*   *   * Chcemy tego, co sezonowe! – to jeden z komentarzy Czytelnika, który utkwił mi w pamięci i sprawił, że postanowiłam przygotować to, co o tej porze roku najczęściej stoi w słoiku na naszym kuchennym parapecie. Zakwas buraczany nieraz ratował moją kondycję, szczególnie będąc w ciąży, kiedy niedobory żelaza potrafiły dać mi… Czytaj dalej

*    *    * Babie lato. Kiedy myślę o końcówce lata, to mam przed oczami promienie słońca delikatnie przenikające przez zwiewne pajęczyny. Wciąż czuć na twarzy ciepły wrześniowy wiatr. To czas bogactwa zbiorów i okazja do wypróbowania smaków lasu. Kieliszek dobrego wina i talerz rozgrzewającego risotto z kurkami to doskonały sposób na powitanie jesieni. Wraz… Czytaj dalej

*    *    *   Ciepło przenikające przez porcelanę działa kojąco, a zawartość ma przynieść ulgę i zaspokoić głód. Z takim przesłaniem przygotowałam dla Was dzisiejszy wpis, bo niestety ziąb nadal nie odpuszcza. Gęsty dal z dużą ilością ziół i z pieczonym kalafiorem to pomysł, który zrodził się naprędce. Jak to w życiu bywa,… Czytaj dalej

*     *    * Ostatnio na orłowskiej plaży spotkałam znajomą mojej Mamy, która nieśmiało podeszła do mnie (nie chciała nam przeszkadzać, widząc moje próby usypania młodego kawalera) zachwalając babkę ziemniaczaną. To jej ulubiony przepis, który robi – jak sama przyznała, już z zamkniętymi oczami. Co więcej, reszta rodziny też za nim przepada. Nawet… Czytaj dalej

*    *    * Co można powiedzieć o prostym przepisie na makaron, który pasuje do każdej okazji? Jest trochę jak mała czarna, która zawsze się obroni niezależnie od okoliczności. Trochę pół żartem pół serio, ale makaron faktycznie w naszym domu odgrywa dużą rolę i jemy go na okrągło, przez cały rok. Dzisiaj jedynie mała… Czytaj dalej

*  *  * Ten przepis to najlepszy dowód na to, jaką różnicę może uczynić dobrze skomponowany sos. Pieczenie w dość wysokiej temperaturze uwalnia wykwintne nuty smakowe wszystkich składników – kiedy raz spróbujemy, będziemy mieli wrażenie, że to tylko sen, bo tak proste w przygotowaniu danie nie może tak kapitalnie smakować! Skład: 1 pstrąg (wypatroszony) ok…. Czytaj dalej

*    *    * Bo z tą wigilijną zupą jest tak, że jedni nie widzą świata poza barszczem z uszkami, a dla innych musi być grzybowa na prawdziwkach. Kompromisem jest przygotowanie dwóch, a najlepiej trzech, bo ta ostatnia może być zupą rybną. Jak ją przygotować i co magicznego dodać, żeby nabrała szlachetnego smaku? Dzisiaj… Czytaj dalej

*    *    * Podobno najlepszą przyprawą jest głód. Ja uważam, że najlepszą przyprawą jest sprawdzony sos lub marynata, która odmieni nawet najbardziej powszechne danie. Tak jest z dzisiejszym przepisem – tuszkę kurczaka marynuję w sosie sojowym z czerwonym winem, czosnkiem, rozmarynem, z dodatkiem suszonych śliwek i miodu. Połączenie słodkich i słonych smaków –… Czytaj dalej