Owoce Acai

 Coraz większym powodzeniem cieszą się miejsca, wyspecjalizowane w podawaniu wyłącznie świeżych koktajli. W Trójmieście jest już ich od groma i sprawiają, że na chwilę możemy sobie dać spokój z wyciąganiem huczących i przebarwionych sokowirówek z najdalszych zakątków półki. Kolory są nadzwyczajne – od krwistej czerwieni przez purpurowo-jesienne barwy, do bladoróżowych wręcz przezroczystych odcieni. Potrafią zaskoczyć nie tylko swoim egzotycznym wyglądem, ale również i smakiem. Sprawiają, że mam sporą trudność w odgadnięciu ich nazw. Ci, co  zaprzyjaźnili się ze zdrowym stylem życia mogą mieć większą szansę na rozpoznanie kluczowego składnika, który odważnie połączyłam z mleczkiem kokosowym. Sami zobaczcie!

Skład:

(dla 2 osób)

200 g musu Açaico frozen

150 ml mleka kokosowego

1 banan

1-2 łyżki miodu

wiórki kokosowe do posypania

 
A oto jak to zrobić:
 
1. W blenderze dokładnie miksujemy mus Açaico z mlekiem kokosowym i plastrami banana. Całość przelewamy do szklanki, dodajemy łyżkę miodu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Opcjonalnie możemy posypać granolą lub pokrouszonymi kruchymi ciasteczkami :-)

Jagody Acai są uważane za jeden z najzdrowszych owoców na świecie – nie dość że swoją popularność zawdzięczają właściwościom leczniczym, energetycznym, to są pełne pożądanych wartości odżywczych. Tworzą całkiem kuszący związek z mleczkiem kokosowym i bananami. Przygotowanie tego prostego koktajlu zabrało mi dwie minuty, a podałam go z łyżką miodu i odrobiną wiórek kokosowych. 

W blenderze dokładnie miksujemy mus Açaico z mlekiem kokosowym i plastrami banana.

Follow my blog with bloglovin!