Zauważyłam, że niezależnie od tego, ile goście zjedzą w Niedzielę Wielkanocną, to zawsze mają ochotę na kawałek tego mazurka. Tylko odrobinkę! – śmieję się w myślach, choć wiem, że na jednym kawałku się nie skończy. Kruche ciasto w połączeniu z masą kajmakowo-czekoladową, to istne szaleństwo. Łatwość przygotowania, to dodatkowa zaleta.
Skład:
(przepis na 2 mazurki, forma o wymiarach ok. 22 X 32cm mierzone po dnie)
masa kajmakowo-czekoladowa:
1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego
3 łyżki dobrego kakao (np. DecoMorreno)
3 łyżki masła
2 łyżki spirytusu (dodałam Limoncello)
kruche ciasto:
300 g mąki tortowej
50 g cukru pudru
250 g pokrojonego w kostkę masła + do posmarowania formy do pieczenia
1-2 łyżeczki wody
1-2 łyżki bułki tartej
do ozdoby:
garść migdałów obranych z łupin
kandyzowana skórka pomarańczowa
wiórki kokosowe
srebne kuleczki dr Oetkera
A oto jak to zrobić:
1. Do rondla z grubym dnem, wkładamy w całości puszkę z mlekiem skondensowanym, zalewamy gorącą wodą i gotujemy na średnim ogniu ok. 1 godzinę.
2. Aby przygotować kruche ciasto, wysypujemy na stolnicę mąkę i cukier, dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców. Wyrabiamy na gładkie ciasto (jeżeli konsystencja ciasta jest za sucha, dodajmy wodę). Owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 30 minut w lodówce.
3. Po godzinie gotowania, wyjmujemy naszą puszkę, schładzamy zimną wodą i ostrożnie otwieramy za pomocą otwieracza do puszek. Wyjmujemy masę i przelewamy do rondelka. Dodajmy masło i kakao, a następnie gotujemy na małym ogniu ok. 8-10 minut, stale mieszając. Na końcu dodajemy spirytus.
4. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Formę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciastem. Na koniec nakłuwamy widelcem spód ciasta i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C. Pieczemy do momentu, aż ciasto się zarumieni, czyli ok. 15-17 minut.
5. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy aż ostygnie i nakładamy naszą masę kajmakowo-czekoladową. Pamiętajmy o bujnym dekorowaniu mazurków!
Łączę składniki i zaczynam wyrabiać ciasto.
Tak zagniecione ciasto, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.
Bardzo ostrożnie wyjmuję z wody puszkę skondensowanego mleka i ją otwieram.
.. przelewam do rondelka, dodaję masło i kakao,
a nastęnie mieszam, gotując na małym ogniu ok. 8-10 minut.
Wyjmuję schłodzone ciasto i wykładam nim formę do pieczenia.
.. i w końcu zabieram się za najprzyjemniejszą część- dekorowanie!
W takim towarzystwie, wielkanocne zdobienie mazurków to cała przyjemność!
.. to zdecydowanie dobry moment, na oddanie się w pełni wyobraźni. Kasi to się z pewnością udało- zając bohaterem dzisiejszego dnia!
Piękne te kwiatki migdałowe!!! Świetna strona – dodaje do obserwowanych!!!
oo super! Bardzo się cieszę. Pozdrawiam,Zosia.
Zosia,właśnie ‘prawie’ zrobiłam mazurka,ale wydaje mi się,że mi masa nie wyszła:(
Mleko gotowałam 1,5 godziny i kiedy otworzyłam puszkę nadal było troszku wodniste..podgotowałam z kakao i masłem,ale masa nie jest zbita:(Tak wiec chyba coś poknociłam..Myślałam też może żeby go wstawić do lodówki może wtedy masa bardziej stwardnieje??
proszę pomóż!!pozdrawiam
Witaj, nie przejmuj się! u mnie masa też była kilka razy wodnista. Dodaj trochę więcej masła i pogotuj jeszcze. W efekcie końcowym, jak już jest masa na kruchym cieście i tak smakuje wspaniale. Pozdrawiam!Zosia
W efekcie koncowym mazurek jest pyszny:)
Włożyłam do lodówki i wszystko wyszło świetnie.Jak to mowia do trzech razy sztuka wiec jeszcze popracuje nad idealnym mazurkiem:):):)
pozdrawiam
Wesołego Alleluja:)
Moja masa też nie była gęsta, więc zagęściłam mąką ziemniaczaną.
dziewczyny zrobilam mazurka :) i wyszedl super ale….. zapomnialyscie dodac jajek do przepisu :)))))))) !!!!!! czy mi sie wydaje :) ? !
..w tym przepisie nie ma jajek! Pozdrawiam,Zosia
aaaaaaaaa chyba ze :) bo juz dostalam po uszach ze brakuje w moim ciescie jajek :D badz co badz zostal zjedzony w calosci :D !!! pozdrawiam !!!
