Skip to main content

Niedzielne śniadanie. Pasta z awokado

Skład:

Pasta z awokado (dla 2-3 osób)

2 ugotowane jajka na twardo

2 dojrzałe awokado

pęczek zielonej pietruszki

5-6 kaparów

2 łyżeczki soku z cytryny + 2 łyżki oliwy z oliwek

sól morska

świeżo zmielony ziołowy pieprz

do podania: gorące pieczywo + szczypta mielonego chili

1. Wszystkie składniki na pastę miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej masy. W trakcie miksowania doprawiamy solą i pieprzem. Gotową pastę podajemy z gorącym pieczywem i szczyptą mielonego chilli. Możemy również skropić kanapeczkę oliwą z oliwek.

Follow my blog with bloglovin!

Po więcej zdjęć zapraszam na INSTAGRAM

37 Odpowiedzi do “Niedzielne śniadanie. Pasta z awokado”

  1. Zosiu zamiast soli morskiej polecam spróbować sól himalajską – jest o wiele zdrowsza! :)

    • Podobno morska też zdrowa, gruboziarnista. I w ogóle to bardzo polecam książkę “Człowiek – sól ziemi” Nadieżda Siemionowa. A himalajską to je mój koń ;) Ale w sumie to dobry pomysł, też wypróbuję w kuchni :)

  2. Witam, a ja bym chciała spróbować batatow- inaczej słodkich ziemniaków ale nie moge nigdzie znaleść fajnego przepisu. Zosia może ty masz jakaś inspiracje kulinarna??? Pozdr

  3. Uwielbiam jajka i awokado, więc dzisiejsza propozycja to idealne rozwiązanie; dla mnie bardziej na lunch, ale super!!!
    Zdjęcia powalają, zwłaszcza zbliżenia składników przed zmiksowaniem i natki pietruszki. Czapki z głów, Zosiu:-)
    Pozdrawiam ciepło
    Marta:-)

  4. Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy.
    Awokado jest moim ulubionym. Ostatnio jadlam je tylko z ziemniakami :) Z checia zrobie paste wedlug Twojego przepisu. Dziekuje! Pozdrowionka! :)

    • To ja dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam serdecznie w niedzielne popołudnie!

      Zosia

  5. Zosiu!
    Na nowo zaczęłam śledzić Twojego bloga … przyznaje że miałam małą przerwę:) Pamiętam jednak, że miałaś w planach wydanie książki ze swoimi przepisami. Czy to aktualne? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji… a bardzo chciałabym ją mieć:)

    Pozdrawiam!

  6. Wygląda pysznie, nowy pomysł na zastosowanie awokado, kiedyś przygotowałam pastę z awokado, śmietany, cytryny i kolendry też była rewelacyjna. Tak przy okazji Zosiu czekam na wpisy soków ;) Zakupiłam sokowirówkę i brak mi pomysłów…

  7. Zosiu, dzisiaj zrobiłam spaghetti carbonara z Twojego przepisu i w końcu wyszła taka jaką chciałam :) próbowałam kiedyś z innych przepisów, ale to nie było to. Teraz na pewno będę ją robić częściej, chłopak zajadał aż mu się uszy trzęsły :)
    Pozdrawiam ze Szczecina!

  8. Uwielbiam takie przpeisy Zosiu:)
    Szkoda ze tak trudno kupić mięciutkie awokado:( U wawie wszędzie są tak twarde ze można tym zabić:) Niby pomaga ta sztuczka z trzymaniem ich w papierowej torbie z jabłkiem, (jablko wydziela ten cały etylen) ale to i tak trwa z tydzien zanim zmieknie, wiec nie ma mowy o spontanicznym menu:)
    A u mnie w weekend krolowal hummus wedlug Twojego przepisu – pycha. Ciemne tosty z duza iloscia pietruchy. Dodalam od siebie chilli i kmin rzymski tylko – polecam!

