Skip to main content

Sałatka na podtrzymanie sił w ciągu dnia.

   Z myślą o wszystkich tych, którym chwiliowo brak pomysłu na obiad, kolację, posiłek w pracy i w domu. Na babskie pogaduchy, obiad rodzinny, kolacje we dwoje i w pojedynkę – na każdą okazję i jej brak. Co więcej, zaryzykuję i powiem, że śmiało możecie podawać swoim mężom, chłopakom, synom i komu tylko chcecie… Składniki możemy dobierać dowolnie, w zależności od tego co mamy akurat pod ręką i na co mamy specjalnie ochotę. Co do sosu jestem bardziej przywiązana i sugerowałabym go raczej nie zmieniać. Chociaż zdarzyć się może, że nie każdy jest fanem świeżej mięty – w tej sytuacji doradzam świeże listki bazylii. A zatem do dzieła!

Skład:

liście sałaty lodowej

1 pierś kurczaka

1 opakowanie panierki ,,Chrupiący Kurczak" KAMIS

1 gruszka

cebula czerwona

garść pestek słonecznika

2 kromki chleba

oliwki zielone lub czarne

świeże pomidory pokrojone w kostkę/ koktajlowe

świeży ogórek pokrojony w plastry

ok. 200 g sera gorgonzola/ dor blue/ rokpol

300 g jogurtu greckiego

8-9 listków świeżej mięty

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Wszystkie składniki myjemy, kroimy i dowolnie układamy na płaskim talerzu.

2. Pestki słonecznika prażymy na patelni.

3. Pierś kurczaka kroimy w paski, obtaczamy w panierce rozdrobnionej z mlekiem (na opakowaniu dokładnie podana jest proporcja mleka) i smażymy na patelni.

4.Do wysokiego naczynia wlewamy jogurt grecki, liście mięty, kawałki sera gorgonzola i miksujemy blenderem. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

5. Kromkę chleba kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni z 1 łyżeczką oliwy. Do smaku dodaję  krople Maggi. Możemy również posypać grzanki ulubioną przyprawą (oregano, sól czosnkowa, papryka czerwona).

6. Tuż przed podaniem polewam sosem sałatę, posypuję grzankami i jem!

Kurczaka smażymy w panierce – spróbujecie! Całkiem dobry :)

 

Miksujemy jogurt grecki z kawałkami sera pleśniowego i listkami świeżej mięty.

Kromkę chleba wykorzystujemy na materiał do grzanek…

… smażymy dosłownie chwilę i posypujemy np. solą czosnkową.

.. dekoruję według własnego uznania.

.. i jem!

59 Odpowiedzi do “Sałatka na podtrzymanie sił w ciągu dnia.”

  1. Wyglada wysmienicie!! Juz lece do sklepu i robie dzisiaj na kolacje :D

    P.S. Uwielbiam wasz blog!!! Odiwedzam go kilka razy dziennie ;)

  2. często połączenia owoców z warzywami i mięsem wydaje się dziwne i chyba jest niedoceniane.. ja takie uwielbiam, zwłaszcza w sałatkach! wygląda pysznie! pozdrawiam

  3. Uwielbiam twoje przepisy :-) i codziennie zaglądam na ciekawe ploteczki z świata stylu. Pozdrawiam Was i trzymajcie tak dalej dziewczyny

  4. Ha! Widzę, że wiosna w ogrodzie Kasi i u Zosi w kuchni :D Cudownie!!! Ja właśnie ubrałam nową lejącą bluzkę z H&M i lecę z narzeczonym do mojej mamci na obiadek. Podobno dziś mają być pyszniutkie polędwiczki :P
    Pozdrawiam!

  5. Naprawdę polecam tą panierkę z Kamisa :)
    Kurczak w niej obtoczony jest smaczny.
    Sałatka wygląda bardzo apetycznie :)
    Na pewno się skuszę, aby ją zrobić.
    Pozdrawiam serdecznie ;)
    Miłego dnia Tobie i Kasi.