Witam.
Pięknie wyglądają. Właśnie szukałam przepis na mazurka z masą korówkową.
Kiedyś robiłam podobny tylko gotowałam kuszę mleka, zrobił się karmel i mieszałam ze śmietką.
W ty roku wypróbuje Wasz przepis a dekorowanie jako najlepszą część zostawię dzieciom :)
Pozdrawiam
Agnieszka
Powodzenia !
Z pozdrowieniami wielkanocnymi,
Zosia
mam pytanko..ile wcześniej można przygotować mazurki ??
Na 3-4 dni przed podaniem. Tylko pamiętajmy o przechowaniu w suchym miejscu o pokojowej temperaturze.
a ta puszka nie wybuchnie ????
oczywiście chodzi mi o puszkę z mlekiem skondensowanym :)
nie! ;-)
Zosiu bardzo dziękuję w tym roku robię pierwszy raz w życiu Mazurka na Wielkanoc ;)
WESOŁEGO ALLELUJA ;)
nie, jeżeli będzie cały czas przykryta wodą :)
a jednak kiedys otwierałam gorącą puszkę i mi wybuchło trochę na czoło – miałam ślad przez tydzień i trochę w oko popiekło i przestało!! ;) a robiłam ciasto 3 bit z herbatnikami.;)
pod warunkiem, że w trakcie gotowania będzie przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie :)
Zosiu, jak Ty to robisz, że jesteś czysta przy tym pieczeniu. Ja to bez fartuszka ani rusz :)
Pamietam te pyszne mazurki w Orlowie na Wielkanoc:)
nie przepadam za mazurkiem, ale te wyglądają naprawdę pysznie!! :) i jak fajnie je udekorowałyście :)
Bardzo fajny blog.Dodaję do ulubionych i zapraszam do siebie. Właśnie rozpoczynam przygodę z blogowaniem, a kocham gotować;)
http://mojeptysiemalinowe.blogspot.com/
Zosiu nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę z tego przepisu, kiedyś go miałam i zagubiłam przy przeprowadzce. Dziękuję baaaaaardzo!
:-)))
Tego ciasta sie nie piecze? Czy ja czegos nie rozumiem ^^?
Witaj! Wszystko dokładnie jest opisane w przepisie. Pieczę się spód ciasta (kruche ciasto) a kajmak przygotowuję się z skondensowanego mleka. Zapraszam na stronkę. Zosia
Zosiu już rozumiem pytanie Niki, pominęłaś w swoim przepisie etap pieczenia ciasta!!! ;)
w opisie jest wszystko. etap pieczenia jest pominięty przy zdjęciach. Chociaż może warto byłoby to poprawić, żeby było idealnie i żeby nikt nie miał wątpliwości :)
Zosiu ja mam pytanie dotyczące kanapki z pesto z pomidorami i z mozarella tą, na którą podałaś wcześniej przepis czy do niej można dodać jakieś mięso, szynkę? Doradź co by najlepiej pasowało do niej jakie mięso lub wędlina.
Dziękuję.
Ciekawy przepis. Ja najbardziej lubię mazurki z andrutów, ale ten też musi być pyszny. Pozdrawiam :)
http://www.kulturakulinarna.wordpress.com
Wygląda przepysznie! :) Świetny pomysł na umieszczenie przepisu właśnie na mazurki :) Już spisałam i na pewno zrobię na te Święta! :) kajmak jest najlepszy!!!! :D
P.S. Mam też małe pytanko na inny temat ;) Zosiu gdzie kupiłaś tą bluzeczkę?? Ma obłędny kolor!! I piękny wzór!! :)) Zdradź proszę :)
oooo
jest przepis na mazurka :) dziękuję i spróbuję
i te kwiatki migdałowe, świetny pomysł!!!
tylko piekąc go z synkiem i my i kuchnia będziemy delikatnie mówiąc ubrudzeni ale mam nadzieje, że za to weseli z rezultatu pieczenia :)
pozdrawiam
aha, i świetne te niebieskie wasze miseczki :)
takie wiosenne, ech!
Te mazurki są wręcz cudowne ! :)
Mam jednak pytanie, czy zamiast skondensowanego mleka może być gotowa masa krówkowa ?
wypróbuje koniecznie. Dzięki za przepis Zosiu :)
Zosiu widać, że to co robisz(chodzi mi tu o wszystkie potrawy na blogu) ,robisz to z sercem!!! zdolna z Cibie kobietka:))) pozdrawiam
Mniam! Uwielbiam mazurki:) Juz nie mogę sie doczekać świąt. Moja mama zajmuję się mazurkami, ale na pewno będę jej pomagać przy zdobieniu. Może wykorzystam pomysł z kwatkami, albo z zającem:) Pozdrawiam przedświatecznie!!
