Skip to main content

Grilled Cheese Caprese Style.

 Moja podróż nadal trwa. Jestem wyjątkowo głodna, przeszłam pół miasta Rzymu w poszukiwaniu Villi Borghese … i basta! Dalej już się nie ruszę. Umieram z głodu. Przysiadam się do starszej Włoszki, bo wolnych miejsc w tej zatłoczonej kawiarence już nie ma. Jest 13:30 i wokół same tłumy, czy Ci Włosi kiedykolwiek pracują? Uśmiecham się sama do siebie. Tym razem nie mam problemu z zamówieniem, wybór jest dość skromny. W międzyczasie moja sąsiadka ze stolika żegna się wyjątkowo emocjonalnie, niechcący zostawiając gazetę. O tak, tego mi brakowało-dzisiejsza Corriere Della Serra. Przeglądając sumiennie stronę po stronie naturalnie nic nie rozumiem ;-) ale dumnie siedzę i z niecierpliowścią czekam na moje gorące kanapki z Caprese!

Po powrocie nie mogłam się nie skusić na swoją własną gorącą kanapkę!

Skład:

ser mozzarella

1 dojrzały pomidor (o tej porze najlepiej malinowy)

2-3 łyżki świeżego pesto

2 kromki jasnego pieczywa

A oto jak to zrobić:

1. Dużą ilość pesto nakładam na kromkę pieczywa, dodaję pokrojone pomidory (wcześniej obrane ze skórki) i plastry mozzarelli. Przykrywam pozostałą kromką, ostrożnie dociskam i  umieszczam na rozgrzaną patelnię z kroplą oliwy. Zmniejeszam ogień, przykrywam patelnię pokrywką i delikatnie podsmażam kanapkę, aż ser wypłynie spod pieczywa.

63 Odpowiedzi do “Grilled Cheese Caprese Style.”

  1. Hmm, świetny pomysł na udane śniadanie :)! A jak widać po tych smakowitych zdjęciach – wyjazd udany.
    Życzę dalszych takich kulinarnych przygód :).

  2. Kochana Zosiu,
    jesteś genialną kucharką:)
    Mam wielką prośbą i pytanko, byłaby możliwość przygotowywania przepisów w wersji PDF- aby było możliwe drukowanie przepisów?
    Mój laptop w kuchni nie wiem jak długo pociągnie pomiędzy mąką a jajkami :)
    Miłego dnia :)

    • haha :) mam ten sam problem! Zosiu, pomocy! oszczędź nasze laptopy i netbooki. ;)

      ps1 wczoraj zrobiłam tartę serową – mniam!!! :)

      ps2 nie tylko ja jestem fanką Twojego bloga – wszystkie moje psiapsióły ściągają stąd przepisy! :) przydają się i singielkom, i mamom, i żonom – rewelacja!!!

      • Już kiedyś o to Zosię pytałam, ale nie było odpowiedzi :( Więc myślę, że chyba nie ma takiej opcji, a szkoda, bo baaaardzo by się przydała!
        Zosiu!!! Prosimy, pomyśl o tym!!!

        • Ja drukuję każdy interesujący mnie przepis kopiując tekst do word’a i gotowe. Pozdrawiam :-)

          • Ja robię dokładnie tak samo od dawna!! I to nie tylko z przepisami Zosi. W życiu nie ciągnęłabym laptopa do kuchni. W wordzie poukładam sobie tekst po swojemu i drukuję :)

  3. Witaj Zosiu, to jest mój pierwszy w życiu komentarz na blogu, po prostu nie mogłam się powstrzymać aby podzielić się swoimi wrażeniami…
    Po pierwsze – dzisiaj zauroczyła mnie wyglądem i skromnością Twoja kanapka, ponieważ bardzo lubię mozzarellę i pomidory ale w takiej wersji jeszcze nie miałam okazji jej spróbować!!!
    Po drugie – Twoje przepisy są niesamowite!!! Podziwiam Cię, Twoje zamiłowanie, pasję w tym co robisz a przede wszystkim w jaki cudowny sposób to robisz, że dajesz mi, mamie dwójki dzieciaków, inspiracje do przygotowania takich smacznych, szybkich, nietuzinkowych dań tak pięknie podanych!!!
    Po trzecie – w tym wszystkim jesteś taka sympatyczna, skromna, wyjątkowa!!!

    Dziękuję Ci Zosiu!!!

    • ojej! Ale mi milo ;-)) Dziękuję serdecznie i pozdrawiam dzielną Mamę dwójki dzieciaczków!

