Skip to main content

Przepisy na Wielkanoc: Faszerowane jajka z duszoną cebulką i pieczarkami, świeżą kolendrą i kozim serem // Easter Recipes: Stuffed eggs with braised onions and mushrooms, fresh coriander and goat cheese

* * *

Jak co roku na naszym stole wielkanocnym nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Jest ich kilka rodzajów, bo każdy ma swoje ulubione. Począwszy od tych podsmażanych na masełku w bułce tartej, po piękne różowe barwione w soku z buraków. Dzisiejsze są dość specjalne, bo z dodatkiem świeżego koziego sera, który jeszcze wczesnym rankiem był pakowany przez gospodarzy z naszych kaszubskich terenów, skąd wywodzą się jego tradycje.  W pomorskich gospodarstwach wytwarza się je ręcznie, tradycyjnymi metodami, co nadaje im regionalnego, niepowtarzalnego smaku.

Okres wielkanocny to czas, w którym ciągnie mnie jeszcze bardziej na wieś. Do natury. W tym roku planujemy drugi dzień świąt spędzić daleko od miasta. I choć mieszkam w jednym z najpiękniejszych zakątków – nad morzem, to marzę o głuchej ciszy w lesie i herbacie wypitej z termosu już na świeżym powietrzu. Marzę o podglądaniu przyrody, która tak dzielnie budzi się do życia i chcę dyskretnie stać się jej częścią.

Skład:

4 ugotowane jajka na twadro, obrane i przekrojone na połówki

1 duża cebula

3-4 pieczarki

1/2 łyżeczki musztardy Dijon

garść świeżej kolendry

ok. 150 g świeżego sera koziego (dostępny tutaj)

sól morska

świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Pieczarki i cebulkę kroimy na drobną kosteczkę. Całość dusimy na maśle. Odstawiamy z ognia. Dodajemy rozgniecone żółtka (ugotowane), posiekaną kolendrę i ser kozi. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną musztardy. Ugotowane połówki jajek wypełniamy farszem. Na końcu dekorujemy świeżymi listkami kolendry.

Komentarz: Regionalnych serów szukajcie w restauracjach Gdańsk Pomorskie Culinary Prestige www.pomorskie-prestige.eu

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na profil na Instagramie.

* * *

Like every year, we cannot have stuffed eggs missing from our Easter table.  There are several kinds, as everyone has their favorite. Starting with those in breadcrumbs fried in butter, to the beautiful pink ones colored with beet juice. Todays are quite special, as they are with fresh goat cheese, which was packaged earlier this morning in our Kashubian terrains, where this tradition originated. In Pomeranian households it is prepared by hand, using traditional methods, which gives them a regional, unique taste.

Easter is a time during which I am even more drawn to the countryside. To nature. This year we are planning to spend the second day of Easter far away from the city. Although I live in one of the most beautiful locations – by the sea, I crave the silence of the forest and drinking tea outdoors straight from a flask. I’m dreaming of observing nature, which so bravely wakes up and comes to life and I want to subtly become a part of it.

Ingredients:

4 hardboiled eggs, peeled and cut into halves

1 large onion

3-4 mushrooms

1/2 teaspoon Dijon mustard

a handful of fresh coriander

approx. 150 g fresh goat cheese (available here )

sea ​​salt

freshly ground pepper

 

Here's how to do it:

1. Chop the mushrooms and onions into small cubes. Braise them in butter. Remove it from the stove. Add the crushed yolks (boiled), chopped coriander and goat cheese. Stir the entire mixture.  Season with salt, freshly ground pepper and a touch of mustard. Fill the boiled egg halves with the stuffing. To finish off, garnish with fresh coriander leaves.

Comment: Look for regional cheese in the restaurants Gdańsk Pomorskie Culinary Prestige www.pomorskie-prestige.eu

For more images and recipes visit my Instagram profile.

22 Odpowiedzi do “Przepisy na Wielkanoc: Faszerowane jajka z duszoną cebulką i pieczarkami, świeżą kolendrą i kozim serem // Easter Recipes: Stuffed eggs with braised onions and mushrooms, fresh coriander and goat cheese”

  1. Ale cudo! Robię jutr.
    Zosiu widzę, że ostatnio coraz więcej postów dodajesz. Super – kiedy Ty na to wszystko masz czas :)?

  2. Uwielbiam takie domowe sery – Zosiu fajnie, że propagujesz nasze polskie wyroby. A znasz może ser kartacznik?

  3. “…dyskretnie stać się jej częścią…”- ładnie powiedziane, z szacunkiem do przyrody, bo przecież, we współczesnym świecie zdominowanym przez cywilizację i technologię, warto ją doceniać. Zabrzmiało patetycznie :), ale podzielam Zosiu Twoje pragnienie i zachwyt naturą. Życzę Ci zatem takiego czasu świątecznego o jakim marzysz, a faszerowane jajeczka wyglądają tak apetycznie, że na pewno przepis wypróbuję.
    Pozdrawiam serdecznie.

    • … może patetycznie ale szczerze :):) Radosnych Świat i wszystkiego co najpiękniejsze! dziękuję bardzo za odwiedziny! :**

      • Nie wiem, czy się źle nie zrozumiałyśmy, “patetycznie” dotyczyło mojego komentarza o cywilizacji :) :) :), ale faktycznie to szczery komentarz :). Dziękuję za życzenia i ja też raz jeszcze życzę pogodnego, wiosennego nastroju.
        Serdeczności Zosiu,
        M.
        P.S. Właśnie wyjęłam z piekarnika babkę karmelową z Twojego przepisu :).

  4. Z serkiem kozim? Mniam, na takie połączenie nie wpadłam. Wypróbuję i zaserwuję tuż obok tych z papryczką chilli i łososiem :)

  5. Uwielbiam Twoje krótkie opisy. A za zdjęciami przepadam i czekam kazdego dnia na coś nowego.

  6. Oj… takie jajeczka by się zjadło, mniam;)
    A ja mam trochę inne pytanie… skąd tapeta na 3 zdjęciu, która znajduje się nad płytkami?
    Wszystkiego Dobrego!:)

  7. Zosiu! Twoje monochromatyczne zdjęcie rozpoczynające ten post to prawdziwa “wisienka na torcie” – rewelacja, danie oczywiście też;))
    Wesołych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!

  8. Pani Zosiu
    a ja zrobiłam mazurka cytrynowego i mazurka z orzechów włoskich, migdałów i miodu i już zostały całe zjedzone! A na jutro będą jajka z Pani przepisu

  9. CHOĆ* A NIE CHODŹ …myślałam, że chociaż Ty nie robisz błędów, ale widze, że wszystkie w mle to analfabetki :/

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.