Skip to main content

Wiosenna sałatka wielkanocna ze śledziami i konkurs kulinarny

*   *   *

Jeżeli tradycją w Waszych domach jest przygotowanie sałatki wielkanocnej, to na pewno macie swój ulubiony przepis podstawowy. A może wciąż szukacie tego idealnego? Jeżeli tak, to będzie mi bardzo miło, jeżeli spróbujecie mojej wersji. Kluczowe jest połączenie ziemniaków z delikatnymi kawałkami śledzia atlantyckiego, plastrami czerwonej cebuli, rzodkiewkami i ogórkami szklarniowymi. Zwykle przy tego typu sałatkach dominuje majonez i śmietana – tym razem proponuję gęstą konsystencję połączenia oliwy, miodu, octu jabłkowego z odrobiną ziarenek gorczycy.

Skład:

(przepis dla 4 osób)

1 pęczek rzodkiewek

ok. 335 g filetów ze śledzia z olejem wiejskim SEKO

garść młodych liści jarmużu / pędy rzodkiewki

3-4 jajka na twardo

3-4 ogórki szklarniowe

1 czerwona cebula

5-6 małych ziemniaków, ugotowanych w mundurkach

sos miodowo-octowy:

3-4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka ziarenek gorzczycy

1 łyżka miodu

1 łyżka octu jabłkowego

sól morska / świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry. Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki (pozostawiam skórkę). Cebulę, rzodkiewki i ogórki siekamy w cienkie plastry. Odsączone śledzie kroimy na kawałki ok. 2 cm. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
  2. W dużym naczyniu mieszamy ugotowane i pokrojone na połówki ziemniaki, plastry cebuli, jajka, rzodkiewki, ogórki, posiekany szczypiorek, młode liście jarmużu lub pędy rzodkiewki oraz kawałki śledzia. Całość polewamy przygotowany sosem i mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z dobrym pieczywem na zakwasie.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry.

Odsączone śledzie kroimy na kawałki ok. 2 cm.

W dużym naczyniu mieszamy ugotowane i pokrojone na połówki ziemniaki, plastry cebuli, rzodkiewki, ogórki, jajka, posiekany szczypiorek, młode liście jarmużu lub pędy rzodkiewki oraz kawałki śledzia. Całość polewamy przygotowany sosem i mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Uwaga, uwaga!

Jeżeli chcielibyście wypróbować swoich sił w fotografii kulinarnej i jesteś również miłośnikami gotowania, to zachęcam Was do udziału w konkursie. Wystarczy stworzyć przepis na danie ze śledziem, sfotografować je i zgłosić do jednej z kategorii – tutaj więcej szczegółów. Główną nagrodą jest bon wakacyjny oraz publikacja w książce kucharskiej.

Sałatkę podajemy z dobrym pieczywem – najlepiej pieczonym na zakwasie.

33 Odpowiedzi do “Wiosenna sałatka wielkanocna ze śledziami i konkurs kulinarny”

  1. Czy chcesz czy nie, zieleń modna jest!,

    Jak nigdy dotąd niczego nie komentowałam, tak dzisiejszy wpis jest oszałamiający – brawo Zośku!

  2. ach, ach, ach!!! ja się źle czuję po majonezie, więc dla mnie bomba! chciałam zrobić Twoją sałatkę z quinoa, ale chyba zrobię dzisiejszą! A poza tym mazurek limonkowy i z solnym karmelem:* i kiełbaskę z gruszkami i może barszczyk biały:-) no i czekam na nowe przepisy. U mnie dziś w ogrodzie (Poznań) pierwsze krokusy! i ten wpis dopełnia mi uczucie, że wiosna za progiem:*

    • Haniu dzięki za wiadomość – bardzo ją lubię, to tzw. biała Maria. Uściski!

    • Dariu, dzięki za wiadomość – w wolnej chwili daj proszę znać, czy Ci smakowała :-)

  3. Piękne zdjęcia, zresztą jak zawsze :)
    Ja mam tylko prośbę, jak nazywa się ta roślina z zielonymi liśćmi w wazonie?
    Gdzie mogę ja kupić?

  4. U mnie na święta wielkanocne jest klasyczna jarzynowa i tuńczykowa. Śledzi nie jemy, no w Wielki Piątek mamy sałatkę na obiad, śledź, ziemniaki i jabłko. :)

  5. Super napewno wypróbuje ! Zosiu mam pytanko skąd twój piękny beżowy trencz z wpisu „ pastelowa podróż fiatem „
    Pozdrawiam serdecznie

  6. Zosiu dzięki Twojemu Instastory zajrzała i nie zawiodłam się – obraz z dzisiejszego wpisu wyglądają jak z ziemiańskiego dworu.. gdzieś daleko od wszystkich hucznych wrzasków. Dziękuję Ci za to kochana.

  7. Zosiu, myslałam, że już ze śledziem nic nowego nie wymyślę;) Twoja propozycja jest koniecznie do zrobienia. I dziękuję za dotychczasowe przepisy, nigdy nie komentuję a często korzystam. Bardzo mi się tu u Ciebie podoba: cicho , z klasą i bez zadęcia. Pozdrawiam Karolina

  8. Zosiu, jeśli nie uda mi się kupić takich śledzi, to inne tzw wiejskie też będą dobre? One mają być octowo-olejowe?

  9. Zosiu,

    czytasz w mouch myślach, bo ja jakiś czas temu w komentarzach namawiałam Cię na kolejną książkę o rybach ;) i potem tak właśnie myślałam, że brakuje przepisów na te najtańsze, najbardiej dostępne ryby – zwłaszcza śledzie. Przepisów innych niż typowy śledzik do wódki, a właśnie wykorzystujących przede wszystkim świeże ryby (tak, wiem, że tu ich nie ma, ale jakoś mnie to tak zainspirowało, . Więc namawiam dalej.. :D

  10. Zosiu kochana,
    Moja mama zobaczyła pierwsza Twoj wpis, ode mnie… i nie dość, że poprosiła mnie o zrobienie Twojej sałatki to jeszcze zażyczyła sobie misę Białej Marii haha!
    Napisz mi proszę, czy to ta najwieksza o średnicy 30 cm. Bo jeszcze kupie nie taką i będzie kazała mi robić świeta co roku u mnie..
    ściskam jak zawsze :*
    P.

  11. Czy sosem polać na chwilę przed podaniem czy można wieczorem dzień przed podaniem?

  12. Witam serdecznie.Od dwóch dni czytam blog i wszystkie przepisy, wybieram co chcę upiec ale nie mogę się zdecydować, zdjęcia piękne i opisy też.Ale w końcu muszę coś wybrać.Mogę zapytać gdzie taki fajny koszyczek do jajek można kupić.
    Pozdrawiam Ania

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.