Skip to main content

Napar z imbiru, pomarańczy, kurkumy i goździków

IMG_9683

* * *

Ulubiony dziergany sweter, grube wełniane skarpety i gorący korzenny napar – bez tego ani rusz! Jesienne poranki niestety nie należą do tych najłatwiejszych. W tych miesiącach chętnie sięgam po wywary z wielu aromatycznych przypraw. Cynamon działa przeciwzapalnie, imbir wspomaga trawienie i leczy przy przeziębieniach, kurkuma podobno ma niesłychane właściwości antynowotworowe, a goździki bo przypominają mi zbliżające się Święta! W towarzystwie szklanki jogurtu z pachnącymi mandarynkami i pokruszonymi ciastkami belVita poranek da się jednak przezwyciężyć!

Skład:

1 litr wody

1 pomarańcza

ok. 2 cm świeżego imbiru

4-5 goździków

1 łyżeczka (płaska) mielonej kurkumy

1 laska cynamonu

1-2 łyżki miodu płynnego

do podania: jogurt naturalny

1 mandarynka

3 ciasteczka belVita Tartinki z kremem
o smaku mleczno-miodowym

A oto jak to zrobić:

1. Pomarańczę i kawałek imbiru kroimy w plastry. Przekładamy do szklanego imbryczka. Dodajemy laskę cynamonu, goździki, kurkumę i zalewamy wrzącą wodą. Czekamy aż napar się ostudzi i dodajemy łyżkę miodu.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

39 Odpowiedzi do “Napar z imbiru, pomarańczy, kurkumy i goździków”

  1. Zosiu! Zdradź proszę jak dbasz o ręce i paznokcie, że pomimo tylu prac kuchennych, wyglądają jak po wizycie u kosmetyczki… Miłego weekendu!!!
    Pozdrawiam z pochmurnego Londka

  2. Zosiu, bardzo nastrojowy, jesienny wpis:-)

    Gdzie można dostać taki dzbanek do herbaty?

    pozdrawiam:-)

  3. Wspaniała propozycja, Zosiu:-))) Korzeń imbiru jest nieodłącznym elementem w mojej kuchni i to od dawna!
    Ostatnio sporządzam różne tego typu napoje – pychotka.
    Spokojnego weekendu:-)
    Słoneczne pozdrowienia z południa PL,
    Marta:-)

  4. świetny wpis!:) , chyba jeszcze dzisiaj zrobię tak samo, Zosia na tych zdjęciach oprócz przepisu jeszcze zachwycam się Twoimi włosami :), pozdrawiam zdrowo i cieplutko :*

  5. Absolutnie cudowna propozycja! Cudowny “umilacz” jesiennych dni! Jesteś w takich propozycjach mistrzynią! Pozdrawiam serdecznie

  6. Uwielbiam ten czas, gdy zaczynam odliczać tygodnie, dni, a potem godziny do świąt. Powoli czuję, że nadchodzi ta chwila, a wszystko to za sprawą lampek, świec, zapachu ciasta pomarańczowego i właśnie dzięki gorącym herbatom z rozgrzewającymi przyprawami. Zdjęcia przepiękne, takie klimatyczne… ♥ Pozdrawiam ciepło! :)

  7. Ciekawy przepis, na pewno rozgrzewa w the chłodne dni :) a ja dzisiaj robiłam brownie ze śliwkami Twojego przepis I – wyszło pyszne! Dziękuję za przepis :)

  8. Polecam kurkumę – to prawda, dużo się słyszy o jej antyrakowych właściwościach. Osobiście dodaję ją do każdych wytrawnych potraw. Z kurkumą trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzić (potrawa będzie gorzka), a sama kurkuma lubi towarzystwo pieprzu (jego dodatek zwiększa przyswajalność kurkuminy – aktywnego składnika kurkumy, odpowiedzialnego za żółty kolor tej przyprawy). Powiem szczerze, że nie pomyślałam wcześniej o takim rozgrzewającym napoju z dodatkiem kurkumy – ciekawe rozwiązanie, godne wypróbowania, także dziękuję za przepis:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

  9. Pani Zosiu,uwielbiam Pani bloga-wszystkie zdjęcia i wpisy relaksują mnie i w jakiś niezwykły sposób wracają wspomnienia z dzieciństwa.
    Poza tym uwielbiam wnętrza Pani domu,ciągle mi mało.
    Jestem przed przeprowadzką do pierwszego wymarzonego domu i szukam inspiracji-może zechce Pani pokazać więcej zdjęć na blogu-zdjęcia przedpokoju,salonu?Byłoby cudnie!
    I jeszcze proszę napisać,gdzie kupiła Pani kafle na podłogę do kuchni-muszę mieć identyczne!Pozdrawiam serdecznie,
    Anna

  10. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, as well as the content!|

  11. Uwielbiam imbir jesienią! Zosiu masz przepiękne paznokcie!
    Bardzo proszę czy mogłabyś podać skąd zielona parka z kapturem z futerkiem ze zdjęcia na instagramie?

  12. A czy kurkuma w takim naparze się nie zmarnuje, chodzi mi o to czy ma jakiegokolwiek działanie w tej postaci? Czytałam, że rozpuszcza i przyswaja się w tłuszczach i wymaga odrobiny pieprzu lub papryki by nasz organizm mógł ją wchłonąć?

  13. Zosiu, wczoraj piłam ten napar i tak szczerze to niestety nie smakował mnie i rodzinie:( Zapowiadało się ciekawie ale smakował trochę jak lekarstwo:) To chyba przez tę kurkumę? Bo reszta składników nie powinna popsuć smaku. Nie wiem, może nie dodawać jej wcale lub tylko szczyptę? Co mówisz?
    Za to herbatka imbirowa z cytryną i miodem jest super! Pijemy średnio raz w tygodniu:)
    Pozdrawiam ciepło, Monika

  14. Na początku napój wydawał się taki sobie, ale wpadłam na pomysł żeby dobrze wycisnąć plasterki pomarańcza i wtedy było już idealnie! Super

  15. Witaj Zosiu! :)
    Piszę, by podziękować Ci za wspaniały przepis na rozgrzewający napój! Jest przepyszny i bardzo rozgrzewa, a wyglądem nie ma sobie równych.
    Pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę wszelkiego Dobra dla Ciebie i Twoich bliskich w 2016 roku! :)

  16. very few websites that transpire to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out

  17. Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nevertheless truly worth taking a appear, whoa did a single find out about Mid East has got additional problerms at the same time.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.