Zosiu,
Super pomysł z jajkami faszerowanymi – z pewnością wykorzystam w te święta :) Czy mogłabyś zamieścić jeszcze przed świętami jakis przepis na dobrą i niedrogą w przygotowaniu sałatkę? Byłabym wdzięczna :) Pozdrawiam
Jeśli ktoś nie chce gotować godzinę mleka lub po prostu nie ma na to czasu to polecam gotową masę z mleka dostępną także w puszce :) Oszczędność czasu i pieniędzy :)
Zosiu ty naprawdę gotując w takich ubraniach nie brudzisz się? Jeju… ja to muszę zakładać jak najgorsze ubrania, bo zaraz mi coś pryśnie albo wypadnie z rąk.
Pozdrawiam :)
Ja też . ubieram stare dresy na nogi , jaką bluzke też taka po domu i do pieczenia , a anie najlepsze . I tak bez fartucha ???
Ale przepisy są fajne ;-)
Mleko skondensowane jest świetne, choć ostatnio poszłam na łatwiznę i kupuję gotową masę kajmakową…
Droga Zosiu, masz piękną bluzeczkę : 3
Swietnie wyszły wam mazurki :). I tak patrzę Zosiu, że również mogłabyś przygotowywać artykuły o urodzie, bo twoje włosy, fale są piękne! ;) Pozdrawiam!
Zgadzam sie, wlosy Zosi wygladaja pieknie
…az zglodnialam :D
Pozdrawiam, Aga.
Zosiu, jeżeli masz jakieś ciekawe przepisy na ciastka/babeczki to podziel się proszę! (:
Bo lubuję się w takich wypiekach i poszukuję jakichś nowych, smacznych przepisów.
Pozdrawiam
P.S. Blog o gotowaniu, ale o nienagannym stroju też nie zapomniałaś. Śliczna spódnica. Może czas, aby jakieś Twoje stylizacje znalazłyby się na MakeLifeEasier?
świetny przepis na pewno spróbuję, zajączek wygląda świetnie, udał się Kasi :) Zosiu przedwczoraj zrobiłam ciasto czekoladowo-limonkowe (chociaż robiłam je z cytryną więc w sumie czekoladowo-cytrynowe:)) i wyszło super! wszystkim z rodzinki bardzo smakowało i zjedliśmy je tego samego dnia :) pozdrowionka :)
świetnie ozdobione ciasta! do tego wszystkiego zazdroszczę Wam takiej przyjaźni.. ja swoje przyjaciółki straciłam :( jedne okazywały się nie być prawdziwymi przyjaciółkami, inne się porozjezdzaly po swiecie, tu gdzie teraz mieszkam nie mam takiej przyjaciółki, dlatego miło na Was patrzeć!!!
pozdrawiam serdecznie
http://www.margomi.blogspot.com
Uwielbiam, zaglądam codziennie i czekam na kolejne przepisy na wielkanoc!!
ja tez!!!
Ślicznie wyglądacie dziewczyny! a te Wasze mazurki? cudo! ja też co roku piekę :) w sobotę mam zamiar się za nie zabrać, oprócz kajmakowego będzie też pomarańczowy z marcepanem oraz różany (osobiście róży nie jadam, ale reszta rodzinki tak).
Zosiu, czy wiesz, że można kupić gotową masę? nie trzeba wtedy gotować puszki, a efekt taki sam :) polecam, są pyszne :) w ogóle tej masy to bym mogła pół puszki na raz zjeść, tylko te kalorie…
Pozdrawiam :)
Zosiu mam pytanie odnosnie migdalow – czy takie juz obrane ze skorki kupujesz? Czy masz sposob na ich obranie? Przygladalam sie zdjeciu i wydaje mi sie, ze moczysz je w miseczce z woda, ale dla pewnosci wole zapytac. Przepis wyglada smakowicie i na pewno wyprobuje go – bedzie to moj pierwszy Mazurek Wielkanocny :)
Babcia mówiła mi, że najlepszym sposobem na obieranie migdałów jest uprzednie zalanie ich wrzątkiem. Łupinki podobno odchodzą bez problemu, pozdrawiam:)
To prawda!w taki sam sposób również przygotowywałam migdały do dekoracji. Pozdrawiam!Zosia
Hej Zosiu!
Urocza z Ciebie kobieta..
Proszę napisz dokładnie nazwę mleka w puszce(tzn.jakiej firmy kupujesz) i skąd takie fajne foremki posiadasz;)? Dziękuję i pozdr.
