Skip to main content

Jak zrobić popularną kanapkę Croque Madame?

*   *   *

  Croque madame to odpowiednio zarumienione pieczywo z dojrzewającym serem, plastrem szynki i opływającym sosem na bazie masła, mąki i mleka – czyli klasycznym beszamelem. To właśnie biały sos w połączeniu z odpowiednio dobranym chlebem i wysokiej jakości serami stanowi o wyjątkowości tego francuskiego przysmaku. Lubię podawać go z dojrzałymi kawałkami awokado wymieszanymi z solą morską, pieprzem i kroplą oliwy.

Skład:

(przepis na 2 porcje)

4 kromki pieczywa (najlepiej tostowego, ale można bułkę paryską)

1 łyżeczka musztardy Dijon

żółty ser w grubych plastrach Hochland Burger & Toast

4 plastry szynki

beszamel:

ok. 50 g masła

1 czubata łyżka mąki

100ml mleka

szczypta gałki muszkatołowej + odrobina soku z cytryny

sól morska

do podania: grillowane pieczarki lub plastry awokado wymieszane z oliwą, solą i pieprzem

2 jajka sadzone

A oto jak to zrobić:

  1. Aby zrobić sos beszamel: na małym ogniu w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, stale mieszając, aż powstanie gładka konsystencja. Nie przerywając mieszania dolewamy mleko i mieszamy. Gdy sos nabierze jednolitej masy odstawiamy z ognia. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą morską i sokiem z cytryny.
  2. Podgrzane pieczywo smarujemy cienką warstwą musztardy, nakładamy plastry sera, szynkę i przykrywamy pieczywem. Na wierzch grzanki rozsmarowujemy beszamel. Całość zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (max. 4-5 minuty). Tak przygotowane tosty podajemy z jajkiem sadzonym na górze. Możemy doprawić świeżymi ziołami, pieprzem i solą.

Ser Hochland Burger & Toast w formie grubych plastrów sprawdzi się przy zapiekanym pieczywie z sosem beszamelowym. Doskonale się topi i pozostaje ciągnący.

Tak przygotowane tosty podajemy z jajkiem sadzonym na górze. Możemy doprawić świeżymi ziołami, pieprzem i solą.

22 Odpowiedzi do “Jak zrobić popularną kanapkę Croque Madame?”

  1. Zosiu uwielbiam twoje przepisy, ale jeszcze bardziej przepiękne wnętrza twojego domu, które w tej kombinacji stają się kwintesencją wyrafinowania i dobrego smaku.

  2. Po takim śniadaniu nie chciałoby mi się wychodzić z łóżka, idealne na jesienną niedzielę;)

  3. Zosieńko uwielbam Twoje przepisy – właśnie zajadam się tą kanapką – zamiast musztardy dodałam trochę żurawin i powiem Ci, że było wspaniałe!

    Dziękuję!

  4. Fajnie, że pokazujesz też takie nowoczesne przepisy – niby proste, ale jeżeli człowiek nie był we francji, to by nie wiedział!

  5. Piękne zdjęcie i wspaniałe przepisy – ilekrość tu zaglądam, zawsze się mogę zainspirować.

    Zosiu a to ostatnie zdjęcie!!!! Ach, chyba już ktoś tu wspomniał, że jest magiczne :*

  6. W Setną Rocznicę Odzyskania Niepodległości RP francuskie śniadanie! Biało- czerwona ścierka jako akcent świąteczny! Żałosne!!!

  7. Pięknie <3 Cudowne wnętrza, świetne zdjęcia i z pewnością same pyszności na talerzu. Bardzo lubię tu zaglądać. nie tylko w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, ale także aby poczuć to rodzinne ciepło i spokój :)

    Pozdrawiam Zosiu Ciebie i całą Twoją Rodzinę (łącznie ze zwierzyńcem) :)

  8. Ponur listopadowa niedziela, a ten przepis dodał blasku! Pyszne, piękne, proste!
    Spróbowałam, polecam!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.