Skip to main content

Wiosenny tort truskawkowy z rabarbarem

IMG_8817

Maj to miesiąc rodzinnych spotkań. Jak co roku o tej porze, dostaję od Was sporo wiadomości z zapytaniem jaki tort/ciasto mogę polecić na imieniny, Dzień Matki, przyjęcia komunijne a następnie Dzień Dziecka. To bardzo miłe :-) więc spieszę szybko z odpowiedzą. U nas w domu również panowała tradycja pieczenia tortów, bo takie domowe najbardziej cieszą. Dzisiejsza propozycja nie jest skomplikowana i ciut podobna do mojego ulubionego malinowego króla (który zebrał chyba najwięcej laurów ze wszystkich ciast na blogu). Ciekawa jestem czy przepis zyska Wasze zainteresowanie i zagości na uroczystym stole. Powodzenia!

IMG_8549

Skład:

(forma o średnicy 26 cm)

biszkopt:

6 jajek (oddzielnie żółtko i białko)

200 g cukru

150 g mąki pszennej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

krem: 250 g serka mascarpone

300 ml śmietanki kremówki 36 %

2 czubate łyżki cukru pudru

1 szczypta barwnika spożywczego (różowy)

konfitury: 500 g truskawek (mogą być mrożone)

2 łodygi rabarbaru

4 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

ok. 50 ml dowolnej nalewki (opcjonalnie) – użyłam malinowej

IMG_8568

A oto jak to zrobić:

  1. Aby upiec biszkopt: za pomocą miksera ubijamy z białek pianę, w ostatniej fazie ubijania (czyli, jak już piana będzie lśniąca i sztywna) dodajemy po łyżeczce cukier. Następnie stale miksując dodajemy żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłącznie dno formy). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
  2. Aby przygotować krem: schłodzoną śmietankę ubijamy na pianę, dodajemy cukier puder i po łyżce serka mascarpone. Miksujemy na niskich obrotach, tak żeby uniknąć zważenia się mas. Na końcu dodajemy odrobinę barwnika spożywczego. Jeżeli chcemy otrzymać dwukolorowy tort, to przełóżmy odrobinę masy do innej miseczki i dodajmy nieco więcej barwnika. Przed dekorowaniem masy muszą być schłodzone min. 1 godzinę w lodówce.
  3. Aby przygotować konfitury: obrany i pokrojony w kostkę rabarbar zasypujemy cukrem. Czekamy aż puści sok (ok. 15 minut), a następnie podsmażamy w żeliwnym garnku przez 8-10 minut. Dodajemy rozmrożone truskawki i nalewkę. Całość pozostawiamy na małym ogniu przez 20 minut lub do momentu aż masa zgęstnieje.
  4. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 plastry. Przekładamy konfiturą z truskawek i rabarbaru. Na końcu dekorujemy tort schłodzonym kremem z mascarpone.

IMG_8576 IMG_8581

IMG_8649

Do 31. 05. 2016 jest możliwość kupienia zegarka Daniel Wellington 15 % taniej wpisując kod: makecookingeasier podczas zakupów na www.danielwellington.com/pl/Kod

IMG_8600

IMG_8614

IMG_8665

IMG_8750

IMG_8780

IMG_8776

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

42 Odpowiedzi do “Wiosenny tort truskawkowy z rabarbarem”

  1. Zosiu, jak zwykle piękne inspiracje- Dobrego weekendu. Ta dekoracja tortu- wspaniały pomysł :-). Pozdrawiam z Wrocławia, Ania

  2. Zosiu, ten post mnie zachwycił! Podziwiam Twoją wielką kreatywność! Jesteś niesamowita! Sposób dekoracji tortu cudowny! Tort wypróbuję, a jakże, jak większość Twoich przepisów, na dzień Mamy, jak znalazł. Ostatnie zdjęcie z kapeluszem – przepiękne!

  3. Sloneczko za oknem, moj mezczyzna kawe do lozka mi zaserwowal i sniadanko obiecuje, a tu jeszcze piekny post od Ciebie! Poranek idealny :)
    Tort to moze troche zbyt ambitny plan na ten leniwy poranek ale beda placuszki z truskawkami: http://goo.gl/ORpFP5!
    Pordrawiam z Genewy,
    Marta

  4. Zosiu, tort jest bajecznie piękny! :) Tak ciepło i wiosennie na wykonanych przez Ciebie fotografiach! Aż się rozmarzylam o takim pikniku na świeżym powietrzu ;) Z pewnością wykorzystam ten przepis na jakieś rodzinne spotkanie, wszyscy będą zachwyceni! Pozdrawiam ze słonecznej stolicy, Olga

