Skip to main content

Z cyklu: Przepisy na Dzień Matki- Truskawkowe Tiramisu.

Skład:

4 żółtka 

100 g cukru pudru

1 duża szklanka truskawek pokrojonych w plasterki

500 g serka Mascarpone

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

1 opakowanie okrągłych biszkoptów

mus truskawkowy:

1 szklanka zmiksowanych truskawek

3 kropelki esencji migdałowej

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

A oto jak to zrobić:

1. W szerokiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Powinno nam to zająć ok. 5 minut. Stale mieszając dodajemy serek Mascarpone. W efekcie końcowym powinna nam wyjść gładka, biała masa. Następnie odcinamy końcówki podłużnych biszkoptów (patrz na 1 zdjęciu) i odstawiamy.

2. Do małego rondla przekładamy zmiksowane truskawki, sok z cytryny i cukier. Gotujemy ok. 6-7 minut na małym ogniu, stale mieszając. Powinien wyjść nam mus truskawkowy, w którym zamaczamy okrągłe biszkopty. Układamy je na płaskim naczyniu w kształcie koła (patrz na zdjęciu), nakładamy masę z Mascarpone a następnie pokrojone w plasterki truskawki. Czynność powtarzamy, w zależności od tego ile pozostało nam masy. W trakcie nakładania masy Mascarpone, doklejamy podłużne biszkopty w kształcie okręgu.

3. Gotowe Tiramisu wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorujmy kolorową wstążką.

 

Odcianamy końcówki podłużnych biszkoptów oraz ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Warto wcześniej sparzyć jajka.

Okrągłe biszkopty zanurzamy w wcześniej przygotowanym musie truskawkowym (patrz w przepisie).

 

Na warstwę okrągłych biszkoptów, nakładamy masę z serka Mascarpone.

.. a następnie układamy pokrojone w plasterki truskawki.

W trakcie nakładania warstw, doklejamy podłużne biszkopty. Warto wcześniej posmarować serkiem końcówkę podłużnego biszkoptu.

 

Na samym wierzchu, układamy plasterki truskawek w kształcie rozety.

 Proponuję udekorować Tiramisu odpowiednią wstążką. To zawsze miły akcent! (choć trudno się zdecydować na odpowiedni kolor :)

A dla przypomnienia, moje poprzednie przepisy, które również warto wykorzystać z okazji Dnia Matki!

https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/majowa-szarlotka-z-rabarbaru-i-jabluszka/

https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/pomysly-na-wielkanoc-czekoladowo-limonkowe-ciasto-bez-maki/

https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/marchewkowe-pole-rosnie-wokol-mnie/

https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/tarta-cytrynowa/

https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/cupcakes-druga-odslona/

https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/przepis-na-gofry/

88 Odpowiedzi do “Z cyklu: Przepisy na Dzień Matki- Truskawkowe Tiramisu.”

  1. Zosiu koniecznie wypróbuje Twoje rarytasy! pozdrawiam serdecznie:)

  2. Ja jakoś ciągle nie mogę się przekonać do serka Mascarpone :(
    a tak to tiramisu smakowicie wygląda…

  3. chyba wyczaruję to cudeńko dla swojej Mamusi :)
    masz świetne pomysły Zosiu!

    pozdrawiam :)

    • właśnie zrobiłam :) wygląda smakowicie… :)

      jestem pewna, że Mama się ucieszy!

      PS zostało mi trochę składników po zrobieniu tiramisu, więc ułożyłam je w szklankach (układając wszystko w takiej samej kolejności) – powstaną smakowite dwa mini-deserki!

      pozdrawiam :)

  4. Wszystkie smakołyki, które nam prezentujesz wyglądają znakomicie. Aż slinka cieknie…
    A tak poza tym, ładne Ci w okularach:DD
    Pozdrawiam!

  5. Wspanialy pomysl! Chociaz wydaje mi sie ten deser bardzo slodki, to urzekaja mnie Twoje zdjecia i radosc na Twojej twarzy. Sama lubie piec i wykorzystalam Twoj przepis na ciasto rabarbarowe :) Bylo smaczne, chociaz nastepnym razem zreddukuje ilosc cukru i dzemu, gdyz nie lubie zbyt slodkich ciast.
    Pozdrawiam i czekam na kolejne pyszne inspiracje.

