IMG_8070

Skład:

(przepis na ok. 8 sztuk)

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (wytrawne)

250 g świeżego szpinaku

250 g ugotowanych i obranych ziemniaków

ok. 120 g sera feta

4 ząbki czosnku (lub więcej – wg uznania)

1 duża cebula

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu + 1 łyżka kminku

1 pęczek świeżej pietruszki

sól morska

do posmarowania: 1 rozbite żółtko

IMG_8035

A oto jak to zrobić:

  1. Czosnek, cebulę i zioła podsmażamy na patelni. Dodajemy umyte liście szpinaku i smażymy aż się skurczą. Odstawiamy z ognia, dodajemy ugotowane i obrane ze skórki ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i fetę. Za pomocą widelca ugniatamy całość. Doprawiamy wg uznania. Feta jest dość słona, więc uważajmy na dodatkową sól.
  2. Gotowe ciasto francuskie rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o wielkości 13 cm. Napełniamy przygotowanym farszem i składamy na tzw. kopertę. Zlepiamy brzegi za pomocą widelca (patrz na zdjęciu). Gotowe paszteciki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbitym żółtkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 20-25 minut. Możemy podawać na ciepło jak i na zimno.

IMG_8051IMG_8062Czosnek, cebulę i zioła podsmażamy na patelni. Dodajemy umyte liście szpinaku i smażymy aż się skurczą. Odstawiamy z ognia, dodajemy ugotowane i obrane ze skórki ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i fetę. Za pomocą widelca ugniatamy całość. Doprawiamy wg uznania. Feta jest dość słona, więc uważajmy na dodatkową sól.

IMG_8077

Gotowe ciasto francuskie rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o wielkości 13 cm.

IMG_8082

Napełniamy przygotowanym farszem.

IMG_8091

Ciasto składamy na tzw. kopertę i zlepiamy brzegi za pomocą widelca.

IMG_8101

IMG_8127

Paszteciki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 20-25 minut.

IMG_8132

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie: ,

21 odpowiedzi na “Co możemy przygotować z ciasta francuskiego na piknik?”

  1. Jak zawsze ciekawie i pięknie :)
    pozdrawiam:)

  2. Zosiu a skąd ta śliczna bluzka w paski?poszukuję takiej :-)na wiosnę.
    Przepis wypróbuję, DZIEKI& pozdrawiam z Wrocąłwia serdecznie, Ania

  3. Piknik z ciasta francuskiego. Hmm… O tym jeszcze nie słyszałam…
    Czy chodziło Ci może: Co możemy przygotować z ciasta francuskiego na piknik ?:-)
    Pozdrawiam Cię serdecznie Zosieńko,
    Magda

  4. Zosiu ja też już myślę o przepisach idealnych na pikinik, ten jest świetny! W końcu mamy idealną pogodę! ;)

  5. ale urocze przekąski!

  6. Nie przepadam za ciastem francuskim ale w takiej postaci zrobię na weekend na działkę!

  7. O jeny, w tak piękną pogodę z pewnością wybiorę się na piknik z..ciastem francuskim ,a raczej pasztecikami Twojego autorstwa :) przepiękne zdjęcia, pozdrawiam!

  8. Lubie i ciasto francuskie z jabłkami i pierogi ze szpinakiem i feta, zrobię dzięki za inną formę :))

  9. Chciałam zapytać jak przeliczyć ziemniaki z surowych na ugotowane :-D. Ile gram muszę ugotować żeby mieć ich później 250g? Z góry BARDZO dziękuję za odpowiedź ;)

  10. pyszne! polecam :D
    miałam problem ze zlepieniem ciasta w ‚kopertę’, więc u mnie paszteciki byłu w kształcie koperty :D

  11. Ja najbardziej lubię ciasto francuskie w postaci tarty ze szpinakiem, szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i zapiekanym jajkiem. Pycha!

  12. Wypróbowane :) Łatwy i pyszny przepis – wszystkim smakowało!

  13. Zrobiłaś mi ogromną ochotę na szpinak z fetą :) Wypróbuję przepis :)

Dodaj komentarz