      Zosia

  4. Znów zapachniało włoską nutą:)Fajnie,że ten chleb trochę zapiekany i ten ser wypływający-mniam.Tak rozpocząć dzień-od tak dobrego śniadania to czysta przyjemność.
    ps.mam prośbę niedługo moje imieniny i chciałabym upiec sernik-masz może jakiś sprawdzony przepis?Jeżeli tak to proszę podziel się z nami.Pozdrawiam:)))

  5. Wygląda bardzo apetycznie!
    Chciałam Cię Zosiu zapytać o pewną rzecz, mianowicie: w wielu przepisach używasz blendera lub miksera i z tego co zauważyłam to mikser masz osobno (a nie taką część z blendera) i powiem szczerze, że sama nie posiadam ani blendera, ani miksera i zapałałam wielką ochotą aby któryś z tych sprzętów nabyć! Szczególnie, że bardzo chcę zrobić ciasto marchewkowe Twojego przepisu a tam odradzasz ręczne ucieranie :) Powiedz proszę, czy do przepisów które podajesz lepszy będzie blender z kilkoma różnymi częściami czy mikser??? Błagam! :) Uwielbiam Twoje przepisy i każdy skrupulatnie zapisuję! Pozdrawiam! :)

  6. muszę wypróbować, pewnie pyszna ta kanapka! :) PS. Zazdroszczę pobytu w Rzymie :)

  7. ZOSIU,

    ZRÓB PROSZE POST – JAKIE PRODUKTY POWINNY ZNALEŚĆ SIE W ZAMRAŻARCE NA ” CZARNA GODZINĘ”

    PODBNO MOŻA MROZIĆ KOPEREK DO ZUP ITP…

    • Moja mama praktykuje mrożenie koperku od lat i wcale nie traci smaku! To samo czasami robi z natką pietruszki.

    • Na czarną godzinę w lodówce powinny znaleŹć się: czarna rzepa, czarne jagody i czarna krepa albo kir royale. Czarnej polewki nie polecam – moja żona nie lubi. Do tego czarne porzeczki (dobrze się mrożą) i czarne łebki *(jw.)
      *podgrzybki

  8. W ostatni weekend zrobiłam sobie właśnie takie kanapki na śniadanie. Smakowało wyśmienicie. Niestety musiałam to odchorować niedzielą w łóżku, z powodu uciążliwego bólu brzucha… Niestety następnym razem muszę zrezygnować z pesto…

  9. Zosiu, super post :) bardzo podoba mi się to że zazwyczaj, oprócz przepisu, zamieszczasz parę zdań ‘wstępu’. Ten w dzisiejszej noyce jest świetny!

  10. uwielbiam twoje przepisy, najbardziej na słodkości a w szczególności tarty! z niecierpliwością czekam na następne przepisy:)

  11. fajna kanapeczka, taka na szybko, ale jednocześnie nie je się byle czego :) pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :)

  12. Zosiu! Ja też kocham Rzym :)) Zazdroszczę podróży! Mam do Ciebie prośbę: czy mogłabyś napisać jaki jest model Twoich okularów? Szukam podobnych od dawna.

  13. Nigdy nie lubiłam blogów, zawsze zrobione w dość tandetny sposób. To jest jedyny blog na który wchodzę, ze względu na jakość informacji i samą oprawkę. Miło również wchodzić na blog osób które co jakiś czas widuje.:) Bardzo lubię Twoje przepisy i szczerze mówiąc sięgam do nich co jakiś czas. Ostatnio nie mam pomysłu na kolacje we dwoje, a lubię zaskakiwać moją drugą połówkę. Byłabym uradowana jakbyś coś przygotowała. Czerwone wino, może coś z wołowiną, albo innym przysmakiem. Serdecznie pozdrawiam.

    • podbijam, niedługo mam 3 rocznicę z moim chłopakiem – tradycyjnie robię kolację przy swiecach. Twoj poprzedni przepis na kolację we dwoje juz wykorzystałam, stek tez juz jedlismy, wszystko bylo wspaniale. Poratuj znowu! :)

  14. Witaj Zosiu!
    Uwielbiam Twojego bloga, Twoje przepisy są genialne, żałuję tylko że nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie.
    Odbiegając od tematu gotowania, czy można liczyć na post związany z Twoim outfitem?

    Pozdrawiam serdecznie, z południa Polski! ;))

  15. Zosiu, podałabyś przepis na swoje pesto? :) można do tego użyć miksera? niestety nie posiadam blendera :(

  16. mam, małe pytanko. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak się robi pesto?? Czy je się po prostu kupuje?

