Skip to main content

,, …marchewkowe pole rośnie wokół mnie”

   Kolor pomarańczowy zawitał również i u mnie – co prawda nie w stylizacjach ubraniowych, bo w tej kwestii nieocenioną stylistką jest Kasia… ale jako inspiracja kulinarna! Przedstawiam Wam wielokrotnie sprawdzony przepis na tzw. carrot cake, czyli ciasto marchewkowe. Domyślam się, że nie wywołam nim wielkiej rewolucji, bo ciasto jest nam znane już od wielu lat, ale jego smak jest tak niepowtarzalny, że warto wypróbować ponownie. Podstawowe proporcje składników, zaczerpnęłam z przepisu pani Marty Gessler, niemniej jednak kilka drobnych modyfikacji dodałam od siebie. Sami oceńcie. Smakuje najlepiej rano do porannej kawy. 

Skład:

2 szklanki cukru

4 jajka

2 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka cukru wanilinowego

2 łyżeczki sody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/4  szklanki oleju

1 łyżeczka cynamonu

2 szklanki startej marchewki (na małym oczku)

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

10 suszonych śliwek kalifornijskich

garść migdałów

polewa:

2 białe tabliczki czekolady

   

A oto jak to zrobić:

1.Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon, gałkę muszkatołową i olej. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Mieszamy wszystkie składniki.

2. Śliwki suszone oraz migdały kroimy na małe kawałki i dodajemy do naszej masy marchewkowej. 

3. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 55 minut. (jeżeli górna nawierzchnia ciasta jest już brązowa, proponuję jednak nakłuć ciasto i sprawdzić, czy masa w środku nie jest płynna). 

5. Rozpuszczamy tabliczki białej czekolady i polewamy nią ciasto. Możemy podać z serkiem waniliowym.

… jajka z cukrem ubijam na białą masę (odradzam ręcznie :)

.. mąkę przesiewam (tym razem ręcznie:)

Obieram marchewkę i ścieram na tarce, na tzw. małych oczkach.

.. najlepszy moment, gdy wszystkie produkty przenikają się nawzajem. Cudna kolorystyka!

… mniam!!!

214 Odpowiedzi do “,, …marchewkowe pole rośnie wokół mnie””

      • jest również Pani Marta Gessler i wystarczy odrobinę znać się na temacie, by to wiedzieć;)

    • omg, dziewczyno, Ty w takich ciuszkach się do gotowania zabierasz? Jak sprzątasz, to też w najlepszej kiecce?

      • Nie czepiaj się, skoro ty na co dzień wyglądasz jak łach to nie znaczy, że tak wyglądają inni. Niektóre kobiety wyglądają pięknie w każdej sytuacji i takie kochamy.

      • A może byś się nie czepiała bez podstaw? Po ukazaniu się posta nie było w nim informacji o jajach! Dopiero później ją Zosia dodała…

  1. Pysznie wygląda.
    …tak samo smakuje:) Moją uwagę zwróciła kompozycja produktów i sprzętów w formie tryptyku, który z powodzeniem można oprawić i powiesić w kuchni. Zdjęcie przesiewanej mąki też jest rewelacyjne. IKEA inspiruje;)

  2. A ile jajek do przepisu? Ponieważ nie widze informacji… bardzo dziękuję ciasto muszę wypróbować już od zawsze chce się zabrać za ciasto marchewkowe… :) pozdrawiam

  3. Faktycznie znam ten przepis, choć to chyba ubogacona jego wersja. U moim przepisie też jest i soda i proszek. Kiedy dodałam i jedno i drugie stwierdzono “pyszne ciasto ale za dużo sodki” i ktoś mnie uświadomił że jak sodka to nie proszek i na odwrót. Więc jak właściwie jest. Sodka zastępuje proszek? Czy Twoje ciasto nie ma zbytniego posmaku sodki?

    • Ja tez tak kiedyś zrobiłam że dałam 2 łyżeczki sody i 2 proszku i niestety, ciasto mi “wykipiało”, a innym razem się upiekło, ale miało właśnie posmak “sodki”. Metoda prób i błędów doszłam do dawki: 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta sody.

