Skip to main content

Everyday cooking. No.3

Najchętniej podaję figi z ciemnym pieczywem, świeżą ricottą i łyżką miodu. W większości supermarketach są już dostępne za grosze (np. w Lidlu), więc warto sobie urozmaicić codzienne śniadanie. Możemy również komponować je z kozim serem, jako dodatek do sałat, czy różnego rodzaju przystawek. Za chwilę zabiorę się za słodką tartę z ich dodatkiem- jak wyjdzie to Wam opowiem. MIłego dnia!

Follow my blog with bloglovin!

Kanapeczki z ricottą, miodem, rukolą i świeżymi figami

Skład:

świeże figi

świeża ricotta

chleb z żurawinami

listki rukoli

miód gryczanny

A oto jak to zrobić:

1. Kromkę świeżego pieczywa smarujemy cienką warstwą masła, a następnie nakładamy listki rukoli, ricottę i plastry figi. Na koniec skrapiamy miodem.

51 Odpowiedzi do “Everyday cooking. No.3”

  1. Kocham figi ! U mnie dziś sałatka z figami z lekkim dressingiem pomarańczowym. Zapraszam Cię Zosiu do wypróbowania. Mój mąż nie lubi zieleniny a ta sałatka skradła jego serce :)

    Figi mają dużo wartości odżywczych i antyoksydantów. My kobiety nie powinnyśmy omijać ich w swojej diecie. Oby jak najwięcej figowych przepisów w kulinarnej blogosferze :)
    Pozdrawiam serdecznie,
    Małgosia

  2. Figi… Rok temu pracowałam we Francji i miałam figi w zasięgu ręki: drzewko rosło w ogrodzie przy domu, w którym mieszkałam. Kilka słoiczków powideł figowych wróciło ze mną do Polski. Mniam.

  3. To tak apetycznie wygląda…. łłłłooooo matko!!!!! aż chce się jeść! Gdynym była Twoim gościem w kuchni, napewno bym szybko z niej nie wyszła!
    Bardzo chętnie bym z Tobą pogotowała! Szkoda tylko, że nie ma takiej możliwości… Może kiedyś :-)

  4. Zosiu odwiedzam Cie codziennie i czerpie ,czerpie,czerpie nie tylko przepisy.
    Pozdrawoam z jesiennej Westfalii

  5. Ja na kanapce czesto jadam truskawki w sezonie. Figę muszę spróbować w tej wersji, wygląda smakowicie :)

  6. Codziennie tu zaglądam i czasami łapie się na tym ze stosuje bardzo podobne przepisy ;) jeśli chodzi o figi to często robię z nimi sałatki , mój partner bardzo to lubi! Pozdrawiam ze słonecznego Krakowa :)

  7. Wow!Finezja…Mmmm,rozmarzyłam się i na pewno kupię dziś figi:)Zosiu,jesteś jak taka Wrózka,która potrafi zaczarować świat swoimi pomysłami:):):)

  8. Zosiu czy Ty również robisz zakupy w dyskontach? Czy są jakieś produkty które z nich polecasz i uważasz, że są dobrej jakości?
    Pycha ten przepis. Też kupuję chleb z żurawiną. :)

    • W dyskontach są bardzo dobre rzeczy. Trzeba tylko zawsze czytać etykietkę i sprawdzać nazwę producenta. Ja dodatkowo zawsze wybieram polskich producentów – początek kodu kreskowego na 59 – (chodzi mi oczywiście o ogólne produkty jak masło, jogurty, mąka itd). Często pod nazwą marketową kryje się ten sam produkt, który z logo producenta będzie już np. o 0,50 – 1,50 zł droższy (przykład: serek typu grani czy serek typu capri). Szkoda, że Lidl coraz częściej zastępuje polskich dostawców tymi z Czech czy Niemiec. :(

  9. Fantastyczna przekąska czy śniadanko;-) Uwielbiam świeże figi i fajnie, że zaprezentowałaś je na pięknych zdjęciach. Pozdrawiam. Marta;-)

