Kanapka w biegu … czyli pieczywo z szynką, serem Gruyere i beszamelem.

  Po całym poranku pełnym zdjęć, wpadamy dosłownie na chwilkę do wyjątkowo gwarnej restauracyjki. Głodne i zmarznięte. Trochę zmęczone, ale za to pełne nowych inspiracji. Zamawiamy szybko i zdecydowanie. Jemy również w nieco małym pośpiechu. Na odpoczynek będzie jeszcze czas. W oczekiwaniu na rachunek, przeglądamy ponad 700 zdjęć. Kasujemy i na zmianę komentujemy. Może coś z tego będzie. Płacimy i lecimy dalej w świat …

Skład:

pszenna bagietka (najlepszy chleb słowiański)

2-3 plasterki sera Gruyere

2-3 plasterki chudej szynki

sos beszamel:

2 łyżki masła

1,5 łyżki mąki

1 szklanka mleka

2-3 krople soku z cytryny

szczypta soli

A  oto jak to zrobić:

1.  Masło rozpuszczamy na patelni lub w garnuszku, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie stale mieszając dodajemy mleko. Doprawiamy solą i kroplami z cytryny. Sos powinien zgęstnieć i przybrać gładką konsystencje. Gęstość sosu regulujemy mlekiem. Jeżeli uznamy że jest za gęsty, śmiało dolejmy mleka.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, pieczywo smarujemy gotowym sosem, dodajemy plastry szynki, przykrywamy kromką pieczywa i plastrem sera na samym wierzchu. Pieczemy kilka minut.