  4. Właśnie zajadam się ciastem marchewkowym które upiekłam w niedzielę :) Rrobię ciasto marchewkowe już od kilku lat i muszę przyznać że jest niezwykle proste, szybkie i zawsze wychodzi :) Przepis mam bardzo podobny do Twojego, ograniczyłam tylko ilość cukru do 1 szklanki, bo jak dla mnie wychodziło za słodkie. Nie robię również polewy, tylko po upieczeniu posypuje ciasto cukrem pudrem. Zamiast śliwek wrzucam rodzynki i jakieś orzechy, migdały, pestki słonecznika.. co kto woli :)

  5. I kto by pomyślał,że z marchewek robi się ciasto:)))Ja chciałabym Cię zainspirować do sernika z rodzynkami oraz do obiadu dla kobiety,która jest na diecie.Myślę,że teraz jest dużo takich kobiet ,które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów.Czekamy na przepisy:))A ja ostatnio gotuję marchewki i podaje do obiadu-zdrowo,szybko i mało kalorycznie.Pozdrawiam:))

  6. Wyglada (i pewnie smakuje) pysznie ! Sprobuje dzisiaj zrobic:) a tak btw – swietny blog! Gratuluje:)

  7. ALE ILE JAJEK??? ze zdjęcia wyliczyłam, że trzy:) przepis apetyczny i właśnie go zapisuję w swoim zeszycie. pozdrawiam.

      • nic nie brakuje przepisowi, ale dopiero kiedy Zosia dopisała ile jaj, co wcześniej przeoczyła i o co nie mam pretensji, tylko dopytałam- Zosię:)

  8. Polecam jako polewe,bardzo popularna w Uk do ciasta marchewkowego ,zmiksowac maslo z cukrem pudrem i kremowym twarozkem typu Philadelfia plus ulubuiony aromat albo starta skorka z cytynyPozdrawiam

  9. czytasz w moich myślach, od paru dni chodzi mi po głowie właśnie ciasto marchewkowe. Bardzo fajny, prosty przepis. Zdjęcia tradycyjnie bardzo bardzoooo smakowite:) A no i super wiosenny serwis, te kubki i talerzyki w kropy -słodziaki:) Pozdrawiam i czekam na następne przepisy.
    PS. Coraz więcej warzyw i owoców dostępnych może jakieś wiosenne smoothie?

  10. Pieknie wyglada i smakowicie! Alez mi narobilas ochoty! Musze upiec, nie ma sily! Ja co prawda mam swoj “hamerykanski” przepis, ktory uzywam od lat, tylko juz dlugo do niego nie zagladalam….

  11. “zosiu ciasto marchewkowe “chodziło” za mną od dawna, jeszcze nie miałam przyjemności sama go zrobić, ale spróbuję ;) ps. mam pytanie, czy w smaku jest podobne do osławionego marchewkowego ciasta z green way’a ? pozdrawiam

  12. Zosiu,
    gdzie można nabyć taką świetną miarkę (ten plastikowy kubek z czarnymi wykończeniami)?

  13. Często robię ciasto marchewkowe;P Zawsze wychodzi, szybko się je robi i super smakuje;D pozdrawiam

  14. czy mogłabyś powiedzieć na jak dużą brytfannę jest przewidziane ciasto z takiej ilości składników, jaka została podana?
    Co prawda, widzę zdjęcie, jednak to czasem bywa mylne;)
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź- regularnie korzystam z Twoich przepisów i wszystko wychodzi idealnie i pyyyyyysznie!:)
    Pozdrawiam;)

  15. Kochana nigdy nie robiłam tego ciasta,ale z miłą chęcią zaraz wypróbuje :)
    Wygląda SUPER!

  16. witam
    co prawda trafiłem tu przez przypadek :-) ale chciałbym napisać,że oprócz całkiem ciekawych przepisów :-) widzę bardzo fajne zdjęcia przygotowywanych potraw (np. to przedstawiające skrupulatnie ułożone składniki na ciasto heh pełen ład i harmonia ;-) swoją drogą też mam na stanie taką oldschool-ową wagę kuchenną),jestem facetem ale od czasu do czasu tez lubię coś upitrasić tudzież przykucharzyć :-) ciasta marchewkowego jeszcze nie próbowałem,to chyba nie moje ”smaki”,chociaż marchew lubię,a najbardziej w stanie ciekłym prosto z sokowirówki :-)

  17. Dziewczyny Ja zrobiłam w dużej tortownicy i wyrósł SUPER jak pochen chleba ale…. dałam ojleju 1 szklanke i pół szklanki wody bo mi się wydawało ,że ciasto jest zbyt gęste i dla tego nie chce rosnąć !!!
    Jest pyszne polecam!!!
    Dziękuje Zosiu!!!

