Skip to main content

CO PODAĆ W WIECZÓR SYLWESTROWY, CZYLI MOJE PROPOZYCJE NA NIEZAWODNE TALERZYKI

Wieczór sylwestrowy. Na tę okazję nie może zabraknąć dobrego jedzenia. W końcu to jedna z nielicznych okazji, kiedy bez wyrzutów sumienia możemy celebrować całą noc. Jeśli szukacie szybkich przekąsek, które zrobią furorę podczas wieczoru sylwestrowego, wraz z Westwing przygotowałam dla Was kilka pomysłów na efektowne talerzyki, które zachwycą Waszych gości. Niezależnie od tego, czy świętujecie w większym gronie czy w kameralnym towarzystwie. Zapraszam!

Pieczony kalafior w chimichurri

Skład:

główka kalafiora

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek koperku

1 główka czosnku

1 łyżeczka płatków chili

ok. 50ml oliwy

sól morska

A oto jak to zrobić:

  1. Kalafior dokładnie myjemy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C do momentu aż się zarumieni (ok. 12-15 min). Drobno posiekane zioła i czosnek łączymy z oliwą, płatkami chili i solą morską. Następnie polewamy upieczonego kalafiora.

Podsmażona cykoria z ricottą

Skład:

4 główki cykorii

garść prażonych migdałów lub pestek dyni

oliwa z oliwek

sól morska

1 opakowanie ricotty

2 łyżki gęstego jogurtu greckiego

garść parmezanu

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy delikatnie listki cykorii i doprawiamy solą. W szerokim talerzy łączymy ricottę z jogurtem greckim, na wierzch rozkładamy podsmażoną cykorię i posypujemy prażonymi migdałami oraz parmezanem

Pieczona feta z winogronami

Skład:

1 opakowanie fety

kiść czerwonych winogron

garść pistacji

A oto jak to zrobić:

  1. W naczyniu żaroodpornym rozkładamy połówki winogron, a na środku układamy fetę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 15 min. Upieczoną fetę posypujemy obranymi pistacjami.

Pieczone ziemniaki z ziołami i serem

Skład:

8-10 ziemniaków

2 gałązki rozmarynu

oliwa

sól

pieprz

skórka z cytryny

garść kaparów

garść sera cheddar lub ementaler

A oto jak to zrobić:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w łódeczki. Rozkładamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą, solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 20 min. Tuż po wyjęciu z piekarnika posypujemy serem, kaparami i rozmarynem.

Wpis powstał we współpracy z Westwing i Westwing Collection.

5 Odpowiedzi do “CO PODAĆ W WIECZÓR SYLWESTROWY, CZYLI MOJE PROPOZYCJE NA NIEZAWODNE TALERZYKI”

  1. Super propozycje, Zosiu! Mnie kusi zwłaszcza feta z winogronami i pistacjami😋 Świetne połączenie!
    Samych dobrych chwil w Nowym Roku🥳
    Uściski z wiosennego południa PL,
    Marta

  2. Pysznie u Ciebie Zosiu!
    U nas domowy Sylwester, ja, mąż i nasze dwa kociaki. Będzie zdrowo, sałatka grecka, domowy popcorn i maraton serialowy:)
    Dobrego Nowego Roku!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.