  6. Naprawdę dobry pomysł! I nie trzeba piekarnika! :) Na pewno wypróbuję Twój przepis. ;D
    Pozdrawiam!

  7. czy nie jest konieczne dodawanie żelatyny? boje się, że konsystencja będzie za rzadka;)

  8. Nie daje się surowych jajek do jedzenia bez obróbki termicznej… można się nieźle zatruć.

    • Ja czasem daję i jeszcze nie umarłam. Byle były świeże, z pewnego źródła, no i sparzone przed użyciem.

      • Przestańcie…Zadnej obróbki nie potrzeba…wystarczy sparzyć jajka goraca wodą…Z resztą Zosia już o tym kilka razy wspominała…Robie tiramisu kilkanascie razy do roku i nigdy nikt się nie zatruł

  9. Jeeej, cudowny przepis i w końcu na miarę moich możliwości ! Na pewno zrobię mamie niespodziankę za dwa dni, także bardzo dziękuję. Pochwalę się jak coś mi z tego wyjdzie ; – )

    Ten serek znajdę w każdym sklepie prawda? To jest taki, który z reguły używa się do tiramisu? Moja mama często robi kawowe, ale jakoś nigdy nie podpatrzyłam ; – )

    Pozdrawiam

  10. Zosiu jesteś moją inspiracją =) od niedawna sama coś pichcę i bardzo lubię korzystać z twoich propozycji piekłam już babeczki cytrynowe, ciasto rabarbarowe i marchewkowe, tarte cytrynową (tutaj wydaje mi się jednak że skórka z 5 cytryn to stanowczo za dużo) i jeszcze kilka przepisów wszystko było naprawdę smaczne. Jeśli mogę coś zaproponować z okazji dnia matki to może tarta z malinami http://pomarancza.blox.pl/2010/09/Tarta-z-malinami-biala-czekolada-i-kruszonka-z.html lub babeczki z gruszką http://mojewypieki.blox.pl/2010/08/Muffiny-z-gruszkami-i-imbirem.html =)

    • o tak! tarta malinowa z białą czekoladą (chociaż ja z innego blogu biorę przepis, więc może się trochę różnić…- jest trochę więcej czekolady na pewno) robi furorę :) dosłownie wszyscy pytają o przepis, moja rodzinka wprost ją uwielbia, także Zosiu, jeżeli jeszcze nie piekłaś, to serdecznie polecam :)

      • Próbowałaś może zastąpić maliny innymi owocami? Ja dzisiaj robiłam i dodałam zamiast malin truskawki i rabarbar i coś nie wyszło, strasznie mokre to ciasto się zrobiło zastanawiam się czy może truskawki mają za dużo soku? Zastanawiam się czy wystarczy spód troszkę dłużej podpiec?

  11. Wygląda świetnie, smakuje pewnie też podobnie. Na pewno wypróbuję!

    Dziś rano po drodze do pracy przechodziłam przez targ, a tam już wszędzie unosił się zapach truskawek…

  12. Zosiu! Ten torcik wygląda niebanalnie i wyjątkowo! Myślę, że każda mama byłby zachwycona taką niespodzianką!
    Mam do Ciebie prośbę! Czy mogłabyś dodać jakiś niezawodny przepis na ciasto do lepienia pierogów? :)

  13. Witam Cię Zosiu:)uwielbiam Twoja stronę i wszystkie przepisy, które przygotowujesz z taką pasją:)

  14. witam :))
    nie jestem zbyt doświadczona w dziedzinie gotowania, jednak chciałabym zrobić miłą niespodziankę mamie stąd moje pytanie … gdzie mogę dostać esencję migdałową (supermarket?), ewentualnie czym mogę ją zastąpić ?

    Pozdrawiam i podziwiam !
    Patrycja

    • Witaj, esencja migdałowa jest porównywalna w smaku do olejka migdałowego. Z reguły są przy kasach, w takich małych buteleczkach lub na dziale spożywczym, przy cukrach wanilinowych i proszkach do pieczenia. Pozdrawiam i trzymam kciuki za deser! Zosia.

      • dziękuje za odpowiedź, poszłam w ciemno i się natknęłam :))
        dokupiłam także czekoladowe serca do dekoracji talerzy

    • Patrycjo, możesz też spróbować użyć cukru migdałowego. Znajdziesz go w pobliżu innych dodatków do pieczenia.

  15. Zosiu, masz może jakiś pomysł co można zrobić z białkami, które zostają nam po tiramisu ?

    Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za pyszne przepisy, które systematycznie wypróbowuje !!!