  18. Zosiu-masz może jakiś fajny i sprawdzony przepis na risotto?Pozdrawiam :))) ps.super wyglądasz masz w sobie to coś-co przyciąga-pozytywną energię,subtelność,kobiecość i głowę pełną pomysłów:)))I co najważniejsze inspirujesz-pokazujesz,że gotowanie nie musi się kojarzyć ze schabowym i ziemniakami-tylko warto też podróżować kulinarnie,poznawać nowe smaki i zapachy-bo to przecież daje tyle przyjemności:)))

  19. Jeżeli kiedykolwiek będę miała dziecko to chce żeby była to córeczka i miała na imię Zosia.Nie zaglądam tu często i prawdopodobnie nie zrobię żadnego z tych specjałów(mam do kuchni dwie lewe ręce), ale uwielbiam Cie! Jesteś na tych zdjęciach zawsze taka radosna,rozpromieniona i kobieca :)

  20. Zosiu, a może zaproponujesz jakiś przepis na pyszny wiosenny obiad? Ja właśnie zrobiłam sałatkę z rzodkiewki, pora i koperku, do tego łyżka majonezu i trzy łyżki jogurtu naturalnego, pyszne! tylko co do tego? nie mam pomysłu.

    pozdrawiam!

  21. Ok, mamy +16 C Kasia przyodziewa futerka i kozaki po pachy ;) a mnie zainteresował wiosenny śliczny sweterek Zosi, która oprócz tego, że jest świetna w kuchni jest też bardzo trendy!!! Zosiu, czy sweterki z bufiastymi rękawkami kupujesz w H&M?

  22. Zosia zrobiłam Twoje ciasto marchewkowe,mój chłopak zjadł całe…tak Mu posmakowało. Podobają Mu się Twoje dania:)
    Serdecznie pozdrawiam!

  23. Witam… “moje” marchewkowe ciasto właśnie wygrzewa się w piekarniku ;)… zrobiłam je zgodnie z proporcjami podanymi przez Zosię i teraz z nadzieją je podglądam ;)… później opisze wrażenia smakowe… pozdrawiam

  24. …już po pierwszych kęsach :) ciasto smaczne i nie za słodkie, ale następnym razem dodam tylko 1 łyżkę sodki bo przy 2 łyżkach za bardzo ją czuję… dzięki za przepis i ciepło wszystkich pozdrawiam

  25. Dziękuję! Za inspirację dzięki którym zdrowiej się odżywiam w pracy – powoli odkrywam, że śniadanio-obiady nie muszą składać się wyłącznie z kanapek lub fast foodów

  26. Zrobiłam i wyszło przepyszne, zostały już tylko okruszki, pięknie rośnie, nie smakuje sodą, wszystkiego jest w sam raz. Dziękuję za przepis:)

  27. Zrobiłam i wyszło przepyszne, zostały już tylko okruszki, pięknie rośnie, nie smakuje sodą, wszystkiego jest w sam raz. Dziękuję za przepis:)faktycznie mniam!:)

  28. Wpadam tutaj masochistycznie draznic moje kubki smakowe, znow Ci sie udalo! Robisz sliczne kompozycyjnie zdjecia :) Zazdroszcze tak dobrze oswietlonych wnetrz i wspanialej zastawy… oby czesciej pojawialy sie posty kulinarne;) Pozdrawiam cieplo.

  29. Ciasto pyszne, lecz uważam że 2 łyżki sody to troche za dużo, bo miało sodowy smak, poza tym świetny przepis :)

  30. Świetny blog to po 1 , a po drugie jesteś niesamowita ! Codziennie tu zagladam i codziennie widzę coś nowego . Dzieki Tobie Zosiu moge się w końcu nauczyć gotować . A ciasto marchewkowe … PYCHA !!!!
    Śliczna z Ciebie kuchareczka ;) . Pozdrawiam .

    • Ciasto pyszne!!!! Ale zdecydowanie sam proszek do pieczenia wystarczy! Soda daje straszny efekt mydła co psuje moim zdaniem smak ciasta. Poza tym proszek i soda to za dużo spulchniaczy.