  17. Zosiu, złośliwy chochlik zmienił Ci tytuł Corriere della Sera (Kurier Wieczorny) – patrz zdjęcie prasy zagranicznej kilka wpisów wcześniej – na Corriere della Sierra (jak Sierra Nevada :-(((()

  18. Mmmm pyszności. Akurat jestem głodna, więc oglądając te piękne zdjęcia niemal czuje aromatyczny zapach świeżo pieczonego chlebka :-)

  19. Wypróbowałam wczoraj kanapki na kolacje i są bardzo dobre.Nie przepadałam nigdy za pesto ale w połączeniu z pomidorami i serem było zjadliwe:)
    Nawet mój chłopak się zajadał a było to danie bezmięsne .Proszę o więcej tak genialnych przepisów:)

  20. Zosiu, czy moge liczyc niekoniecznie w najblizszym czasie o przepis na jakies swiateczne danie ? :)

  21. Zosiu!
    Jesteś niesamowita:) Uwielbiam Twoje posty i potrawy- kanapka z pesto i mozarellą oraz tortille z kurczakiem i tuńczykiem robiły u mnie furrore:) Ponadto pięknie piszesz, aż przyjemnie się robi, do tego jestes mega mega profesjonalna :) widze zamiłowanie do wszelkiego rodzaju makaronów, pesto, mozarelli – tez lubię włoską kuchnię, jest szybka i przesmaczna. Zastanawiam się, czy zaserwujesz nam kiedyś coś z kuchni polskiej? Ona tez jest warta serwowania ;-)
    Pozdrawiam z Krakowa i życzę dalszych sukcesów w kuchni, no i w zyciu wszystkiego dobrego :)

  22. Zosiu, ta kanapka zdecydowanie poprawila mi nastroj wczorajszego wieczora! Niby znane i proste polaczenie mozzarelli i pomidorow, a jednak daje zupelnie inne doznania smakowe ! Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za rewelacyjny przepis!

  23. właśnie jem… uwielbiam gotować, a Twoje przepisy są super. Juz nie wspomnę, że są świetnie podane :)

  24. Zosi Twoje przepisy są swietne:) mam nadzieje, zr dodasz kiedys post o tym jak przygotowac dobre spaghetti bo próbowałam juz kilku przepisów z internetu ale zaden z nich nie przypadl mi do gustu :( pozdrawiam :)

  25. Zosiu! Robiłaś kiedyś cake pops? Masz jakieś przepisy? Albo wiesz chociaż gdzie zdobyć takie ładne patyczki?

  26. Zosiu, jak tylko zobaczyłam te kanapki u Ciebie na blogu, od razu wiedziałam, co będziemy jeść na kolację:) Zrobiłam tylko nieco inaczej, zamiast białego chleba uzyłam ciabatty pełnoziarnistej, wypełniłam nadzieniem jak w przepisie i zapiekłam 5 min w piekarniku. Po prostu pyszotka! Wersję z patelni także wypróbuję, a w weekend przyżądzę szarlotkę z jabłek i dynii:)

  27. Przepraszam, że nie na temat, ale nie mogę znaleźć przepisu na sernik czekoladowy. Ten wzorowany na serniku nigelli. Bardzo proszę o linka lub cokolwiek. Pozdrawiam, super blog;)

  28. Dziś zrobiłam na śniadanko i wyszło pysznie!!
    Wspaniały przepis zresztą nie tylko ten ;)
    Pozdrawiam serdecznie !! ;)

  29. kanapka swietna na lunch :) mniam ! uwielbiam twoje przepisy. kroluja na imprzach w berlinie :) pozdrowienia :D

  30. takie pyszne rzeczy robisz ehh… a czy mogłabym prosić o przepis na zupę cebulową? :)
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

  31. Zosiu super blog :) moglas dodac ze taka kanapke najlepiej zamoczyc w mace w jajku i bułce. tak robia włosi.

  32. Zosiu, zainspirowana Twoją kanapką, wybrałam się na zakupy i w “Piotrze i Pawle” zakupiłam chleb włoski – coś w rodzaju wielkiej ciabatty. Kanapka z tym chlebkiem to jak tchnienie Włoch ;)

  33. permit anyone cursorily view speak about records, musics, as well as further clients transmitted from what youre listening in to be able to. Clicking using one of these command inside upon in which point, also an alternative pair of

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.