać :)Pozdrawiam ciepło

  27. chyba już Maleństwo na świecie jest:) wnioskuje z płaskiego brzuszka- odbicie w łyżeczce:)

  28. Przepyszne! Zajadałysmy się z koleżanką całe rano! Proszę o więcej takich przepisów :)
    Pozdrawiam:)

  29. NO I STAŁO SIĘ! oficjalnie przyznaję się, że uzależniłam sie od Zosi i jej przepisów. Zagladam tu codziennie. A za zestaw przepisów na słodkości powinnam sie obrazić – np. tarty są tak cudowne, że chyba mi z 10 kg przybędzie :o)

  30. a ja mam cudowny pomysł :D może Zosiu wymyślisz jakiś sposób na zrobienie pizzy w akademiku w którym nie ma piekarnika? :D

  31. dzięki Zosiu, za ten przepis! to moje ulubione śniadanie od teraz.
    p.s. od razu widać, że urodziłaś, bo nie odpisujesz na komentarze ;). Pozdrawiam

  32. Witam was serdecznie od pewnego czasu jestem fanką waszego bloga mam jedno
    pytanie do Zosi strasznie podobają mi się jej okulary i
    poszukuję takiego modelu czy mogła bym prosić o informację co to za firma i
    model, z góry będę wdzięczna za informację ,i jeszcze jedno gratuluję
    stanu błogosławionego i życzę dużo zdrowia dla dziecka i Zosi sama mam
    4 miesięczną córkę Amelię szczęście mojego życia.;)

    pozdrawiam
    Patrycja & Amelia

  33. Ja bardzo czekam na przepis wegetariański, ponieważ nie jem mięsa, czy można się takiego spodziewać? Serdecznie pozdrawiam i z nadzieją czekam na odpowiedź ;).

  34. to było ulubione danie mojej babci jak była dzieckiem, próbowała mnie do tego przekonać, ale smażony chleb z cukrem nigdy mi nie przypadł do gustu. ale z chęcią wypróbuję wersję wytrawną. dziewczyny, dzięki za inspirację ;)

  35. WŁAŚNIE JE ZROBIŁAM!!!:DDDDD
    Przepyszne śniadanie, a mój chłopak był w niebowzięty!
    Na dodatek, cały dom pachnie wanilią! Od razu jakby lepszy dzień:DDD
    POZDRAWIAM!!!!

  36. Pani Zosiu, placuszki palce lizać – jestem kulinarnym nieudacznikiem, ale to nie mogło się nie udać – a jak smakuje :)) MNIAM!!! Moje córki jak się dowiedziały z czego są zrobione placuszki to nie mogły uwierzyć. Pozdrawiam i dziękuję za przepisy dla “niekucharzy”.

  37. Wlasnie zjedlismy na sniadanko z mezem i coreczka :) Usmiechy nie schodzily nam z twarzy- pyszne, szybkie, na dobry poczatek leniwego dnia. Zosiu, jak zwykle, DZIEKUJE :)))

  38. Wir denken immer weiedr gerne an die entspannten Shooting-Stunden zurfcck und e4rgern uns, dass wir keinen Photoapparat dabeihatten, um deine sportlichen Aktivite4ten festzuhalten! Es hat unglaublich viel Spadf gemacht und die Bilder sind grodfartig! DANKE!!!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.