* * * Z każdym rokiem orłowska plaża przeżywa prawdziwy natłok turystów. Przełom czerwca i lipca to najbardziej oblegany czas. Nasz dom w tym czasie również jest pełen gości, którzy z wytęsknieniem odwiedzają nas i rodzinne strony. Pamiętam jak dzisiaj, kosz kanapek i przelany do termosu kompot z papierówek był obowiązkowym ekwipunkiem plażowicza…. Czytaj dalej
* * * Na dni takie, jak teraz kiedy fale upałów dają nam mocno we znaki, ciało chce tego co najbardziej świeże, czyli warzywa i owoce. Lista zachcianek jest sprecyzowana – talerz pokrojonych kawałków schłodzonego arbuza, dzbanek chłodnika litewskiego na zmianę z gazpacho, ugotowany bób z masłem, czosnkiem i koperkiem albo młode… Czytaj dalej

Nie mam czasu na sylwestrowe przekąski, czyli jak w kilka minut przygotować najlepszą pastę do pieczywa?

* * * Czasami droga do przygotowania sylwestrowej kolacji jest bardzo długa – a to nie ma składników lub na myśl o kolejnych godzinach spędzonych w kuchni przychodzą nam dreszcze, przecież i tak, nikt nic nie będzie jadł – jesteśmy tuż po świętach. Lista wymówek może się wydłużać, ale nie powinna stać… Czytaj dalej
* * * To była zaplanowana kolacja z myślą o zakończeniu lata. Prognoza pogody straszyła nagłym załamaniem temperatury i dotrzymała obietnicy. Przygotowując dla Was wpis – rozgrzewamy się herbatą i z rozrzewnieniem wspominamy minione ciepłe chwile. Po raz kolejny odczułam, jak ważne jest, aby cieszyć się radosnym czasem w naszym życiu. Skład: (przepis… Czytaj dalej

Kolacja w ogrodzie, czyli zapach jaśminu i pieczony kalafior z domowym majonezem czosnkowym

* * * Czerwcowe wieczory. Kiedy byłam dzieckiem, największą frajdą było przesiadywanie w ogrodzie do późnej pory. Opatulona w wełniany koc, pochłaniałam kolejne kartki z Dzieci z Bullerbyn. Marzyłam o tym, by na chwilę przenieść się do zagrody środkowej i być przyjaciółką Lisy. Urządzić wspólny podwieczorek albo w tajemnicy przed pozostałymi pisać do siebie… Czytaj dalej
* * * Dzisiejszy wpis to kolejny efekt współpracy w ramach kampanii ,,Pokochaj olej rzepakowy”, która jest finansowana przy wsparciu Unii Europejskiej i Rzeczpospolitej Polskiej. Propagowanie dobrej dla organizmu diety to idea, która jest mi bliska. Niezależnie od przyzwyczajeń w życiu codziennym, staram się wybierać te produkty o możliwie najmniej przetworzonych właściwościach. W naszym… Czytaj dalej

Pieczone warzywa korzeniowe z wyciśniętym sokiem z granatu, miodem i olejem rzepakowym

* * * W ciągu tygodnia często staję na głowie, żeby przygotowywać takie dania, w których skrzętnie można przemycić dużo dobrego. Pieczone warzywa do takich potraw się zaliczają. Nie wymagają od nas dużego zaangażowania. Dobór warzyw najlepiej ustalcie sami – ja nie przepadam za korzeniem pietruszki ale za to lubię cebulę, cukinię i dużą ilość… Czytaj dalej
* * * Lato w kwietniu. W Trójmieście od trzech dni zapanował niemalże wakacyjny nastrój. Mam wrażenie, że przyroda nie nadąża, ale tak pięknie nas zaskakuje, że lgniemy do niej. Dzisiejszy zatem przepis jest z myślą o pikniku, czy to w najbliższych dniach czy na wyczekiwaną majówkę. Jest prosty. Łatwo się transportuje i najważniejsze,… Czytaj dalej
* * * Jeżeli tradycją w Waszych domach jest przygotowanie sałatki wielkanocnej, to na pewno macie swój ulubiony przepis podstawowy. A może wciąż szukacie tego idealnego? Jeżeli tak, to będzie mi bardzo miło, jeżeli spróbujecie mojej wersji. Kluczowe jest połączenie ziemniaków z delikatnymi kawałkami śledzia atlantyckiego, plastrami czerwonej cebuli, rzodkiewkami i ogórkami szklarniowymi…. Czytaj dalej

Młode liście botwinki, szpinaku i rukoli z grillowanym indykiem w szafranie i sosem miodowym

* * * Indyk marynowany w szafranie i soku z pomarańczy to moja propozycja dodatku do młodych i świeżych liści mieszanki botwinki, rukoli i szpinaku. Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięso jest doprawione, wilgotne i aromatyczne. W dzisiejszym wpisie chciałabym jednak zwrócić Waszą uwagę, na starannie dobraną kompozycja młodych liści, która pomaga w prowadzeniu urozmaiconej i zdrowej kuchni,… Czytaj dalej
Początek karnawału to doskonały moment do częstszych spotkań ze znajomymi. Jeżeli planujecie z tej okazji wyprawić małe przyjęcie w domu, a nie do końca wiecie co podać (sprawdzona tarta z boczkiem i cebulą może się znudzić :-)) to polecam Wam dzisiejszy wpis. Poniżej wybrałam dla Was pięć propozycji – być może zainspirują Was do stworzenia… Czytaj dalej
* * * Dzisiejsze zdjęcia dedykuję wszystkim tym, którzy znają morze i plażę wyłącznie z letnich miesięcy. Jesienią bywa tu też pięknie i znacznie spokojniej. A po jesiennym spacerze zapraszam na rozgrzewający kompot z sezonowych owoców. Skład: (przepis na 3-4 osoby) ok. 4-6 dużych jabłek 4-5 owoców pigwowca (może być też pigwa) 1 laska… Czytaj dalej
* * * Dzisiaj będzie krótko i konkretnie. Bób uwielbiam, bo przypomina mi letnie, beztroskie czasy. Leżało się na trawie z głową wpatrzoną w chmury i skubało się bez opamiętania. Garnek ugotowanego bobu zastępował nam najbardziej wymyślne kolacje. Kiedyś publikowałam tu taki przepis, teraz postanowiłam przygotować pastę, która najlepiej smakuje na śniadanie z grzankami i… Czytaj dalej
* * * Kiedy marka tołpa zaprosiła mnie do objęcia patronatem zestawu kosmetyków, poczułam się bardzo wyróżniona i nie ukrywam, że zrobiło mi się po prostu miło! W pierwszej chwili pomyślałam sobie jednak, że Czytelnicy którzy zaglądają na mojego bloga w większości po kulinarne inspiracje uznają to za dysonans. Z chwilą jednak gdy zaprezentowano mi szczegółowy skład kosmetyków… Czytaj dalej
* * * Będąc w restauracji raczej staram się nie zamawiać sałat. Raz myślę sobie, że to strata okazji na poznanie lepszych, bardziej konkretnych dań, a drugie to wiem, że w domu zrobię lepszą :-) Trudno zliczyć, jak często jemy na kolację różne mieszanki sałat ułożone na jednym talerzu. To może być coś prostego –… Czytaj dalej