Zosia nie odpisała to może ja dodam swoje trzy grosze :) Formy w których Zosia piekła swoje świąteczne cudeńka na moje oko są z IKEA (naprawdę warto kupić bo cena jest jak najbardziej przystępna, a nadają się zarówno do pieczenia mięs, zapiekanek różnego rodzaju oraz właśnie ciast), natomiast ja dzisiaj też chcąc zrobić te ciacha wybrałam się do sklepu aby zakupić mleko słodzone kondensowane, jednak w rezultacie zakupiłam już gotową masę kaimakową z firmy Bakalland i naprawdę nie żałuję, masa okazała się być jak najbardziej OK i w dodatku zaoszczędziłam czas i prąd :)
P.S. Zosiu dzięki Tobie po raz pierwszy zrobiłam Mazurki na Święta, w niedzielę okaże się jaki będzie rezultat, gdyż właśnie wtedy mamy rodzinny zjazd :) Pozdrawiam i życzę powodzenia w pisaniu bloga oraz czekam na więcej fajnych przepisów :P
Baaaardzo Ci dziękuję za komentarz w moim imieniu na temat form. Niestety nie na wszystkie komentarz udaję mi się odpisywać. A w okresie świątecznym, to bardziej utrudnione. Pozdrowienia świąteczne i baardzo się cieszę, że spróbowałaś mazurka. Zosia
hej;]
Bardzo ciekawa propozycja na Wielkanoc. Potrzebowałabym pomocy w święta mam mieć gości i potrzebuję jakiegoś ciekawego i szybkiego przepisu na placek lub ciastka. Czy ma ktoś jakąś propozycję?
Z góry bardzo dziękuję za propozycję ;))
A czy ta masa zastyga czy jest raczej lejąca?? I czy mogę użyć gotowej masy kajmakowej, żeby uniknąć długiego gotowania??
ja osobiście nie przepadam za mazurkami, ale te Wasze wyglądają pięknie ;) ślicznie wyglądanie dziewczyny!
To niesamowite jak Ty to robisz że tak wyglądasz gdy gotujesz/pieczesz, jest Ci wygodnie?
Ja gdy robię coś w kuchni, zakładam niemal najgorsze dresy, a i tak muszę je zmienić po pichceniu, nie wspominając o konieczności związania włosów, w najściślejszy kok;)
Cześć, bardzo fajnie, że dodałaś przepis na mazurka. A już chciałam szukać w internecie, trochę się bałam, bo jednak to nie byłoby sprawdzone, a to jest :D
Mam pytanko, czy mogę według przepisu przygotować tylko spód, a masę kajmakowo-czekoladową według własnego przepisu. Poza tym niedawno kupiłam masę kajmakowo-czekoladową w puszce, już gotową, a moja mama ma przepis jak do tego coś dodać i jest pyszne.
Czy jak zrobię ten spód z własną masą to się nie zepsuje ten spód, np. zmięknie?
A ja jeszcze nigdy nie jadłam mazurków…;/ Chyba w moich stronach nie są zbyt popularnym ciastem na Wielkanoc. A szkoda.
Ale chyba spróbuję zrobić !:) Przyciągają wzrok po Waszym ozdobieniu. Kwiatuszki super, już nie wspomnę o zającu. :) Dzięki za przepis!!
Zosia, a mogłabyś podać jakiś przepis na pyszną i łatwą babkę???
Przepisy świetne:-)
pozdrawiam
Zosia ten przepis brzmi bardzo pysznie:) Za kilka dni z pewnością go wypróbuje! Wstyd się przyznać, ale będzie to moja pierwsza Wielkanoc z Mazurkiem. Nigdy wcześniej nawet nie próbowałam tego typu ciasta:) Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
Świetne dekoracje :D Chyba w tym roku namówię mamę na tradycyjnego mazurka :) przepis oczywiście zapożyczę od Ciebie Zosiu ;)
Właśnie miałam szukać jakiegoś przepisu na mazurka.
Ten wydaje się pyszny i od razu bym go zjadła ;) Jest ślicznie udekorowany ;)
Bardzo się cieszę, że znalazłam tę stronę w internecie ;))
A z przepisu na pewno skorzystam !
wyglądają pysznie! :) też muszę się wziąć za świąteczne wypieki :)
mogę zapytac jaki masz model aparatu? bo zdjecia są rewelacyjne! :)
Pozwolisz, że nie skomentuje ciasta , lecz fakt, że jesteś piękną dziewczyną. Miło się na Ciebie patrzy. A rzadko komplementuje kobiety;)
mogę zapytac jaki masz aparat? bo zdjęcia są rewelacyjne (:
wow Zosiu! ale pieknie wygladasz w rozowym!!
Zosiu a na ile stopni spód wrzucić do piekarnika ????
przeczytaj dokładnie przepis :)
Jak wyleję masę to już go nie zapiekam?? Ona zastyga?? Dobrze rozumiem? gn&gl
Mazurki wyglądają niezwykle apetycznie, ale Ty Zosiu po prostu rewelacyjnie! Bardzo proszę, napisz skąd masz tę bluzkę i spódniczkę :)
Zosiu, trochę odbiegając od tematu świat chciałam zapytać czy znasz jakieś ciekawe przepisy z brokułami w roli głównej? ;) bo ja oprócz wykorzystania ich do sałatek to nie wiem z czym je łączyć…
pozdrawiam! ;)
Quiche lorraine wg Zosi jest pod zakładka Gotowanie, z brokułami tak jak szukasz :)
O rany, a ja wlasnie zaczelam Dukana, bo maz z dziecmi przez tydzien u tesciowej ;o))
Ale i tak stronke dodaje do ulubionych.
