Skip to main content

Dynia piżmowa jest wdzięcznym warzywem. Jej pomarańczowy kolor kryje w sobie słodycz i głębię smaku, które doskonale komponują się z prostym składem ciasta. Mąką, jajka, cukier, odrobina oleju i przyprawy, sprawiają że ciasto jest puszyste, a jednocześnie wilgotne. Harmonia prostoty i natury, która sprawia, że każdy kolejny kawałek przypomina o ciepłych promieniach słońca na złotych […]

Nie bez powodu wstałam dzisiaj o 4:30, żeby zrobić zdjęcia o wschodzie słońca. Poranki nad morzem są ciche jak nigdy, a ta cisza jest zapowiedzią ciszy, w której już niedługo powstanie coś nad czym pracuję od dawna. Nie martwcie się, nie opuszczam bloga. Na chwilową osłodę zostawiam Was z przepisem na najprostsze ucierane ciasto. A […]

Matchy nie trzeba już nikomu przedstawiać. Jednak czy wiemy, jak ten zielony proszek wpływa na nasz organizm? Przyznam, że do tej pory podchodziłam do niej bardzo scepetycznie. Nie wierzyłam, że zielona breja może dobrze smakować. Do czasu, aż moja nastolatka wprowadziła mnie w ten świat i odkryła przede mną zupełnie nową kulturę. Nie każdemu odpowiada […]

Letni deser w kilka sekund, który eksponuje świeży smak czerwcowych owoców. Użyjcie tych, na które macie akurat ochotę. Maliny, borówki, jeżyny, truskawki lub poziomki sprawdzą się tutaj najlepiej. Dzisiejszy przepis to mój uśmiech w stronę zabieganych po chwilę przyjemności. Kto mnie zna ten wie, że stawiam na naturalność. Dlatego dzisiaj chciałabym Wam pokazać super linię […]

Końcówka maja, bzy już przekwitły ale pojawiły się na straganach piękne, dorodne truskawki. Dzisiejszym wpisem chciałaby zatrzymać ten najpiękniejszy miesiąc w roku i celebrować go jak najdłużej. Jeśli jeszcze nie wiecie co upiec na Dzień Mamy, to ten sernik z truskawkami z pewnością będzie dobrym wyborem. Idealnie mokry, kremowy i co najważniejsze nie za słodki. […]

Ten smak to moja pamiątka przywieziona z Grecji. Kruche ciasto filo do tego krem z mascarpone, który wystarczy tylko dokładnie wymieszać i połączyć z naszymi pierwszymi truskawkami. Czy to będzie najcześciej pieczone ciasto tego lata? Sami oceńcie i koniecznie wypróbujcie. Skład: 1 arkusz ciasta filo (dostępne np. w Lecrec) 250 g mascarpone 125 g serka […]

Są takie dni kiedy ochota na słodkie nie pozwala o sobie zapomnieć. Sycące ciasto z płatków owsianych z bananami i białą czekoladą to mój sposób by się z nią uporać. Mam nadzieję, że przepis wprawi Was w błogi nastrój. Jeżeli nie zniknie od razu po upieczeniu to bez wyrzutów sumienia sprawdzi się jako śniadanie. Skład: […]

23 kwietnia 2024

PRZEPISY NA MAJÓWKĘ

CIASTO FRANCUSKIE Z RICOTTĄ, PAPIERÓWKAMI I CYNAMONEM Ciasto francuskie wypełniam ricottą utartą z koglem moglem i dodaje cienkie plastry naszych papierówek. Tylko tyle i aż tyle. FOCACCIA Z OLIWKAMI, ROZMARYNEM I PIECZONYM CZOSNKIEM Przygotowanie focacci wymaga jedynie wymieszania składników nieco wcześniej, najlepiej wieczorem. Rano, następnego dnia powinniśmy się zmieścić w niecałe półgodziny, by móc delektować się […]

Mazurek to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Może być tradycyjny z dużą ilością bakalii i czekolady ale przyznam, że lubię go też w innych, niecodziennych odsłonach. Tym razem na kruchy spód wyłożyłam słodki mus z naszych polskich prażonych jabłek z nutą pomarańczy od Braci Sadowników w towarzystwie kruchej bezy na wierzchu. Skład: (forma […]

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na Wielkanocny mazurek, który z pewnością Was zachwyci – mowa tu o mazurku pistacjowym z białą czekoladą. To połączenie dwóch wyjątkowych składników, które razem tworzą niezwykłą niezwykły smak. Obiecuję, że przygotowanie go nie zajmie Wam wiele czasu. Skład: (forma o średnicy 23/26/29 cm lub prostokąt 15 cm x […]

WIELKANOCNA PASCHA Pascha, symbol wiosennego odrodzenia przyrody za którą już tak bardzo się stęskniliśmy. Jej kluczowym składnikiem jest oczywiście dobrej jakości twaróg i dobór bakalii. Pascha powinna być kremowa i pełna kandyzowanych owoców. Muszę się jednak przyznać, że podobnie jak z sernikiem, wolę gdy dodatki są na wierzchu deseru. TARTA Z RICOTTĄ I LIMONKĄ Tarta […]

No dobrze, pytacie mnie, co najbardziej nam smakowało w trakcie naszej dalekiej podróży. Curry czy pad thai? Przez pierwsze dni człowiek jest spragniony egzotyki i próbuję nasycić się tym, czego nie ma na co dzień. Ale gdybym miała faktycznie wprowadzić jedną potrawę, która przywoła nam tamte strony, to zdecydowanie Mango Sticy Rice. Deser z kleistym […]

Od lat podglądacie moje codzienne wybory z którymi cieszę się, że mogę się z Wami dzielić. Zakładając bloga chciałam Was inspirować przede wszystkim kulinarnie jednak z czasem zauważyłam, że polecanie Wam sprawdzonych kosmetyków, książek czy ubrań jest dla Was równie przydatne. Święta już niedługo a wraz z nimi czas, kiedy chcemy obdarować naszych najbliższych. Z […]

Ach, jak wyczekiwaliśmy pierwszego śniegu i zapachu cynamonowych pierniczków. Kruche. W smaku maślane z wyczuwalną skórką z mandarynki. Cynamon, też daje o sobie znać. Samo przygotowanie ciasta nie wymaga dużego poświęcenia czasu, bo milej jest poświęcić go na wspólne dekorowanie. Włóżcie swoje ulubione świąteczne swetry, podwińcie rękawy i rozpocznijcie z nami maraton pierniczków. Obiecuję, że […]

Zanim zabierzemy się za pierniki i makowce, mam dla Was szybki przepis na ciasto z karmelizowanymi orzechami. Nie wymaga długich przygotowań ani skomplikowanych składników. Zrobicie go w mgnieniu oka, a zapach i smak nastroją Was do planowania świątecznych przepisów. A może zapragniecie podać je podczas Świąt? Koniecznie wypróbujcie już teraz ten przepis. Skład: (forma o […]