  6. Rewelacyjnie wygląda, aż mi narobiłaś apetytu:) Jestem już po obiadku, ale na kolację chętnie spróbuję Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie:)

  7. Zosiu! Twoje potrawy wyglądają znakomicie, aparat dopełnia dzieła, na zdjęciach wyglądają cudownie:)
    Pozdrowienia ze słonecznego południa Polski:)

  8. Zosiu, nie mogę się na Twoje potrawy i Ciebie napatrzyć;) Marzę o tym, żeby pewnego dnia potrafić przyrządzić tyle smakowitości;) Pytałam już o to, ale mój komentarz chyba utonął w morzu innych, więc pozwolisz, że dopytam drugi raz?:) Na zdjęciu u góry strony, tymi z musem malinowym i kaloszami masz takie wspanałe, delikatne fale… W jaki sposób je uzyskujesz?:) Niesamowicie śliczne i kobiece, tak ładnie uniesione. A jeśli to Twoje naturalne to pozostaje mi tylko zazdrościć;) Pozdrawiam serdecznie:)

  9. Wygląda cudownie i na pewno tak samo smakuje:)) połączenie tych smaków musi być bardzo ciekawe i udane zarazem..;>

    btw mam pytanie dotyczące rozmiaru formy do pieczenia m.in tarty cytrynowej którą chętnie bym zrobiła, ale trochę mam obawy bo piekłam placek z brokułami-pyszny jednakże proporcje jakby trochę nieudane- ciasto grubsze niż twoje a i farszu więcej (więc wiadomo, moja forma mniejsza). Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam:)

  10. Przyznać muszę Zosiu, że Twoje potrawy są nieziemsko proste, ale za to jakie efektowne! Już dawno nie znalazłam przepisów na tyle lekkich, by składniki móc kupić w pierwszym lepszym sklepie. Twoje takie są. Nawet taka leworęczna kucharka jak ja może stworzyć taką Twoją piękną sałatkę, która zachwyca samym widokiem! :) Strona i pomysły trafione w dziesiątkę! W końcu nie każdy ma czas na przygotowywanie dań cały dzień, bądź biegania do sklepów w poszukiwaniu egzotycznego składnika do dań, lub po prostu nie każdy ma odwagę na “szalone, nieznane i egzotyczne przepisy”. Prostota a jednocześnie ich zachwycająca prezentacja jest w Twoim wydaniu doskonała! Tego potrzebowałam. Będę zaglądać częściej! :) Powodzenia i pozdrowienia :)

  11. Zdrowo i smacznie-czyli idealna sałatka na wiosnę:))Zosiu czy masz może sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe?Pozdrawiam wiosennie:)

  12. witam! Ja mam dobry przepis na sos do sałatki: jogurt naturalny, musztarda, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i curry – wszystko roztrzepać blenderem. Naprawdę rewelacja!!!!

  13. Zosiu twoje przepisy są świetne (; ! Wypróbuj mój przepis na szybkie pączki :
    półtora szklanki mąki pszennej,
    3 jajka,
    2 serki waniliowe homogenizowane [ ja daję Danio ]

    wszystko trzeba wymieszać, kłaść na rozgrzany olej po łyżeczce. Posypać cukrem pudrem . Smacznego (;

  14. super przepisy, bardzo smacznie to wszystko wygląda i wydaje się, że jednak nie wiele jest przy tym roboty :) Bardzo sympatycznie poza tym na blogu. Zosiu, co to za książka widnieje na jednym ze zdjęć w przepisie ‘Kuchnia dalekiego wschodu’ ? :)
    pozdrawiam serdecznie!

  15. Dziewczyny, gratuluję udanego, miłego dla oka i żołądka bloga. Widać, że to co robicie sprawia Wam ogromną przyjemność i to się ceni. Wysokie Obcasy szukają od niedawna ciekawych blogów, więc jeśli jeszcze nie zgłosiłyście się, zróbcie to koniecznie!
    Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów!