Droga Katarzyno!
Wiem, że dieta dr Dukana daje swietne i szybkie efekty, jednak zastanów się czy warto.
Miałam poważne problemy ze zdrowiem :(
Wymagało to specjalistycznego leczenia:(
Mam nadzieję, że w Twoim przypadku nie będzie to potrzebne, pozdrawiam :)
A ja mam takie inne troche pytanie:
Gdzie kupiłaś taka boska spodnice?
Pozdrawiam
Zosia jednak nie chce się podzielić z nami taką informacją ponieważ już wiele dziewczyn o to pytało ale na ani jedno pytanie nie było odpowiedzi. Szkoda…
Spódnicę kupiłam dawno temu za granicą. Dodałam do niej czarny pasek z reserved, a bluzeczka jest z Zary. Pozdrawiam!Zosia
A można je przygotować w normalniej brytfannie ? Takiej głębokiej? Czy wtedy po prostu wykorzystujemy ten przepis na jedno ciasto ?
wygladacie obie rewelacyjnie:) a mazurki mmm az slinka cieknie:) Twoj mazurek Zosiu bardzo wiosenny z kwiatkami a Kasi swiateczny:) a te male niebieskie miseczki w groszki sa boskie, gdzie takie mozna kupic?:)
pozdrawiam was!
Zosiu, z NIEBA MI SPADLAS!!!! W duchu bardzo liczylam na Twojego mazurka :D Bomba, w piątek zanosi się na wielkie mazurkowanie chez moi :D
to już chyba wymaga większych zdolności kulinarnych, których ja niestety nie posiadam :)
Spróbuj, to tylko tak wygląda, a naprawdę przepis nie jest trudny! Pozdrawiam,Zosia
Zosiu – wyglądasz tak niesamowicie ,że jednak rozpocznę moją przygodę z pieczeniem na nowo – bo zawsze miałam pecha :) Plan na Wielkanoc – mazurek, ciasto z limonką plus cappucino, które zawsze się udaje.
Dzięki za inspiracje i zachętę. Dzięki za radość, która z Ciebie bije i dzięki za estetykę, którą tak bardzo sobie cenię :)
PS. A może kiedyś i Ty zdradzisz nam swoje triki- tajniki nie tylko kuchenne ale również modowo- urodowe. Będzie cudownie :)
Pozdrawia i Wesołych Świąt dla Ciebie i wszystkich, którym ten blog jest bliski
Baaaaaaardzo dziękuję!!!
Zosiu tak spodobała mi się Twoja spódnica że dziś kupiłam sobie taką samą:) Tak nawiasem masz świetny gust tak jak Kasia. Mazurki wyglądają zjawiskowo napewno wypróbuję przepisy:) Oby tak dalej dziewczyny:*
A gdzie można taką spódnice kupić?? Jest piękna.
Zosiu a do tego ciasta nie powinno się dodać jajek??
Fajna bluzeczka i piękny kolor, gdzie ją kupiłaś? :)
Pozdrawiam!
Może przepis na jakąś wielkanocną sałatkę bo mamy śledzika postnego, jaja faszerowane, ciasta a sałatki jeszcze nie :)
Zosiu gdybyś mogła dzisiaj wstawić jakiś przepis na fajne wielkanocne przystawki to byłabym wdzięczna:) Bo nie mam pojęcia co ciekawe mogłabym przygotować:)
Życzę Wesołych i Spokojnych Świąt:)
Witam, bardzo lubię czytać tego bloga! :)
na podstawie Twojego przepisu na mazurka, zrobiłam i ja go :) a tu pokazuje jak mi wyszedł :)
http://www.speedyshare.com/files/28077341/IMG20110421_001.jpg
Pozdrawiam Was !!!
Super, gratulacje!
Hej;) Zosiu:) Mam pytanie ile tego ciasta układamy do tej formy?? chodzi mi o grubość… wyrośnie bardziej po pieczeniu?:> wybacz może tak banalne pytanie, ale w sprawach gotowania jestem zwyczajnym laikiem;)
Witaj, kruche ciasto raczej nie rośnie :) więc się nie przejmuj. Przyznam Ci szczerze, że zawsze na oko wypełniam ciastem formy,tak mniej więcej 3-4 mm. Powodzenia!
