Skip to main content

Wielkanocna ferajna, czyli faszerowane jajka z serem kozim, kaparami i szczypiorkiem.

Skład:

6-8 jajek ugotowanych na twardo

twarogowy serek kozi Merci Chef

garść świeżej pietruszki

pęczek świeżego szczypiorku

świeżo zmielony pieprz

kilka kropel oliwy z oliwek

garść kaparów

sól morska

A oto jak to zrobć:

1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, ścinamy czubki i za pomocą małej łyżki wyjmujemy żółtka.

2. Kapary, szczypiorek i pietruszkę siekamy. Żółtka ucieramy z solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek, pietruszkę i kapary. Na końcu łączymy z serkiem kozim. Całość dokładnie mieszamy i wypełniamy białka. Przykrywamy odcięte czubki i przewiązujemy szczypiorkiem. 

… jeszcze tylko kokardka

i gotowi do wyjścia! 

Follow my blog with bloglovin!

71 Odpowiedzi do “Wielkanocna ferajna, czyli faszerowane jajka z serem kozim, kaparami i szczypiorkiem.”

  1. Oooo… dodałaś post po tygodniu… ZASZALAŁAŚ ;D
    coś ostatnio nie dbasz za bardzo o tego bloga.
    Ale na te jajka to mam ochotę *.* omnomnomnomnomnomnomnom :*

  2. Dzięki tobie Zosiu mam już świetny piątek i pomysł na wielkanocne śniadako!
    Dobrze że jesteście z Kasią!

  3. Świetny pomysł, wyglądają baardzo apetycznie !!!
    Nie lubię sera koziego ale myślę, że można by zastąpić go ricottą.

    Z każdego bloga i serwisu krzyczy wiosna a za oknem jak w Boże Narodzenie ;)

    U mnie Kurkowe gniazdka – z tęsknoty za latem i ciepełkiem ;) Wpadnij Zosiu jak będziesz miała chwilę.

  4. Świetne !

    Ale mam pytania :D
    Czy ścinasz też jajka z drugiej strony żeby stały pionowo?

    Pozdrawiam ! :)

  5. Super pomysł…mam na myśli nie przekrajanie jajek tylko ścinanie. Trochę więcej roboty, ale jaki efekt :)

  6. Na pewno zrobię ! :)) tylko mam pytanie, gdzie można dostać ten serek kozi ze zdjęć ? Pozdrawiam wiosennie! P.

  7. Podoba mi się prawdziwość zdjęć; rozpaćkane skorupki, odrobina żółtka poza talerzem, gdzieś jakiś zagubiony szczypiorek… Wygląda to tak uroczo, a przy tym estetycznie i naturalnie.. :) po prostu domowo!

    mniam!

  8. Genialne! Proste i świetne. W tym roku na Wielkanoc też zrobię stojące jajka. Dekoracja w postaci kokardek: fantastyczna! Pozdrowienia. Marta;-)

  9. Kochana Zosiu :)

    Witam Cie wiosennie :)
    I jak zawsze bardzo dziękuję za CUDOWNIE POMYSŁOWY przepis :) Właśnie dziś u mnie impreza “jajeczna” i Twoje faszerowane jajka są w trakcie przygotowania :)

    Dobrego weekendu :)
    Przesyłam duuużo ciepła.

  10. Zosiu a może zrobisz post MENU WIELKANOCNE,myślę że będzie inspiracją dla wielu z nas.Jola

  11. Super pomysl na nadziewanie jajka. Ja z reguly dziele je na polowki i potem napelniam farszem, ale w tym roku sprobuje odkroic gore twoim sposobem. Inspirujace.

  12. Bardzo lubię jajka faszerowane. Zwykle wykorzystuję do tego pieczarki i szczypiorek. Jajka przekrawam na połówki i wydrążam zostawiając skorupki. Potem napełniam farszem, obtaczam w bułce tartej i na patelnię. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu:)

    • Ja również korzystam z tego tradycyjnego sposobu… ale tym razem chciałam zmodyfikować pomysł:-)

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  13. znalazlam u Ciebie mnostwo ciekawych przepisow Zosiu! uwazam ze to jedna z najlepszych stron kulinarnych. chetnie kupilabym Twoja ksiazke kucharska. tak trzymaj! Pozdrawiam

  14. super pomysł :) my z Mamą zawsze przekrawamy jajko na dwie połówki i wtedy faszerujemy, polecam :)

  15. Przepis wczoraj wypróbowałam przy okazji wizyty gości i powiem szczerze, że farsz jest przepyszny :)))) Na pewno jeszcze nie raz zagości w takiej postaci na moim stole lub jako pasta na kanapce :)

  16. Dzień dobry :)
    ćwiczyłam w weekend, nie powiem,
    wydobycie żółtka z jajka wymaga sprawności, żeby nie pękło białko,
    ale przy stracie 2 jajek jakoś poszło :))))
    Efekt wizualny jest spektakularny, wart pracy,
    smak rewelacyjny!!!!
    Wprowadzam jajka na świątweczne śniadanie!
    Dziękuję Pani, Pani Zosiu!

    P.S.
    szczypiorek sparzyłam wrzątkiem i z miękkiego łatwiej mi było zawiązać kokardki :)))

    • wow!!! Super! Dziękuję za wiadomość i cieszę, się że się spodobał przepis!
      .. a swoją drogą patent z wrzątkiem rewelacyjny:)

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  17. Ciekawy pomysł! Muszę koniecznie wypróbować, zawsze przekrawałam jajka na pół i wtedy faszerowałam, a farsz z kozim serem na pewno pyszny, zwłaszcza jak ktoś tak jak ja jest uzależniony od sera! Pozdrawiam :)

  18. Hello there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely
    enjoy reading your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the
    same subjects? Thanks a lot!

  19. Znam ten serek i rzeczywiście polecam. jst intensywny, więc dla tych którzy lubią ser kozi!

    3maj się Zosiu w te zimowe dnia,

    z utęsknieniem czekam na kolejny wpis,
    A.l.

  20. ..żeby kozi ser użyć? że tez sama na to nie wpadłam.

    Pozdrawiam Cię kochana Zosiu!
    Dzięki że jesteś!

    Alenia

  21. Hej, a wiecie skąd Zosia kupiuje te wszystkie drewniane deski?? polećcie jakiś fajny sklep oniline?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.