* * * Zawsze temat kanapek wydawał mi się dość trywialny. Oczywiście nie zrozumcie mnie źle, trywialny w tym znaczeniu, że nie widziałam potrzeby przygotowywania dla Was oddzielnego wpisu, aż do zeszłego tygodnia. Z dnia na dzień przyszła prawdziwa zima. Mróz, śnieg w ogrodzie, który przykrył resztę listopadowych liści i okrzyki… Czytaj dalej

O przepisie, który faktycznie sprawdza się podczas pikniku, czyli domowa focaccia z oliwkami, rozmarynem i pieczonym czosnkiem

* * * Naszym małym rytuałem wraz z nadejściem słonecznych dni są pikniki rowerowe. Najczęstszym miejscem jest pobliska orłowska plaża – a dokładniej, miejsce graniczące z psią plażą (w połowie drogi z Orłowa w kierunku Sopotu). W ciągu tygodnia można na niej spotkać dosłownie parę osób. Bliżej wakacji bywa coraz bardziej zaludniona w… Czytaj dalej

Lekki przepis na tatar z pstrąga, czyli jak zaimponować swoim gościom w ostatniej chwili?

* * * Kilka dni temu obiecałam mojej Czytelniczce przepis na tatar. Z przyjemnością Was dzisiaj nim częstuję. Jest tak dobry, że nieskromnie powiem, że jestem z niego zadowolona. Kilka prób mam za sobą – a to za dużo soku z cytryny i w smaku przypominał ceviche, albo za dużo sosu sojowego. Jednego się… Czytaj dalej

Przepis dla VOGUE, czyli blogowy hit w nowszej odsłonie. Wieniec drożdżowy z kaparami, pietruszką, anchois i płatkami chili.

* * * Kto już raz wykonał wieniec drożdżowy, ten będzie inaczej myślał o wytrawnych wypiekach. Oryginalny przepis z 2015 roku jest jednym z najczęściej odtwarzanych przepisów blogowych. Co roku w okresie świąteczno-noworocznym przeżywa prawdziwe oblężenie i doczekał się różnych wersji. Jedną z nich jest dzisiejsza propozycja, która została również doceniona przez magazyn… Czytaj dalej

Zaczarowany las, czyli jak stworzyłam świąteczną kampanię dla Westwing i przepisy na ostatnią chwilę

* * * To już tradycja – kolejny rok mam przyjemność podzielić się z Wami efektami naszej wspólnej pracy. Dzięki zdolnemu zespołowi pań florystek z Pracowni Florystycznej Narcyz udało nam się na chwilę zaczarować rzeczywistość na potrzeby świątecznej kampanii dla Westwing. Motywem przewodnim był las, który miał nadać sens spotkaniu się przy… Czytaj dalej

Drożdżowa choinka z gorgonzolą i rozmarynem, jako miły sposób spędzenia grudniowego popołudnia

* * * Mam słabość do drożdżowych wytrawnych wypieków. Po pierwsze – są uniwersalne, można je podać z czymkolwiek mamy ochotę, po drugie – są doskonałym pretekstem do wspólnych zabaw w kuchni. Wnętrze bułeczki drożdżowej wypełniam kawałkiem gorgonzoli piccante, która wtapia się w ciasto nadając szlachetności. Skład: 500 g mąki pszennej typu… Czytaj dalej
* * * Półwysep najczęściej odwiedzamy jeszcze przed rozpoczęciem sezonu, kiedy plaże zarówno od strony Zatoki, jak i od otwartego morza, świecą pustkami. Wietrznie jest zawsze. Ze słońcem bywa różnie i wcale nie jest powiedziane, że gdy w Gdyni zacina deszcz, to w Kuźnicy nie może pojawić się słońce. Na taki… Czytaj dalej

Jak sprawić, by składniki naszej sałaty nie smakowały wciąż tak samo? Moje nowe odkrycie!

* * * Tęsknimy za świeżością, lekkością i smakami, które zbliżą nas do cieplejszych dni. I choć dawno nie było nad morzem tak zimnego kwietnia (w ostatni weekend padał u nas śnieg na zmianę z słonecznym okienkiem pogodowym) to już chętnie porzuciłabym rozgrzewające dania jednogarnkowe na poczet świeżych warzyw i surówek, które nie… Czytaj dalej
* * * Maślane ciasto drożdżowe z czekoladą i daktylami. Mam nadzieję, że przepis wprawi Was w błogi nastrój. Proporcje dopracowałam tak, że możecie je upiec w tradycyjnej keksówce lub w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 26 lub 29 cm. Jeżeli nie zniknie od razu po upieczeniu, to sprawdzi się również… Czytaj dalej
* * * Nie wyobrażam sobie jesieni bez domowych syropów, które trzymam w ulubionym kącie kuchennym, tuż przy elektrycznym czajniku. W tym moim mini schowku staram się mieć wszystko pod ręką, tak by być przygotowanym na tzw. jesienną słotę. Zapas miodu rzepakowego, szklany dzbanuszek wyciśniętego soku z cytryny, korzeń imbiru, słoik kurkumy i… Czytaj dalej
* * * Przychodzę do Was dzisiaj z przepisem, który mogłabym jeść codziennie. Pozostaję tylko jedna kwestia – czy ktoś może mi go przygotować i podać do stołu?! Faktycznie, na pierwszy rzut oka może się wydawać, że taki talerz dobroci, to czasochłonna sprawa. Krojenie, podsmażanie i mieszanie. Chciałabym jednak Was zapewnić, że… Czytaj dalej
* * * Dawno nie pamiętam, żebym zaproponowała Wam tak uniwersalną pastę, jak ta dzisiejsza. Z początku planowałam ją podać jedynie z dobrym pieczywem na zakwasie. Dopiero po wykonaniu naszych zdjęć piknikowych, naszła mnie myśl, że pastę możemy śmiało połączyć z grillowanymi potrawami. Jeżeli już rozpoczęliście sezon grillowy, to mogę Wam zdradzić,… Czytaj dalej

Już prościej się nie da! Domowy wieniec z pesto z pozostałych liści po rzodkiewkach, parmezanem, czosnkiem i pietruszką

* * * Zaglądam tu na tylko chwilę, żeby podzielić się z Wami najprostszym, drożdżowym wieńcem (ulepszona wersja). W myśl idei zero waste polecam zachować liście z rzodkiewki, zrobić z nich pesto i przełożyć nim ciasto. Wieniec po upieczeniu, będzie cudownie pachniał i może ukoi serca tych, którzy muszą święta wielkanocne spędzić osobno… Spokoju… Czytaj dalej
* * * Zastanawiam się, czy jeszcze ktoś robi domowe smarowidła do chleba. W jakimkolwiek, pierwszym lepszym sklepie jest ich pod dostatkiem. Nie zważając na skład, widzę że są popularne wśród klientów i często lądują w koszykach sklepowych. A przecież taka domowa pasta to niesłychanie prosta sprawa. Nie wymaga żadnych większych umiejętności kulinarnych –… Czytaj dalej
* * * Z każdym rokiem orłowska plaża przeżywa prawdziwy natłok turystów. Przełom czerwca i lipca to najbardziej oblegany czas. Nasz dom w tym czasie również jest pełen gości, którzy z wytęsknieniem odwiedzają nas i rodzinne strony. Pamiętam jak dzisiaj, kosz kanapek i przelany do termosu kompot z papierówek był obowiązkowym ekwipunkiem plażowicza…. Czytaj dalej