* * * Kiedy pierwszy raz spróbowałam fondue z gorgonzoli, uznałam je za najsmaczniejszą rzecz na świecie. Zdania na ten temat nie zmieniłam od paru lat, ale przyznaje się, że mam jeszcze kilka takich kulinarnych pozycji. Cały sekret w dzisiejszej propozycji sylwestrowej polega na tym, żeby podgrzać śmietankę (ale nie gotować) dodać kawałki […]
Wpisy w kategorii: Kolacja
O przepisie na letnią przekąskę, czyli podpłomyk z czarnuszką, duszonymi boczniakami i żółtym serem

* * * Ilekroć gdy myślę o jedzeniu na świeżym powietrzu, staram się wybierać takie dania, które można zrobić od ręki. Najbardziej lubię wtedy proste połączenia, lekko ugotowane albo upieczone. Ciasto na podpłomyki zagniata się chwilę, moment. Nie potrzebujemy drożdży ani zakwasu. Mąka pszenna, odrobina dobrej oliwy z oliwek, szczypta ulubionych ziół (wybrałam […]
Bawmy się zielonym kolorem, czyli hummus z pieczonym czosnkiem, kolendrą i szczypiorkiem

* * * Jeżeli lubicie hummus lub wszelkiego rodzaju pasty, które doskonale pasują np. do pieczonych warzyw, to myślę, że ten przepis Was zainteresuje. A przynajmniej zainspiruje do stworzenia swojej wersji wiosennej przekąski. Zatem czym szczególnym się wyróżnia? Sprawdźcie sami! p.s. I nie zapomnijcie włączyć głośników :) Skład: 2 puszki ciecierzycy duża garść […]
Jak zagospodarować paczkę bobu, czyli przepis na najlepszy hummus z pieczonym czosnkiem

* * * Jest ciepły, letni wieczór. Okna uchylone na oścież. Apetyt nie za duży. Sami do końca nie wiemy, czy jeszcze warto krzątać się w kuchni przed nocą. A może hummus? Tylko trochę inny niż zwykle – z ilością składników podanych intuicyjnie. A co tam, może jednak ktoś się skusi. Skład: (przepis […]
* * * Przychodzę do Was dzisiaj z przepisem, który mogłabym jeść codziennie. Pozostaję tylko jedna kwestia – czy ktoś może mi go przygotować i podać do stołu?! Faktycznie, na pierwszy rzut oka może się wydawać, że taki talerz dobroci, to czasochłonna sprawa. Krojenie, podsmażanie i mieszanie. Chciałabym jednak Was zapewnić, że […]
Spaghetti z bobem, cukinią, czosnkiem, pietruszką i tuńczykiem Makaron w sosie serowym z prawdziwkami, wędzonym boczkiem i prażonymi orzechami Makaron z sosem pomidorowym, indykiem, kaparami i wędzoną papryką Makaron z zielonym pesto Carbonnara z groszkiem cukrowym Fettuccine z pieczarkami, pancettą i sosem mascarpone
Jak mile zaskoczyć gości wigilijnych czyli moje ulubione i sprawdzone świąteczne przepisy

CREME CARAMEL CZYLI COŚ DLA FANÓW DESERU PANNA COTTY I KARMELU Delikatna konsystencja kremu i domowy karmel idealnie współgrają. Deser można przygotować dzień wcześniej – najlepiej wieczorem, przechowując go całą noc w lodówce. To ulubione deser mojego męża :) MAŚLANE PIEROŻKI Z PRAWDZIWKAMI I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ Kruche maślane ciasto, a w środku mięso, prawdziwki i […]
* * * To była zaplanowana kolacja z myślą o zakończeniu lata. Prognoza pogody straszyła nagłym załamaniem temperatury i dotrzymała obietnicy. Przygotowując dla Was wpis – rozgrzewamy się herbatą i z rozrzewnieniem wspominamy minione ciepłe chwile. Po raz kolejny odczułam, jak ważne jest, aby cieszyć się radosnym czasem w naszym życiu. Skład: (przepis […]
Rodzina, plaża i kolacja przy ognisku. Przepis na grillowane flądry i śledzie z sosem Chimichurri

* * * Kiedy jak nie teraz? – wspólnie zdecydowaliśmy. Na hasło kolacja pod gołym niebem z widokiem na morze chętnych nie brakowało. Pomysł zrodził się nagle i pod wpływem domu pełnego gości. Najprzyjemniejsze są spotkania w lecie, gdzie wszyscy chcą zatrzymać się na moment i odszukać na nowo swój rytm życia. Niepowtarzalny nastrój […]
Kolacja w ogrodzie, czyli zapach jaśminu i pieczony kalafior z domowym majonezem czosnkowym

* * * Czerwcowe wieczory. Kiedy byłam dzieckiem, największą frajdą było przesiadywanie w ogrodzie do późnej pory. Opatulona w wełniany koc, pochłaniałam kolejne kartki z Dzieci z Bullerbyn. Marzyłam o tym, by na chwilę przenieść się do zagrody środkowej i być przyjaciółką Lisy. Urządzić wspólny podwieczorek albo w tajemnicy przed pozostałymi pisać do siebie […]
* * * No a ja jaki jest Twój ulubiony hummus – często zadaję to pytanie, gdy przyjdzie nam rozmowa przy stole o smakach wschodnich? Czy lubisz gęsty, czy musi być idealnie gładki bez żadnej wyczuwalnej grudki, co uchowała się w trakcie mielenia cieciorki… W czasie mojej podróży do Tel Awiwu, zaprzyjaźniona blogerka opowiadała mi o tamtejszych […]
* * * Przepis od serca z myślą o dzisiejszym wyjątkowym dniu! P.S. Bryndzę z powodzeniem możecie zastąpić serem kozim lub ricottą. Skład: (przepis na ok. 15-18 sztuk) ciasto: 1 burak 280-300 g mąki pszennej 3 jajka szczypta soli 1 łyżka oliwy z oliwek farsz: 2 buraki ok. 180 g bryndzy (może być ser kozi, […]
* * * Śledzie to wigilijna tradycja, bez których ciężko nam zasiąść do stołu. Im jestem starsza, tym bardziej dojrzewam do tradycyjnych smaków i przyznam Wam szczerze, że jestem w stanie zjeść ich naprawdę dużo. W ubiegłym roku zamarynowałam kilka słoiczków śledzi ze śliwkami i podałam je z drożdżowym wieńcem z pietruszką, czosnkiem i gorgonzolą. […]
Oto doskonałe danie do podania na przyjęciu lub uroczystą kolację – łatwo się je robi, sposób podania nie jest skomplikowany, a wygląda – i smakuje – wspaniale! Tradycyjne ceviche przyrządza się zalewając surową, posiekaną rybę sokiem z cytryny lub limonki z dodatkiem papryki, cebuli i soli. Stosunkowo krótki czas marynowania – zaledwie godzina – sprawia, […]
Na taką okazję jaką jest wieczór sylwestrowy najczęściej piekę tarty (przepis tu, tu i tu). Są łatwe w wykonaniu, można je przygotować na kilka godzin przed przyjściem gości i praktycznie dodać wszystko na co ma się tylko ochotę lub na co lodówka w danej chwili pozwala. Tarty możemy podawać na ciepło i zimno. Jeżeli chcemy podejść do ,,sprawy” trochę ambitniej to […]