*    *    *

Zaglądam tu na tylko chwilę, żeby podzielić się z Wami najprostszym, drożdżowym wieńcem (ulepszona wersja). W myśl idei zero waste polecam zachować liście z rzodkiewki, zrobić z nich pesto i przełożyć nim ciasto. Wieniec po upieczeniu, będzie cudownie pachniał i może ukoi serca tych, którzy muszą święta wielkanocne spędzić osobno…

 Spokoju ducha i nadziei, że wszystko w końcu powróci do normalności. Ściskam Was świątecznie :*

Skład:

ciasto:

500 g mąki pszennej

8 g suchych drożdży

150 ml ciepłego mleka + 150 ml ciepłej wody

1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub oregano / tymianek

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

pesto:

liście z 1 pęczka rzodkiewki

2-3 ząbki czosnku

1 pęczek pietruszki

garść parmezanu lub więcej

ok. 4 -5 łyżek oliwy z oliwek lub więcej

sól morska

A oto jak to zrobić:

1.  Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy drożdże, mleko, wodę, oliwę, zioła i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule. Przekładamy do naczynia wysmarowanego oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 30 minut, tak by podwoiło swoją swoją objętość (stawiam na otwartych drzwiczkach włączonego piekarnika).

2. Aby zrobić pesto: wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą.

2. Z ciasta formujemy prostokąt. Rozsmarowujemy pesto na całej powierzchni ciasta. Zwijamy wzdłuż boku (tak jak na zdjęciach). Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i przeplatamy 2 wałki, zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Zlepiamy końce. Ostrożnie przekładamy do natłuszczonej keksówki. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Wieniec pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 30 minut. Warto sprawdzić na 10 minut przed zakończeniem, czy aby wierzch, zbyt szybko się nie rumieni – jeżeli tak to przykryjmy folią aluminiową. Podajemy na ciepło z masłem lub pozostałym pesto.

Z ciasta formujemy prostokąt. Rozsmarowujemy pesto na całej powierzchni ciasta. Zwijamy wzdłuż boku (tak jak na zdjęciach). Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i przeplatamy 2 wałki, zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu.

Zlepiamy końce.

Ostrożnie przekładamy do natłuszczonej keksówki. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Wieniec pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 30 minut. Warto sprawdzić na 10 minut przed zakończeniem, czy aby wierzch, zbyt szybko się nie rumieni – jeżeli tak to przykryjmy folią aluminiową. Podajemy na ciepło z masłem lub pozostałym pesto.

Kategorie:

34 odpowiedzi na “Już prościej się nie da! Domowy wieniec z pesto z pozostałych liści po rzodkiewkach, parmezanem, czosnkiem i pietruszką”

  1. Robie! Zosiu, a świeżych drożdży ile byś dała?

  2. Pyszności!!! :)

  3. Muszę zrobić! Jestem wielką fanką Twojego wieńca (zagościł na stałe na wigilijnym stole), ten też musi być pyszny!

  4. Ty to masz pomysly😉🌿

  5. Pani Zosiu, przepis cudo- zaraz robię 😉. Wygląda Pani pięknie , tak promiennie 🙂. Wesołych Świąt dla Pani i pani bliskich😊.

  6. Nóż na suche drożdże zastąpić świeżymi? W jakiej ilości?

  7. Jeeeeeej Zosieńko ! Jak Ty pięknie wyglądasz na tym zdjęciu! ! Aż musiałam Ci to napisać :) :) :)

    Co do przepisu to w życiu bym nie pomyślała żeby z liści rzodkiewek zrobić pesto. Na pewno spróbuje :-) Zdrowych i wesołych Świąt życzę! Uściski z południowej Polski :*

  8. Piękny! Od jakiegoś czasu robię pesto z liści rzodkiewek. W wersji obiadowej do pesto dodaje jeszcze uprażone pestki słonecznika. Proste i pyszne! I najważniejsze- nic z pęczka rzodkiewki się nie marnuje ;)

  9. Zosiu, u mnie w rodzinie chlebek bazyliowy (najczęściej jej używamy), od kilku lat jest na każde święta, i nie tylko.. Spróbuję tego sposobu zaplatania, przepięknie to wygląda!

    Ps. Właśnie jestem w trakcie pieczenia Twojej tarty cytrynowej.. 🍋❤️

    Dużo zdrowia i miłości na święta :)

  10. Zosiu,

    przepiękne zdjęcia na ten Wielkanocny (aczkolwiek trudny) czas!
    Zaglądam na makecookingeasier dość często, ale jeszcze nie wypróbowałam żadnego przepisu :( wybacz! Jestem sama w te Święta i planuję wypełnić czas gotowaniem – najwyższa pora nadrobić zaległości.

    Pozdrawiam Cię serdecznie i przesyłam dużo dużo pozytywnej energii dla całej Twojej rodzinki!

    Julita

    • Zosia

      Julito, dziękuję za ciepłe słowa❤️trzymaj się👋 od teraz już sama nie jesteś👩‍❤️‍👩

  11. Skąd jest mikser Zosiu?

  12. Pieknie wyglada!
    Czy ciasto mozna zrobic dzien wczesniej i trzymac w lodowce?

  13. Zosiu cudowny pomysl !! Dziekuje ! Moglabys prosze napisac kilka slow o tym mikserze ? Jaki to typ ? Jestes zadowolona ?? Z gory dziekuje usciski :*

  14. koniecznie go zrobię, ten piękny zielony kolor, cudo!
    Wspaniałych Świąt mimo wszystko. Samych pyszności i dużo nadziei Zosiu!

  15. Zosiu kochana! Tobie i Twoim bliskim zdrowych, rodzinnych, radosnych Świąt Zmartwychwstania Pana Jezusa :-*
    Dobrze, że jesteś.

  16. Czy mozna wiedziec wymiary keksowki? Pozdrawiam!

  17. Właśnie zajadam się nim na kolację. Pyszny ! Zrobiłam ze świeżych drożdży ;)

  18. Zosiu, świetny przepis. Ja swój wieniec zrobiłam na mące bezglutenowej i też wyszedł fantastyczny. Następnego dnia odgrzany w piekarniku na opcji grill był jeszcze lepszy!!! Pozdrawiam. 😀

  19. SZAŁ! Piekę po raz kolejny!!!

  20. Zosiu, Ania Meller poleca Twojego bloga na BukBuk – jako przewodnik kulinarny ☺️
    Uwielbiam ja i Marcina Mellera, fajne pozycje książkowe polecają. I Twojego bloga
    Pozdrawiam serdecznie

  21. Zosiu, Ania Meller na fb prowadzi transmisję na żywo ze strony BukBuk – jak wpiszesz na fb właśnie BukBuk to powinnaś znaleźć

    Miłego dzionka ☺️

  22. Zosiu! Zabrałam koleżance listki rzodkiewki po wspólnej wizycie na bazarku i jutro robię! :*

Dodaj komentarz