  31. Właśnie przetestowałam przepis.
    Robiłam wszystko zgodnie z zaleceniami i muszę przyznać, że niestety zdecydowanie zbyt sodowy posmak!!!!
    Prawdopodobnie jest tak, jaki napisała wyżej ladybird, czyli jak proszek do pieczenia , to nie soda i odwrotnie, lub, ja pisze Marta, że wystarczyłaby “szczypta sodki”.
    Pozdrawiam autorkę bloga i jej czytelniczki:)

    PS Droga Zosiu – jaki jest Twój sposób na rozpuszczanie czekolady? Słyszałam, że niektórzy sugerują, by garnek z rozpuszczającą się czekoladą postawić do garnka z wodą… Ktoś wie jak jest najlepiej?

    • Najlepiej połamać czekoladę na kawałki i ciągle mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej – czyli tak jak napisałaś.

  32. Właśnie piszę pracę licencjacką i zajadam się ciastem marchewkowym Twojego przepisu- jest przepyszne! Wyszło takie pulchniutkie i “lekkie”, a cynamon i gałka muszkatołowa sprawiły, że podczas pieczenia ciasto pachniało niczym piernik :)
    Bardzo udany przepis. Wydrukowałam go i na stałe wpięłam do mojego segregatora z przepisami.
    Czemu za zaciekawieniem na następne przepisy :)

    Pozdrowienia z Wrocławia,
    Julita

  33. Właśnie piszę pracę licencjacką i zajadam się ciastem marchewkowym Twojego przepisu- jest przepyszne! Wyszło takie pulchniutkie i “lekkie”, a cynamon i gałka muszkatołowa sprawiły, że podczas pieczenia ciasto pachniało niczym piernik :)
    Bardzo udany przepis. Wydrukowałam go i na stałe wpięłam do mojego segregatora z przepisami.
    Czekam z zaciekawieniem na następne przepisy :)

    Pozdrowienia z Wrocławia,
    Julita

  34. nareszcie przepis na marchewkowe ciasto! już piecze się w kuchni… :) ooo, gotowe. PYCHAAAA :)

  35. Zosiu Super ciasto, ale ja dodatkowo przekroiłam je na pół i przełożyłam kaszką manną na mleku, tylko już bez czekoladowej polewy PYSZNE!!!

  36. Słuchajcie – o co tu chodzi? Jakiś czas temu zapytałam czy nie ma pomyłki w przepisie, bo są podane 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 ŁYŻKI sody, a teraz nie widzę tego komentarza… Wiem, że kilka osób odpowiedziało na mój post, ale weszłam teraz z ciekawości, czy AUTORKA mi odpowiedziała w końcu, a tu śladu nie ma po moim wpisie!!!

  37. Cześć dziewczyny,
    Jak już “przerobiłyście” cupcakes’y, muffiny, carrot cake to polecam jeszcze zmierzyć sie z Red Velvet Cake :))) (wygląda obłędnie) yummy! pozdrawiam E.

  38. Ja dałam 2 łyżeczki sody..jakoś łyżki wydawało mi się za dużo. Ciasto robiłam wczoraj wieczorem, rano była pierwsza próba jedzenia i na prawde fajny smak. Tylko ja starkowałam marchewkę na małych oczkach..tych takich najmniejszych, a jak patrzę teraz na fotki to widzę, ze chodziło o te średnie oczka. Ale myślę, że to chyba nie ma wielkiego znaczenia :)..i nie dałam migdalów..zapomniałam kupić.

  39. mam pytanie co z rozpuszczona czekoladą np jak sie chce zjesc ciasto nast dnia to ona ma być twarda ?? prosz e o szybka odpowiedz !!! ;)

    • Biała czekolada, którą roztapiamy zastyga na powierzchni ciasta, ale jej konsystencja nie jest ,,twarda”. Ciasto smakuje nawet lepiej na drugi dzień. Pozdrawiam,Zosia

    • Gratulacje! Trzymam również kciuki ;-) pozdrowienia z pochmurnego i wyjątkowo wietrznego Trójmiasta!

  40. Hejka, dzis upieklam ciasto Twojego przepisu. Wyszlo bardzo smaczne, tylko jak na moj smak za bardzo czuc sode. Czy aby na pewno mialy byc 2 lyzeczki?
    Serdecznie pozdrawiam i zycze milego weekendu :)

    • Hej, wg. oryginalnego przepisu, zaleca się 2 łyżeczki sody. Pozdrawiam i życzę również miłego weekendu!

