Jedna z moich ulubionych potraw wielkanocnych. Co roku na Wielkanoc obiecuję sobie, że będę ją również przygotowywała w dni powszednie. Nic z tego! Zawsze przypominam sobie o niej, na kilka dni przed śniadaniem wielkanocnym. Pomysł ten zaczerpnęłam od mojej Cioci, która również jest psychologiem :)
Skład:
3-4 ugotowane jajka
garść posiekanej pietruszki
1 mała, czerowna cebula
sól i pieprz
masło do smażenia
3-4 łyżki bułki tartej
A oto jak to zrobić:
1. Ugotowane jajka na twardo, zdecydowanym ruchem przecinam za pomocą ostrego noża na dwie połówki. Ostrożnie wyjmuję miąższ, tak by nie uszkodzić skorupek i rozgniatam widelcem. Cebule kroję w bardzo drobną kosteczkę, dodaję do rozgnieconych jajek i dorzucam posiekaną pietruszkę. Mieszam i przyprawiam solą i pieprzem.
2. Farsz z jajek, cebuli i pietruszki wkładam do skorupek, zanurzam w bułce tartej i układam na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażę ok. 3 minuty, aż bułka tarta zbrązowieje.
Ugotowane jajka rozgniatam widelcem.
Do farszu dorzucam drobno pokrojoną cebulę i pietruszkę.
Skorupki od jajek, wypełniam przygotowanym farszem z jajek, pietruszki i cebuli.
Zanurzam w bułce tartej.
… i smażę na rozgrzanej patelni z masłem.
Efekt końcowy!
Komentarz: Do farszu możemy również dodać mieloną, czerwoną paprykę lub pietruszkę zastąpić koperkiem.
tez uwielbiam jajka faszerowane….;-)))))) szkoda ze w tym roku nie bede w polsce
Mój narzeczony uwielbia tę potrawę ale nie wiedziałam jak to zrobić (tajemnica przyszłej teściowej) więc Go zaskoczę;-) gb&gl
hej. ja właśnie robię wersję z czerwoną papryką. raz pokusiłam się o taką przekąskę na imprezę ze znajomymi. a oni zobowiązali mnie do jej robienia zawsze jak się spotykamy ;)
Mniam, ale cebulkę dałabym zwykłą, a zamiast pietruszki szczypiorek.
Ja robię wersję z pieczarkami, ale te również wyglądają smakowicie ;) No i może się w tym roku odważę zostawić jajka w skorupkach :)
Od kilku lat co roku na święta mamy jajka nadziewane:)Twój przepis też muszę wypróbować:)
A ostatnio zrobiłam kanapkę z pesto, pomidorami i mozzarellą twego przepisu.Wyszło pyszne , cała rodzina się zajadała:)Ja nawet dokładkę sobie robiłam:)Świetne masz przepisy:)A ja jestem początkującym kucharzem.
Właśnie – chyba bałabym się, że przypadkiem pochłonę skorupkę :)
ale wygląda zachęcająco. Pozdrawiam.
Jajka wyglądają bardzo apetycznie. To jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Chyba się skuszę i przygotuję je na Wielkanoc. Może zaprezentujesz sprawdzony/ ulubiony przepis na sernik.
Witaj Zosiu!!
Nie bede zbytnio oryginalna piszac, ze sposob, w jaki piszesz o gotowaniu zacheca do coraz czestszych eksperymentow w kuchni :)
Sukcesywnie wyprobowuje prezentowane przez Ciebie przepisy i za kazdym razem jestem bardzo zadowolona z efektow. Mimo, ze na codzien nie stronie od gotowania to czesto zapominam o pewnych potrawach, a szkoda, bo w kuchni nie powinno byc nudno.
Dziekuje za inspiracje !!
Pozdrawiam serdecznie :)
Cieszę się niezmiernie. TAK trzymać :) Pozdrawiam,Zosia
Zosiu, nie mogłabyś u mnie zamieszkać…? Byłabym w niebie :) i o kilkanaście kilo grubsza :)
Zosia będzie gotować? Też chce z Wami mieszkać!
