Skip to main content

*  *  * Kiedy marka tołpa  zaprosiła mnie do objęcia patronatem zestawu kosmetyków, poczułam się bardzo wyróżniona i nie ukrywam, że zrobiło mi się po prostu miło! W pierwszej chwili pomyślałam sobie jednak, że Czytelnicy którzy zaglądają na mojego bloga w większości po kulinarne inspiracje uznają to za dysonans. Z chwilą jednak gdy zaprezentowano mi szczegółowy skład kosmetyków […]

 * * * Będąc w restauracji raczej staram się nie zamawiać sałat. Raz myślę sobie, że to strata okazji na poznanie lepszych, bardziej konkretnych dań, a drugie to wiem, że w domu zrobię lepszą :-) Trudno zliczyć, jak często  jemy na kolację różne mieszanki sałat ułożone na jednym talerzu. To może być coś prostego – […]

*  *  * Pewnie część z Was już krząta się w kuchni przygotowując wielkanocne pyszności. Dla mnie to jedne z najpiękniejszych świąt – wspólne wyrabianie kruchego ciasta do mazurków, strojenie koszyczka wielkanocnego, malowanie pisanek i poranna rezurekcja. Wielkanoc to również święto nadziei – życzę Wam zatem dużo radości w sercu i duszy, uśmiechów i samych […]

*  *  * Do Świąt Wielkanocnych pozostało jeszcze trochę czasu, więc w najbliższych dniach będę przedstawiać Wam świąteczne propozycje. Każdy dom ma swoje ulubione, tradycyjne smaki, które są szczególne dla okresu świątecznego. Zapewne sałatka gości w Waszych domach, a większość jest przygotowywana z ugotowanych warzyw. Moja propozycja zakłada surowe z dodatkiem domowego majonezu, który przygotowuje się […]

* * * Dokładnie rok temu o tej porze przechadzałam się po zatłoczonym targowisku w Izraelu, próbując wszystkiego co tylko się da. Na myśl o intensywnych barwach, smakach i zapachach, aż mam ochotę kupić bilet w ciemno i polecić tam choćby dzisiaj. Zanim jednak to zrobię :-) to podzielę się z Wami przepisem, który wywodzi […]

* * * Śledzie to wigilijna tradycja, bez których ciężko nam zasiąść do stołu. Im jestem starsza, tym bardziej dojrzewam do tradycyjnych smaków i przyznam Wam szczerze, że jestem w stanie zjeść ich naprawdę dużo. W ubiegłym roku zamarynowałam kilka słoiczków śledzi ze śliwkami i podałam je z drożdżowym wieńcem z pietruszką, czosnkiem i gorgonzolą. […]

*  * *  Jest delikatny, lekko orzechowy i zupełnie nie przypomina smaku kaszy jaglanej. Szkoda, tylko że tak późno odkryłam to połączenie, bo o zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej można by gadać bez końca! Pięknego popołudnia Wam życzę – u nas biało :-) :-) :-) Skład: (przepis na 3-4 porcje) 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżeczka […]

O tej porze roku jemy proste jedzenie. Chłodnik, młode ziemniaki z koperkiem zanurzane w kefirze, jajko sadzone z dużą ilością kopru albo … placki z cukinii! Mogą być ze zwykłym jakiem sadzonym, albo z plastrem łososia. Ze śmietaną, jogurtem greckim, fetą, ricottą, dużą ilością ziół albo z pomidorem malinowym. Czy też macie swoje ulubione, szybkie […]

Skład: (przepis na ok. 8 sztuk) 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (wytrawne) 250 g świeżego szpinaku 250 g ugotowanych i obranych ziemniaków ok. 120 g sera feta 4 ząbki czosnku (lub więcej – wg uznania) 1 duża cebula 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu + 1 łyżka kminku 1 pęczek świeżej pietruszki […]

Od kilku dni wiodącym tematem stała się pogoda na majówkę. Czy będzie słońce, czy jednak śnieg? Rozgłośnie radiowe i telewizyjne przekrzykują się nawzajem. Jedni wiedzą lepiej od drugich! Tak jakby człowiek miał wpływ – a dzięki Bogu na to jedno wpływu nie ma! Czy słońce czy deszcz – spotkać się przy stole zawsze możemy. Jeżeli […]

W przerwie pomiędzy świątecznymi wypiekami chciałabym Wam pokazać wyjątkowo prosty do wykonania przepis na domową tortillę. To z czym ją podacie to już od Waszej wyobraźni zależy. Ja ją uwielbiam z domowym hummusem, prażoną ciecierzycą i sokiem z cytryny! Skład: (przepis na 6-8 sztuk) 1,5 szklanki mąki 50 g świeżego szpinaku 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka […]

Pieczony kalafior to specjalność kuchni izraelskiej. Zazwyczaj podawany w formie przystawki z sosem na bazie tahiny, cytryny, czosnku i kuminu. W Izraelu spotkałam się ze znacznie mniejszymi główkami – często w brunatnym kolorze. Nasze kalafiory smakują bardzo podobnie, a dzięki pieczeniu nabierają cudownego, orzechowego aromatu. Ciekawa jestem czy Wam również przepis się spodoba? Skład: 1 […]

Na taką okazję jaką jest wieczór sylwestrowy najczęściej piekę tarty (przepis tu, tu i tu). Są łatwe w wykonaniu, można je przygotować na kilka godzin przed przyjściem gości i praktycznie dodać wszystko na co ma się tylko ochotę lub na co lodówka w danej chwili pozwala. Tarty możemy podawać na ciepło i zimno. Jeżeli chcemy podejść do ,,sprawy” trochę ambitniej to […]

2 grudnia 2015

Wieniec adwentowy

* * * Świeże gałązki iglaste porozrzucane po domowych kątach, dzbanek herbaty cynamonowo – żurawinowej na stole, a na grzejnikach suszące się powoli plastry cytrusów – tak wyglądała nasza ubiegła niedziela. Okres przedświąteczny to dla mnie najmilszy czas w całym roku. Celebracja każdego grudniowego dnia sprawia, że Święta przeżywamy jeszcze bardziej, a gradacja emocji związana z przygotowaniem Świąt powoduje, […]

* * * Ulubiony dziergany sweter, grube wełniane skarpety i gorący korzenny napar – bez tego ani rusz! Jesienne poranki niestety nie należą do tych najłatwiejszych. W tych miesiącach chętnie sięgam po wywary z wielu aromatycznych przypraw. Cynamon działa przeciwzapalnie, imbir wspomaga trawienie i leczy przy przeziębieniach, kurkuma podobno ma niesłychane właściwości antynowotworowe, a goździki bo […]