Warzywa nieustannie zaskakują mnie niepowtarzalnymi teksturami, kolorami, zapachami a przede wszystkim smakiem. Są nieodłącznym elementem zrównoważonej diety, a wartości odżywcze, które pozyskujemy z roślin to niesamowite dziedzictwo jakie otrzymaliśmy. Szefowie kuchni z topowych gdańskich restauracji stają na głowie, aby na ich talerzach główną rolę grały idealnie potraktowane warzywa – jako bohater dnia. Nie przygniatając ich… Czytaj dalej

*    *    *   Jedzenie w stylu comfort food towarzyszy nam od zawsze. Ma ładunek sentymentalny, bo przywołuje wspomnienia, które są nam bardzo bliskie. Zazwyczaj są to łatwe do przygotowania dania, bez zbędnych kulinarnych ceregieli. Comfort food jest mocno osobiste i musi mieć właściwości kojące, zapewniając poprawę nastroju. Często uważa się, że są… Czytaj dalej

*    *    *  Przemierzyć całe Trójmiasto dla miejsca z widokiem i wystawną kuchnią? Pierwsza myśl – Sopocki Grand, czyli Sofitel Grand Sopot. Mimo wciąż niesamowitego wyglądu gwiazdy wielkiego ekranu i opinii znakomitego consierge, wspaniale karmi swoich gości. Nieprawdopodobny widok z ogrodu na plażę sopocką i molo jednocześnie, dodaje rangi temu miejscu. A skoro już… Czytaj dalej

*    *    * Po miesiącach pełnych słońca i soczystych smaków, czas na bardziej rozgrzewające i aromatyczne potrawy. Jeżeli planujecie jesienny wyjazd na Pomorze – wszystkim kochającym morze, właśnie o tej porze polecam odwiedziny – i szukacie sprawdzonych adresów to w dzisiejszym zestawieniu z pewnością możecie liczyć na dobre smaki. Jesień to zdecydowanie najbogatsza pora… Czytaj dalej

*     *    * Uwielbiam ryby, ale to przecież wiadomo. Od dziecka mieszkam nad morzem, więc nawet chwilowy epizod niechęci do ryb (głównie tych wędzonych) szybko mi minął. Placki ziemniaczane z łososiem, pulpety rybne, zupa rybna to tylko takie sztampowe dania, które nasza Mama jednak, tak potrafiła przyrządzić, że smakiem nie przypominały tych… Czytaj dalej

*   *   * Nie przychodzi mi do głowy żaden inny owoc, który lepiej niż żurawina zwiastowałby jesień, przynajmniej w naszym regionie Kaszub. Może zacznę od tego, że żurawina od wieków uważana jest za skarb Kaszub. Wyobraźcie sobie, że w tym małym drobnym owocu, mieszczą się właściwości lecznicze, które doceniane są tu z pokolenia na pokolenie. Choć… Czytaj dalej

*    *    *   Nie jestem stałą bywalczynią restauracji. Mam kilka ulubionych miejsc, które odwiedzamy, kiedy nadarzy się ku temu okazja. Najchętniej w większym gronie, bo lubię gwar restauracyjny. Do Gdańska przyjeżdżam stosunkowo rzadko (choć dla osób spoza Trójmiasta, może wydawać się to zaskakujące) a z każdymi odwiedzinami pragnę odkryć nowe miejsca, których… Czytaj dalej

*    *    * Były pączki, faworki, mini pączki (wersja sycylisjka z Limoncello) a nawet hiszpańskie churrosy . Z każdym rokiem coraz trudniej jest mi Was zaskoczyć, dlatego o poradę poprosiłam moją Katarzynkę, która bez zastanowienia podpowiedziała mi: koniecznie usmaż Strauben, tego jeszcze nie było! :) O tych słodkościach opowiadała mi ilekroć wracali z zimowego… Czytaj dalej

Jak co jakiś czas, zapraszam Was na kolejną dawkę ujęć, które zostały wykonane przez Was. To już 12 wpis poświęcony daniom wykonanym przez Czytelników Makecookingeasier.  Przy okazji zachęcam Was do oznaczania swoich potraw na instagramie #makecookingeasier. Dziękuję Wam z całego serca, Zosia 1.gazdowanie // 2.ohmiumiu // 3.kuchniazpasja.pl // 4.kuchniazpasja.pl // 5.cupofteamaybe // 6.malekulinaria.pl // 7.makehomeeasier_pl // 8.magda_lena27_ // 9.w_pracowni 1.osiulek // 2.bb_wild_world // 3.malgorc // 4.anna.j88 //… Czytaj dalej

*   *   *   Tydzień temu uczestniczyłam w jednodniowych warsztatach poświęconych fińskiemu rzemiosłu maselnictwa i serowarstwa. Kameralne spotkanie w ulubionym studio kulinarnym CookUp. Zwykle bywa tak, że wsiadam w jeden z najwcześniejszych pociągów do Warszawy, wpadam prosto z peronu do studia, zakładam fartuch i z ogromnym entuzjazmu zamieniam się w słuch, a następnie przez kolejne… Czytaj dalej

MIEJSCE PIĄTE Smakołyki Alergika Blog poświęcony jest głównie alergikom, ale znajdziemy na nim także przepisy dla zwykłego śmiertelnika. W kuchni Patrycja unika najczęściej uczulających produktów, takich jak: czekolada, jajka, mleko, orzechy i cytrusy. MIEJSCE CZWARTE Klaudyna Hebda Blog Klaudyny jest bardzo różnorodny. Znajdziemy na nim przepisy tradycyjne, dania wegańskie, dla alergików oraz dla wielbicieli kuchni… Czytaj dalej

*   *   * Pytanie o polecane miejsce w Trójmieście z dobrą rybką, pada mniej więcej dwa razy w tygodniu od założenia mojej strony, czyli od 2011 roku. Częstotliwość całkiem spora i przyznam Wam szczerze, że nadal trzymam się kurczowo swojej odpowiedzi, że najlepiej pójść do orłowskich rybaków, kupić siatę ryb za ok. 8-10… Czytaj dalej

*   *   * Dawno nie pisałam o trójmiejskich restauracjach, więc powoli nadrabiam zaległości. Łapię się na tym, że częściej chodzimy do miejsc, których smaki najtrudniej jest nam odtworzyć w domu. I to nie jest kwestia składników – które praktycznie są dostępne na wyciągnięcie ręki – tylko umiejętności i co dużo mówić, doświadczenie. Dzisiaj… Czytaj dalej