Skip to main content

Włoski torcik kawowy z ricottą

Ricotta dzięki delikatnemu smakowi i konsystencji jest serem często używanym w kuchni włoskiej. Najczęściej stanowi jeden z podstawowych składników w słodkich i słonych tartach, zapiekankach, pierożkach i makaronu cannelloni. W dzisiejszym przepisie ricotta jest połączona z mleczną czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, kremem ubitym z żółtkami i cukrem oraz ziarenkami laski wanilii z dodatkiem kawy. Dodanie 1/2 kg tego sera, sprawia że ciasto w smaku jest wyjątkowo lekkie i wilgotne. Trudno zatem się dzwić, że jest podawane jako jeden z głównych deserów w trakcie świąt we Włoszech. Przepis pochodzi z albumu pt. ,,Smaki kuchni włoskiej" (tutaj szczegóły), który moim zdaniem jest jednym z najbardziej imponujących albumów, tworzący kompletny obraz kulinariów Włoch.

Dla wielbicieli pięknych fotografii i ciekawych tekstów dotyczących tożsamości kuchni włoskiej myślę, że może być dobrym prezentem na Święta. Jako miłośniczka potraw słonecznej Italii, pachnącej bugenwillą, sosnami i bazylią ta książka to prawdziwa skarbnica włoskich smaków.

Skład:

1/2 kg ricotty

2 jajka

1 laska wanilii

150 g czekolady mlecznej

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

100 g masła

100 g cukru

250 g suchych herbatników

cukier puder do posypania

A oto jak to zrobić:

1. Herbatniki kruszymy na drobne kawałki, łączymy z miękkim masłem o temperaturze pokojowej i mieszamy do uzyskania zwartej masy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.

2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Żółtka ucieramy z cukrem i ziarnami wyjętymi z laski wanilii na białą masę, dodajemy ricottę, kawę rozpuszczoną w 1 łyżeczce wody i czekoladę. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do pozostałych składników, mieszając od dołu do góry, żeby zachować pianę. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut. Wyłączamy i pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Follow my blog with bloglovin!

67 Odpowiedzi do “Włoski torcik kawowy z ricottą”

  1. Oh Zosieńko, jak Ci się pięknie to udało stworzyć- jestem zachwycona tym wpisem!

    Dziękuję i pozdrawiam świątecznie,
    K.

  2. Zosiu a jaką ricottę polecasz? Jak byś jeszcze podała dokładnie sklep w którym kupujesz, to byłabym Ci wdzięczna.
    papa!

    • Pozwolę sobie w imieniu Zosiu odpisać, najlepsza ricotta jest w LIDLU-u, i cenowo o też ok :)

      pozdrowienia dla Czytelników,
      Kotka 24

  3. Zosiu!!
    Pewnie to nie na temat, wszyscy tu raczej pytają o produkty i sposoby pieczenia, ale proszę zdradź skąd ta klasyczna sukienka? Szukam takiej na wigilii

    Stokroć dzięki jak odczytasz tą wiadomość i zechcesz się podzielić informacją :)

    Pozdrowienia do stałej Czytelniczki,
    Pani M.

    • Warto! Myślę że jest to jeden z najbardziej pokaźnych albumów dot. smaków kuchni włoskiej.

      Pozdrawiam świątecznie,

      Zosia

  4. Dzień dobry Zosiu, proszę o informację o jakiej średnicy użyłaś formy do pieczenia. Ciasto wygląda smakowicie :)
    Pozdrawiam.

    • Jak masz jeszcze chwilkę przed Świętami, to warto upiec- jest przepyszne! W snaku przypomina sernik czekoladowo-kawowy :-)

      Pozdrawiam stałą Czytelniczkę :-)

      Zosia

  5. Zosssiaaaa :)
    Zrobiłaś niespodziankę i odkryłaś nam fragment domu :)
    Hurra :) Pięknie!! :) Poproszę o kolejne odsłony!
    A Ty wyglądasz zjawiskowo!!!
    Jak Ty utrzymujesz taką figurę pichcąc tak pysznie ?
    Bo może cudowny smak swych potraw znasz tylko z opowieści bliskich Łakomczuchów ? ;)

  6. Brakuje mi tu “zoom’a” na przekrojony kawałek ciasta.
    Wygląda pysznie :) piękne wnętrze domu.

  7. Zdjęcia są super, ciasto wygląda przepysznie :) Dodaję Twojego bloga do ulubionych!

    Pozdrawiam
    Magiczne Słowa

  8. Zazwyczaj piekę słodkości wg Twoich przepisów więc i tym razem spróbuję… Ale dziś muszę napisać, że jestem pod wrażeniem pokoju, w którym robiłaś fotografie… Pozdrawiam! M.

