* * * Kalafior jest wysoko na liście moich ulubionych składników. Nie potrzebuje zbyt wiele, żeby był po prostu smaczny. Ale przyznam się, że nigdy nie myślałam o nim jak o daniu głównym, aż do dziś. Kalafior wylądował w marynacie, a chwilę później rumienił się na patelni- co ciekawe, w ten sposób… Czytaj dalej
Krem z białych warzyw z oliwą truflową * * * Zanim rozpocznę nową porcję świeżych, zdrowych przepisów przygotowałam małe kompendium rozgrzewających dań dla miłośników zup. Zdradzę Wam, że są tu też wpisy z początków bloga. Kto jest ze mną tak długo i je pamięta? Zupa cebulowa na tłuszczu z kaczki * * … Czytaj dalej

Sycące danie, które rozgrzeje Twoich domowników po świątecznym spacerze. Pikantne żeberka z rozmarynem

* * * To jedno z prostszych ale bardzo sycących dań, które lubię mieć w zanadrzu – szczególnie, gdy wiem, że wszyscy spotkamy się na świątecznym spacerze, które skończy się u nas w domu. Jest bardzo aromatyczne, rozgrzewające i można je przygotować z kilku dniowym wyprzedzeniem. Trochę, jak świąteczny bigos, im częściej… Czytaj dalej

Krokiety do ręki, czyli nieoczywisty przepis na jedną z lepszych świątecznych przystawek

* * * Z reguły krokiety przybierają formę tradycyjnych pasztecików wypełnione farszem, owinięte naleśnikiem obtoczonym w bułce tartej i podsmażone w głębokim tłuszczu. Są niewiarygodnie pyszne i trudno pozostać przy jednej sztuce. Wiele rodzin ma swoje własne przepisy. Z kapustą i grzybami albo z duszoną wieprzowiną. To jedna z tych zimowych potraw, która… Czytaj dalej

Znowu poniedziałek i pomysł na obiad dla całej rodziny. Domowe nuggetsy z kremowym sosem z ogórków gruntowych

* * * Poniedziałkowy dylemat. Mam po cichu nadzieję, że ktoś również dołączy do mnie. Po weekendzie ciężej wrócić do rutyny, a zamiast leniwych poranków i udoskonalania comfort food-u, trzeba włączyć wyższy bieg i gotować szybko, prosto i dość zdrowo. Jeśli również zmagacie się z bieżącą kulinarną codziennością, to z pewnością polubicie ten przepis…. Czytaj dalej

Gotowanie w tygodniu, czyli pomysł na szybki i zdrowy lunch. Pieczony łosoś z nieoczywistym sosem

* * * Bowle. Półmisek wypełniony po brzegi pokrojonymi warzywami, wymieszanymi ze słodko wytrawnym sosem to mój niezawodny sposób ,,na skróty”. Sprawdza się szczególnie w tygodniu, kiedy wyobraźnia nie pozwala na eksperymenty kulinarne. Jednym słowem danie musi być zdrowe i całkiem sprawne w przygotowaniu, bo w przeciwnym razem Twoi głodni domownicy zamówią pizzę i… Czytaj dalej
* * * Początkowo chciałam zatytułować ten wpis ,,rosół na ratunek!” ale szybko zmieniłam zdanie z tego tylko powodu, że faktycznie założenie budżetowe wymienionych składników wpisuje się w nasz cykl przepisów kryzysowych. Parę godzin temu wróciłam z wyjazdu prasowego, który tylko utwierdził mnie, że nigdy nie przewidzisz, gdzie Cię poniesie wiatr i jak inspirujących… Czytaj dalej

Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu, zapowiedź nowego cyklu i przepis na krem z pieczonego czosnku

* * * Jest nieskończenie wiele wersji przepisu na rozgrzewającą zupę jesienną. Niektóre są przesadnie dopracowane. Znacie moje stanowisko – chętnie dążę do ich upraszczania. Odkąd poznałam sposób na wegański rosół w którym głównie piecze się warzywa, utwierdziłam się w przekonaniu, że nie ma sensu ich gotować. Podobnie jest z dzisiejszym przepisem,… Czytaj dalej

