Skip to main content

Jabłkowe racuchy z mąką gryczaną

Dzisiejsze racuchy to alternatywa dla osób które w swojej diecie muszą unikać potraw z pszenicą. Z przesłanych wiadomości i komentarzy coraz częściej spotykam się z alergiami na pszenice. W dzisiejszym zatem przepisie zwykłą mąkę pszenną zamieniam na gryczaną, dodaję mleko, szczyptę cynamonu, odrobinę oliwy z oliwek i starte na dużych oczkach jabłka. Racuchy wychodzą bardzo delikatne w smaku. W sam raz na śniadanie.

Skład:

(przepis na ok. 8 placuszków)

2 średnie jabłka (obrane)

120 ml mleka

100 g mąki gryczanej

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki płynnego miodu

1 łyżeczka cynamonu

szczypta kardamonu (opcjonalnie: mielonej gałki muszkatołowej lub goździków)

do podania: dżem z pomarańczy Łowicz (limitowana edycja)

A oto jak to zrobić:

1. W średnim naczyniu roztrzepujemy mleko z mąką i przyprawami, tak by nie było żadnych grudek. Dodajemy miód i oliwę. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy starte na tzw. dużym oczku jabłko. Mieszamy.

2. Na rozgrzanej patelni z oliwą nakładamy porcje ciasta. Racuchy smażymy z obu stron tak by się zarumieniły. Podajemy na ciepło z kawałkami owoców (na zdjęciu kawałki pomelo) i dżemem pomarańczowym.

Dla wszystkich którzy uwielbiają śniadania i z przyjemnością poszukują oryginalnych połączeń mam propozycje konkursu. Wystarczy stworzyć swój własny przepis na ciekawe śniadanie i przesłać zdjęcie. Po więcej szczegółów zapraszam tutaj. Śniadanie to czysta przyjemność, która nie musi być nudna!

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam również na mój profil na instagramie

35 Odpowiedzi do “Jabłkowe racuchy z mąką gryczaną”

    • Oczywiście można użyć zwykłej pszennej. Jeżeli chcesz żeby racuchy były bardziej pulchne, proponuje dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

      Powodzenia!

      Zosia

  1. Zosienko! Przepis super na te pore roku! Chcialam tylko zapytac skad sa te piekne talerze? Z pozdrowieniami z deszczowego Oslo!

    • Witaj,

      na pierwszym zdjęciu talerz pochodzi z DUKA, a ten z drugiego zdjęcia jest z IKEA

      Miłego dnia!

      Zosia

  2. Ja bardzo lubię eksperymentować z rodzajami mąki. Nie tylko z racuchami, ale też z naleśnikami.
    O konkursie pomyślę, chociaż należę do tych niepoprawnych osób, które trzeba zmuszać do zjedzenia śniadania.

  3. …dla mnie śniadania to monotonia i sama nuda…poszukuje właśnie inspiracji na śniadania:) Zosiu będą pomysły na śniadania?
    pozdrawiam

  4. Zosiu! Dziękuję za nieskomplikowane, a efektowne i co najważniejsze pyszne przepisy, okraszone cudownymi zdjęciami! Inspirujesz :)

    Już nie mogę doczekać się Twojej książki.

    Pozdrawiam serdecznie z jesiennej Stolicy,
    Stała Czytelniczka

  5. Czemu ostatnio takie nieciekawe przepisy?Uwielbiam ten blog ale niestety w ostatnim czasie strasznie jest nudny i mało inspirujący.

  6. Zosiu, zrobiłam dzisiaj w wersji z gruszką. Wyszły mi trochę za rzadkie (tak to jest jak się mierzy na oko) ale dodatłam trochę płatków owsianych i to był całkiem niezły pomysł ;-) Wyszły bardzo fajnie a do tego sycą na długo.
    Szkoda, że jutrzejszego śniadania też nie zjemy razem ale za to na obiad będzie łosoś marynowany w białym winie – mój/Twój ulubiony przepis na rybę ;-)

    ściskam mocno
    Kamila

  7. My już po racuszkowym śniadanku :) było pysznie! użyłam jednak mąki pszennej z dodatkową łyżeczką proszku do pieczenia.
    Dziękujemy :)

  8. I ja też wypróbowałam, również z mąką pszenną i łyżeczką proszku do pieczenia, podane z mango. Wyszły znakomite! Mój pięciolatek się zajadał. Dziękuję i udanej niedzieli!

  9. racuchy uwielbiam, przepis na pewno wypróbuję:) jeszcze nie zdarzyło mi się żeby potrawa inspirowana Twoim przepisem nie wyszła pysznie! pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów:)

  10. Mówiąc delikatnie szału nie ma. Najgorsze racuchy jakie kiedykolwiek jadłam. Tarkowanie jabłek jest kiepskim pomysłem.

  11. A mi właśnie mega smakowały. To chyba kwestia gustu.
    Zosiu nie przejmuj się.. trudno wszystkim dogodzić :)

  12. Zośka dodałem trochę proszku do pieczenia i wyszły całkiem spoko.
    A dasz może przepis na pizzę?

  13. Wygladaja pysznie. Czy wyjda rownie udane, gdy uzyje make orkiszowa?
    Pozdrawiam!

  14. Bardzo chciałam zrobić te racuszki. Trzymałam się mocno przepisu. Jednak moje wyszły ciężkie i przede wszystkim CIEMNE. Domyślam się że od mąki gryczanej. hmmmm… tylko dlaczego Twoje są jasne? czy te ze zdjęcia są na mące pszennej? A jeśli na gryczanej to jaka to mąka? Chciałam zrobić synkowi i wyszła wielka klapa :( może ja po prostu nie umiem

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.