Skip to main content

Bułeczki czosnkowe z serem mozzarella i bazylią

*   *   *

W końcu mogę się z Wami podzielić przepisem na domowe bułeczki z którego jestem w pełni zadowolona. Są puszyste, nie czerstwieją tak szybko a przepis jest bardzo uproszczony.

Skład:

(przepis na ok. 8-10 bułeczek)

400 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

250 ml mleka (ciepłe)

30 g masła (rozpuszczone)

2 łyżki cukru

szczypta soli morskiej

1 łyżka suszonego oregano

1 opakowanie sera mozzarella

garść liści świeżej bazylii

4 ząbki czosnku

A oto jak to zrobić:

  1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy przesianą mąkę, oregano, szczyptę soli, ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto (używam haka). Na końcu dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto ponownie zagniatamy, aby uzyskać elastyczną formę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Ciasto dzielimy na kawałki. Na każdy kawałek ciasta układamy ser i formujemy kulkę w wielkości mandarynki. Umieszczamy w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Bułeczki posypujemy wyciśniętym czosnkiem, solą morską i posiekanymi listkami bazylii. Odstawiamy na 15 minut, do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C ok. 20 minut.

Ciasto dzielimy na kawałki. Na każdy kawałek ciasta układamy ser i formujemy kulkę w wielkości mandarynki.

Bułeczki umieszczamy w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu.

Bułeczki posypujemy posiekanym czosnkiem i bazylią oraz solą morską.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 20 minut. Podajemy z solonym masłem.

72 Odpowiedzi do “Bułeczki czosnkowe z serem mozzarella i bazylią”

  1. Mam pytanie czy można ciasto ugnieść rękami bo niestety nie posiadam miksera z hakiem?Pozdrawiam

  2. Zosiu, wystraszyłam się nie na żarty, że nie prowadzisz już instagrama ;) piękna nowa ‘oprawa’ bloga, tylko o odnośniki prosimy :) uwielbiam się inspirować Twoimi cudownymi zdjęciami. Pozdrawiam serdecznie

  3. zakupy po pracy zrobione, zaraz czas zagniatać ciasto ;) wygladaja mega apetycznie

  4. Z pewnością skorzystam wazne żeby sxybko nie czerstwialy.uwielbiamy twoje warkocze z pomidorami suszonymi ale najpyszniejsze sa swieze

  5. Witam. Czy zamiast mąki pszennej można dać inną? Pszenna pełnoziarnista, owsiana, orkiszowa? A zamiast cukru ksylitol?

  6. Wiedziałam że gdy tylko otworzę link z Facebooka będę chciała zrobić je natychmiast :)

  7. Pani Zosiu ponawiam pytanie :) Czy zamiast mąki pszennej można dać inną? Pszenna pełnoziarnista, owsiana, orkiszowa? A zamiast cukru ksylitol lub cukier trzcinowy? Bardzo proszę o odpowiedź ponieważ bułeczki wyglądają przepięknie :)

  8. Pani Zosiu czy zamiana masła na oliwę bardzo zmieni ten przepis? Wydaje mi się, że masło nie jest tu kluczowe – pomijając smak. Chcę spróbować zweganizować ten przepis ;).

  9. Hohoho, no i jestem zgubiona! Czekałam na taki przepis :D mój mąż będzie zachwycony, chyba sprezentuję mu na Walentynki zamiast corocznego ciasta ;)

  10. Zosiu Twój wieniec drożdżowy z czosnkiem i pietruszką zagościł na naszym stole w święta i tak wszystkim posmakował że piekłam go już kilka razy. A najlepsze że moja mama na niego zachorowała i robiła go już więcej razy niż ja. A jest to o tyle dziwne że ona nie piecze prawie nigdy ? myślę że bułeczki będą równie pyszne, upiekę obowiązkowo, pozdrawiam serdecznie

  11. Zosiu, a czy ciasto z tego przepisu będzie się nadawało do drożdżówek z marcepanem i gruszką lub tych zawijańców z kokosem, białą czekoladą? Bo uwielbiamy je w domu, ale twardnieją w błyskawicznym tempie… Uściski

  12. Czy można ciasto zgnieść wieczorem dzień wcześniej, wstawić do lodówki i upiec rano? :)

  13. Wyszły mi za słodkie…. dobre :) przypominają włoskie foccatia. Ale za słodkie. Rozumiem, że drożdże potrzebują cukru, ale może chodzi o 2 małe łyżeczki? ja dodałam duże. Ale i tak dzięki, za przepis. To były moje pierwsze bułeczki w życiu :D Pozdrawiam!