Przepisy kryzysowe, czyli propozycja szybkiego curry, które nie nadwyręży naszego budżetu domowego

* * * Włączyłam stoper i wpadłam w wir siekania warzyw. Założyłam sobie, że to curry musi być naprawdę ekspresowe i jednocześnie na tyle apetyczne, abyście z chęcią wracali do tego wpisu. Do cyklu przepisów kryzysowych podchodzę trochę inaczej. Spoglądam okiem na to, co można kupić w warzywniaku (choć muszę Wam się… Czytaj dalej

Przepisy kryzysowe, czyli dwie propozycje potraw, które nie nadwyrężą naszego budżetu domowego i możemy je wykorzystywać naprzemiennie

* * * Kilka dni temu opublikowałam na instagramie krótką ankietę w której zapytałam się, jakich przepisów obecnie najbardziej Wam brakuje? Ku mojemu zaskoczeniu rozwinęła nam się ciekawa dyskusja i siłą głosów zaproponowaliście cykl przepisów inflacyjnych (tak zgrabnie nazwała je Czytelniczka Ewa :)). Od razu przypomniały mi się początki bloga i pierwszy cykl przepisów… Czytaj dalej

Pieczone bakłażany. Jak sprawić, żeby w smaku nie były gąbczaste i zbyt suche ale aromatyczne i apetyczne

* * * Jeżeli uda się to danie zrobić zgodnie ze wskazówkami, to zapewniam Was, że efekt będzie bardzo apetyczny. Orzechowy smak i mięsista konsystencja pieczonego bakłażana doskonale harmonizuje z sosem. Dobry skład, bez konserwantów i ulepszaczy, za to z przyprawami dla delikatnie pikantnego smaku – z słodką papryką mieloną i chili. Gęstość sosu wynika z jego naturalności i doskonale… Czytaj dalej

Knedle ze śliwkami. Kultowe danie, które musisz zjeść w wakacje przynajmniej raz, a najlepiej ugotować je samemu

* * * Wiele składników i dań funkcjonuje tylko o konkretnej porze roku. To proste, ale apetycznie kuszące danie jest dla mnie kwintesencją beztroskiego lata. Knedle, podobnie jak jagodzianki mają swój czas i nie można go bagatelizować. Jak widzicie, traktuję je całkiem serio i wolę samemu je przygotować. Muszą być idealne i takie, jak… Czytaj dalej
* * * Nie pamiętam, kiedy ostatnio narzekałam na wysokie temperatury. My, ludzie morza, spragnieni ciepła i dni bez wiatru, cieszymy się każdym letnim wieczorem. W ciągu dnia mało kto z nas woła, że jest głodny. Kobiałka truskawek, schłodzony arbuz albo talerz groszku cukrowego częściowo załatwiają sprawę. W weekendy gotuję szybkie dania,… Czytaj dalej

O pieczonych ziemniakach, czyli nasz ulubiony letni comfort food, którego nie może zabraknąć w czasie grilla

* * * Zdradzę Wam dzisiaj mój niezawodny przepis, który doskonale sprawdza się podczas letnich posiłków. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym do podstawowego przepisu nie dodała nic od siebie – ja na przykład uwielbiam tymianek, szczególnie ten cytrynowy, który posadziłam parę lat temu i wspaniale zagościł się w ogrodzie. Idealne ziemniaki muszą być… Czytaj dalej

Kilka składników i 15 minut – tyle właśnie potrzebujesz, żeby urządzić pierwszą letnią ucztę. Spaghetti z pieczonymi szparagami, anchois, czosnkiem i parmezanem

* * * To jeden z tych przepisów, kiedy praca włożona w przygotowania jest niewspółmierna do rezultatów. Kiedy raz spróbujesz podsmażyć filety anchois z czosnkiem, masz wrażenie, że to tylko sen, bo tak proste w przygotowaniu danie nie może tak wspaniale smakować. Kruche szparagi, anchois, parmezan i schłodzone białe wino to najlepsze połączenie… Czytaj dalej