Pingback:przepisy kulinarne :) - Strona 78
Super mazurek- b. łatwy w przygotowaniu :) trochę się bałam, i to kruche ciasto takie jakieś dziwne niby- bo bez jajek, a moja mama zawsze z żółtkiem robiła… ale już stygnie, i zaraz będę dekorować :) Tak trzymajcie dziewczyny, świetna strona :) Dam znać czy smakowało :P
wygladaja pysznie! skad sa te foremki? ikea?:)
No! Właśnie zrobiłam mazurki Twojego przepisu Zosiu no i chyba wszystko wyszło super,a do masy kupiłam gotową
“masę krówkową” z Gostynia ma super smak no i nie trzeba jej gotowac.Dzięki za inspiracje kulinarne:)
Droga Zosiu, Twoje przepisy są bardzo inspirujące. Codziennie zaglądam na bloga czy pojawiły się nowe a nawet założyłam zeszyt na przepisy gdzie wpisuję i Twoje kulinarne pokazy. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy chcę życzyć Tobie i Kasi wszystkiego najlepszego i oczywiście mokrego dyngusa;-) Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy…
gn&gl
Dziękuję Ci serdecznie za tak miły komentarz i życzenia wielkanocne. Pozdrowienia świąteczne z nad morza! Zosia
Zosiu, śpieszę donieść, iż wczoraj po umyciu okien w całym mieszkaniu zawzięłam się i upiekłam mazurka wg. Twojego przepisu (tylko kupiłam gotową masę kajmakową “krówkową” i zamiast spirytusu dodałam oryginalny likier amaretto, który tata przywiózł mi z Portugalii). Niestety nie wiem jak całość smakuje, gdyż mazurek swój debiut zaliczy dopiero w Wielkanoc, ale z wyglądu – REWELACJA!!!!
Ja chyba dzisiaj upiekę tego mazurka, masa kajmakowa mnie przekonała :D. Tylko zamiast migdałów mam zamiar dodać orzechy laskowe.
Zastanawiam się też czy Mazurek by się udał gdyby spód zrobić z mieszanki masła i zmielonych ciastek (jak z przepisu Nigelli na tarte cytrynową z truskawkami). Ostatnio coś mnie wzięło na eksperymenty :D.
Zosiu.
Czy zamiast przygotowywać kajmak z mleka skondensowanego ( boję się, że wybuchnie, bo takie już moje szczęście ) mogę kupić gotową masę krówkową o smaku kajmakowym ?
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź.
Wesołego Alleluja !
No właśnie, widziałam w komentarzach, że spora część osób odnalazła w sklepie gotową masę kajmakową, też w puszcze. Sama się pokusiłam o nią i rewelacja. Właśnie kończę mazurka z tą masę, więc spokojnie polecam. Świąteczne pozdrowienia dla wszystkich Czytelników!Zosia
Zosiu dziękuję za odpowiedź ;)
Witaj Zosiu . Mazurek wygląda pysznie , dlatego kupiłam już wszystkie składniki i jutro zrana będe piec na święta. Zainspirował mnie królik Kasi , pewnie też go zrobię , ale twój motyw kwiatka tez wykorzystam :) Pozdrawiam !
jeszcze ja nie wszystko za dokładnie rozumiem – ta masa wykładana na ostudzone ciasto ma być ciepła, czy może być zimna?
z góry dziękuję za odpowiedź i wesołych świąt życzę. :)
Witaj, najlepiej żeby masa była letnia :) Wesołych Świąt!
Jestem zachwycona tą stroną. Dziś ja odkryłam ale czuje, ze bedę tu często zagladać, Wesołych Świąt życzę, monika w.
Cieszę się bardzo! Przepisy naprawdę są łatwe do przyrządzenia. Zapraszam! Wszystkiego dobrego na Święta.
Zosiu !
Mazurki wyglądają bardzo smakowicie :)
U mnie w domu raz na kilka lat piecze się mazurki, dzięki Twojemu przepisowi zdecydowałam się upiec.
Właśnie włożyłam do piekarnika kruche ciasto .
Zamiast mleka skondensowanego kupiłam gotową masę kajmakową, jestem ciekawa jak będzie smakować. Oczywiście podzielę się moimi opiniami:)
Wesołych świąt:)
Napisz czy się udało. Życzę również Wesołych Świąt! Wszystkiego dobrego!Zosia
Masa jest przepyszna :)
Mama kupiła orzechową z kakao jest przepyszna!
Przy studzeniu muszę pilnować, żeby mi jej nikt nie podjadał! U mnie w domu jest mnóstwo łasuchów:)
Czeka mnie już tylko dekorowanie:D
pozdrawiam
..ja muszę też uważać na łakomczuchy- czyhają na każdym kroku :D Wesołych Świąt!
