Skip to main content

Szparagi nie potrzebują większej oprawy. Wystarczy kilka prostych kroków, żeby wydobyć ich głębie. Im mniej naszej ingerencji, tym bardziej pozostaną w smaku szlachetne. W dzisiejszym wpisie mam dla Was dwa przepisy, które wykorzystują szparagi do cna. Na zdrowie! Skład: 2 pęczki szparagów 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu sól […]

23 kwietnia 2024

PRZEPISY NA MAJÓWKĘ

CIASTO FRANCUSKIE Z RICOTTĄ, PAPIERÓWKAMI I CYNAMONEM Ciasto francuskie wypełniam ricottą utartą z koglem moglem i dodaje cienkie plastry naszych papierówek. Tylko tyle i aż tyle. FOCACCIA Z OLIWKAMI, ROZMARYNEM I PIECZONYM CZOSNKIEM Przygotowanie focacci wymaga jedynie wymieszania składników nieco wcześniej, najlepiej wieczorem. Rano, następnego dnia powinniśmy się zmieścić w niecałe półgodziny, by móc delektować się […]

Sezon na szparagi w mojej kuchni trwa. Dziś przychodzę do Was z przepisem na ekspresową tartę rozpływającą się w ustach. Jeśli pogoda Wam pozwoli, koniecznie zabierzcie ją ze sobą na wiosenny piknik.   Skład: 1 opakowanie ciasta francuskiego (z dobrym składem) 1 pęczek zielonych szparagów 250 g sera mascarpone 125 g serka typu Philadelphia 5 […]

13 kwietnia 2024

CARBONARA ZE SZPARAGAMI

Kiedy w warzywniaku pojawiają się pierwsze szparagi, łapię intuicyjnie za pęczek i wizualizuję, że będzie z nich coś dobrego. W głowie krążą proporcje sosu holenderskiego z którymi szparagi są za pan brat. Szybko jednak przychodzi myśl, a może dodać je do tarty z kozim serem? Ech, szkoda zachodu. Są tak kruche, połączmy je z makaronem, […]

Są przepisy do których z przyjemnością powracam i wiem, że też je lubicie. Choć od tego czasu mój sposób gotowania się nieco zmienił, to pewne receptury są nadal aktualne. Przeglądając stare blogowe zapiski pomyślałam, że może mielibyście ochotę do nich powrócić, ale w nieco nowszej odsłonie. Tym samym przez najbliższe tygodnie będę reaktywować stare przepisy […]

Pad thai to jedno z najbardziej znanych i uwielbianych dań kuchni tajskiej. Intensywne połączenie smaków, które zaprasza na kulinarną wędrówkę wśród straganów Tajlandii, gdzie aromatyczne przyprawy mieszają się w powietrzu z dźwiękami ulicznego życia. Jego wyjątkowy smak łączy w sobie słodkość, kwasowość, pikantność i bogactwo tekstur. Komuś, kto nigdy nie przygotowywał tego dnia może się […]

Sztuka udomowiona to zręczne połączenie funkcjonalności przedmiotu i pięknego designu. W przestrzeni kuchennej przygotowywanie posiłków to nie tylko finalny wygląd potrawy i jej odżywcze wartości, ale również estetyka procesu tworzenia. O moim podejściu do domowego centrum, którym jest dla mnie kuchnia, poświęciłam jakiś czas temu długi artykuł – gdybyście mieli ochotę do niego powrócić, to […]

Podobno szybkie przekąski to najczęściej wyszukiwane przez Was przepisy podczas karnawału (wieniec drożdżowy co roku, od połowy grudnia zgarnia najwięcej wyświetleń). Jeśli też szukacie inspiracji, to dzisiaj chcę się z Wami podzielić moim nowym odkryciem na szybki chlebek z fetą. Chrupiąca skórka tego wypieku skrywa delikatne białe kawałki fety, ciągnącego się żółtego sera, idealnie komponujące […]

*     *     * Wraz z początkiem roku wszyscy lubimy sięgać po lżejsze przepisy. Dużo świeżych warzyw i owoców, mniej smażonych i tłustych potraw. Jeśli wiecie o czym mówię, mam dla Was propozycje na łososia w mandarynkach, który z pewnością nasyci Wasze kubki smakowe i zapewni porcje zdrowia. Skład: ok. 400 g […]

Już niedługo jeden z najbardziej wyczekiwanych momentów w roku. Wigilia. Wszyscy z utęsknieniem czekamy na ten moment, kiedy cała rodzina może zasiąść przy wspólnym stole i celebrować rodzinne chwile. Dziś wraz z marką Home & You przychodzę do Was propozycją nakrycia wigilijnego stołu. Jasne barwy, grube tekstury i przede wszystkim perłowe światło. To, ono sprawia, że stół […]

Na wstępie chcę Wam ogromnie podziękować, za tak ciepły odbiór mojego nowego e-booka pt. “ZJEDZMY W DOMU!”. Dziękuję za codzienne wiadomości i zdjęcia dań. To dla mnie największa przyjemność widzieć, że przepisy rozgościły się w Waszych kuchniach i spełniają swoje zadanie – ułatwiają Wam codzienne gotowanie. Z okazji BLACK FRIDAY przygotowałam dla Was kod zniżkowy, […]

Placki ziemniaczane to jeden z tych przepisów, który w każdym domu wygląda inaczej. Wystarczy dodać jeden sekretny składnik, aby zupełnie odmienić ich smak i sprawić, że będą niepowtarzalne. Do tych dzisiejszych, dodaję sporą szczyptę papryki wędzonej i płatki owsiane zamiast mąki pszennej. Obiecuję, jeżeli zrobisz je w domu choć raz, to już z innego przepisu […]

Na talerzu prawdziwy dyniowy comfort food. Smak jesieni, którego nie może zabraknąć w Waszej kuchni. Podsmażony czosnek z szałwią i orzechami do tego pieczona dynia z posmakiem wędzonej papryki, kremowa ricotta i chrupiąca bagietka. Napiszcie w kometarzach, jaki jest Wasz przepis na jesienne comfort food? Skład: (przepis na 2-3 porcje) 1/2 dyni piżmowej 250 g […]

Takiej zupy z łososia z pewnością jeszcze nie jedliście. Coraz chłodniejsze dni to idealny czas na rozgrzewającą, kremową zupę z łososia. Delikatna konsystencja i bogaty smak ryby w połączeniu z wędzonym boczkiem, porem i kukurydzą to mój smak tej jesieni. Tylko bardzo Was proszę, odtwarzając ten przepis w swoich kuchniach nie pomijacie żadnego składnika – […]