    • robiłam kiedyś podobny przepis ale na takie standardowe ciasto marchewkowe dawałam te 2 łyż. sody ale też miałam wrażenie ze strasznie czuć ją w cieście teraz daje 1,5 małej łyż płaściutkiej tez wychodzi dobrze a mniej czuc sodą

  41. a chciałam jeszcze napisać,ze to bardzo miłe z Twojej strony,że odpisujesz na komentarze :)
    pozdrawiam

  42. Ciasto wyszło pyszne. Cała rodzina się zajadała. Tylko zmodyfikowałam trochę przepis i dodałam jeszcze rodzynki, ananasa z puszki i morele. Polewę z kolei zrobiłam czekoladową. Pycha!!

  43. właśnie zrobiłam to ciasto i jest PYSZNE!!! wielkie dzięki za ten przepis Zosiu, najadłam się tego ciasta w USA i zawsze chciałam poczęstować nim rodzinę :) następnym razem do migdałów dodam także orzechy włoskie i może trochę mniej cukru… anyway super przepis, jutro spagetti!!

    • Dzięki za komentarz. Cieszę się, że smakowało. A może spróbuj przetestować mój ostatni przepis, czyli ciasto bez mąki. W smaku podobny do brownie-ego. Może Ci zasmakuję :) Pozdrowienia! Zosia

  44. Czy możecie zrobić spis treści przepisów? Ułatwiłoby to szukanie jak ktoś chce wrócić do jakiegoś przepisu, który kiedyś widział na waszej stronie.

    Pozdrawiam Agnieszka

  45. Czy keksownicę można zastąpić tortownicą o średnicy 26 cm? Czy taka ilość składników wystarczy na tej wielkości tortownicę?

    • Witaj, zawsze piekłam to ciasto w keksownicy, więc niestety nie jestem Ci w stanie doradzić. Ale na Twoim miejscu bym spróbowała. Z pewnością na smak ciasta, nie powinno to wpłynąć. Pozdrawiam i daj znać, jak smakowało :-) Zosia.

  46. Zosiu! Na Twoich zdjęciach widze serki waniliowe a w przepisie nie ma o nich ani słówka….

  47. Skusiłam się :) nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, ale po zobaczeniu zdjęć i przepisu stwierdziłam, że muszę spróbować. Wyszło świetnie! To chyba najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek upiekłam. Mam zamiar urozmaicać nim menu na spotkania z przyjaciółmi. Bardzo dziękuję Zosiu za tę nowość w mojej kuchni :)

  48. An fascinating dialogue is worth comment. I think that it’s best to write extra on this topic, it won’t be a taboo subject however typically persons are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

  49. ciasto rewelacyjne!!! Zosieńka..uwielbiam Cię, a dzięki Tobie – mnie uwielbia mój mąż za wypieki i dania (mmmm quiche lorraine), które mu serwuję! wielkie dzięki:)

  50. 1 i 1/4 szklanki oleju? czy tyle na prawdę trzeba dac? chce zeby ciasto wyszlo, ale cos mi tu nie gra z tym olejem ;P proszę o szybka odp ;)

  51. Od tygodnia przymierzałam się do zrobienia tego ciasta. (Ze mną jest tak, że uwielbiam jeść, ale zrobić… ) Dziś miałam fatalny dzień. Postanowiłam, więc zebrać się w sobie, przeczytałam jeszcze raz przepis i… wyszło. Jest przepyszne. Siedzę teraz z rogalem na twarzy spoglądając na kolejny kawałek, który zapewne szybko zniknie. :)
    Pozdrawiam,
    Kasia

  52. też mam na imie Zosia.Robie to ciasto myslę ze wyjdzie pyszne ale robie z starszą siostrą.