wszystkie przepisy są na prawdę super:) oby wiecej takich pysznosci:) mam nadzieje ze dodasz jeszcze cos ciekawego na swięta :) pozdrawiam
Zosiu powinnaś wydać własną książkę kucharską! Twoje przepisy są oryginalne, a zarazem proste do zrobienia, do tego te bajkowe aranżacje na zdjęciach. Twoja książka byłaby wielkim hitem. Na pewno kupiłabym ją. Poza tym chciałam Ci podziękować za dokonanie czegoś niemożliwego- antykucharka nagle zaczęła interesować się gotowaniem, a co ciekawe bardzo jej się to spodobało! Tak trzymać! Pozdrawiam! :)
.. i oto chodzi! Bardzo się cieszę, że gotujesz :) Tak trzymać
Zgadzam się! Twoja książka kucharska to świetny pomysł! :)
Super przepis, na pewno go wypróbuje :) Podrzuć jeszcze parę świątecznych przepisów:) Np na jakieś sałatki:) Proszeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee:)
Witam, to tez moje popisowe danie wielkanocne odkryte kilka lat temu też sobie obiecuję, ze zrobię w ciągu roku i kończy się na Wielkanocy, zainspirował mnie twój sposób przecinania jajka ja robię to w pionie ale u Ciebie więcej się zmieści może w tym roku i jak tak zrobię. Pozdrawiam
Zosiu właśnie biorę się za zrobienie tego dania..ciekawe jak wyjdzie:)
Super! Trzymam kciuki! Napisz czy wyszło :-)
Zosieńko, trafiłam tu w poszukiwaniu modowych nowinek, a teraz zdecydowanie częściej zaglądam na kulinarną część! Muszę przyznać, że nie myślałam, że gotowanie może być tak zajmującym zajęciem! Tak pięknie wszystko wygląda, a później jak smakuje..mmm.. że chyba odkryłam nowe hobby :)
Zosiu naprawdę stworzyłaś tu piękne miejsce:) z przyjemnością zerkam na nowe wpisy okraszone cudnymi zdjęciami.
Mmm uwielbiam jajka faszerowane :) Dogadzam sobie nimi dość często, uwielbiam wersje ze szczypiorkiem i pieczarkami-polecam! A teraz spróbuje i tych pyszności ;) Bardzo lubię zaglądać do Twoich przepisów, są opatrzone zawsze fajnymi zdjęciami, to moja regularna lektura:)
Witaj Zosiu
Uwielbiam jajka faszerowane. “Towarzyszą” mi od zawsze ;)
Pozdarwiam serdecznie
Ja również pozdrawiam!
Właśnie robię farsz na te jajeczka. :)
Robię tylko kilka dla spróbowania bo muszę się przyznać, że nigdy jeszcze nie jadłam. :)
Jeśli mi wyjdą to na pewno znajdzie się dla nich miejsce podczas Wielkanocy. :D
Trzymam kciuki. Daj znać czy wyszły? Pozdrowienia,Zosia.
Cześć ;)
A ja chciałbym zapytać, czy takie jajka można przygotować w przeddzień podania, i wtedy ewentualnie podsmażyć je na drugi dzień, żeby były ciepłe, zanim wylądują na tależu, czy lepiej robić na świeżo, tego samego dnia?
Pozdrawiam,
Sebastian
Witaj, ja zawsze je przygotowuję tuż przed podaniem. Z kolei ugotować jajka, zawsze warto dzień wcześniej.Pozdrawiam,Zosia.
Wprost uwielbiam twoje przepisy :)
Witaj Zosiu:)
Kupiłam dzisiaj dwutygodnik Party:), wybieram się do fryzjera i szukałam fajnego koloru włosów wśród gwiazd co by się zainspirować;) i jest tam temat odnośnie gotowania. Wielkanocne wariacje według przepisów Magdy Gessler:) i są tam twoje jajka w skorupkach:) z tym, że zamiast smażenia wkłada się je do piekarnika:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Właśnie zabieram się za przygotowanie farszu ! Proszę trzymać kciuki !
Zrobilam wczoraj, pyszne! Dzis zabieram sie za sphagetti carbonara
Świetny przepis ! Zrobiłam je na śniadanie wielkanocne i wyszły przepyszne !! Dziękuję i życzę wesołych świąt :-))
Witam, na wstepie życzę wszystkim Wesolych Świąt Wielkanocnych…
dziś wypróbowalam ten przepis na faszerowane jajka dodalam tylko drobno pokrojone pieczarki(wczesniej podduszone i troche chili) wyszly super;)
wsześniej też robiłam kanapki z pesto, mozzarellą i pomidorami oraz mus malinowy:) zamierzam się po świętach zabrać za spagetti carbonade:D super masz te przepisy nie wymagają zawodowego kucharza;) pozdrawiam
Dziewczyny blog super bardzo mi się podoba uwielbiam gotować, czytać książki jak również kosmetyki więc jest idealny jak dla mnie. Tak dalej dziewczyny Trzymam za Was i Wasz blog kciuki Pozdrawiam
Baardzo dziękujemy! Z pozdrowieniami!
Jajka faszerowane to nieco pracochłonne ale wyjątkowo smaczne danie. Ja robię odrobinę bogatszą wersję z porem i pieczarkami http://wrotkaonline.blox.pl/2011/02/Jaja-faszerowane-serem-pieczarkami-i-porem.html
Z chęcią powrócę w tym roku do tego przepisu ;-)