Piękne mazurki, dzisiaj zrobiłam wg tego przepisu, niestety miałam problemy z ciastem, ale po dodaniu sporej ilości mąki coś tam wyszło i po upieczeniu nie wygląda źle ;-) Masa kajmakowo-czekoladowa jest przepyszna (skubnęłam z łyżeczki) ! Nie miałam nic innego prócz koniaku do dodania więc zaryzykowałam, efekt jest zadowalający :-) Nie mogę się doczekać kiedy spróbuję całości. Na tę chwilę zbieram pochwały za wygląd mazurka chociaż Waszym nie dorównuje, Zosiu prócz przepisu ukradłam również propozycję zdobienia ;-) Migdałowe kwiatki wyglądają uroczo! A oto dowód:
http://img263.imageshack.us/i/photo0352x.jpg/ zdjęcie spod folii ochronnej i robione telefonem więc proszę o wyrozumiałość :-)
WESOŁYCH ŚWIĄT!
Wesołych Świąt Tobie też życzę. Dzięki za komentarz!Zosia
Co prawda moja przygoda z gotowaniem trwa już 8 lat (zaczęłam jak miałam 15) ale mazurka jeszcze nie miałam przyjemności (jestem tego pewna!) piec :) zainspirowana Twym przepisem zaraz zabieram się do pracy :) jestem pewna,że będzie dobry. zastanawia mnie tylko czy masę kajmakową z Twojego przepisy można by zamienić na gotową z puszki. co o tym sądzisz? Ps. Polecam też z okazji świąt wypróbowanie przepisu na sernik z białymi michałkami. pyszota. Wesołych Świąt!
Pozdrawiam
Aha. i jeszcze jedno. chciałabym tak czysto wyglądać przy pieczeniu lub gotowaniu :)
Dzięki za komentarz- spokojnie możesz wykorzystać już gotową masę kajmakową. Pozdrawiam!Zosia
Mazurek wyszedł FANTASTYCZNY :) dzięki za przepis. :) Wesołych świąt :)
fajnie, że jesteście!
Jeśli mleczko wyszło bardziej rzadkie, niż na zdjęciach, chociaż gotowało się godzinę…nadal jest szansa, aby masa wyszła?
No pewnie!!! Właśnie odpisywałam jednej Czytelniczek, że warto wtedy dodać trochę więcej masła i pogotować (pamiętając o mieszaniu w trakcie). I tak masa zastyga, jak jest już na kruchym cieście. Wesołego Alleluja. Pozdrawiam,Zosia
hej, bardzo lubię Twoją stronę! przepisy są kapitalne :) jutro zabieram się za ciasto marchewkowe :) a posiadasz może jakieś przepisy na MUFFINY? pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!!
Wesołych Świąt również Tobie życzę. P.S. Muffinki też piekłąm, musisz odnaleźć w moim przepisach. Polecam!Zosia.
właśnie zrobiłam mazurek wg przepisu Zosi, chyba sie udal ale dekoracja nie jest tak dobra jak Kasi… moj zajac przypomina Frankensteina:) ciekawa jestem jak Kasi udalo sie zrobic tak idealnego Długouchego.. pozdrawiam:)
Wesołych Świąt!
:)
Cześć Zosiu, ja tak trochę na inny temat chciałabym napisać ;-) Otóż robiłam dziś tak na spróbowanie faszerowane jajka i wyszły świetnie!! Naprawdę dziękuję Ci za ten przepis.
Tylko zamiast czerwonej cebuli dodałam zwykłą i zamiast koperku dodałam szczypiorek ;-)
Miałam mały problem, ponieważ farsz “uciekał” mi ze skorupek, ale ostatecznie wyszło ładnie i pysznie ;-)
Pozdrawiam! Wesołych Świąt :)
mazurek już został zrobiony i spokojnie czeka… :) Radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych życzę Wam Kochani… :)
Zosieńka Twoja strona jest fantastyczna. Twoje przepisy wszystkie skrzętnie notuję i czekam tylko na wolną chwilę, by je zacząć realizować ;-) Puki co, życzę Ci pięknych, pachnących, smakowitych i bardzo radosnych świąt. Mam nadzieje, że nie zabraknie w te dni dobrych ludzi obok Ciebie ;-)
WESOŁYCH ŚWIĄT !!!!!
Piękne życzenia! Dzięki z całego serca! Wesołego Alleluja! Zosia
Zrobiłam dziś mazurek, wyszedł bardzo niski, nie wiem czy taki miał być, ale mam nadzieję, że smaczny. :) A użyłam gotowej masy kajmakowej w puszce, tak jak chyba sporo osób tutaj. Wesołych Świąt! :)
Zosiu, w ramach świątecznych przygotowań skorzystałam z Twojego przepisu na ciasto marchewkowe i mogę powiedzieć tylko jedno – rewelacja! :) Rodzina niebezpiecznie koło niego krąży, mam nadzieję, że choć trochę zostanie do jutra :) Pozdrawiam i życzę udanych Świąt! :)
Zosiu, świetny blog, świetne przepisy.! :))
A co do przepisów – skąd je czerpiesz? :)
nawet mnie udał się mazurek, wiec to nie jest takie trudne, a do dekoracji użyłam Waszych pomysłów, zrobiłam zajączka wśród kwiatów ;D
Mazurek, nie tradycyjny bo do takiego tradycyjnego trzeba jajko :D ale wyszedł super! zostawiłam robienie go na ostatnią chwilę, bo robiłam wczoraj około 23 ale jest pyszny! :D nie byłam pewna ciasta właśnie przez brak jajka, ale postanowiłam zaryzykować. opłacało się :D dzięki wielkie!