  53. Moje pierwsze marchewkowe! Powstało z odpadków z sokowirówki po robieniu soku z marchwi. Wyszło pyszne ALE albo soda albo proszek do pieczenia. Poza tym przepis dobry też na babeczki :)
    pzdr

  54. Tak sie ucieszylam na to ciasto ale niestety zrobilam idelanie wg przepisu a ciasto nie wyszlo. po godzinie pieczenia nadal jest wodnite i nie nadaje sie do jedzenia takze duzy minus:(

  55. Już od jakiś czas temu miałam ochotę na zrobienie ciasta marchewkowego. Wpadł mi w oko Twój przepis i na pewno w przyszłym tygodniu upiekę co nieco, ale myślę że w formie cupcake. Mam nadzieje, że moje pichcenie wyjdzie równie pysznie jak Tobie.
    Pozdrawia
    Agnieszka

  56. Jak postanowiłam, tak zrobiłam i wyszło pychaaaaa, polałam roztopioną białą czekoladą i potem posypałam wiórkami startej, ciemnej, gorzkiej czekolady. Wygląd rewelacyjnie jak tort i jeszcze lepiej smakuje. Przepis sprawdzony, łatwy i szybki, polecam.
    Pozdrawiam
    Agnieszka

  57. Właśnie upiekłam!!!!!!! Pycha!!!!! A jak w domku pachnie… :) Przepis rewelacja!! Zosia jest wielka :) Polecam i zachęcam do zrobienia :) Naprawdę warto!!! JA pożarłam jeszcze gorące :) Cóż nie mogłam się doczekać ;)

  58. A u mnie właśnie stygnie….wygląda cudnie! :) …a ja siedzię i zastanawiam się czy polać go białą czekoladą czy polewą serkową….?…..oto jest dylemat…. ;)

  59. U mnie ciasto marchewkowe wyszło cudnie zostało od wczoraj wieczorem moze na 3-4 kawałki. Zrobiłam go w tortownicy i ciasta było idealnie więc proporcja wystarczy na keksownice i tortownic. Bardzo dziekuje za ten przepis! :*

  60. Kasiu,

    ja to ciasto piekę w 150 stopniach C /elektryczny piekarnik na 3/, dzięki temu jest pomarańczowe jak marchewka! I co najważniejsze nie jest suche.
    Raz upiekłam je w 180 stopniach C i spiekło się jak Twoje.
    Pozdrawiam świątecznie i dużo zdrówka!

  61. Wyśmienite to ciasteczko, mój mąż nawet odważył się podjąć takiego wyzwania i upiekł z Tego przepisu, mniaaaaaaaaaaaaaaaaaam, Pozdrowienia i zdrowia dla P. Zosi i maleństwa ;-)

  62. uwielbiam ciasto marchewkowe, chciałabym wypróbować przepis ale chciałabym wiedzieć jaka blaszkę potrzebuje.
    Pozdrawiam

  63. Dzisiaj zrobiłam drugie podejście do tego ciasta (wczoraj było pierwsze) i drugi raz zakalec! do ubicia jajek z cukrem użyłam miksera, potem też dodawałam kolejne składniki jak mikser cały czas pracował… czy to może być przyczyną, za mocne wymieszanie składników? Lepiej po ubiciu jajek z cukrem mieszać wszystko ręcznie? Czy to może być kwestia piekarnika? Jak tylko uchylam drzwiczki (po min godzinie pieczenia) ciasto natychmiast opada a w środku zakalec…Dzisiaj chciałam je studzić w piekarniku więc tylko delikatnie uchyliłam drzwiczki po upieczeniu i za 2 minuty było oklapnięte. A w czasie pieczenia pięknie rosło i wyglądało nieziemsko:( I w smaku mimo wszystko też jest pycha. Gdzie mogę popełniać błąd?

  64. Dla wszystkich tych , którzy pieką ciasta a im opada przed wyjęciem z piekarnika:
    Nowsze piekarniki maja opcje włączania pieczenia góra i dol, sam dol lub tylko góra. Ja piekłem na włączonym góra i dol a po 15 minutach włączyłem tylko dol i tak piekłem aż do końca, 5 minut przed końcem włączyłem na góra i dol ale chyba niepotrzebnie bo mi w jednym miejscu siadło trochę. Maks temp dla tego ciasta to 180 stopni piec 45-50 minut. wyzsza temp i moze sie przypalic. Przepis super ciacho pycha a do tych co sie czepiaja i mowia, ze przepis nie dobry: sprobujcie piec jak napisalem. Mi wyrastalo po za tortownice :) Zachcialo sie okraglego :)

