Skip to main content

Przed nami nie jeden posiłek spędzony na świeżym powietrzu. Jeżeli w najbliższych dniach planujecie przygotować grilla i zdecydujecie się na mięso, to szczerze polecam ten przepis. Wystarczy na kilka godzin (2-3h) zamarynować mięso w jogurcie, a obiecuję że po upieczeniu będzie wyjątkowo soczyste. Naturalnie pierś z indyka możecie zamienić na kurczaka, a zamiast przyprawy curry dodać […]

Ostatnią niedzielę spędziliśmy na świeżym powietrzu. Mojej Mamie z dużym powodzeniem udało się zagonić nas wszystkich do prac porządkowych. Wkopaliśmy ponad 80 cebulek – lilie, amarysy, mieczyki, zefiranty, dalie i trochę pachnącego groszku. Buzia i dłonie umorusane od ziemi, spodnie robocze przetarte na kolanach i pokłute ręce od przycinania badyli. Ci co mieli siły pomogli również przy ziołach. Co z tego wyrośnie, to się […]

Indyk w sosie teriyaki to alternatywa dla osób, które nie przepadają za świeżą rybą w sushi. Kombinacja ta powstała jeszcze w okresie, kiedy byłam w ciąży. Jak powszechnie wiadomo, lepiej w tym czasie unikać surowych ryb. Futomaki, to grubsza wersja „zwykłych maków”.  Technika wykonania jest podobna, jedynie dodajemy trochę więcej ryżu i pozostałych składników. Mango wspaniale komponuje […]