Kokosowo – truskawkowy koktajl z kruchymi ciasteczkami // Strawberry-Coconut cocktail with crispy biscuits

* * *

Coraz częściej mówi się o zbawiennych wartościach wody kokosowej. Dotychczas myliłam mleko kokosowe z wodą kokosową, a tymczasem między jednym a drugim napojem istnieją znaczące różnice. Otóż woda kokosowa to odżywczy, prawie całkowicie pozbawiony tłuszczu płyn, który po potrząśnięciu chlupocze w zielonym kokosie. Po rozbiciu orzecha widzimy przezroczystą ciecz. Im młodszy kokos, tym więcej naturalnego płynu znajduje się w jego wnętrzu. Wbrew pozorom jest niesłychanie bogaty w potas i magnez. Wspaniale nawadnia organizm. Zamiast sięgać po dodatkowe witaminy w postaci tabletek, proponuję zmieszać wodę kokosową z owocami, jogurtem lub mlekiem. W efekcie mamy doskonały koktajl a ze zbożowymi ciasteczkami nasze śniadanie staje się jeszcze bardziej zbilansowane.

Skład:

(przepis dla 2 osób)

1 młody kokos – miąższ + woda kokosowa (dostępny np. w Almie) 

ok. 250 ml jogurtu naturalnego (najlepiej zmrożony)

6-8 dużych truskawek

 6 ciasteczek czekoladowo-orzechowych BelVita

A oto jak to zrobić:

1. Wierzch młodego kokosa obieramy ze skórki i nacinamy (najlepiej rozbić nożem). Po otwarciu przelewamy wodę kokosową do szklanki, a łyżką wyjmujemy biały miąższ. Zmrożony jogurt, truskawki, wodę kokosową i miąższ kokosowy umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Całość przelewamy do szklanki, a na wierzchu kładziemy kruche ciasteczka. Pijemy tuż po przygotowaniu.

Po takim śniadaniu nie pozostaje nam nic innego jak zacząć planować wakacje! Przed nami weekend majowy, macie już plany?

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na profil na Instagramie.

* * *

People are talking about the beneficial value of coconut water more often nowadays. Until now I have confused coconut milk with coconut water, meanwhile there are significant differences between the two. Coconut water is a nutritious almost completely fat free liquid, that when shaken swashes in a green coconut. After breaking the nut open you see a clear liquid. The younger the coconut, the more natural fluid is found inside. Contrary to its appearance, it is extremely rich in potassium and magnesium. It hydrates the body fantastically. Instead of reaching for extra vitamin tablets, I suggest mixing coconut water with fruit, yogurt or milk. As a result, we have a perfect cocktail and if we add our breakfast cereal biscuits it becomes a more balanced meal.

Ingredients: (recipe for 2 people)

1 young coconut – flesh + coconut water (for example in Alma) approx. 250 ml yogurt (preferably frozen)

6-8 large strawberries

6 cereal BelVita biscuits

Here's how to do it: 1. Peel the young coconut and cut it in half (it’s best to break it open with a knife). After opening pour the coconut water into a glass, remove the white pulp with a spoon. Place the frozen yogurt, strawberries, coconut water and coconut flesh into a blender, mix until smooth. Pour all the contents into a glass and add the biscuits on top. Drink immediately after preparation.

For more images and recipes visit my Instagram profile.