  14. Zosiu, bułeczki wyszły przepyszne! To był mój pierwszy raz z ciastem drożdżowym, jestem w szoku, że wszystko się udało ;) Mąż również zachwycony. Niestety nie możemy potwierdzić czy przetrwają kilka dni, bo prawie wszystkie zniknęły w jeden wieczór ;) Dziękuję za przepis! :*

  15. Ja dzis upieklam,moje pierwsze bulki! Sa pyszne ale troszke za slodkie… czy moge dodac mniej cukru?

  16. Pomijając ciasto na pizzę, był to mój pierwszy raz z drożdżami ;) bułeczki pyszne, pomimo dodania suszonej bazylii zamiast świeżej. Mam tylko takie pytanie, czy te bułeczki, które widać na zdjęciach były robione z podwójnej wersji składników? Bo z podanego składu wyszło mi co prawda 9 sztuk, ale malutkich i nie wiem czy to wina zbyt krótkiego czasu odstawienia ciasta?

    Pozdrawiam ciepło (a jutro zabieram się za czekoladową chmurę, już nie mogę się doczekać :) )

  17. Zosiu a jakiej firmy masz naczynie zaroodporne, czy je polecasz i jaka ma srednice?

    Poza tym odpowiadajac na pytania z komentarzy: w mace sa weglowodany na ktorych urosna drozdze (np. chleb piecze sie bez cukru). Wiec mysle, ze jak najbardziej mozna zamienic cukier na ksylitol (choc sama nie probowalam).
    Na noc mozna kazde ciasto drozdzowe wstawic na pierwsze wyrastanie.

  18. Zosiu, te bułeczki są obłędnie dobre! Robiłam je już w kilku wersjach, np. dodałam do środka pomidorki suszone. Rzeczywiście, długo zachowują świeżość. Bardzo, bardzo dziękuję za podzielenie się przepisem. Słoneczko dla Ciebie

  19. Przepis świetny, moje smaki! ale czy można przetrzymać wyrośnięte ciasto w lodówce przez noc i rano upiec? marzą mi się na śniadanie :)

  20. Świetne bułeczki.
    Następnym razem zamiast oregano dodam cynamon, a do środka kawałek jabłka.

  21. Droga Zosiu,
    właśnie wcinam je na kolację, jeszcze ciepłe, z solonym masłem. Smakują obłędnie! Dziękuję za ten przepis. :)
    Następnym razem spróbuję z serem pleśniowym, w planach mam też wersję z suszonymi pomidorami i koniecznie na słodko.

    Pozdrawiam Cię serdecznie! :)

  22. Zosiu, czy myślisz, że mogę podwoić składniki tak, aby wyszło dwa razy więcej bułeczek? :)

  23. Pytanie laika….bez smiechow…. maka pszeenna to typ? Prosze pomoc…bo ja glupieje jezeli chodzi o wybor mak do pieczenia…

    • Basiu najlepiej wybierz tortową (z reguły jest podana informacja na opakowaniu, do jakich ciast / wypieków się nadaje). Trzymam kciuki!

  24. Hej, jakie to są świeże drożdże? Takie do kupienia w sklepie w kostce? Ile to jest 400g maki? 2 szklanki?
    Karolina

  25. Pierwszy raz zrobiłam ja natomiast kolejne razy robi już mój syn sam.Robi po swojemu z małymi modyfikacjami czyli lekko więcej soli,czosnek wciska do ciasta,oliwę miesza z wyciśniętym czosnkiem i smaruje bułki,posypuje suszona bazylia,oregano ,solą i pieprzem.Pyszne!Do tego pomidorki cherry i szynka parmenska!Dziekujemy Zosu!

    • O jak mi miło – dzięki za wiadomość i pozdrowienia dla dzielnego Pomocnika :-))))

  26. Przepis rewelacja!!! Zamiast bazyli- brak w kuchennym magazynie 😉dodałam pietruszkę i były idealne😊
    Zosiu, nie myślałaś nad tym aby zrobić wersję przepisów do wydrukowania? Myślę że było by to dużym ułatwieniem ❤

  27. Hej! Czy można spróbować zrobić bułeczki na mące/mieszance mąk bezglutenowych? ;)

  28. Bułeczki wyszły pyszne chociaż zrobiłam małe modyfikacje: oliwa zamiast masła i nie dałam sera, ale dałam oliwki. Pychota!!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.