  9. Witam Zosiu,
    ostatnio zaczęłam próbować przepisy z zastosowaniem awokado. Napisz mi proszę, czy w paście można pominąć kapary, czy możną ją przygotować wieczorem, a spozyć na 2 dzień na śniadanie i jak długo można ja przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniczku? Dzisiaj chciałabym tez zrobić Twój koktajl z awokado z cyklu “całkiem zdrowo”. Napisz mi proszę, czy koktajl pasuje tez na 2 śniadanie, czy bardzo “nie zapycha” i czy podany przepis jest na 1-2 porcje?
    Bardzo proszę o odpowiedz.
    Mam nadzieje, że tym razem doczekam ;-)
    Słonecznego dnia!!!!!!!!!!!!

  10. Zosiu,

    jak długo można trzymać w lodówce taki smakołyk? Pozdrawiam ze słonecznego zachodniopomorskiego ;)

  11. Uwielbiam awokado, a przy tym jakie zdrowe! Dzisiaj jadłam awokado na śniadanie, tak po prostu położone w kawałkach – z twarożkiem, papryką i pomidorem. Twoją pastę na bank wypróbuję. Awokado w ogóle jest fajne i można z nim dużo kombinować ;) Zosiu, a masz może w planach upieczenie chlebka z fasoli? Dowiedziałam się o nim niedawno i szukam sprawdzonego przepisu :) Chlebek podobno bardzo popularny zwlaszcza u tych, którzy postanowili w ogóle zrezygnować z tradycyjnego pieczywa – nawet tego ciemnego. A ostatnio poczytałam więcej o glutenie i ile wyrządza on złego dla organizmu (nawet u osób nie uczulonych na gluten!). A pisałaś wcześniej, że Twoja córcia też miała z nim problemy. Tak więc gdybyś taki chlebek upiekła, to ja bym chętnie z Twojego przepisu skorzystała :D
    Pozdrawiam serdecznie z całkiem wiosennej już Wawy :)

  12. Wlasnie jestem po zjedzeniu, wyszlo pysznie, chociaz musialam nieco zmodyfikowac przepis, bo mialam tylko jedno awokado. Polecam dodanie rukoli do jednego awokado. Moge tez zaswiadczyc, ze smakuje wspaniale z ciemnym pieczywem! Dzieki za przepis Zosiu!

  13. Witaj Zosiu :)
    Czym można zastąpić kapary w tej paście?
    Przyznam, że kapary jadłam jedynie na pizzy i ich smak nie przypadł mi do gustu.

    • Ciężko znaleźć odpowiednik kaparów, ale może cebulę posiekaną w drobną kosteczkę zapropronuję ;-) ?

      Pozdrawiam,

      Zosia

  14. Zosiu, lubię takie pasty, a i różne kombinacje z awokado są u mnie ostatnio dość częste (właściwie za Twoją sprawą, bo wszystko zaczęło się od “zielonego koktajlu” :) ).
    Tak więc na pewno i ten przepis wkrótce wypróbuję.

    Na mojej liście dań do wykonania w tym tygodniu jest jeszcze Twój ostatni pomysł na dorsza :) i nie mogę się doczekać najnowszego wpisu z cyklu: Całkiem zdrowo! ;) mam nadzieję, że on również wskoczy na moją listę :)
    A! i wreszcie w tym tygodniu zabiorę się za przygotowanie klopsików z soczewicy i właśnie tego dania najbardziej wyczekuję :)

    Pozdrawiam! :D

    • oo długa lista! Trzymam zatem kciuki i mam nadzieję, że któryś z przepisów przypadnie Ci go gustu ;-)

      MIłego wieczoru,

      ZOSIA

  15. Uwielbiam pastę z awokado! Zazwyczaj robię ją z dodatkiem jajek, rukoli, natki i oleju kokosowego. Muszę wypróbować z kaparami!
    Dziękuję za przepis Zosiu.

    Pozdrawiam
    Kinga

  16. Z jajkiem awokado jeszcze nie próbowałam. Czasami mieszam z serkiem. Zrobię sobie taką pastę na kolację.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.