    • Jeżeli będziesz przygotowywała wg. podanego składu,to wyjdzie Ci tak jak u mnie na zdjęciu. Jeszcze też zależy od serka mascarpone, proponuję PIĄTNICE.

  16. Zosiu pięknie! Naprawdę miło czyta się Twojego bloga. Wszystko perfekcyjne, dopracowane i urocze w wyglądzie!! :)

  17. Czy może mi któraś z Was wytłumaczyć w jakim celu sparza się jajka? Upiekłam już wiele placków w swoim życiu i nie spotkałam się nigdy, aby w jakimkolwiek przepisie pisało o tym. Może jednak za mało jeszcze wiem ;)

    • surowe jajka się sparza… jak pieczesz placki to to jajko już jest upieczone, pod temperaturą i nie ma w nim bakteri… a w surowym to dużo rzezcy może być-sarmonella (nie jestem specem, więc moje słownictwo jest ograniczone, jak coć to mnie poprawcie ;D)

  18. Hej Zosiu,
    bardzo smakowite przepisy! na truskawkowe tiramisu z pewnością się skuszę!
    A tak przy okazji, chciałam Cię zapytać czy masz może jakiś przepis na polską przekąskę (mieszkam za granicą i wkrótce organizuję “studencką” impreze – chciałam podać coś polskiego na szwedzki stół, co ma szanse posmakować gosciom).
    Polecam również prosty przpis na przekąskę do czerwonego wina – suszone daktyle owinięte boczkiem i pieczone w piekarniku – mmmmmmm pychota!

  19. Wygląda pysznie :) niedawno też robiłam deser z truskawkami, ale to ułożenie ich tak jak u Ciebie na wierzchy tiramisu jest świetne :) Gratuluje fajnych pomysłów :)

  20. Zdecydowanie zbyt mało blogów o gotowaniu zawiera zdjęcia z poszczególnych etapów przygotowania potraw. Nie wiem, być może autorzy uznają, że zdjęcia z przygotowań są nieatrakcyjne, być może ujawnią warszatatowe braki, a poza tym dokumentacja zdjęciowa przygotowania potrawy jest zbyt czasochłonna. No nie wiem, być może ktoś mi podpowie.
    Dlatego niezwykle sobie cenię takie blogi, jak Wasz. Zresztą sam (właściwie z żoną) prowadzę podobny, jeśli można w ogóle zastosować porównanie.
    Będziemy śledzić z przyjemnością.
    Pozdrawiamy

  21. Świetny przepis choć dla mnie trochę za słodki ! :)

    100 gram cukru pudru = dokładnie 0,5 szklanki

    Polecamy przelicznik Cookie Master do codziennych wypieków :)

  22. Pingback:truskawkowe tiramisu ! | Asia Poliwka bloguje

  23. Pingback:truskawkowe tiramisu ! | Asia Poliwka bloguje

  24. Zosia, zrobiłam dzisiaj to truskawkowe tiramisu i to po prostu rewelacja ,mama tak się cieszyła i wszystkim smakowało , zrobiłam zdjęcia swojego dzieła, ale niestety nie mogę ich tutaj zamieścić:( więc jakbyś chciała zobaczyć to napisz na maila;)
    Pozdrawiam, uwielbiam Twoje przepisy;)
    P.S. robiłam już także szarlotkę z rabarbarem i jabłkami i także rewelka;)

  25. Bardzo serdecznie dziękuję za przepis na tiramisu! ;) mama jest zachwycona…
    A ciasto marchewkowe z Pani przepisu robiłam na święta i goście byli w niebo wzięci! :D

  26. Dziękuję za przepis! Wypróbowałam i wyszło pyszne, a przygotowanie zajęło mi niecałą godzinę:) Dziękuję, dziękuję, dziękuję:))

  27. W przeciągu tygodnia, truskawkowe tiramisu robiłam 3 razy, moja rodzina przecierała oczy ze zdziwienia, przepraszam Cię Zosiu, ale teraz jest to mój hit na wszelkie okazje :) ja w trzecim torcie oblepiłam biszkopty masą karmelową i dodałam jej też trochę do środka. Torick wychodzi super, będę go za każdym razem udoskonalać, mam zamiar spróbować zrobić zwykłe tiramisu w tej wersji :) Pozdrawiam i dziękuję za popisowy przepis :)

  28. Zosiu!
    Chciałam się pochwalić, iż wczoraj zrobiłam zmodyfikowany mus malinowy, tj. zamiast malin do salaterek włożyłam świeże, pokrojone truskawki:) PYCHA!!!
    Pozdrawiam Cię serdecznie i dzięki za wspaniałe przepisy!