  65. Chciałam Was zapytać jak to jest z tą polewą? Rozumiem że polewam po wierzchu ciasto białą czekaladą, ale na zdjęciach Zosi widzę, że niezidetyfikowana :) biała masa jest też w środku ciasta. Mam rozumieć że to też jest ta biała czekalada tylko ciasto zostało przecięte na pół? a jeżeli tak to czy te 2 tabliczki czekolady, które zostały podane w przepisie wystarczą na polewę “w środku” i na górze?
    Pozdrawiam

  66. Obłędne – to słowo jako pierwsze przyszło mi na myśl po pierwszym kęsie :)) i dodam, że degustacja nastąpiła tuż po upieczeniu tzn o 22:20! Nie mogłam się oprzeć:)

  67. hmmmm, “wyrzucilo ” mnie przy pisaniu poprzedniego komentarza ….wiec koncze: to ciasto jest OBLEDNE!!! Pod kazdym wzgledem-smak, zapach, “skala pracochlonnosci” ;)
    Pieklam juz trzy razy: za pierwszym razem zniknelo w niecala godzine! Za kolejnym “przetestowalam” je na Anglikach i Niemcach w swojej firmie, rowniez z e znakomitym rezultatem :) Musze tu dodac ,ze pieczenie ciast nie jest moja mocna strona, wiec tym bardziej plus dla przepisu. Powiem jeszcze , ze za kazdym razem pieklam je z moja dwuletnia coreczka i Ona tez je uwielbia! Zosia, tak trzymac! :)))

  68. Ciasto pyszne, ale jak dla mnie za słodkie wiec nastepnym raem użyje mniej cukru. Jesli chodzi o czas pieczenia to wydłużył mi się o całe 20 minut dlatego pewnie trzeba dodać nastepnym razem mniej oleju(tylko 1 szklanke). Dziękuję za przepis:)
    Pozdrawiam:)

  69. przepis wspaniały, robię to ciasto już po raz któryś ale mojej rodzinie chyba nigdy się nie znudzi ;) robiłam je nawet na wigilię :) nie piekę zbyt dobrze, ale dzięki twoim przepisom wszystko jest łatwiejsze. Nie wiem jak zrobić jakieś ciasto, moja mama mówi “a zobacz jak to zrobiła Zosia?: :D

  70. Zosiu czy możesz podać wymiary Twojej keksówki? bo moja na oko wyglądała tak samo, zostało tyle samo miejsca w foremce od góry, a ciasto rosło i rosło aż wypłynęło i cała praca na marne… :/

  71. After we consider the specification of the expression really like, installing relation to its an intimate romantic relationship using yet another, yet as being a sense that may be engendered when you have miltchmonkey an improved marriage on your own as well — as well as for a a feeling of increased oneness with the family or simply humanity : this becomes even more really clear that any person is looking for in daily life is like.

  72. Your style is unique in comparison to other people I’ve read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this site.

  73. Thank you for an additional great article. Exactly where else could anyone get that type of facts in this kind of a perfect way of writing? I have a presentation subsequent week, and I?m to the appear for such info.

  74. Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Bless you

  75. Właśnie rodzinnie zajadamy się tym ciastem, wyszło przepyszne! A napomknę, że to pierwsze ciasto jakie upiekłam w swym życiu :)
    Dziękuję, że jesteś.

  76. czy moglabym sie dowiedziec, gdzie mozna kupic taka zastawe w kropki – jest SUPER!!

  77. Writing most likely began as a consequence of political expansion in ancient cultures, which needed reliable means for transmitting information, maintaining financial accounts, keeping historical records, and similar activities

  78. I think this is one of the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But want to opinion on few general things, The site style is great, the articles is really nice: D. Good job, many thanksrn

  79. I was verifying consistently this web blog and I’m impressed! Extremely details specifically the last part I care for such information and facts much. I was searching for this certain details for some time

  80. We can almost all do with reading this, your a true writer plus you’ve got helped me with this. Do you have a tweets account? read, cant get enough wish there were more like this particular. will like this kind of post in facebook.

