*     *     * Rozpoczynamy dwa tygodnie ferii zimowych. Ci co mają dzieci, wiedzą, że to nie lada wyzwanie zapewnić atrakcje młodszemu pokoleniu. Przed nami z pewnością niejedno popołudnie z grami planszowymi, klockami lego i rodzinnymi filmami. Ale zanim oddamy się tym przyjemnościom, musimy uzupełnić zapasy domowych ciastek. Jeżeli starczy Wam cierpliwości,… Czytaj dalej

*    *    * Ten przepis to najlepszy dowód na to, jaką przyjemność może sprawić dzielenie się swoimi rodzinnymi recepturami. Dzisiejszy przepis przywędrował do mnie, aż z Pszczyny i jest dla mnie prawdziwą kwintesencją świątecznego ciasta. Lubię rozkoszować się jego strukturą popijając jednocześnie gorące earl grey. Bardzo wilgotne ciasto z aromatem przypraw korzennych i niebiańskim sosem… Czytaj dalej

*    *    * Nie wiem z czym kojarzy się Wam ten czas w roku, ale gdyby pachniał rogalami i smakował makiem, to może byłoby lepiej na świecie. Rogaliki świętomarcińskie to niepodważalna tradycja i unikalna receptura. Czasami jednak mała ingerencja w ten wielopokoleniowy przepis może przynieść całkiem niezły efekt. I tak oto, dzielę się dzisiaj… Czytaj dalej

*     *     *   Pamiętam ten kulinarny trend, który popierałam całym sercem, a mianowicie wrażenie niedopieczonego ciasta. Gdy sama po raz pierwszy zastosowałam to nowatorskie rozwiązanie w mojej kuchni, musiałam uprzedzić domowników, że to nie moja pomyłka, tylko nadążanie za kulinarną modą :) Dobrym dodatkiem do mocno czekoladowego smaku, będzie gałka… Czytaj dalej

*     *     *   Czy to już schyłek lata? Kto wie. Wiem, że jesień przychodzi zawsze z zaskoczenia, ale jestem pełna optymizmu. Wakacje rządzą się swoimi prawami, spontanicznością i zasłużonym odpoczynkiem. Czas wracać do porannej rutyny. Do owsianki mieszanej o wpół do siódmej, kanapek pakowanych do szkoły i pracy, większej regularności… Czytaj dalej

*    *    *   Ten przepis jest magiczny i bardzo prosty, ale zależy od dwóch kwestii: świeżych drożdży i wesołej aury roztaczanej przez domowych cukierników. Im więcej ugniatania, rozsypywania, podjadania (mam na myśli oczywiście surową kruszonkę ;-)) tym lepszy efekt. Śliwki możemy zastąpić brzoskwiniami lub morelami. A najlepiej niech zadecydują mali szefowie kuchni,… Czytaj dalej

Dokładnie dzisiaj od godziny 11:13 możemy oficjalnie powiedzieć, że w końcu nadeszło astronomiczne lato. W oczekiwaniu na ten moment, przygotowałam dla Was krótkie zestawienie najpopularniejszych letnich ciast z bloga. Być może znajdziecie swojego faworyta albo tak jak ja dzisiaj, będziecie świętować ten moment naszymi truskawkami z bitą śmietaną i cukrem. Beza z mascarpone i owocami Elegancka… Czytaj dalej

*    *    *   Pozostał nam niecały tydzień do zakończenia ogólnopolskiej akcji Rowerowy Maj, w której bierzemy udział drugi rok z rzędu (Ci, którzy nas obserwują na Instagramie, zapewne pamiętają nasze zeszłoroczne relacje – i w tym roku starałam się przemycić, choć trochę kadrów z porannych ścieżek rowerowych Sopotu). Sama idea kampanii jest… Czytaj dalej

*    *    * Kiedy myślę o moich ulubionych deserach, to okazuje się, że na pierwszym miejscu są lody, kruche tarty przekładane kremem i owocami oraz beza. Dobry deser nie musi być słodki i przesadnie udekorowany – wystarczy, że zadbamy o odpowiednie proporcje składników i delikatny akcent w postaci świeżych kwiatów lub ziół. Krem… Czytaj dalej

*    *    *  Nie będę Was zanudzać moimi wspomnieniami z dzieciństwa, jak bardzo wszyscy czekaliśmy na ten moment, kiedy można było w końcu bezkarnie wylizywać kajmak przeznaczony do mazurków. Mam wrażenie, że większość historii się powtarza, szczególnie jak widzę, gdy młodsze pokolenie, czyni to samo. Ukradkiem, co by mama nie widziała. Oczywiście, staram… Czytaj dalej