Skip to main content

Śniadanie bez glutenu: naleśniki z owocami i otartą skórka z cytryny

IMG_0043

* * *

Dzisiejsze śniadanie to moja kolejna propozycja porannych przepisów bez glutenu. W moim domu naleśniki kochamy bezwarunkowo. Jemy je z masłem orzechowym, z konfiturą z naszej wiśni, z podsmażanymi jabłkami z cynamonem i kwaśną śmietaną. Czasem oprószam je wyłącznie drobnym cukrem i otartą skórką z cytryny. Jeżeli lubicie bardzo słodką wersję, to polejcie je miodem albo syropem klonowym i poproście z dostawą do łóżka. A jak! W niedzielny poranek wszystko wolno :-)

IMG_0019

Skład:

(przepis na ok. 6-9 naleśników)

1 jajko

120 g mąki ryżowej

400 ml mleka

szczypta soli

2 łyżki cukru (użyłam ksylitolu)

do podania: skórka z cytryny

maliny/borówki/granat

miód/syrop klonowy

IMG_0055

A oto jak to zrobić:

1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.

2. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Podajemy na ciepło z otartą skórką z cytryny, jogurtem greckim i owocami.

Komentarz: Przed smażeniem proponuję schłodzić ciasto w lodówce (min. 30 minut). Konsystencja ciasta ma tendencję do rozwarstwiania się – mąką ryżowa szybko opada na dno – przed każdym nałożeniem ciasta na patelnię warto dobrze wymieszać składniki.

IMG_0060 IMG_0064

IMG_0067

Jeżeli interesują Was przepisy bezglutenowe to polecam poprzednie wpisy –  krem jaglany i gofry.

18 Odpowiedzi do “Śniadanie bez glutenu: naleśniki z owocami i otartą skórka z cytryny”

  1. Zosiu, a czy mogę użyć zwykłej mąki i zachować resztę proporcji tak jak w przepisie?
    Tez uwielbiam nalesniki?
    Pozdrawiam?

  2. Ja również uwielbiam naleśniki, zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Kiedy okazało się że muszę stosować ścisłą dietę bezglutenową to bardzo długo szukałam idealnego przepisu na naleśniki, ja w swojej wersji dodaję jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, ponieważ naleśniki są dzięki temu bardziej elastyczne. Jednak muszę wypróbować i Twoją wersję.
    Miłe niedzieli

  3. uwielbiam naleśniki,ale zawsze jem je na obiad, chyba nigdy nie jadłam na śniadanie:)

  4. Zosiu zdradzisz nam jakiego podkładu używasz na codzien? Bo zawsze wygladasz tak świeżo :)

  5. Zosiu, czy mogłabyś polecić dobry olej kokosowy? Czym powinnam się sugerować przy wyborze?
    Pozdrawiam gorąco,

  6. Hej!!! Czemu Cię nie ma w Paryżu z dziewczynami ??????!!!!!!!!
    Przywiozłabyś parę inspiracji?

  7. dlaczego zawsze jak robię nalesniki z mąki ryżowej,to strasznie się “drą” nie mozna ich przewrocic na drugą stronę. .

    • Dlatego, że przed każdym nałożeniem ciasta na patelnię, trzeba mocno zamieszać – konsystencja szybko się rozwarstwia i mąka opada na dno. Pozdrowienia!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.