*    *    * Nadszedł grudzień, a w grudniu zawsze najwięcej pieczemy. Ciasto marchewkowe, wieńce drożdżowe, pierniczki. Część dla bliskich w prezencie lub dla niespodziewanych gości. Pieczemy też bez powodu – po prostu żeby pobyć ze sobą razem. Póki są chęci do krzątania się w kuchni, to korzystam z tego ile mogę. W końcu… Czytaj dalej

*    *    * To był pracowity czas. Kilka dni temu realizowałyśmy świąteczną sesję zdjęciową, którą planowałyśmy już w wakacje. Przy każdym takim projekcie uaktywniam w sobie wszystkie dziecięce, świąteczne wyobrażenia. Marzył nam się stół pośrodku lasu, zapach sosen i świerków. Wśród naturalnej scenerii zimowej nakrycie świątecznego stołu to nieco surrealistyczny cel ale warto… Czytaj dalej

*    *    * Kremowa konsystencja o lekko bananowym smaku. Treściwa dzięki śmietance, wanilii i zmielonym daktylom z rumem. Czy czegoś trzeba więcej na jesienną aurę? Dla wszystkich miłośników chlebka bananowego przygotowałam niespodziankę – otóż wyobraźcie sobie, że na podstawie dzisiejszego przepisu dzielni rzemieślnicy z gdańskiej lodziarni Latto Gelato stworzyli smak lodów. Jeżeli zatem… Czytaj dalej

*     *     * Przygotowując dla Was dzisiejszy wpis, sięgnęłam po moją ulubioną książkę Johna Brookes-a z ogrodami, którą lata temu sprezentował mamie mój tata. Została napisana przez angielskiego autora, doświadczonego specjalistę w zakładaniu ogrodów. Pamiętam, że jako dziecko wpatrywałam się w jedno charakterystyczne zdjęcie, na którym widniała biała pergola, cudownie obrośnięta… Czytaj dalej

*     *     *   Tak, wiem tytuł brzmi dość pretensjonalnie, ale może dzięki niemu nawet największych kulinarnych leniuchów  uda mi się przekonać do wypróbowania dzisiejszego, letniego deseru. Na dni takie jak teraz, kiedy owoce i warzywa wręcz wyskakują do nas ze straganów, nie sposób im się oprzeć. Czerwiec, to miesiąc który u… Czytaj dalej

*    *   * Zanim zaczną nas kusić truskawki, cieszymy się kruchym ciastem maślanym z lekko cierpkawym rabarbarem. Z uwagi na wizualne walory, może jednak nie polecałabym tego wypieku na przyjęcie komunijne, ale na słoneczny majowy podwieczorek, czemu nie?! Skład: ciasto: 200 g mąki pszennej 25 g cukru pudru (może być zwykły) 150 g… Czytaj dalej

*    *    * Z każdym kolejnym rokiem coraz trudniej jest mi Was zaskoczyć, szczególnie czymś słodkim na święta. Wiem jednak, że do niektórych przepisów jesteście już przywiązani np. do mazurka kajmakowego i tej babki czekoladowej. Być może jednak zmienicie swoje przyzwyczajenia i nawet tradycyjna babcina babka drożdżowa poczuje się zagrożona. Przepis nie jest skomplikowany, tylko… Czytaj dalej

*    *    * To zdecydowanie najlepsze muffinki, jakie kiedykolwiek upiekłam w całej historii moich wypieków. Dla potwierdzenia wiarygodności wspomnę tylko, że mojej ośmiolatce i jej przyjaciołom również wpadły w oko (to już dużo mówi! :D). Późnym wieczorem piekłam je ponownie, aby były do szkoły na drugie śniadanie. Muffinki można przygotować praktycznie w jednej misce jedną… Czytaj dalej

*    *    *    Wszyscy potrzebowaliśmy białego puchu, który przykrył to, co dla oko bywa rażące. Sprawił, że nawet dorośli mogą się zapomnieć, wykonując orła na zasypanej śniegiem trawie. Dzisiejszy śnieg to najlepsze antidotum na rzeczywistość, która potrafi zaskoczyć. Szukam sposobów, żeby mniej myśleć o sprawach na które nie mam wpływu. Szereg prostych… Czytaj dalej

*  *  * Po dłuższej przerwie powracam do Was z moich nowych kuchennych kątów. Dwa miesiące temu rozpoczęliśmy remont, który miał potrwać dwa tygodnie, a z przymrużeniem oka trzy. Po podjęciu decyzji o rozpoczęciu prac remontowych, opublikowałam na instagramie zdjęcie naszej kuchni z opisem, że poszukuje nowych właścicieli. Trudno było nam się rozstać. Do materii nie… Czytaj dalej