  10. Każdy z tych składników lubię, więc chętnie wypróbuję przepis i dam znać czy wyszło dobre :) Nie moge się doczekać nastepnego wpisu. Pozdrawiam i zapraszam do mnie-> loovelyblog.blogspot.com

  11. W tym roku w Rzymie jadłam panini właśnie z tym zestawem: z rukolą, ricottą, figą, ale też… Miętą. I właśnie te kawałki, gdzie trafiałam na miętę dawały dopiero pełnię smaku. Polecam spróbować w tym połączeniu ;-)

  12. Kocham figi !!!!
    Kocham ten czas – końca lata bo i figi i kurki i dynia się pokazała ! ach ile pysznosśi !

  13. ja polecam zrobic marmolade figowa na zimowa pore, figi trzeba obrac dodac dodac miodu i ciut swiezej bazylii, wszystko razem sie smazy az do rozpuszczenia sie fig, bardzo proste, nauczylam sie tego w Grecji :)

    • świetny przepis! Bardzo dziękuję i z pewnością jeszcze w tym sezonie wypróbuje!

       

      Z pozdrowieniami,

      Zosia

      • a potem mozna taka marmolade z greckim jogurtem zjesc, rowniez polecam i zycze powodzenia :)

  14. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy zmielony ser, budyń, sok z limonki, skórkę cytrynową oraz pokrojone na plasterki figi. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stC i pieczmy około 1 godziny. Studzimy początkowo w otwartym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zdejmujemy obręcz tortownicy.

  15. Kapeczki? :) chyba miały byc kanapeczki :)popraw Zosiu
    a tak btw to dzis robie te kanapeczki i lece do Lidla! :)
    i czekam na następne przepisy

  16. MMMmm, potwierdzam, można jeść oczami:) Zosiu ,mam prośbę, czy mogłabyś zrobić danie z penne, rukoli, pomidorków koktajlowych i mozzareli…:) jadłam kiedyś takie połaczenie i było przepyszne! A wiadomo, że Ty również masz słabość do makaronów…:)
    Serdeczne pozdrowienia!

  17. Genialny przepis, ja dodaje jeszcze pomidorki koktajlowe:) Mam tez pytanie, czy nie powinno byc w wiekszosci supermaketow, a nie w wiekszosci supermarketach? Pozdrawiam goraco i zazdroszcze pasji.

  18. Dziękuje Zosiu za inspirację!
    Właśnie wróciłam z Lidla z figami:) Na kolacje bedzie sałatka z figami i kozim serem!
    Pozdrawiam serdecznie z deszczowego i chłodnego Śląska

    • Dzięki za wiadomość! U nas niestety też deszczowo.. nic tylko siedzieć w kuchni i wymyślać przepisy :-) Z pozdrowieniami,Zosia

  19. Witaj Zosiu!
    Na wstępie gratulują wszystkich przepisów i pomysłów ;)
    Pisałam do Ciebie tą wiadomość pod ostatnim postem Daily Food Diary…Na jednym z powyższych zdjęć jest makaron z krewetkami, chyba w sosie pomidorowym? Mogłabyś napisać jak go przygotować? Wygląda smakowicie :) Może do tego jakaś sałatka? Czekam na odpowiedz.
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie, Asia

  20. Ja polecam inne śniadanie z figami, które serwowała mi babcia podczas pobytu we Włoszech. Z fig robimy szybki, jednodniowy dżemik ( figi bez skórek do garnka, odrobina miodu lub cukru i tak dusimy do uzyskania konsystencji dżemu) do tego włoskie pieczywo, mozzarella i koniecznie mocna kawa z mlekiem. Pyszne połączenie prosto z Italii :)

  21. Pyszne kanapki jak wszystko co prezentujesz :) Mam pytanie z innej beczki, gdzie można kupić ten material, który widać na zdjęciach? pięknie się prezentuje, ale nie wiem nawet jak go wyszukać …

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.