  29. Właśnie poluje na takie okulary jak Ty masz.Napisz proszę gdzie je kupiłaś,proszę:))

  30. deser zrobiony:) na urodziny meza:))
    wyszlo pysznie i smacznie….tylko pod koniec triszke mi sie pionowe biszkopty rozpełzły na boki:)) dobrze, że derses w lodówce stężał:)) pozdrawiam!

  31. Poprostu już nie wytrzymałam i kupiłam truskawki i zrobiłam to cudo , wyszło przepysznie ( zniknął tego samego dnia ) lecz na troszkę odstawiłam ten mus i troszke wystygł co sprawiło że herbatniki nie były całkowicie nasączone ale i tak wyszło pięknie i pysznie:)

  32. Myślisz, że mogę dodać do tego również jagód? Będzie tiramisu truskawkowo- jagodowe. Czy lepiej nie udogadzać?

    • Z pewnością smak będzie bardziej intensywny. Jeżeli jednak chcesz połączyć truskawki z jagodami, to do tego miąższu, którym nasączamy biszkopty, nie dodawałabym już cukru :)

      Smacznego!
      P.S. Napisz czy Ci smakowało :-)
      Zosia

      • Nie dodałam w końcu tych jagód, stwierdziłam, że jednak nie będą pasowały. Miałam jednak problem z masą…wyszła mi strasznie rzadka mimo że robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Wstawiłam ją więc na godzinkę do lodówki, ale mimo to nie zgęstniała, dodałam więc żelatyny, która trochę pomogła, ale przy układaniu i tak wszystko mi się rozpływało, jak myślisz, czemu?

        • myślę, że to z powodu za dużej ilości jajek. no i serek mascarpone z firmy której kupiłaś,musiał być już mniej gęsty.

  33. Witaj Zosiu,

    Ciasto wyszło bardzo smaczne. Biszkopty nie porozlatywały się- wszystko wyszlo jak nalezy. PRZEPYSZNOŚCI!

    Zauwazylam jednak, ze gotujesz dosyć jakby to powiedzieć tłusto. Szczegolnie desery. Oczywiscie, ze deser musi byc tuczący, jednak surowe jajka i kremy troche mnie przerazaja. Szczegolnie w czasach gdzie afera spozywcza goni afere. :)
    Moglabys zaoferowac wiecej deserów bazujacych na mniejszej ilosci kremów?:)
    Z gory dziekuje:)

    ps: Blog ekstra! Tak trzymajcie dziewczyny!

  34. W związku z jutrzejszym dniem matki, mam w planach zrobic to tiramisu. Mam tylko pytanie, na ile porcji to wchodzi? Chcialam zrobic w 6 pucharkach i zastanwiam sie czy nie trzeba podwoic porcji?
    Pozdrawiam

    • Ja Ci tylko mogę powiedzieć – nie podwajaj tej porcji miksując dalej w jednym naczyniu, tzn. 8 żółtek z cukrem pudrem i potem dwa razy tyle serka – kiedyś tak podwoiłam i wyszło smaczne, ale masa była bardzo płynna, nie była zbita nawet po czasie spędzonym w lodówce. Jak chcesz podwoić to bezpieczniej będzie robić to na dwa razy, najpierw 4 żółtka w jednej misce, potem 4 w drugiej:)

      • Ok, dzieki za rade, ale chyba za pierwszym razem nie bede nic zmieniac, zobacze ile wyjdzie ;)

  35. Naprawdę fantastyczny przepis. Wypróbowałam go na rodzinnym spotkaniu a następnego dnia zostałam poproszona o przygotowanie następnego :) jak widać, sukces murowany!
    p.s. deser wcale nie jest bardzo słodki, a to dzięki świeżym truskawkom. polecam nie słodzić mocno serka mascarpone, zamiast tego lepiej zrobić słodszy mus do biszkoptów.
    dziękuję za pomysł i czekam na kolejne :)

  36. Właśnie zrobiłam, wygląda przepysznie i już się nie mogę doczekać kiedy spróbuję! :-)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.