  16. Robiłam dzisiaj z mężem kurczaka po chińsku wyszedł nam rewelacyjny…:) świetny przepis

  17. Zosiu a moze tak jakiś przepisz na sprawdzoną i pyszną szarlotkę :) ?? kurcze jestem łasuchem szarlotek ..

    pozdrawiam z pochmurnych Płot :)

  18. Nie przepadam za sałatkami ale ta naprawde do mnie przemawia xD i chyba się na nią skusze któregos dnia bo wygląda rewelacyjnie. Jestem pod wrażeniem twojego talentu, pomysłowości i wyczucia w kuchni, dlatego też chciałabym zapytać czy masz jakis pomysł na deser z ananasem ?bo własnie mam w domu pięknego i świeżego i chce to dobrze wykorzystac :) Pozdrawiam

  19. Wygląda przepysznie :) Może teraz jakiś przepis ze szpinakiem? Co o tym sądzisz? Osobiście uwielbiam naleśniki oraz canelloni ze szpinakiem.

    Pozdrawiam ciepło,
    agata

  20. Kasiu ja bym prosiła jakiś przepis na dobrą pizzę :D Wasz blog jest na prawdę świetny, równe z was babki. Pozdrawiam serdecznie

  21. Aż zgłodniałam od samego patrzenia. :) W najbliższym czasie zrobię takie danie. Nie wiem tylko czy wyjdzie tak pięknie jak na zdjęciu ;)

  22. FANTASTYCZNE danie! Wyglada wysmienicie!!
    Problem w tym, ze nie mieszkam w PL, wiec o panierke KAMISA tu ciezko.. :/
    Aaaaaaaaaaaaaaaa! chce takiego kurczaka!
    Gratulacje!

  23. Zosiu.. a masz może jakieś pomysły dla osob które musza pilnować kalorii? które są na umiarkowanej diecie? coś na szybko na śniadanie czy lekką kolację? bez tłuszczu, cukru i z jak największą ilością witamin? byłabym wdzięczna, ponieważ zmieniam teraz nawyki żywieniowe (ciężka praca) a nie mam zbyt wielu pomysłów.. dziękuję i pozdrawiam.
    ..

  24. Megasłabo jednak, że panierka z proszku, wstyd trochę, bo pozostałe przepisy wyglądają bdb, a tu taka wpadka. (I nie, nie uznaję tłumaczenia się brakiem czasu, przyrządzenie panierki samemu nie trwa dłużej, niż otwarcie takiego gotowca ze sklepu.)

    • Dziękuję za komentarz. Przepis jest również adresowany do mężczyzn, których chciałabym uchronić od przyrządzania samemu panierki. Jest zdecydowanie dużej więcej ciekawszych czynności, na które warto poświęcić ten czas ;D. Pozdrawiam, Zosia.

    • Tak, zdecydowanie popieram. Początkowo myślałam, że blog będzie trzymał wysoki poziom pod względem kulinarnym, ale tą panierką z proszku mnie zawiodłaś. Ja rozumiem, że wchodzą tu nastolatki, dla których możesz być autorytetem, ale myślę, że stać Cię na więcej..

      • już nie przesadzajcie, jeżeli panierka jest dobra to w czym widzicie problem? “nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu” tym tropem idąc to powinniśmy piec bułki do przepisu, chleb, wyrabiać śmietanę, doić mleko od krowy itd., bez przesady;/ ogarnijcie się trochę ludzie.

  25. No proszę, ceramika z Bolesławca :) Każda pani domu musi ją mieć. Wielki plus od wielkiej fanki ceramiki :)

  26. Zosiu na ile porcji jest ten przepis? Mogłabyś podawać w swych przepisach dla ilu są osób?

  27. zrobiłam dziś tę sałatkę, niestety ten sos mi nie podchodzi, zepsuł mi cały smak…:(

  28. jeśli mogę prosić o więcej jakiś przepisów na dania które można zabrać do pracy pracuję po 11h i juz marzę o czymś innym jak kanapki;/ ostatnio zabieram też sałatki tylko już kończą mi sie na nie pomysły i takich zwykłych sałatek “sałatkowych” z majonezem itd mam dość ale Twoj pomysł na sałatke był super w sumie jak i wiele innych przepisów :)
    pozdrawiam serdecznie :)

  29. Takiej strony z przepisami właśnie szukałam!\
    Wspaniałe przepisy, gratuluje doboru menu :)
    Pysznie i prosto.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.