Na letnie popołudnie w ogrodzie wyczekujemy cały rok. I w końcu jest. A ja się zastanawiam, od czego zacząć? Czy od ulubionego pielenia? Być może róże wymagają troskliwej ręki? Koszenie trawy odłożyłam na później, bo wciąż susza i wszyscy nawołują do pozostawienia jej jak najdłuższej. A gdyby przysiąść na chwilę i tak po porostu posłuchać… Czytaj dalej

*    *    * Pare tygodni temu Westwing zaprosił mnie do stworzenia wspólnego wpisu o fotografii kulinarnej. To dla mnie szczególnie ważny temat, ponieważ towarzyszy mi w codziennej pracy od przeszło 12 lat. Chętnie zgodziłam się podzielić swoimi spostrzeżeniami, które udało mi się wypracować na przestrzeni tych lat. Nieprzypadkowo zdecydowałam się na zrobienie tej… Czytaj dalej

*    *    *   Jeżeli lubisz zupy, które nie do końca wyglądają wykwitnie ale są pożywne i jednocześnie lekkie, to ta propozycja może być dla Ciebie. Aby móc ją przygotować od ręki, potrzeba pasty miso, którą można kupić w większości supermarketów (warto wybrać tą o najlepszym składzie). Wspomnianą pastę trochę traktuję, jak domową wegetę… Czytaj dalej

*    *    * Wiosna zawsze inspiruje do tworzenia nowego i wychodzenia poza utarte schematy. Na wiosnę mamy ochotę jeść lekko, zdrowo i z jeszcze większą ilością warzyw niż zazwyczaj. Jednym słowem uważnie, ekonomicznie, unikając przetworzonego jedzenia. W takim duchu powstał ten cykl wpisów. Kiedy na ulubionym rynku zobaczyłam stragany emanujące kolorami, zrodził się w… Czytaj dalej

*     *     * Co można powiedzieć o prostych meatballsach w sosie pomidorowym? Choć wydawać się może, że wiemy o nich wszystko, a w swej pospolitości nasuwają na podniebienia utarty smak to jednak szczegóły potrafią wiele zmienić. Moje mają korzenie w słonecznej Italii, która poza pizzą i makaronami słynie z przepysznych serów…. Czytaj dalej

  Czasem tak nie wiele potrzeba, żeby przywołać błogie wspomnienia z niewinnych czasów dzieciństwa. Mój dzisiejszy przepis jest odgrzebany ze starych notatek. Dodałam jedynie otartą skórkę cytrynową ale możecie ją zamienić na szczyptę cynamonu lub łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Jeśli chodzi o uśmiech domowników na widok kluseczek – w tej kwestii nic się nie zmieniło,… Czytaj dalej

*     *     *   Na początku chciałabym Wam bardzo podziękować za tak ciepły odbiór wieści o pracach nad nowym e-bookiem. Zdjęcia ruszyły, pierwsze strony powstały, a mój blat kuchenny już dawno nie uginał się od takiej ilości warzyw. Wiem, że wolelibyście papierową wersję, bo najbardziej pamiętamy te książki, które “patrzą na… Czytaj dalej

*    *    * Aromatycznie parująca kapusta podana z kremowym czosnkowym sosem, to rodzaj jedzenia, który potrafi od razu przynieść ulgę i zaspokoić nagły głód. Sezonowe składniki mają w sobie niepowtarzalny smak, który jest tak wyrazisty – tylko o tej porze roku. Przekonajcie się sami jak skromna czerwona kapusta może stać się wyszukanym daniem…. Czytaj dalej

*     *    * Kalafior jest wysoko na liście moich ulubionych składników. Nie potrzebuje zbyt wiele, żeby był po prostu smaczny. Ale przyznam się, że nigdy nie myślałam o nim jak o daniu głównym, aż do dziś. Kalafior wylądował w marynacie, a chwilę później rumienił się na patelni- co ciekawe, w ten sposób… Czytaj dalej

*    *    *   To jedno z prostszych ale bardzo sycących dań, które lubię mieć w zanadrzu – szczególnie, gdy wiem, że wszyscy spotkamy się na świątecznym spacerze, które skończy się u nas w domu. Jest bardzo aromatyczne, rozgrzewające i można je przygotować z kilku dniowym wyprzedzeniem. Trochę, jak świąteczny bigos, im częściej… Czytaj dalej

*    *    * Z reguły krokiety przybierają formę tradycyjnych pasztecików wypełnione farszem, owinięte naleśnikiem obtoczonym w bułce tartej i podsmażone w głębokim tłuszczu. Są niewiarygodnie pyszne i trudno pozostać przy jednej sztuce. Wiele rodzin ma swoje własne przepisy. Z kapustą i grzybami albo z duszoną wieprzowiną. To jedna z tych zimowych potraw, która… Czytaj dalej