Skip to main content

Czy wpis o kanapkach może być trywialny i moje propozycje ,,na zdrowie”

*     *     *

  Zawsze temat kanapek wydawał mi się dość trywialny. Oczywiście nie zrozumcie mnie źle, trywialny w tym znaczeniu, że nie widziałam potrzeby przygotowywania dla Was oddzielnego wpisu, aż do zeszłego tygodnia. Z dnia na dzień przyszła prawdziwa zima. Mróz, śnieg w ogrodzie, który przykrył resztę listopadowych liści i okrzyki radości na myśl o pierwszych sankach. Z tych wrażeń nie miałam czasu zadbać o siebie, dopiero późnym wieczorem zorientowałam się, że jest już trochę za późno. I to był właśnie ten moment, kiedy jedyną rzeczą, na jaką człowiek ma ochotę byłby drugi człowiek, który mu coś ugotuje i poda. Najlepiej rosół. Niestety od paru dni byłam sama na pokładzie z dziećmi, więc mogłam zapomnieć o chwilowych kaprysach. Herbata z imbirem i prawie całą zawartością słoiczka konfitur z malin wzmocniła na chwilę, mleko owsiane z kurkumą i miodem pomogło na krótko. To właśnie na takie dni, są dzisiejsze kanapki. Kiedy już czujesz, że będziesz chora albo chory, ale walczysz domowymi sposobami. Znacie ten moment? Jeżeli tak i mielibyście ochotę podzielić się swoimi sprawdzonymi receptami na pierwsze zimowe przeziębienie, to śmiało piszcie. Obiecuję, samemu je przetestować. Zdrowia dla wszystkich!

Kanapka nr 1 (z tuńczykiem i czosnkiem)

dobre pieczywo na zakwasie

odrobina masła

4 ząbki czosnku

1-2 łyżki tuńczyka z puszki (może być w oleju lub w sosie własnym)

1-2 plastry cytryny

garść czarnuszki lub olej z czarnuszki

garść płatków chili

A oto jak to zrobić:

  1. Kromkę chleba smarujemy masłem, rozkładamy na niej cienko pokrojone plastry czosnku, dodajemy tuńczyka, płatki chili, cienko pokrojone kawałki cytryny oraz ziarnka czarnuszki (jeżeli mamy pod ręką olej z czarnuszki, to możemy nim skropić).

Kanapka nr 2 (z łososiem)

dobre pieczywo na zakwasie

odrobina masła

cienko pokrojona cebula

1-2 plastry dobrego łososia (polecam MOWI)

1/2 awokado

1 łyżeczka tartego chrzanu

garść kaparów

odrobina soku z cytryny

garść koperku

A oto jak to zrobić:

  1. Kromkę chleba smarujemy masłem, rozkładamy na niej cienko pokrojone plastry cebuli, plastry obranego awokado, plastry wędzonego łososia, tarty chrzan, kapary, koperek i odrobina wyciśniętego soku z cytryny.

Kanapka nr 3 (z miodem i cynamonem)

dobre pieczywo na zakwasie lub chałka

2 łyżki masła

2-4 łyżki miodu, najlepiej spadziowego lub gryczanego

1 łyżeczka mielonego cynamonu

kawałek świeżego imbiru (ok. 0,5 cm)

szczypta kurkumy

A oto jak to zrobić:

  1. W małym naczyniu mieszamy masło z miodem i cynamonem, aż do uzyskania jednolitej masy. Smarujemy kromkę chleba lub kawałek chałki, posypujemy szczyptą kurkumy i cienko pokrojonymi plastrami imbiru.

 

18 Odpowiedzi do “Czy wpis o kanapkach może być trywialny i moje propozycje ,,na zdrowie””

  1. Kochana Zosiu,
    kanapki ZAWSZE! To świetne kompozycje. Ta na słodko skradła moje serce.
    Akurat piekę już kolejny raz rogaliki z masą makową z Twojego przepisu😉
    Pozdrawiam serdecznie z nad kuchennego blatu♥️
    Marta

  2. 😍 Kocham takie dopracowane kanapki. Moje dzieci mówią na nie na bogato albo uroczyste 😄

  3. Uwielbiam kanapki zwłaszcza z lososiem polecam zrobienie loaosia gravlax szczegolnie na święta.

  4. Zosiu mój plan za zdrowie: codziennie piję sok ze świeżo wyciśniętej marchwi- szklanka minimum, piję olej z czarnuszki, rano ciepłą wodę z wyciśniętą cytryną. Jem kiszonki ..I nieźle się trzymam :)) Zdrówka! Pozdrawiam Ania

  5. Zdrówka! Ja od września 4 raz jestem chora, więc chętnie poczytam o nowych sposobach na odporność:)

  6. Pysznie prezentują się takie kanapki. Jako pierwszą spróbowałabym miód z cynamonem z aktualnie dostępnych mi składników. :)

    Zdrówka Zosiu, Tobie i bliskim.

    • Dzięki Natalio!
      To miodowe połączenie to rewelacja – mam nadzieję, że Ci zasmakuje!

  7. Może wydawać się śmieszne ale dobrą kanapkę trze trzeba umieć zrobić :) a taką która zaciekawi dziecko jeszcze trudniej.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.