Skip to main content

Dzień dobry. Śniadanie nie tylko od święta.

Moje masło orzechowe

Skład:

300 g uprażonych orzeszków ziemnych

szczypta soli

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka miodu

A oto jak to zrobić:

1. Uprażone orzechy ziemne wkładamy do miksera i mielimy. Po 1 min. dodajemy miód, szczyptę soli i olej sezamowy. Mielimy dalej, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Ciepłe grzanki smarujemy naszym domowym masłem orzechowym, nakładając pokrojone owoce.

Wskazówki:

1. Najlepiej skorzystać już z uprażonych orzechów (ale nie solonych). Mniej pracy.

2. Można również kupić orzechy w łupinach, obrać je i przesmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku. Więcej pracy.

3. Jeżeli nie mamy oleju sezamowego, możemy wrzucić ok. 1 łyżeczki samego prażonego sezamu.

4. Zamiast oleju sezamowego, możemy dodać 1 łyżkę masła.

5. Tym wszystkim, którym jeszcze się nie przejadły kajmakowe mazurki, polecam dorzucić 1 łyżkę masy kajmakowej.

6. Z dodaniem roztopionej czekolady jeszcze nie próbowałam.

57 Odpowiedzi do “Dzień dobry. Śniadanie nie tylko od święta.”

  1. Po tych wszystkich świątecznych ciastach aż ciężko patrzy się na takie piękne słodkości. Oczy by chciały zjeść, ale w brzuchu już nie ma miejsca :) Pozdrawiam!

  2. Mmm wesole sniadanko :)
    Choc pewnie 80% Polakow dojada swiateczne salatki i pieczenie to juz mozna planowac co sie zje po haha ;)

  3. Mniam! Będę musiała niedługo wypróbować, uwielbiam słodkości, szczególnie robione przez siebie. Więcej satysfakcji z jedzenia :)
    Pozdrawiam Was serdecznie!

  4. Wczoraj zniknęły ostatnie kawałki mazurka (pierwszy został pochłonięty od razu, drugiego obroniłam przed rodzinką i przetrwał jeden dzień dłużej).
    Oba wyszły znakomicie – dotychczas nie robiłyśmy z mamą na Wielkanoc mazurków, ale Twój przepis przekonał nas, że to wcale nie jest trudne i obiecałyśmy sobie, że teraz w każdą Wielkanoc będziemy je piec!

    Chciałabym Ci bardzo podziękować za Twojego bloga -dzięki Tobie zaczęłam więcej piec (wykonałam już kilkanaście Twoich przepisów i jestem z siebie dumna :D). Moim faworytem jest zdecydowanie Beza Pavłowej – robiłam ją już tyle razy, że rodzinka zaczyna marudzić ;)
    Gdyby tylko przygotowania do matury były tak przyjemne jak gotowanie… :)
    Pozdrowienia ze słonecznego Bielska!

    • :-) Ja mi miło!

      dziękuję Ci serdecznie!

      Trzymam mocno kciuki za maturę!

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  5. u mnie Święta były bez obżarstwa, więc takie śniadanie jest wprost dla mnie!:))

  6. Blogowanie o jedzeniu po świętach musi być bardzo trudne, ale rozwiązałaś ten problem mistrzowsko! :)
    Mimo, że na słodkie nie mogę już patrzeć tak takie masło orzechowe bym sporządziła! Dodam do planów na ten tydzień!

    http://www.catherinetheowner.pl
    Business Lifestyle Blog

  7. aaaa….jakie pyszne!! Podzielisz sie ze mna tym tostem z truskawka?? : ) Uwielbiam maslo orzechowe, ale nigdy sama nie robilam – dzieki Tobie teraz sie skusze, bo wiem, ze z Twojego przepisu z pewnoscia wyjdzie dobre – DZIEKUJE <3

  8. a ja mam takie pytanie odnośnie blendera. bo nie mam tego takiego pojemnika do blendera jak Ty (co uciera, do pesto itp) tylko standardowy. czy nim też dam radę zrobić masło?

