Placuszki z twarożkiem, owocami i szklanką mleka

* * *

Połączenie świeżych truskawek z twarożkiem i domowymi placuszkami – to randka idealna! Do tego szklanka mleka, która zawiera wiele składników odżywczych potrzebnych do naszego prawidłowego funkcjonowania (wapń, białko oraz witaminę D) i śniadanie gotowe! Na takie placuszki chętni zawsze się znajdą. 

Skład:

(przepis na 8-10 sztuk)

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

40 g masła

2 łyżki cukru

150 ml mleka

120 mąki pszennej

do podania: twarożek śmietankowy

szklanka mleka

cukier puder

A oto jak to zrobić:

1. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy cukier, mleko i jajko. Mieszamy. W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesypujemy do mlecznej mieszaniny. Dokładnie mieszamy, by uzyskać konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego. Placuszki smażymy na patelni z odrobiną masła.

2. Usmażone placuszki przekładamy twarożkiem śmietankowym (np. z kubełka, taki jak do serników) i plastrami truskawek. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie