Z cyklu: Przepisy dla dzieci. Domowy jogurt bez cukru

Oto mój szybki i nieskomplikowany sposób na mały podwieczorek. Wystarczy nam kilka podgotowanych owoców, wymieszanych z jogurtem naturalnym i mamy pewność że nasz deser nie zawiera zbędnych cukrów. Możemy go przygotować w formie pitnego jogurtu lub w gęstszej formie np. jako dodatek do naleśników, twarogu lub pokrojonych owoców. Co więcej zyskujemy również kompot, który wytworzył się w trakcie krótkiego gotowania. 

Skład:

1-2 gruszki

1-2 jabłka

1-2 śliwki

garść mrożonych truskawek

500 ml jogurtu naturalnego

A oto jak to zrobić:

1. Owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w ćwiartki i umieszczamy w garnku, zalewając wodą (po brzeg owoców). Gotujemy na średnim ogniu ok. 8-10 minut (lub do momentu, aż zmiękną). 

2. Ugotowane ćwiartki owoców przekładamy do wysokiego naczynia, zalewamy jogurtem i miksujemy za pomocą blendera. 

Komentarz: Jeżeli po spróbowaniu, uznamy że jogurt jest za mało słodki, możemy dolać powstały w trakcie gotowania kompot i ponownie wymieszać. Czasami dodaję również łyżkę miodu. Dla tych dzieci, które lubią bardziej wyraziste smaki, proponuje w trakcie gotowania dorzucić laskę cynamonu lub ziarenko kardamonu.

Follow my blog with bloglovin!