Skip to main content

Placki ziemniaczane to jeden z tych przepisów, który w każdym domu wygląda inaczej. Wystarczy dodać jeden sekretny składnik, aby zupełnie odmienić ich smak i sprawić, że będą niepowtarzalne. Do tych dzisiejszych, dodaję sporą szczyptę papryki wędzonej i płatki owsiane zamiast mąki pszennej. Obiecuję, jeżeli zrobisz je w domu choć raz, to już z innego przepisu […]

Na talerzu prawdziwy dyniowy comfort food. Smak jesieni, którego nie może zabraknąć w Waszej kuchni. Podsmażony czosnek z szałwią i orzechami do tego pieczona dynia z posmakiem wędzonej papryki, kremowa ricotta i chrupiąca bagietka. Napiszcie w kometarzach, jaki jest Wasz przepis na jesienne comfort food? Skład: (przepis na 2-3 porcje) 1/2 dyni piżmowej 250 g […]

Takiej zupy z łososia z pewnością jeszcze nie jedliście. Coraz chłodniejsze dni to idealny czas na rozgrzewającą, kremową zupę z łososia. Delikatna konsystencja i bogaty smak ryby w połączeniu z wędzonym boczkiem, porem i kukurydzą to mój smak tej jesieni. Tylko bardzo Was proszę, odtwarzając ten przepis w swoich kuchniach nie pomijacie żadnego składnika – […]

Zajmuję się gotowaniem od ponad 25 lat, kocham spędzać czas w kuchni i tworzyć nowe przepisy, i chcę dzielić się z Wami tą radością. Dlatego oddaję Wam dzisiaj w Wasze ręce najnowszy e-book pt. ZJEDZMY W DOMU! który jest zbiorem prostych przepisów na zdrowe potrawy do błyskawicznego przyrządzenia w domu. Przedstawiam w nim swoją wizję […]

Dzisiaj poranna kawa smakuje szczególnie, bo… zaczynam odliczanie! Już za 9 dni ukaże się mój e-book Zjedzmy w domu.  Przygotowałam go, żeby podzielić się z Wami radością, jaka płynie z przygotowywania domowych posiłków. Wiem, że obecnie jedzenie jest dostępne tak łatwo, jak nigdy w historii. Mamy ogromny wybór: można iść do restauracji, wyskoczyć do food […]

*     *    * Na dni takie jak teraz, kiedy upalne popołudnia potrafią przeistoczyć się w prawdziwą burzową aurę risotto jest doskonałym wynalazkiem. Gotowanie risotta wymaga naszej obecności w kuchni, a przecież podczas burzy kuchenne wnętrze to najlepszy schron. Powietrze po deszczu przynosi pewną ulgę, którą w połączeniu z kremowym risotto chciałabym zatrzymać […]

*     *     * W upalne dni bywa, że nie odczuwamy głodu. Zapewne wiecie o czym mówię. Jednak nasze ciała potrzebują składników odżywczych niezależnie od tego co czujemy. Połączenie fety i orzechów nerkowca to moje nowe odkrycie. W tym przepisie lubię to, że sposób przygotowania, wedle którego niezwykle łatwo postępować, nadaje sałacie inny […]

*    *    * Zawsze jest miło przywitać przyjaciół czymś domowym, tak smacznym, że ślinka cieknie, idealnie pasującym do schłodzonej lampki wina. To połączenie jest według mnie absolutnie doskonałe, zwłaszcza w letnie dni. Starannie pokrójcie ziemniaki, wymieszajcie w dobrej oliwie z odrobiną parmezanu i rozmarynu i liczcie się z tym, że przysmak zniknie ze […]

*    *    * Wakacje to duża pokusa, aby na chwilę odstawić gotowanie ale w toskańskiej kuchni nie mogłam sobie odmówić tej przyjemności. Gotowaliśmy prosto, lekko i bardzo włosko. Pomysły na dania przychodziły nam do głowy pod wpływem widoków lokalnych straganów. Włoska kuchnia, choć silnie powiązana z tradycją i historią, chętnie przyjmuje nowe pomysły. […]

 *   *   * Jedzenie rękoma ma w sobie coś atawistycznego. Fizyczny kontakt z potrawą pozwala nam w pełni poczuć jego strukturę, ciepło i zapach. Tej intymności nie uświadczymy jedząc za pomocą noża i widelca. W kulturze europejskiej przypisaliśmy temu miano czegoś niestosownego wręcz zawstydzającego. Tymczasem uważam, że wykwintne krewetki najlepiej jeść bez pomocy […]

14 czerwca 2023

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA

 *  *  * Zapiekanki z bakłażanów przyrządza się w wielu regionach – ta najbardziej znana, to włoska parmigiana di melanzane przyrządzana ze smażonych plastrów bakłażana przekładanego serem i sosem pomidorowym, który później pieczemy. Kocham włoską kuchnię i często czerpię z niej inspirację, szczególnie późną wiosną, gdy większość warzyw ma już swój określony smak. Jest prosta, sezonowa […]

Na letnie popołudnie w ogrodzie wyczekujemy cały rok. I w końcu jest. A ja się zastanawiam, od czego zacząć? Czy od ulubionego pielenia? Być może róże wymagają troskliwej ręki? Koszenie trawy odłożyłam na później, bo wciąż susza i wszyscy nawołują do pozostawienia jej jak najdłuższej. A gdyby przysiąść na chwilę i tak po porostu posłuchać […]

* * * Tym wpisem chciałabym Was zaprosić na mój nowy cykl o kulinarnych inspiracjach na Instagramie. Przeglądając majowe przepisy intuicyjnie zapisałam te ze szparagami i rabarbarem w roli głównej. Czy to potwierdzenie na to, jak bardzo kochamy gotować sezonowo? Mam nadzieję, że i Was zainspiruje dzisiejsze zestawienie. * * * RISO Z PĘCZAKU @_mariaprzybyszewska […]

*     *     * Lubię te momenty w mojej pracy, kiedy myślę o jakimś produkcie i mam wrażenie, że już wszystko zostało powiedziane i wtedy wpada mi do głowy połączenie smaków, które zupełnie odmienia jego charakter. Tak było i tym razem. Dorsz, ryba której nie trzeba nikomu przedstawiać, a jednak mam nadzieje, […]