Super cieszę się! Już od kilku lat przygotowuje ciasto bez jajek i naprawdę polecam! Trzeba się z czasem przekonać. Pozdrowienia ze słonecznego Sopotu, Zosia.
Witaj Zosiu, właśnie upiekłam twojego mazurka…wszyscy są zachwyceni!! Bardzo prosty ale pyszny :) Dziękuje i pozdrawiam
Witam :)
Skorzystałam z Twojego przepisu na mazurki. Wyszły po prostu idealnie! A w smaku? :) Mimo tego, że cała rodzina była już tak najedzona jak nigdy, nikt nie mógł się oderwać od blachy i takim sposobem został może jeden kawałek :) Naprawdę przepyszne ciasto :) Co prawda chyba trochę przesadziłam z kakao, bo moje trzy łyżki były dosyć spore, ale i tak mazurek wyszedł wspaniale!
Idę zjeść ostatni kawałek zanim mnie ktoś uprzedzi :).
Gorąco pozdrawiam i życzę mile spędzonego ostatniego dnia świąt :).
Zrobiłam, wyszły fantastyczne :)
Bardzo się cieszę! Pozdrowienia znad morza!
Kruche ciasto na ten mazurek jest fantastyczny i bardzo łatwe do zrobienia. Mój mazurek dzięki niemu wyszedł idealnie z tym, że ja nie robiłam masy kajmakowej, ale posmarowałam ciasto konfiturą ze śliwek i oblałam polewą czekoladową z deserowej czekolady, a na koniec ozdobiłam bakaliami i wiórkami kokosowymi :). Zrobiłam też ciasto czekoladowe, które moim zdaniem jest idealne – chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Ja do mojego dodałam jeszcze wiśnie i chociaż bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika spód był mokry, to potem podsechł i było naprawdę pyszne :). Dzięki Zosiu za takie świetne przepisy!
Ja również dziękuję za komentarz. Cieszę się, że przepisy się udały. Pozdrowienia!Zosia
Zrobiłam mazurek według twojego przepisu i muszę powiedzieć że wyśmienity! :)
My partner and I really enjoyed reading this blog post, I was just itching to know do you trade featured posts? I am always trying to find someone to make trades with and merely thought I would ask.
czesc dziewczyny,
bede wdzieczna za odpowiedz gdzie kupilyscie te 2 obrazki z garbusem :)
serdecznie pozdrawiam! :)
cześć,
mazurek będe robić pierwszy raz, a własciwie będziemy, razem z moim 8-letnim autystyczny synem;-)
Poprosił o mazurka;-) czekoladowego, ale kajmakowo-czekoladowy też może być bo też brązowy.
Z tym że za specjalnym fachowcem w gotowaniu to ja nie jestem i najbardziej lubię przepisy gdzie składniki podane są na łyżki szklanki itp. No właśnie jak zmierzyć 300 g mąki nie mając wagi kuchennej????
Czy mogę prosić o jaieś przeliczenia przepisu na kruche ciasto? na szklanki itp a nie na gramy?
Jedna łyżka mąki to 10 g, a jedna szklanka (25o ml) to 170 g.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
Witam,
Przepis wygląda bardzo zachęcająco.
Czy można skorzystać z gotowej masy kajmakowej dostępnej w sklepach?
Pozdrawiam,
Magda:)
Zosia!!!!!! czy Ty już urodziłaś!!!!!!???????????????? czekamy na zdjęcia z pomocnikiem/-czką!!!!!!!!
zrobiłam i jest pyszne! Wesołych Swiat!
Wesołych Świąt!!!
Witam! Właśnie przepisuję ten przepis do swojego brulionu z ulubionymi przepisami i przypomniała mi się jedna rzecz. W tym roku robiłam te mazurki już drugi raz. Ciasto dość ciężko jest wyłożyć do foremki. W czasie tegorocznych Świąt doświadczona gospodyni poradziła mi, że można to sobie ułatwić ścierając ciasto na tarce o grubych oczkach. Po wysypaniu i rozprowadzeniu trzeba je troszkę uklepać. Brzmi nieźle, za rok muszę wypróbować tej metody.
Pozdrawiam majowo! ;)
Mam pytanie, do czego potrzebny jest spirytus? Mozna wogole nie uzywac lub czyms zastapic? Z gory dziekuje za odpowiedz.
I delight in, result in I came across just what exactly I was having a look for. You have wrapped up my 5 day extensive look! God Bless you male. Have a very excellent time. L8rs