  5. Pyszna propozycja. Zdjęcie z kapelusze cuuuudowne! słonecznego weekendu Zosiu?

  6. Zosiu, przepiękny tort, zachwycające zdjęcia, a to ostatnie w kapeluszu prześliczne! Promieniejesz szczęściem kiedy gotujesz! :)
    Jakie to cudowne, że w dzisiejszych z pozoru nie najprzyjemniejszych czasach istnieją tak optymistyczni ludzie jak Ty z taką pasją!
    Pozdrawiam serdecznie :)

  7. Zosiu, ile Ty nam wiosny wnosisz swoimi zdjęciami:-) Pięknie!
    Właśnie mi przypomniałaś, że mam imieniny niedługo i może zdołam upiec taki tort:-)
    A póki co dziś u mnie tarta z truskawkami i Twoje propozycja z poprzedniego wpisu:-)
    pozdrawiam i życzę miłego, słonecznego weekendu!

    • :-)) aaa miło, że mi przypomniałaś – chyba sięgną po nią! To były czasy :-))

  8. Cześć Zosiu,
    Widziałam Cię wczoraj w lesie jak robiłaś zdjęcia do tego postu :-) i tak sie zastanawiałam czy to Ty w 100%, gdyż niedowidze z daleka :-) ale gdy weszłam na twojego bloga i zobaczyłam te zdjęcia upewniłam się, ze to faktycznie byłaś ty :-) tylko nie rozpoznałam tej drugiej osoby, która była z Tobą :-)

    • Hej Karolino – to trzeba było do nad podejść – z przyjemnością poczęstowałybyśmy :-))) Druga osoba, to Agnieszka – pomaga mi przy zdjęciach :-) Ściskam mocno i do zobaczenia gdzieś na orłowskiej trasie :-)

    • Aaaaaa…. Teraz żałuje, że nie podeszłam, bo tort wygląda obłędnie!! Ale nie chciałam przeszkadzać… No.. Tylko narobiłaś mi teraz smaka, a ja mam takie teraz zachcianki, że trudno im sprostać :-)
      Pozdrawiam! I może do zobaczenia gdzieś w Orłowie! :-)

  9. Zosiu jak tylko pojawią się truskawki z mniejszą ilością chemii to zrobię go! A pytanie mam jedno:jeśli chciałabym bez barwnika..można go czymś zastąpić? :)

  10. Zosiu wyglada torcik bosko, tylko mam jedno pytanko o te truskawki, dlaczego mrozone???pozdrawiam magda

    • Magdo – mogą być zarówno świeże jak i mrożone (moje przeoczenie – już poprawiłam). Pozdrawiam ciepło!

  11. Zosia miałaś kiedyś wpis gdzie do restauracji z dzieckiem. Nie mogę go teraz odnaleźć ani w archiwum ani w kategorii restauracje/kawiarnie. Ma tylko komorke Mogłabyś podesłać link lub podpowiedzieć jak szukać. Jestem na dłużej w Sopocie i chętnie bym skorzystała z Twoich rekomendacji.

  12. Ależ Ty masz talent kulinarny ;) Zastanawiam się czemu do tej pory nie nabyłam jeszcze Twojej książki :) Muszę to szybko naprawić :)

    • Joasiu dziękuję – przepis łatwy w wykonaniu, więc z pewnością też taki Tobie wyjdzie :-)))) Uściski!

  13. Zosiu!
    Napisz proszę gdzie kupiłaś ten cudowny kapelusz :) szukam idealnego dla siebie ale nigdzie nie mogę znaleźć.
    Pozdrawiam

    Paulina

  14. Zosiu,

    A do czego uzywasz naleski malinowej? Nie jest uzyta do wypieku?
    Ciasto wyglada cudownie i chcialabym je zrobic w weekend.

    pozdrawiam,

  15. Zrobiłam ten tort dla swojej mamy wyszedł pyszny i piękny a biszkopt rewelacyjny jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak idealny biszkopt. dziękuje Kasia

  16. To najlepszy przepis na prawdziwie wiosenny tort na jaki trafiłam do tej pory (a trochę tego było). Wyszedł idealnie i był pyszny (został zjedzony tak szybko, że po kilkunastu minutach zostało po nim tylko przesmaczne wspomnienie). Na pewno wrócę do tego przepisu :)
    Dziękuję Zosiu!

  17. Co zrobić kiedy konfitura nie gęstnieje? Gotowałam ponad 30 min, dodałam żelatynę i nic… nadal zupa…

    • Agnieszko, ale ona nie musi gęstnieć! Ważne, żeby miała taką konsystencje, w której można zamoczyć biszkopty :-) Trzymam kciuki.. chociaż nie wiem, czy nie za późno Ci odpisałam :(

  18. Hi Zosia,

    Many thanks for the amazing recepy of the biscuit! My daughter loved the cake :-) Your blog is very inspiring for me.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.