      • czesto tu zagladam i korzystam z przepisow ale pierwszy raz zostawiam komentarz. moj 4 miesieczny synek uwielbia dzwiek miksera/malaksera wiec nowy przepis na pewno przypadnie nam do gustu:)

        • … to tak jak moja córeczka! Polecam również odkurzacz:)

          Z serdecznymi pozdrowieniami,
          Zosia

  9. No ja teraz robię przerwę ze słodkościami :)

    Zosiu nie robiłam nigdy masła orzechowego. Fajna sprawa, bez chemii i emulgatorów. Zapiszę sobie Twój przepis i wypróbuję na pewno :)

    U mnie jutro lekka ale energetyczna zupka krem. W sam raz na poświąteczny odpoczynek dla żołądka.
    Wpadnij jak będziesz miała chwilę.
    Zapraszam,

  10. Ślicznie wygląda ale… posypka? plastikowe chińskie truskawki?
    Jak kto lubi, ja wolę twaróg z własnoręcznie posianą rzeżuchą. Smacznie, zdrowo, sezonowo.
    pozdr:)

  11. Super! Orzeszki ziemne mozna zastapic migdalami, ostatio mam obsesje na punkcie masla migdaowego, a na to dzemik mniam;-)

  12. Przepis sam w sobie świetny bo masło orzechowe to doskonały wynalazek dla wszystich łasuchów i nie tylko, ale propozycje kanapek to porażka… Posypka i truskawy/jagody w kwietniu? Dlaczego nie sezonowo i kreatywnie?

  13. Nigdy bym nie wpadła na to, że można samemu zrobić masło orzechowe!!! Chętnie wypróbuję. A połączenie masła orzechowego z bananem musi smakować GENIALNIE!
    Pozdrawiam!

  14. Zosiu, a ja mam pytanie z innej beczki. Kiedy planujesz jakieś nowe dostawy do sklepiku??? :) Czaję się od jakiegoś czasu na dzbanek, ale widzę, że wciąż nie jest dostępny. Daj znać! :) Pozdrowienia z ziiimnego Poznania!

  15. Nie przepadam za kanapakami na słodko, ale te owocki schrupałabym chętnie mmm :-) Ale takie letnie, świeże a nie zimowe ;-) pozdrawiam!

  16. oo czekałam długo na tak optymistycznie napisany przepis. Wygląda pysznie, mam nadzieję, że równie dobrze smakuje:)
    Czekam na relację z warszawskiej restauracji

    • :-) Dzięki za odwiedziny… właśnie siedzę nad selekcją zdjęć- na pewno będą! Zdradzę tylko, że restauracja rewelacyjna ;-))

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  17. O, matko! W Święta tyke kalorii było a tu znów takie pyszne sniadanko serwujesz!? Rozgrzeszam się tym, że z owocami :D

  18. Masło orzechowe i banan to ulubione połączenie Elvisa Presley`a :) w Stanach zamawiając ” Elvis sandwich ” dostaję się właśnie z masłem orzechowym i bananami. Ja uwielbiam :)

  19. Tosty z posypką są bardzo typowe dla Holandii:) W Polsce na opakowaniu posypki są ciasta i ciasteczka, a w Holandii – właśnie tosty;) Bardzo ciekawe są np. anyżowe, warto ich poszukać:)

  20. A ja zrobiłam masło orzechowe i chyba nie do końca mi wyszło. Jest strasznie suche. Zamiast sezamu dodałam masło i to zdecydowanie więcej niż jedna łyżkę.
    W smaku jest pyszne, ale konsystencja nie ta :(

  21. Wypróbowałam przepis, masełko wyszło bardzo dobre. Kolega Amerykanin, oczywiście wielki fan peanut butter, potwierdził że jest super:)

  22. Cześć Zosiu, świetny przepis na pewno skorzystam. Chciałam zapytać Ciebie o to jaki kucharz jest dla Ciebie inspiracją?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.