  81. really very good and I appreciate it. It’s hard to sort the good from the bad sometimes, but I think you’ve nailed it. You write very well which is amazing. I really impressed by your post. I like this shop. Im continually obtaining new issues that I want, or need, or better

  82. The information and the aspect were just wonderful. I think that your viewpoint is deep, it’s just well thought out and truly incredible to see someone who knows how to put these thoughts

  83. Do tego ciasta zawsze będę miała sentyment, ponieważ zdobyłam nim serce mojego narzeczonego ;) Było to pierwsze ciasto własnego wypieku, które mu zaserwowałam :) zawsze wychodzi i jest naprawdę pyszne, wilgotne, ale zarazem lekkie i proste w przygotowaniu, genialny przepis !! :)

  84. A ten serek waniliowy dodaje się na końcu? Bo u Ciebie na talerzu to wygląda jakbyś go przełożyła między warstwy ciasta! Czy to taka wizja artystyczna? :)

  85. cześć Zosiu:)
    ciasteczka owsiane zachwyciły…a dziś ciasto marchewkowe zrobiło furorę!!!:) dzięki!:) przesłałabym zdjęcia, ale nie ma tu takiej opcji!:)

    Pozdrawiam!;)

  86. Bardzo ciekawy przepis. Zwłaszcza, że przeważają wersje typowo wegańskie. A tu proszę, niespodzianka. Czekolada :) Super, dzięki za inspiracje.

  87. Pingback:Tęczowe muffinki | malewilczki

  88. Hello Dear, I already Has been Seen a lot of blogs, but I like your commenting platform. I like  work with deeply, Thanks for providing us these unique guidelines it’s really helpful for everyone. This website is excellent.

  89. Hello Dear, I already Has been Seen a lot of blogs, but I like your commenting platform. I like  work with deeply, Thanks for providing us these unique guidelines it’s really helpful for everyone. This website is excellent.

    —————————
    paket umroh murah

  90. This site gives impressive measure of information to the watchers. Keep it up. Such a profitable substance. Keep up the awesome work. Continue doing amazing. Esteem it.

  91. Appreciative for this exceptionally interesting and captivate full blog, yet I have to give you direction that dont ignore this stage.

  92. Dabbl is a leading shower brand manufacturing and suppliers shower and sanitary ware products in all over world. We provide corner shower enclosures, glass shower enclosures, walk shower enclosures, frameless shower enclosures, quadrant shower enclosures, custom glass shower doors, sliding glass shower doors, frameless glass shower doors, frameless shower screen, shower cubicles, shower cabins etc at Glass Shower Doors, Shower Enclosures

  93. Ciasto marchewkowe przepyszne i bardzo proste. Ja zrobilam z białą czekolada hmm az święta mi sie przypomnialy. A jak szybko znikl tzn ze smakował

  94. Wonderful work! That is the kind of info that are meant to be shared
    around the web. Shame on the search engines for now not positioning this publish higher!
    Come on over and discuss with my site . Thank you =)

  95. I read your Post Its Very Helpful and Very interesting post and informative too because the article has everything that it needs to explain about the related subject.

  96. If you are looking for hair and Skin products TheSkinFit is online platform to provide you locations, med, and many more products on very affordable prices Hair Care Products for you maybe that you looking for feel free to visit our website we are here for you to provide to best services maybe that you looking for.

  97. Od wielu lat jest to moje ulubione ciasto marchewkowe, przepis mam skrzętnie zanotowany w zeszyciku:) Naszło mnie dziś jednak na wspominki i postanowiłam zajrzeć do oryginału. Niesamowite, jak bardzo zmienił sie blog od tamtego czasu. No i musze przyznać, Zosiu, że Twoje zdjęcie, jak rozmarzona wpatrujesz się w pracującego robota kuchennego “zrobiło” mi wieczór :D

  98. Ciasto bardzo dobre, tylko za dużo sody, oleju i cukru. Za kazdym razem zmniejszam ilości tych składników.

  99. Zosiu od lat jest to moje ulubione ciasto marchewkowe! Nie zliczę ile razy już je robiłam, ALE zawsze mam problem z jego pieczeniem… Piekłam już w 2 różnych piekarnikach, formę próbowałam i metalową i silikonową…za każdym razem ładnie wyrasta, ale po wskazanym czasie ciasto w środku jest płynne i to bardzo. Nakuwam widelcem, wrecz rozgrzebuje górę, żeby ciepło złapało…po jakiś 2 godzinach (!!!) pieczenia, góra oczywiście prawie czarna, a środek nadal jeszcze dość “wilgotny”. Zostawiam w cieple…na następny dzień jakoś tężeje, ale to przecież nie powinno tak wyglądać. Co robię źle?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.