  9. a ja mam pytanie gdzie sztucce takie mozna dostac bo sa superowe :))) bede wdzieczna za odpowiedz.pozdrawiam :)

  10. Ach, brzmi nieźle. Bardzo lubię desery z nabiału. Nie lubię mlecznej czekolady, lecz gorzką o wysokiej zawartości kakao. Przypuszczam, że z taką wypiek będzie równie udany, ale o nieco innym stopniu słodkości i intensywności smaku. Prawda? :)
    My również lubimy włoską kuchnię, a mój mąż pracuje nad ulepszeniem swojej focaccia.

  11. Zosiu, a skąd taka ładna patera? Szukam właśnie takiej klasycznej białej ceramicznej?Czyżby to Duka?

  12. No właśnie widziałam tę książkę w sieci i byłam ciekawa opinii- nie wiedziałam że jest tak duża:-)

    dzięki zosiu!

  13. Zosiu kochana!

    Czy masz może jakiś pomysł, czym mogłabym zamienić cukier puder? :) Byłabym wdzięczna za podpowiedź :)

    Piękne zdjęcia i piękna Ty :)

    Pozdrawiam ciepło!
    Kinga

    • A co powiesz na wiórki kokosowe, albo starta skórka z pomarańczy/cytryny?

      Ja również pozdrawiam ciepło i dziękuję za miły komentarz,

      Zosia

      • Zosiu bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! :)

        Myślałam właśnie o wiórkach kokosowych, a w związku z tym, że jesteś moim absolutnym guru kulinarnym, torcik pojawi się i u mnie :)

        Pozdrawiam i przesyłam same ciepłe myśli
        Kinga

  14. Zosiu, bardzo proszę powiedz mi czy zlew kuchenny który posiadasz jest godzien polecenia. Jest piękny ale obawiam się o jego funkcjonalność… (odpryski, zarysowania itp.) pytam ponieważ do piątku muszę podjąć ostateczną decyzję, który zlew wybieram. Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz :) Do świątecznej atmosfery jak widzisz jest mi daleko :(

  15. Zosiu,
    ja w innej sprawie niż Twój obecny post.
    Mam wielką prośbę :)
    Dostałam od koleżanki paczkę makaronu z włoch – są to duże kokardki w kolorach różowy, biały, groszkowy, fioletowy i żółty. Chciałabym zrobić jakąś fajną pastę z tego makaronu tak żeby gwiazdą dania były kokardki… Z czym i jak to zrobić? Proszę pomóż. Może post o tym?
    Dziękuję i pozdrawiam :)

  16. Zosiu! Wspaniały przepis, z pewnością wypróbuję; moja rodzina uwielbia serniki i choć mamy przepis faworyt,
    od lat ten sam, namówię ich na małą zmianę;-)
    Zdjęcia przeCUDNE; to prawdziwa uczta dla oczu; piękne, klasyczne wnętrze, Ty urocza i kobieca, no i wspaniałe wypieki. Przestałam kupować magazyny kuchenne, rozkoszuję się Twoim blogiem! Czekam z utęsknieniem na książkę kucharską. Pozdrawiam słonecznie z południa kraju. Marta:-)

  17. Zosieńko ja mam tę książkę i rzeczywiście jest niesamowita- abstrahując od wymiarów, to sporo jest w niej ciekawostek kulinarnych, nawet nie wiedziałam że tyle rodzajów sera jest!!!

    trzymaj się ciepło i pozdrowienia dla Twojej uroczej córeczki.
    a.S

  18. orzesz , ale zdjęcia! Przepiękna stylistyka! Te talerze, książką, wszystko pod kolor:) Jak zawsze pięknie tu Ciebie.

  19. Zosiu uwielbiam Twoje zdjęcia ,zawsze takie apetyczne :) ,pięknie urządzone gniazdko ,korzystając z okazji Zycze Zdrowych i Wesolych Swiat!przepis wyprobuje, pozdrawiam!

  20. Zosiu mam pytanie odnośnie herbatników czy mogą być na. korzenne? Czy będą się za bardzo gryzły z masa serową?

  21. Zosiu, jakie herbatniki bys polecila? Nie wiem jakie wybrac,
    powdraziam i zycze welosych Swiat

  22. Zosiu, serdecznie dziękuję za przepis, rodzina była zachwycona! Ściskam świątecznie :)

  23. You are so cool! I do not think I’ve read a single thing like that before. So nice to find someone with original thoughts on this subject matter. Seriously.. thank you for starting this up. This site is one thing that is required on the internet, someone with a little originality!

  24. You’re so awesome! I don’t think I have read through a single thing like that before. So great to discover another person with original thoughts on this issue. Seriously.. thank you for starting this up. This site is something that is required on the web, someone with a little originality!

  25. Zosiu, czy koniecznie trzeba użyć Twojej ricotty do Twojego christmas cake, czy tylko można tak opcjonalnie do dekoracjii ?? )))). Wero.

  26. Admiring the dedication you put into your website and in depth information you provide. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material. Great read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.